EURO DATA ANALYSIS

Euro 2024: Τα νούμερα που δείχνουν γιατί άξιζε η Ισπανία την κούπα

Spain's Alvaro Morata lifts the trophy after winning the final match against England at the Euro 2024 soccer tournament in Berlin, Germany, Sunday, July 14, 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Οι παίκτες της Ισπανίας με το τρόπαιο του Euro 2024 @ 2024 THANASSIS STAVRAKIS / AP IMAGES

Η Ισπανία θριάμβευσε στα γήπεδα της Γερμανίας κατακτώντας το Euro 2024. Η ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε ήταν κατά γενική ομολογία η καλύτερη του τουρνουά και αυτό το φανερώνουν και οι αριθμοί.

Η Ισπανία το σήκωσε ξανά. Η ομαδάρα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε ήταν καλύτερη της Αγγλίας στον τελικό και στο τέλος επικράτησε με 2-1, με αποτέλεσμα να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της, ούσα πλέον η πολυνίκης του θεσμού.

Η Ισπανία είχε ένα κράμα νέων ταλαντούχων αλλά και πιο έμπειρων ποδοσφαιριστών για να φτάσει μέχρι και την κορυφή. Ξεχώρισε ο Λαμίν Γιαμάλ που έγινε 17 εν μέσω του Euro και ήταν ο πρώτος σε ασίστ στο τουρνουά και ο Νίκο Γουίλιαμς, ο σκόρερ του πρώτου γκολ του τελικού. Σπουδαίο τουρνουά έκανε και ο Ρόδρι που παρέλαβε το βραβείο του MVP, όπως φυσικά και οι Φαμπιάν Ρουίθ και Ντάνι Όλμο.

Στον τελικό οι Ίβηρες μπήκαν με τον τίτλο του φαβορί στο ματς κόντρα στους Άγγλους που δεν εντυπωσίασαν με την εικόνα τους και αυτό επιβεβαίωσαν και στο χορτάρι. Οι Ισπανοί είχαν περισσότερες τελικές από τους Άγγλους (16 έναντι εννιά) και φυσικά περισσότερες στον στόχο (6-3).

Μάλιστα δημιούργησαν περισσότερα απειλητικές ευκαιρίες για να σκοράρουν, καθώς η αξία των τελικών τους προσπαθειών ήταν 1.77 xGoals με την Αγγλία να έχει 0.55. Οι Ισπανοί απείλησαν περισσότερο από την περιοχή του Πίκφορντ, όπως φαίνεται στο γράφημα της Opta Stats / Perform και γι' αυτό το λόγο είχαν καλύτερες ευκαιρίες για να σκοράρουν.

Euro 2024: Τα νούμερα που δείχνουν γιατί άξιζε η Ισπανία την κούπα
Οι τελικές και τα xGoals στο Ισπανία - Αγγλία

Πάμε να δούμε τις πρωτιές που είχαν οι παίκτες του Ντε Λα Φουέντε σε αριθμούς και μπορούν να "εξηγήσουν" γιατί η ρόχα κατέκτησε το Euro.

Οι κορυφές που κατέλαβαν οι Ισπανοί στη στατιστική

Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που κάνει το απόλυτο σε Euro με επτά νίκες, ενώ τα 15 γκολ που πέτυχε στο τουρνουά αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του Euro.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι η Ισπανία πέτυχε 15 γκολ χωρίς να είναι ένα εξ αυτών από την άσπρη βούλα. Συνολικά η ρόχα "έγραψε" 12.83 xGoals, ξεπερνώντας κατά πολύ τους διώκτες της. Παράλληλα είχε την καλύτερη διαφορά γκολ και xGoals (+ 2.17) από κάθε άλλη ομάδα του τουρνουά.

Οι Ισπανοί έφτασαν σε αυτά τα νούμερα γιατί είχαν τις περισσότερες τελικές από κάθε άλλη ομάδα (122) και τις περισσότερες στον στόχο (44). Από αυτές τις τελικές οι 26 ήταν οι μεγάλες ευκαιρίες (και πάλι οι περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα), ωστόσο μπόρεσε να σκοράρει μόνο τις 8 εξ αυτών. Αυτές ήταν οι πρωτιές που είχε η ρόχα στο κομμάτι της επίθεσης.

Ως προς την κατοχή της μπάλας, αν και οι Ισπανοί αρέσκονται στο να παίζουν με αυτή και να έχουν διαρκώς τον έλεγχο της κατοχής της μπάλας, ωστόσο δεν ήταν εκείνη που το έκανε στον μεγαλύτερο βαθμό στο Euro 2024 και αυτό γιατί η Πορτογαλία και η Γερμανία την ξεπέρασαν.

Η Ισπανία κατάφερε βέβαια να ολοκληρώσει το τουρνουά με τις περισσότερες πάσες στην επίθεση, έχοντας 1.078 / 1.294 εύστοχες πάσες. Φυσικά δεν έλειψαν και οι πρωτιές και στην άμυνα.

Οι Ισπανοί παρότι είχαν την κατοχή της μπάλας διαρκώς στα πόδια τους τελείωσαν το τουρνουά ως η ομάδα με τις περισσότερες ανακτήσεις στο τουρνουά (358) αλλά και τα περισσότερα κερδισμένα τάκλιν (67).

Οι πιο απίθανες στιγμές είναι στη Stoiximan… με πριμ στο bet builder, super ενισχυμένες αποδόσεις, πριμ στο παρολί και 0% γκανιότα!

TAGS EURO DATA ANALYSIS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ