X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

European Super League - JP Morgan: Show me the money

Οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο στο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ © 2021 JOAN MONFORT/ASSOCIATED PRESS

Η European Super League μάς τελείωσε, ο χρηματοδότης της όμως, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός JP Morgan παραμένει ισχυρός και εξαιρετικά δικτυωμένος στην πλειοψηφία των ιδρυτικών συλλόγων της ESL.

Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε λοιπόν την European Super League. Νωπές οι εκτιμήσεις για νικητές, χαμένους, εντυπώσεις και ουσία. Κοινός τόπος του ό,τι έγινε, ανεξαρτήτως πως κατέληξε και του τι πάντα θα διακυβεύεται, το χρήμα. Το περισσότερο χρήμα.

Η ειδικότητα δηλαδή της JP Morgan, της μεγαλύτερης αμερικάνικης τράπεζας και ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών του πλανήτη, με συνολική αξία που προσεγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ. Τι της ήταν λοιπόν να δανείσει με κοντά 4… ψωρο δισεκατομμύρια την ESL; Απολύτως τίποτα. Και έτσι, προσπάθησε να την εντάξει ουσιαστικά στο επιχειρηματικό της πορτφόλιο.

Τόση μάλιστα σπουδαιότητα δίνει η JP Morgan στις επενδύσεις στον αθλητισμό που από τα τέλη του 1990 έχει ιδρύσει μια ξεχωριστή οντότητα, αποκλειστικά ασχολούμενη με τα σπορ. Σπορ κάθε είδους. NBA, NFL (το πρωτάθλημα ράγκμπι στις ΗΠΑ), MLB (το πρωτάθλημα μπέιζμπολ), τένις, γκολφ. Οτιδήποτε επικερδές, οτιδήποτε που κρίνεται άξιο ανταποδοτικότητας, η JP είναι μέσα ή επιχειρεί να μπει.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν γίνονταν να της ξεφύγει και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας την εισροή Αμερικανών επενδυτών, αλλά και την ανάγκη χρηματοδότησης των κορυφαίων συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου, ολοένα και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της.

Τρανή απόδειξη αυτής που διατηρεί στην πλειοψηφία των ιδρυτικών μελών της ESL. Είτε μέσω αλλοτινών στελεχών και νυν επιχειρηματικών συνεργατών είτε ακόμη και μέσω της κατ’ εξοχήν αρμοδιότητάς της, της χρηματοδότησης δηλαδή των εν λόγω συλλόγων.

Και έτσι, μπορεί να αποδείχτηκε βραχύβια η ύπαρξη της ESL, η επιρροή όμως της JP Morgan παραμένει αμείωτη με κύριο όπλο αυτό που όλα τα clubs αποζητούν και αποτελεί στόχο της κάθε κίνησής τους: χρήματα. Και οι άνθρωποι και τα deals που τα ζητάνε, ανεξαρτήτως του "θανάτου" της ESL, παραμένουν. Και ακολούθως παρουσιάζονται…

ΑΡΣΕΝΑΛ

Ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της JP Morgan είναι ο ιδιοκτήτης της Άρσεναλ, Σταν Κρένκε, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων των Denver Nuggets στο NBA και των Los Angeles Rams, της ομάδας ράγκμπι του NFL, για την ανακατασκευή του σταδίου της οποίας η JP δάνεισε στον Κρένκε 2 δις ευρώ.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Κατά πολλούς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η JP Morgan, αποτελώντας ουσιαστικά τον πολιορκητικό της κριό στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Η εταιρεία αυτή ήταν που ανέλαβε την διαμεσολάβηση στην εξαγορά των "κόκκινων διαβόλων" από την οικογένεια Γκλέιζερ, της οποίας αποτελεί αποκλειστικό τραπεζίτη.

Ο άνθρωπος που εκ μέρους της JP Morgan χειρίστηκε το deal της εξαγοράς από τους Γκλέιζερ ήταν ο Εντ Γούντγουορντ. "Ανταμείφθηκε" αναλαμβάνοντας ρόλο εκτελεστικού αντιπροέδρου και ουσιαστικά τον αντ' αυτού της ιδιοκτησίας στο "Ολντ Τράφορντ", μέχρι την παραίτησή του μετά το φιάσκο της ESL.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Αυτονόητη η σύνδεση ελέω του Αμερικανού ιδιοκτήτη, Τζον Χένρι, ο οποίος αγόρασε τη Λίβερπουλ, μέσω της εταιρείας του, της Fenway Sports Group, στην οποία εντάσσεται και η ομάδα του MLB, Boston Red Sox.

Ενδεικτικό της σχέσης Χένρι και JP Morgan, το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο μήνα η εταιρεία Red Bird Capital επένδυσε στην Fenway Sports Group περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότης; Η JP Morgan.

ΤΟΤΕΝΑΜ

Πριν δεκατρία χρόνια, ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ, Τζο Λιούις, αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει τις μετοχές που είχε στην BSCN, μια αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, τις οποίες και είχε χρυσοπληρώσει.

Υπέστη μεγάλη ζημιά (εκτιμάται σε 800 εκατ. ευρώ), ωστόσο από την πλήρη απαξία που θα έθετε σε κίνδυνο ενδεχομένως μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του βρήκε αγοραστή, έστω και… κοψοχρονιά.

Ποιος ήταν αυτός; Η JP Morgan.

ΜΙΛΑΝ & ΙΝΤΕΡ

Πουθενά δεν συνταιριάζουν οι δύο Μιλανέζες, το έκαναν όμως για χάρη της αναδόμησης του κοινού τους γηπέδου, του "Σαν Σίρο", αλλά και της αναδιαμόρφωσης και επέκτασης του περιβάλλοντος χώρου.

Τον περασμένο Νοέμβριο λοιπόν κατέθεσαν στο δήμο του Μιλάνο σχετική, ολιστική μελέτη, κοστολογημένη στο 1,25 δις ευρώ. Το 50% της χρηματοδότησης ήταν εγγυημένο από την JP Morgan.

Ο μεγαλομέτοχος της Μίλαν, ο Πολ Σίνγκερ, επίσης Αμερικανός, ιδιοκτήτης ενός εκ των μεγαλύτερων Hedge funds στις ΗΠΑ, του επονομαζόμενου Elliott Management Corporation. Λόγω covid αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, η συμβολή της JP Morgan στο να αποφευχθούν μεγαλύτερες, καταλυτική.

Μεγαλομέτοχος της Ιντερ ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος, Στίβεν Ζανγκ, ο οποίος μέσω της Suning Real Estate αγόρασε τους "νερατζούρι" το 2018. Η εταιρεία που μεσολάβησε, αναλαμβάνοντας τον οικονομικό έλεγχο ήταν η JP Morgan, στα γραφεία της οποίας ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ο Ζανγκ.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Εταιρεία σήμα-κατατεθέν της οικογένειας Ανιέλι, της ιδιοκτήτριας δηλαδή για δεκαετίες της Γιουβέντους, η Exor. Χωρίς καμία υπερβολή, άρρηκτα συνδεδεμένη σχεδόν κάθε οικονομική της δραστηριότητα με την JP Morgan.

ΡΕΑΛ

Για χρονιά γνωστό πως η κατασκευαστική εταιρεία του Φλορεντίνο Πέρεθ αντλεί χρηματοδότηση από την JP Morgan σε διάφορα πρότζεκτς σε όλες του τις θητείες ως πρόεδρος της Ρεάλ.

Το σημαντικότερο ωστόσο έγκειται στο ότι η αμερικάνικη τράπεζα έχει εγγυηθεί αυτήν της ανακατασκευής του "Μπερναμπέου", σε επένδυση που ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Κάτοχος του 30% των μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι ο Ισραηλινός μεγιστάνας, Ιντάν Οφέρ. Στις αρχές του έτους, η εταιρεία που χρηματοδοτεί την κρατική εταιρεία επενδύσεων του Ισραήλ, Ofer Investments, συμφώνησε σε χρηματοδότηση από την JP Morgan, ίση του 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ

Αν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δεν θαμπώνεται από την οικονομική ισχύ της JP Morgan είναι ο σεΐχης Μανσούρ. Και εύλογα. Μπορεί για πρώτη φορά επί ιδιοκτησίας του η Μάντσεστερ Σίτι να "έγραψε" ζημιές σε λογιστική χρονιά (120 εκατ. λίρες), ωστόσο δεν είναι τυχαίο που οι "πολίτες" ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από την ESL, χωρίς να συνδέονται με την JP.

Η Τσέλσι ήταν σχεδόν η επόμενη που ακολούθησε, η δεύτερη δηλαδή ομάδα που δεν φαίνεται να έχει σχέση με την αμερικάνικη τράπεζα. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς φέρεται να είχε στο παρελθόν συνεργαστεί σε εκτός ποδοσφαίρου επιχειρηματικές δραστηριότητες, ωστόσο στους "μπλε" δεν υπάρχουν σχετικές καταγραφές.

Και τέλος, η Μπαρτσελόνα. Πολλά φημολογούνται σχετικά με το τεράστιο χρέος της και πως αυτό σκοπεύουν οι Καταλανοί να το χρηματοδοτήσουν, αλλά αποδείξεις συνεργασίας με την JP Morgan δεν υπάρχουν.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST EUROPEAN SUPER LEAGUE ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΤΟΤΕΝΑΜ ΜΙΛΑΝ ΙΝΤΕΡ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΤΣΕΛΣΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ