EURO DATA PREGAME

Euro 2024, Σκωτία - Ελβετία: Μάχη μέχρις εσχάτων με φόντο τα νοκ-άουτ ματς της διοργάνωσης

Switzerland's Breel Embolo celebrates after scoring his side's third goal during a Group A match between Hungary and Switzerland at the Euro 2024 soccer tournament in Cologne, Germany, Saturday, June 15, 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Switzerland's Breel Embolo celebrates after scoring his side's third goal during a Group A match between Hungary and Switzerland at the Euro 2024 soccer tournament in Cologne, Germany, Saturday, June 15, 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic) @2024 DARKO VOJINOVIC/AP IMAGES

Η Σκωτία καίγεται για θετικό αποτέλεσμα μετά από τη συντριβή της στην πρεμιέρα του Euro 2024 ενώ η αντίπαλός της, Ελβετία, ευελπιστεί να "χτίσει" πάνω στην επιτυχία της κόντρα στην Ουγγαρία. Το SPORT24 σας παρουσιάζει μερικά χρήσιμα Facts ενόψει της σπουδαίας αναμέτρησης, πάντα με τη βοήθεια της Opta.

Η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Euro 2024 ολοκληρώθηκε την Τρίτη (18/6) και οι 24 ομάδες ετοιμάζονται σιγά σιγά να μπουν στη μάχη για τα δεύτερα παιχνίδια τους στη διοργάνωση, με τις Σκωτία και Ελβετία να δίνουν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στην Κολωνία (19/6, 22:00, ΕΡΤ1, LIVE από το SPORT24) με φόντο τη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης.

Οι δύο ομάδες μπαίνουν πάντως στο χορτάρι του "Ράιν Ένερτζι Στάντιον" με εντελώς διαφορετικά συναισθήματα, με την ομάδα του Στιβ Κλαρκ να κουβαλάει στην πλάτη της μία βαριά ήττα με 5-1 από την οικοδέσποινα Γερμανία και εκείνη του Μουράτ Γιακίν να έχει πανηγυρίσει σπουδαίο τρίποντο (3-1) απέναντι στην Ουγγαρία που την έχει φέρει μία ανάσα από την πρόκριση στους "16".

Πάμε να δούμε μερικά χρήσιμα Facts με τη βοήθεια της Opta.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο χωρών σε μεγάλο τουρνουά, μετά τη νίκη της Σκωτίας επί της Ελβετίας με 1-0 στον όμιλο του Euro 1996, που ήταν και η μοναδική νίκη των Σκωτσέζων επί των Ελβετών στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις τους (δύο ισοπαλίες, δύο ήττες).

Ο τελευταίος αγώνας των δύο ομάδων ήταν τον Μάρτιο του 2006, με τους Ελβετούς να νικούν 3-1 σε φιλικό στη Γλασκώβη.

Η ήττα της Σκωτίας με 1-5 από τη Γερμανία στην πρεμιέρα ήταν η δεύτερη πιο βαριά ήττα της σε μεγάλο τουρνουά, μετά το 0-7 απέναντι στην Ουρουγουάη στο Μουντιάλ του 1954. Οι Σκωτσέζοι μπορεί να κάνουν δύο ήττες στα πρώτα δύο ματς ενός τουρνουά για τέταρτη φορά στην ιστορία τους, μετά τα Μουντιάλ του 1954 και του 1986 και το Euro 1992.

Euro 2024, Σκωτία - Ελβετία: Μάχη μέχρις εσχάτων με φόντο τα νοκ-άουτ ματς της διοργάνωσης

Η Ελβετία έχει μόλις δύο ήττες στα τελευταία 14 παιχνίδια της σε όμιλο μεγάλων τουρνουά, με επτά νίκες και πέντε ισοπαλίες. Οι Ελβετοί θέλουν να κάνουν το 2/2 για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στη 18η συμμετοχή τους σε μεγάλο τουρνουά (12 Μουντιάλ, 6 Euro).

Η Σκωτία έχει μόλις έξι νίκες σε 33 ματς σε μεγάλα τουρνουά, ποσοστό νικών μόλις 18%. Μόνο η Βουλγαρία (13%, 4/32) έχει χειρότερο ποσοστό νικών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν 25+ αγώνες σε Μουντιάλ/Euro.

Η Ελβετία έχει βάλει τρία ή περισσότερα γκολ σε τρία από τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της σε Euro, με συνολικά 10 τέρματα, που είναι περισσότερα από τα εννέα που είχαν στα 15 ματς πριν απ’αυτά.

Euro 2024, Σκωτία - Ελβετία: Μάχη μέχρις εσχάτων με φόντο τα νοκ-άουτ ματς της διοργάνωσης

Η Σκωτία είχε μόλις ένα σουτ στο 1-5 απέναντι στη Γερμανία.

Ο Τζάκα έφτιαξε τέσσερις ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του στην πρεμιέρα, όλες στο open play κι έγινε μόλις ο δεύτερος Ελβετός που το πετυχαίνει μετά τον Τσούμπερ και το Ελβετία - Τουρκία το 2020, όταν ο άσος της ΑΕΚ είχε φτιάξει πέντε open play chances.

Ο Τζον ΜακΓκιν έχει αγωνιστεί στις τελευταίες 31 αναμετρήσεις της Σκωτίας σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι το μεγαλύτερο σερί μετά από εκείνο του Τομ Μπόινυ, που είχε παίξει σε 38 σερί αγώνες, από τον Αύγουστο του 1995 μέχρι τον Ιούνιο του 1999.

Με τον Στιβ Κλαρκ στον πάγκο της Σκωτίας, κανένας παίκτης δεν έχει παίξει σε περισσότερα ματς (53), δεν έχει βάλει περισσότερα γκολ (18) και δεν έχει δώσει περισσότερες ασίστ (9) από τον ΜακΓκιν.

Ο Μπριλ Εμπολό έχει σκοράρει και στα τρία τελευταία μεγάλα τουρνουά και έγινε ο μόλις δεύτερος Ελβετός που το πετυχαίνει, μετά τον Σακίρι που είχε γκολ σε πέντε Μουντιάλ/Euro.

Οι πιο απίθανες στιγμές είναι στη Stoiximan… με πριμ στο bet builder, super ενισχυμένες αποδόσεις, πριμ στο παρολί και 0% γκανιότα!

TAGS EURO DATA PREGAME ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΩΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ