EURO DATA ANALYSIS

Euro 2024: Ο Σάκα ντρίμπλαρε όποτε ήθελε τον Έμπισερ και οδήγησε την Αγγλία στα ημιτελικά

England's Bukayo Saka celebrates after scoring his side's opening goal during a quarterfinal match between England and Switzerland at the Euro 2024 soccer tournament in Duesseldorf, Germany, Saturday, July 6, 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)
Ο Μπουκάγιο Σακά @ 2024 HASSAN AMMAR / AP IMAGES

Ο Μπουκάγιο Σάκα εξιλεώθηκε για το χάμενο πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 με μια σπουδαία εμφάνιση (και ένα εύστοχο πέναλτι) κόντρα στην Ελβετία, πραγματοποιώντας την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του σε μεγάλο τουρνουά με τα τρία λιοντάρια.

Η Αγγλία είχε ως "ταμπού" την πρόκριση στα πέναλτι, αλλά με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στο τιμόνι έχει πανηγυρίσει δύο. Αυτή τη φορά θύμα των τριών λιονταριών ήταν η Ελβετία, την οποία λύγισε χάρη στην απόλυτη ευστοχία των πέντε εκτελεστών και την επέμβαση του Πίκφορντ στο πέναλτι του Ακάντζι.

Ένας από τους πέντε που ευστόχησαν ήταν ο Μπουκάγιο Σάκα, ο οποίος άφησε πίσω του την ιστορία με το χαμένο πέναλτι στον τελικό με την Ιταλία. Μια ιστορία που είχε πολύ πόνο για τον μεσοεπιθετικό της Άρσεναλ, καθώς δέχθηκε ρατσιστική επίθεση στα social από πολλούς... χρήστες και έκανε σκέψεις ακόμα και για να σταματήσει το πόδοσφαιρο.

Ωστόσο "σηκώθηκε" και επέστρεψε. Στην επόμενη διαδικασία των πέναλτι με την Αγγλία έκανε αυτό που έπρεπε, ενώ νωρίτερα πέτυχε και ένα εκπληκτικό γκολ που έστειλε το ματς στην παράταση. Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός αναδείχθηκε MVP του ματς και δικαίως με το παιχνίδι που έκανε κόντρα στους Ελβετούς.

Ο Σάκα έγινε ντριμπλέρ και εκτελεστής για την πρόκριση της Αγγλίας

Ο Σάουθγκεϊτ άλλαξε τον σχηματισμό σε 3-4-3 επηρεάζοντας τον ρόλο του Σάκα, ο οποίος έγινε δεξιός μπακ - χαφ επί χάρτου. Στην ουσία, όπως φαίνεται στο γράφημα της Opta Stats / Perform, ο Γουόκερ (2) κάλυπτε τα νώτα του στην άμυνα με τον μεσοεπιθετικό της Άρσεναλ (7) να παίζει ψηλά στη γραμμή του.

Euro 2024: Ο Σάκα ντρίμπλαρε όποτε ήθελε τον Έμπισερ και οδήγησε την Αγγλία στα ημιτελικά
Το δίκτυο μεταβιβάσεων της Αγγλίας κόντρα στην Ελβετία

Ο Σάκα στο πρώτο μέρος ήταν η μόνιμη πηγή κινδύνων της Αγγλίας. Από τα δεξιά δημιουργούσε διαρκώς ρήγματα στην άμυνα της Ελβετίας και έκανε δύσκολη τη ζωή του Έμπισερ. Στο πρώτο μέρος είχε τέσσερις πετυχημένες ντρίμπλες, ξεπερνώντας το εμπόδιό του μπακ της Μπολόνια ισάριθμες φορές.

Συνολικά έμεινε σε όλο το ματς το οποίο ολοκλήρωσε με 81 ενέργειες με την μπάλα και οκτώ εξ αυτών στην περιοχή του Ζόμερ. Εκτέλεσε τρεις φορές στο ματς με καθόλου καλές προϋποθέσεις, καθώς η αξία των τελικών προσπαθειών του ήταν 0.07 xGoals. Παρ' όλα αυτά σε μια εξ αυτών κατάφερε να πετύχει ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς.

Euro 2024: Ο Σάκα ντρίμπλαρε όποτε ήθελε τον Έμπισερ και οδήγησε την Αγγλία στα ημιτελικά
Οι ενέργειες του Σάκα κόντρα στην Ελβετία

Ο Σάκα συνείσφερε και στο κομμάτι της δημιουργίας φτιάχνοντας δύο τελικές για τους συμπαίκτες του, ενώ στο σύνολο είχε 44/52 εύστοχες πάσες. Παράλληλα κέρδισε τις περισσότερες από τις μονομαχίες που έδωσε, συνολικά 10/15.

Ο 22χρόνος μεσοεπιθετικός είχε συμβολή και στην άμυνα με τρία πετυχημένα τάκλιν, αλλά και απομακρύνεις της μπάλας. Ο Σάκα στο σύνολο ήταν ο MVP των Άγγλων, δείχνοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει πονοκεφάλους από τα άκρα και λύσεις στην Αγγλία που εξακολουθεί να μην πείθει στο επιθετικό κομμάτι και να βρίσκει λύσεις με την ποιότητα που διαθέτει είτε του Σάκα είτε του Μπέλιγχαμ.

Οι πιο απίθανες στιγμές είναι στη Stoiximan… με πριμ στο bet builder, super ενισχυμένες αποδόσεις, πριμ στο παρολί και 0% γκανιότα!

TAGS EURO DATA ANALYSIS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ