EURO DATA ANALYSIS

Euro 2024: Τα νούμερα που δείχνουν την κατωτερότητα της Ιταλίας και τον δίκαιο αποκλεισμό από τους Ελβετούς

Italy's Mattia Zaccagni reacts during a round of sixteen match between Switzerland and Italy at the Euro 2024 soccer tournament in Berlin, Germany, Saturday, June 29, 2024. (AP Photo/Markus Schreiber)
Ο Ματία Τζακάνι απογοητευμένος στον αγώνα με την Ελβετία @ 2024 MARKUS SCHREIBER / AP IMAGES

Η Ιταλία αποκλείστηκε από τους "16" του Euro 2024 και παραδίδει τα σκήπτρα της κορυφής της Ευρώπης. Κόντρα στην Ελβετία ήταν κατώτερη των περιστάσεων και της αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Η Ιταλία δεν απέφυγε την παράδοση που ήθελε τις πρωταθλήτριες Ευρώπης να αποκλείονται από τη φάση των "16" του επόμενου Euro. Η Σκουάντρα Ατζούρα ήταν κατώτερη των περιστάσεων κόντρα στην Ελβετία και δίκαια ηττήθηκε με 2-0, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.

Μια ήττα που ήρθε δικαιολογημένα και αποτέλεσε συνέχεια των μέτριων εμφανίσεων που έκανε στους ομίλους, όπου έφτασε κοντά στον αποκλεισμό, μιας και πήρε πολύτιμο βαθμό (και ουσιαστικά την πρόκριση) κόντρα στην Κροατία στο 90+8' με τον Τζακάνι.

Κόντρα στην Ελβετία ξεκίνησε το ματς, ούσα σε έναν υποδεέστερο ρόλο, ενώ και όταν χρειάστηκε να απειλήσει τους Ελβετούς για να πάρει κάτι από το ματς, στο τέλος έγινε ελάχιστα απειλητική.

Αποκαρδιωτική εικόνα στο πρώτο μέρος

Για ένα ακόμα παιχνίδι η Ιταλία μπήκε στο πρώτο μέρος, έχοντας μια αποκαρδιωτική εικόνα κόντρα σε έναν αντίπαλο που του επιβλήθηκε.

Οι παίκτες του Λουτσιάνο Σπαλέτι πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας επιχειρήσει μόλις μια τελική (του Κιέζα στο 27'). Όπως βλέπουμε στο γράφημα της Opta Stats / Perform, αυτή η τελική ήταν μια από τις τέσσερις ενέργειες που έκανε στην περιοχή του Σόμερ στο πρώτο μέρος.

Euro 2024: Τα νούμερα που δείχνουν την κατωτερότητα της Ιταλίας και τον δίκαιο αποκλεισμό από τους Ελβετούς

Στον αντίποδα οι Ελβετοί είχαν 20 ενέργειες στην περιοχή του Ντοναρούμα και έκλεισαν το πρώτο μέρος με δέκα τελικές που είχαν απολογισμό 1 xGoals (για την ακρίβεια 0.96 xGoals), έχοντας καταφέρει να βρουν δίχτυα στο 37' με το τέρμα που σημείωσε ο Ρέμο Φρόιλερ.

Στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν σκόραραν με το καλημέρα, χάρη στο πανέμορφο γκολ που πέτυχε ο Ρουμπέν Βάργκας. Οι Ιταλοί πάλεψαν για να πάρουν κάτι από το ματς, αλλά απείλησαν ελάχιστα με αξιώσεις τα αντίπαλα καρέ. Το πρώτο τους δοκάρι ήταν η κεφαλιά του Σερ που λίγο έλειψε να τη στείλει στα δίχτυα της ομάδας του και το δεύτερο ήταν η κοντινή προβολή του Σκαμάκα στο 74'.

Euro 2024: Τα νούμερα που δείχνουν την κατωτερότητα της Ιταλίας και τον δίκαιο αποκλεισμό από τους Ελβετούς
Οι τελικές και τα xGoals στο Ελβετία - Ιταλία

Ο τελικός δείκτης xGoals των Ιταλών ήταν 0.78 xGoals με 11 τελικές. Η μεγάλη ευκαιρία του Σκαμάκα είχε 0.42 xGoals, αλλά αν είχε σκοράρει το πιθανότερο είναι να μην μετρούσε το γκολ ως οφσάιντ, μιας και στα replay ο φορ της Αταλάντα φαίνεται ότι είναι εκτεθειμένος. Έτσι τα νούμερά της έφτασαν εκεί ψηλά και γιατί ο βοηθός δεν σήκωσε το σημαιάκι του και να υποδείξει (ορθά) σε θέση οφσάιντ τον Σκαμάκα.

Παράλληλα οι Ιταλοί πάτησαν ελάχιστα τα αντίπαλα καρέ, μιας και έκλεισαν το ματς με 12 ενέργειες στα καρέ του Γιαν Σόμερ και την Ελβετία να κάνει double score σε αυτό (ήτοι να έχει 24 ενέργειες), παρότι σε ολόκληρο το δεύτερο μέρος χρειαζόταν απλά να διαχειριστεί το υπέρ της προβάδισμα στο σκορ και να μην απειλήσει τα αντίπαλα καρέ.

Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ που είχαν οι Ιταλοί σε σχέση με τις προηγούμενες παρουσίες τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ήταν ότι είχαν μόλις 10 τελικές στον στόχο, ένα ιστορικό χαμηλό. Η γενική της εικόνα κόντρα στην Ελβετία, αλλά και στους ομίλους δικαιολογεί πλήρως γιατί δεν κατάφερε να φτάσει ψηλά.

Οι πιο απίθανες στιγμές είναι στη Stoiximan… με πριμ στο bet builder, super ενισχυμένες αποδόσεις, πριμ στο παρολί και 0% γκανιότα!

TAGS EURO DATA ANALYSIS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ