EURO 2024

Euro 2024: Η πολιτική στις εξέδρες ήταν η άλλη όψη του νομίσματος του τουρνουά

Albania'sfans wait in the stands ahead of a Group B match between Albania and Spain at the Euro 2024 soccer tournament in Duesseldorf, Germany, Monday, June 24, 2024. (AP Photo/Andreea Alexandru)
Albania'sfans wait in the stands ahead of a Group B match between Albania and Spain at the Euro 2024 soccer tournament in Duesseldorf, Germany, Monday, June 24, 2024. (AP Photo/Andreea Alexandru) @ 2024 ANDREEA ALEXANDRU / AP IMAGES

Το Euro 2024 προσέφερε χαρά στους λαούς με αρκετούς ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά, αλλά δυστυχώς δεν έλειψαν και τα πολιτικά μηνύματα κυρίως από εθνικιστικές ομάδες που προσέφεραν μια ρητορική μίσους προς πολλές κατευθύνσεις. Το SPORT24 σάς παρουσιάζει κάποια από τα περιστατικά.

Το Euro 2024, όπως και κάθε μεγάλο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο τουρνουά, μαγνήτισε τα βλέμματα πολλών φιλάθλων και των 24 φιναλίστ που βρέθηκαν στα γήπεδα της Γερμανίας.

Αρκετοί εξ αυτών παρακολούθησαν μαζί τα παιχνίδια στο γήπεδο είτε στις ειδικά διαμορφωμένες fan zones που έφτιαξε η UEFA στις πόλεις που διεξάγονται οι αγώνες, όπου οι οπαδοί είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν πριν από τα ματς, αλλά και να τα παρακολουθήσουν εκεί, όσοι δεν είχαν εισιτήριο, προσφέροντας κάποιες όμορφες εικόνες και δείχνοντας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να φέρει τα έθνη κοντά σε ένα φιλικό και ειρηνικό περιβάλλον, ειδικά σε μια περίοδο που διεξάγονται πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι εθνικιστικές ομάδες (που αποτελούσαν σε όλες τις περιπτώσεις τη μειονότητα των φιλάθλων) και οι εθνικιστικές "κορόνες" που αμαύρωσαν το τουρνουά και βρέθηκαν στο επίκεντρο των Μέσων ενημέρωσης και της UEFA, άλλες περιπτώσεις λιγότερο άλλες περισσότερο. Τα συγκεκριμένα φαινόμενα συνδέονται με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στις πρόσφατες ευρωεκλογές), αν και πολλές χώρες δεν είναι κράτη - μέλη της Ένωσης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι βαλκανικές "συγκρούσεις", όμως δεν ήταν οι μοναδικές καθώς (όπως σε όλες τις περιπτώσεις) υπήρξε μειονότητα και άλλων χωρών που εξέφρασε εθνικιστικά συνθήματα στα γήπεδα της Γερμανίας. Πάμε να δούμε ορισμένα εξ αυτών.

Το Κροατία - Αλβανία και ο Ντάκου, το Κόσοβο, η απειλή της Σερβίας για αποχώρηση και ο... Ντόντσιτς

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αλβανίας ήταν εκείνη που πλήρωσε στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA αθροιστικά το μεγαλύτερο πρόστιμο (171. 375 ευρώ) για την παρουσία της στο τουρνουά για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της.

Στο πρώτο παιχνίδι (κόντρα στην Ιταλία), ένας οπαδός της μπήκε στο γήπεδο, έχοντας υψώσει τον χάρτη της "Μεγάλης Αλβανίας", ο οποίος περιλαμβάνει ελληνικά εδάφη (Κέρκυρα, Ήπειρος, Γρεβενά, Καστοριά), εδάφη της δυτικής Βόρειας Μακεδονίας, εκ των οποίων αρκετές είναι αλβανόφωνες και το Κόσοβο.

Αυτά δεν ήταν τα μοναδικά μηνύματα, καθώς υπήρξαν σημαίες του UCK, του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, που είναι θιασώτης του αλβανικού εθνικισμού, αλλά και πανό που έγραφαν ότι το "Κόσοβο είναι Αλβανία".

Albanian fans display a banner ''Kosovo is Albania" during a Group B match between Albania and Spain at the Euro 2024 soccer tournament in Duesseldorf, Germany, Monday, June 24, 2024. (AP Photo/Frank Augstein)
Πανό που γράφει "Kosovo is Albania" @ 2024 FRANK AUGSTEIN / AP IMAGES

Στο ματς με την Ιταλία τιμωρήθηκε και για "μετάδοση ακατάλληλων μηνυμάτων για αθλητικό γεγονός", μιας και η UEFA απαγορεύει στους κανονισμούς της την κάθε είδους ανάμειξη της πολιτικής στους αγώνες της.

Μετά το παιχνίδι της Κροατίας με την Αλβανία, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Σερβίας, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των δύο χωρών και απείλησε με αποχώρηση της Σερβίας από το τουρνουά, επειδή μερίδα της εξέδρας αποτελούμενη από Κροάτες και Αλβανούς τραγουδούσε εν χωρώ "σκοτώστε τους Σέρβους".

Παράλληλα τόσο η Σερβία όσο και η Βόρεια Μακεδονία κατήγγειλαν τον ποδοσφαιριστή της Αλβανίας, Μιρλίντ Ντάκου (γεννημένος στο Κόσοβο), όταν μετά το ματς πήρε μια ντουντούκα και έδωσε το σύνθημα στην κερκίδα να τραγουδήσει υβριστικά συνθήματα κατά των δύο χωρών. Η UEFA τιμώρησε τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή με ποινή δύο αγωνιστικών.

Τέτοιου είδους μηνύματα δεν έλειψαν ούτε στο παιχνίδι με την Ισπανία, ενώ υπήρξε και οπαδός που εκτός από τη νίκη ζητούσε και από το ισπανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους. Το χατίρι δεν του έγινε, καθώς στην προ ημερών ψηφοφορία του ισπανικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση του Κοσόβου, η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε κατά.

Τη συμπεριφορά μερίδας των φιλάθλων της Σερβίας κατήγγειλε δις η ομοσπονδία του Κοσόβου (στα δύο πρώτα παιχνίδια που έδωσε η ομάδα στον όμιλο), κάνοντας λόγο για ρατσιστικά μηνύματα και συνθήματα που ακούστηκαν στα παιχνίδια τους.

Συγκεκριμένα στις εξέδρες των Σέρβων φιλάθλων υπήρξαν σημαίες με τον χάρτη της χώρας που περιλάμβανε και τα εδάφη του Κοσόβου και την επιγράφη "no surrender" (δεν παραδινόμαστε). Η UEFA τιμώρησε δις τους Σέρβους με πρόστιμο για τα συγκεκριμένα μηνύματα.

A Flare thrown from the stands burns on the pitch during a Group C match between Slovenia and Serbia at the Euro 2024 soccer tournament in Munich, Germany, Thursday, June 20, 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
Σημαία της Σερβίας που περιλαμβάνει και το Κόσοβο στα εδάφη της @ 2024 MATTHIAS SCHRADER / AP IMAGES

Ως προς τα παραπάνω γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Σερβίας τόνισε ότι ήταν μεμονωμένα περιστατικά και ότι η συμπεριφορά των Σέρβων φιλάθλων ήταν εξαιρετική.

Παράλληλα στον πρώτο αγώνα της Σερβίας κόντρα στην Αγγλία, ο Κοσοβάρος δημοσιογράφος Αρλίντ Σαντίκου έκανε τον αλβανικό αετό, όντας κοντά σε Σέρβους φιλάθλους, με αποτέλεσμα να του ακυρωθεί η διαπίστευση. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι απάντησε με αυτή τη χειρονομία σε προκλήσεις που δέχθηκε από την κερκίδα.

Κατά της Σερβίας δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από την Αλβανία ή την Κροατία. Εκτός γηπέδων υπήρξαν συνθήματα που σχολιάστηκαν στον διεθνή Τύπο. Ένα εξ αυτών υπέρ του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν. Εκτός από το κοινό θρήσκευμα η Σερβία έχει ένα σύμμαχο στα εθνικά της συμφέροντα, μιας και οι ΗΠΑ έχουν διαχρονικά σταθεί (με κάθε μέσο, πολεμικό ή μη) στο πλευρό της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Τέλος πριν από το παιχνίδι με τη Σλοβενία και ενώ οι οπαδοί των δύο χώρων είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία του Μονάχου, το γύρο του διαδικτύου έκανε ένα σύνθημα των Σέρβων που έλεγαν ότι "ο Ντόντσιτς είναι δικός μας", θέλοντας να πικάρουν τους Σλοβένους, όμως ο Τύπος της χώρας δεν το είδε με πολύ καλό μάτι.

Ο πατέρας του Σλοβένου σούπερ σταρ των Μάβερικς είναι μεν Σλοβένος αλλά με σερβικές ρίζες από τους προγόνους του. Ο ίδιος πάντως όσο μπορούσε παρακολούθησε τη μέχρι τώρα προσπάθεια των παικτών του Ματίας Κεκ, δηλώνοντας υποστηρικτής της χώρας του.

Το μεταναστευτικό, το τραγούδι που ήρθε στο προσκήνιο για λάθος λόγους και οι γκρίζοι λύκοι

Το 1999 ο Ιταλός DJ Τζίτζι Ντ' Αγκοστίνο έβγαλε σε κυκλοφορία το τραγούδι "L' amour toujours" (η παντοτινή αγάπη), ένα techno τραγούδι που ειδικά στα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του ήταν αρκετά δημοφιλές στα κλαμπ. Στην πορεία όμως υιοθετήθηκε ο ήχος του από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χρήση του σε κέντρα διασκέδασης.

Το συγκεκριμένο τραγούδι έγινε σύνθημα στα χείλη αρκετών ακροδεξιών οπαδών και στο Euro 2024 (όπως οι Ούγγροι, οι Τσέχοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί), οι οποίοι έλεγαν στα γερμανικά "Ausländer raus", δηλαδή "έξω οι ξένοι".

Η UEFA έχει απαγορεύσει την ακρόαση του συγκεκριμένου τραγουδιού σε παιχνίδια της, ενώ η γερμανική αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις για το τραγούδι, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, καθώς συνοδεύεται με αυτό και άλλα αντι - μεταναστευτικά μηνύματα, ενίοτε και με επιθέσεις κατά μεταναστών.

Στο προηγούμενο Euro (που είχε διεξαχθεί σε πολλές χώρες) είχε βρεθεί στο επίκεντρο το ζήτημα με τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, καθώς έγιναν παιχνίδια μεταξύ άλλων στη Βουδαπέστη, τη Μόσχα και το Μπακού, ήτοι πόλεις που στους οπαδούς απαγορεύτηκε να έχουν οι οπαδοί σημαίες του ουρανίου τόξου για τη δική τους ασφάλεια.

Το "μπρος - πίσω" της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ως προς το θέμα αυτό έδωσε τροφή για συζήτηση με τους ακροδεξιούς οπαδούς (και δη τους Ούγγρους) να στρέφονται σε αυτό το ζήτημα.

Έως τώρα το Euro 2024 κυριαρχούν τα συνθήματα κατά των μεταναστών, ένα θέμα που συμπτωματικά (ίσως και όχι) ανεβαίνει και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο παιχνίδι της Αυστρίας με την Πολωνία ανέβηκε ένα πανό από τους πρώτους που έγραφε "Defend Europe" (υπερασπιστείτε την Ευρώπη), ένα σύνθημα που ενώνει ακροδεξιές ομάδες που πιστεύουν στην "καθαρότητα" της Ευρώπης και μάχονται της εισροής ξένων (κυρίως μουσουλμάνων) στους κόλπους της.

Αντίστοιχου ύφους πανό έχουν αναρτήσει και οι Άγγλοι οπαδοί, που είχαν πανό με τη σημαία της χώρας τους που έγραφε "stop the boats" (σταματήστε τις βάρκες). Αυτόν τον τίτλο είχε δώσει ο νυν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενος στη στρατηγική της χώρας του, ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την περίπτωση της Ουγγαρίας, αναλύει διεξοδικά ένα άρθρο των New York Times, που αναφέρεται στους μαυροφορεμένους Ούγγρους οπαδούς ονόματι Carpathian Brigade, οι οποίοι έχουν ναζιστικά τατουάζ και ανέβαζαν πανό για τη μεγάλη Ουγγαρία και κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, των μεταναστών και των αντιφασιστών.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στους Ρουμάνους (που έχουν διαμάχη με τους Ούγγρους) και στο γεγονός ότι μερίδα των Ρουμάνων φιλάθλων εμφανίστηκε κι αυτή με πανό για τη μεγάλη Ρουμανία.

Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση των "γκρίζων λύκων", που έχει να κάνει με τη γειτονική Τουρκία, ένα ζήτημα που έχουν ξεσηκώσει κυρίως τα φιλοκουρδικά ΜΜΕ. Πρόκειται για μια εθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση που μάχεται υπέρ του τουρκικού εθνικισμού και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από τα μέλη του να τη χαρακτηρίσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ξεχωριστές περιπτώσεις της Γαλλίας και της Γεωργίας

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν η Γαλλία και η Γεωργία για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, καθώς έχει συνδεθεί το ποδόσφαιρο με την πολιτική, όπως έγινε και στο Αλβανία - Ισπανία που αναφέρθηκε πιο πάνω (με αφορμή την ψήφιση στο ισπανικό κοινοβούλιο για την αναγνώριση του Κοσόβου).

Πριν από την έναρξη των υποχρεώσεων της Γαλλίας στο Euro ο Μάρκους Τουράμ είχε αναφερθεί στην κατάσταση στη Γαλλία με την άνοδο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι πρόκειται για μια θλιβερή κατάσταση. Οι Γάλλοι είναι σε προεκλογική περίοδο, καθώς προκηρύχθηκαν εκλογές μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν από το εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν στις ευρωεκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο σούπερ σταρ, Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος υποστήριξε όσα είπε ο συμπαίκτης του, λέγοντας ότι είναι ενάντια σε κάθε εξτρεμισμό.

Την ίδια στιγμή η Γεωργία που πέτυχε μια ιστορική πρόκριση στους "16" του Euro 2024, δεν μπορεί να τη χαρεί τόσο άνετα λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα εδώ και μήνες.

Ο λόγος είναι η επαναπροσέγγιση της κυβέρνησης με τη Ρωσία που έχει φέρει διχασμό στον λαό της Γεωργίας. Μάλιστα ο Σανιόλ ρωτήθηκε για τον μειωμένο χρόνο του Μπουντού Ζιβζιβάτζε και αν έχει επηρεαστεί από την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές, με τον Γάλλο τεχνικό να το διαψεύδει κατηγορηματικά, λέγοντας ότι κανείς δεν του υποδεικνύει πώς θα παρατάξει την ομάδα.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις ήταν ορισμένες εξ αυτών που τράβηξαν τα βλέμματα στο Euro, με τις βαλκανικές διαμάχες να φτάνουν περισσότερο στο επίκεντρο.

Ζούμε τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου με το Πάμε Στοίχημα στα καταστήματα ΟΠΑΠ και παίζουμε με τις καλύτερες αποδόσεις, special promos, ανανεωμένο bet builder αλλά και με football party με μια νέα προσφορά κάθε μέρα. Ευρωπαϊκό θα πει παίζουμε μαζί. Πάμε Στοίχημα στα καταστήματα ΟΠΑΠ.

18+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα |

TAGS EURO 2024 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ