EURO DATA ANALYSIS

Euro 2024: Η Γεωργία πέρασε στους "16" με τη μαγεία του Κβαρατσχέλια και το τείχος στην άμυνα

Georgia's Khvicha Kvaratskhelia celebrates after scoring his side's opening goal during a Group F match between Georgia and Portugal at the Euro 2024 soccer tournament in Gelsenkirchen, Germany, Wednesday, June 26, 2024. (AP Photo/Andreea Alexandru)
Ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια @ 2024 ANDREEA ALEXANDRU / AP IMAGES

Η Γεωργία στην πρώτη της συμμετοχή σε Euro πανηγύρισε μια ιστορική πρόκριση στους "16". Κόντρα στην Πορτογαλία κατάφερε να προκριθεί χάρη στην ποιότητα του Κβαρατσχέλια και το τείχος που ύψωσαν ο Μαμαρντασβίλι και η άμυνά του κόντρα στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Η Γεωργία έγραψε ιστορία το βράδυ της Τετάρτης στη Βέλτινς Αρένα, καθώς νίκησε 2-0 την πρωτοπόρο Πορτογαλία και πανηγύρισε την πρόκριση στους "16" του Euro 2024, έχοντας ήδη ένα βαθμό, την ισοπαλία με την Τσεχία στη δεύτερη αγωνιστική.

Οι παίκτες του Βίλι Σανιόλ κατάφεραν να πάρουν γρήγορα προβάδισμα στο σκορ χάρη στο γκολ που πέτυχε ο σταρ της ομάδας, Κβίτσα Κβαρατσχέλια και στη συνέχεια να αντέξει στην πίεση των Ιβήρων μέχρι ο Μικαουτάτζε να σκοράρει με πέναλτι και να βάλει τις βάσεις για το τρίποντο των Πορτογάλων.

Για ένα ακόμα παιχνίδι οι Γεωργιανοί άντεξαν στην ασφυκτική πίεση που τους άσκησε ο αντίπαλος και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε ξανά ο κίπερ της Βαλένθια, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι.

Το τείχος της άμυνας και η ποιότητα του Κβαρατσχέλια έφεραν το τρίποντο για τη Γεωργία

Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το ματς με σχεδόν τριπλάσιες τελικές σε σχέση με την Πορτογαλία, έχοντας 22 έναντι 7. Ωστόσο οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ αναγκάστηκαν πολλές φορές, συγκεκριμένα εννιά να επιχειρήσουν σουτ εκτός περιοχής (λόγω της πολυπρόσωπης άμυνας των αντιπάλων τους), σε αντίθεση με τους Γεωργιανούς που είχαν μόνο τελικές εκτός περιοχής.

Τα xgoals στην αναμέτρηση της Γεωργίας με την Πορτογαλία
Τα xgoals στην αναμέτρηση της Γεωργίας με την Πορτογαλία

Η τελική αξία σε xGoals των Πορτογάλων έφτασε τα 1.9 xGoals, ενώ η Γεωργία με πολύ λιγότερες τελικές (αλλά και ένα πέναλτι) έφτασε τα 1.4 xGoals που κατάφερε να τα μετουσιώσει σε γκολ σε αντίθεση με την Πορτογαλία και τον Κριστιάνο Ρονάλντο που βρήκαν τοίχο και τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να μην κρύβει την απογοήτευσή του.

Ο Βίλι Σανιόλ παρέταξε την ομάδα σε διάταξη 5-3-2, ωστόσο στην ουσία οι δύο πλάγιοι αμυντικοί ο Όταρ Κακαμπάτζε (2) και ο Λούκα Λοκοσβίλι (14) έπαιζαν στην ίδια γραμμή άμυνας με την τριάδα της μεσαίας γραμμής. Ο Κβαρατσχέλια και ο Μικαουτάτζε ήταν οι μόνοι που κινήθηκαν πάνω από τη σέντρα όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta Stats / Perform.

Euro 2024: Η Γεωργία πέρασε στους "16" με τη μαγεία του Κβαρατσχέλια και το τείχος στην άμυνα
Το δίκτυο μεταβιβάσεων της Γεωργίας

Ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια κατάφερε να ξεχωρίσει σε αυτό το ματς, χάρη στο γκολ που πέτυχε νωρίς στο παιχνίδι, αλλά και την εν γένει παρουσία του κόντρα στους Πορτογάλους.

Ο Γεωργιανός μεσοεπιθετικός της Νάπολι έμεινε στο ματς μέχρι και το 82' και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 30 ενέργειες με την μπάλα και τέσσερις εξ αυτών, δηλαδή οι τελικές του προσπάθειες και μια ντρίμπλα, μέσα από την περιοχή της Πορτογαλίας.

Από τις 29 ενέργειες μόλις οι εννιά ήταν πάσες, οι οποίες ήταν σε ποσοστό 100% εύστοχες. Η συνολική αξία των ευκαιριών του ήταν 0.75 xGoals, καθώς η καλύτερη ευκαιρία του (που είχε 0.45) ήταν το σουτ που δεν έπιασε γεμάτα από το ύψος του πέναλτι στο 50ο λεπτό. Το γκολ στο 2' ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία του που "έγραψε" 0.27 xGoals.

Euro 2024: Η Γεωργία πέρασε στους "16" με τη μαγεία του Κβαρατσχέλια και το τείχος στην άμυνα

Συνολικά έκλεισε το παιχνίδι με 4/4 πετυχημένες ντρίμπλες, κέρδισε τις εννιά από τις 13 μονομαχίες που έδωσε, αλλά και τέσσερα φάουλ με τα οποία έδωσε ανάσες στην άμυνα της Γεωργίας.

Η πρόκριση και μόνο στο Euro συνιστούσε επιτυχία για τη Γεωργία, επομένως η πρόκριση στους "16" είναι κάτι πραγματικά μεγάλο. Ο επόμενος αντίπαλός της είναι ένα από τα φαβορί του τουρνουά, η Ισπανία, με τους Γεωργιανούς να πηγαίνουν σε αυτό το παιχνίδι απαλλαγμένοι από κάθε άγχος, έχοντας κάνει ήδη τη δουλειά.

Οι πιο απίθανες στιγμές είναι στη Stoiximan… με πριμ στο bet builder, super ενισχυμένες αποδόσεις, πριμ στο παρολί και 0% γκανιότα!

TAGS EURO DATA ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ