European Super League: Οι ρήτρες εξόδου απ' το πρότζεκτ και ο κίνδυνος αποζημίωσης
Τα 9 από τα 12 ιδρυτικά μέλη της European Super League δήλωσαν την αποχώρησή τους από το πρότζεκτ, ένα μέλος την υπονόησε και άλλα δύο περιμένουν. Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις και πόσο οριστικά έχει κλείσει το ζήτημα.
Η μαζική έξοδος από τη European Super League δεν ρίχνει "αυλαία" στο φιλόδοξο πρότζεκτ περί δημιουργίας ενός υπερ-πρωταθλήματος με ορισμένες από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Προς το παρόν υπάρχουν δύο σύλλογοι που δεν έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το πρότζεκτ, μία που δεν έχει ανακοινώσει ξεκάθαρα ότι αποχωρεί, ο Φλορεντίνο Πέρεθ που επιμένει και ένα συμβόλαιο που προβλέπει ρήτρες εξόδου αλλά και αποζημιώσεις.
Ένα πρότζεκτ δισεκατομμυρίων ήταν αδύνατο να μην έχει προβλέψεις για τέτοιες καταστάσεις και όπως αναφέρουν οι Financial Times, μία αποχώρηση από τη ESL την ώρα που θα βρισκόταν σε εξέλιξη το πρωτάθλημα θα κόστιζε πολλά χρήματα στο σύλλογο που θα ήθελε να φύγει. Σκοπός του νέου φορέα ήταν να δεσμεύσει τις συμμετέχουσες ομάδες και να αποτρέψει με απαγορευτικές ρήτρες την αποχώρησή τους, όταν πλέον το νερό θα είχε κυλήσει στο αυλάκι.
ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Ορισμένα μέρη των συμβολαίων ένταξης που υπέγραψαν οι 12 ομάδες φέρονται να έχουν διαρρεύσει στους FT, που υποστηρίζουν ότι τα ιδρυτικά μέλη είχαν συμφωνήσει σε ρήτρες εξόδου, οι οποίες σχετίζονται με τα χρήματα που θα είχαν εισπράξει μέχρι να τις ενεργοποιήσουν.
Οι σύλλογοι είχαν συμφωνήσει να μην εγκαταλείψουν τη ESL πριν από τον Ιούνιο του 2025 εφόσον το πρωτάθλημα είχε αρχίσει κι αν επιθυμούσαν να φύγουν αργότερα, έπρεπε να ενημερώσουν τουλάχιστον μία σεζόν πριν. Επιπλέον, οι σύλλογοι της ESL θα έπρεπε να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν από το ιδρυτικό δάνειο, δηλαδή μία χρηματοδότηση ύψους 3.500.000.000 ευρώ που είχε εξασφαλίσει ο οργανισμός από την JP Morgan.
Οι αποχωρήσεις από τη ESL σημειώθηκαν μόλις λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση της ίδρυσής της, με συνέπεια να μην έχουν μπει χρήματα στα ταμεία των συλλόγων ακόμα και να μην υπάρχει ανάγκη να επιστρέψουν κάτι.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΙΜΩΡΙΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Τίποτα δεν έχει τελειώσει όμως και ίσως εκεί να οφείλεται η διαφορετική στρατηγική των 12 συλλόγων ως προς την ανακοίνωση αποχώρησής τους από το πρότζεκτ. "Όλα τα ιδρυτικά μέλη υπέγραψαν δεσμευτικά συμβόλαια για να ενταχθούν στη διοργάνωση, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τους όρους του deal", αναφέρουν οι FT.
Εάν οι 6 αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ), οι 3 ιταλικές (Ίντερ, Γιουβέντους, Μίλαν) και η Ατλέτικο έχουν όντως αποχωρήσει από το πρότζεκτ και δεν έχουν αρκεστεί σε δήλωση αποχώρησης, τότε ίσως εγείρεται δικαίωμα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα να προβούν σε μηνύσεις εις βάρος των αποχωρησάντων, σε μία προσπάθεια να επιβάλουν το πρότζεκτ.
Άγνωστη είναι επίσης και η στάση της Μίλαν σε τυπικό επίπεδο, αφού πουθενά στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει ότι αποχώρησε από το πρότζεκτ. "Η Μίλαν πρέπει να είναι ευαίσθητη απέναντι σε όσους αγαπούν αυτό το άθλημα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε ένα βιώσιμο μοντέλο για το ποδόσφαιρο", είναι η κατακλείδα της ανακοίνωσής της.
Η ESL ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, ΕΣΤΩ ΩΣ ΙΔΕΑ
Οι σύλλογοι που δήλωσαν ότι αποχωρούν από το πρότζεκτ φέρονται να έκαναν πίσω σε ένα συμβόλαιο που υπέγραψαν, το οποίο περιελάμβανε ρήτρες εξόδου από τη στιγμή που θα άρχιζε η αγωνιστική δράση. Για το διάστημα πριν από την έναρξη της σεζόν, προς το παρόν είναι άγνωστο το τι είχαν δικαίωμα να κάνουν χωρίς να το "πληρώσουν", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Το "σπάσιμο" συμβολαίων που ουσιαστικά αξίζουν δισεκατομμύρια δεν μπορεί να είναι κάτι απλό και τα αγγλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ολονύχτιες συσκέψεις των ανθρώπων των συλλόγων, ώστε να ετοιμαστούν τα έγγραφα με τα οποία ανακοινώθηκε η πρόθεση αποχώρησης, ωστόσο προς το παρόν είναι πιο πιθανό να μιλάμε για "πάγωμα" παρά για οριστική απεμπλοκή από το πρότζεκτ.
Εξάλλου, αρκετοί σύλλογοι στις ανακοινώσεις τους ή στις δηλώσεις παραγόντων τους κάνουν λόγο για ανάγκη αναδιαμόρφωσης του ποδοσφαίρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρότζεκτ European Super League δεν θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Αυτό δηλώνεται από ανακοίνωση της ίδιας της ESL, η οποία αναφέρει ότι "θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα".
Η European Super League δεν τελείωσε, έχει ακόμα σίγουρα δύο μέλη που ακόμα κι αν αποχωρήσουν, δεν σημαίνει ότι διαγράφουν από το μυαλό τους τη συγκεκριμένη προοπτική, έστω για το μέλλον.
Photo Credits: © 2021 Joan Monfort, Manu Fernandez, Antonio Calanni/Associated Press