Εξπρές του μεσονυχτίου στο Κατάρ για Ουαντού
Το Sport24.gr παρουσιάζει τον εφιάλτη που έζησε ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Αμπντεσλάμ Ουαντού στο Κατάρ. Απλήρωτος, εγκλωβισμένος στο Εμιράτο, προπονούνταν υπό αντίξοες συνθήκες δίχως να μπορεί να εγκαταλείψει την χώρα καθώς είχε κατασχεθεί το διαβατήριο του!
Στο Εμιράτο του Κατάρ, το 80% από τα 2.000.000του συνολικού πληθυσμού αποτελείται από αλλοδαπούς πολίτες.
Ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ο Αμπντσλάμ Ουαντού έζησε την δική του Οδύσσεια μέχρι να καταφέρει να δραπετεύσει σαν άλλος Μπίλι Χέιζ από το δικό του «Εξπρές του Μεσονυχτίου» προκειμένου να επιστρέψει στη Γαλλία.
Ο 34χρονος σέντερ μπακ την σεζόν 2010/11 αγωνίστηκε με τα χρώματα της Λεκουίγια κατακτώντας το πρωτάθλημα Κατάρ.
Στο τέλος της σεζόν μεταπήδησε στην Κατάρ SC στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
Ο Μαροκινός διεθνής έκανε λόγω για συνθήκες που παρέπεμπαν σε σκλάβους κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Εμιράτο έχοντας στερηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την ελευθερία του.
« Όταν σε αποκτούν περπατάς πάνω σε κόκκινα χαλιά. Το θέμα είναι πως όταν πλέον δεν σε θέλουν σε κάνουν να το καταλάβεις.
Προφανώς το διεθνές δίκαιο δεν ισχύει για αυτούς. Παίζαμε σε άδεια στάδια όπου οι μέθοδοι που εφάρμοζαν ήταν όμοιοι με τους σκλάβους.
Κάποιοι φίλοι μου παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι εκεί. Ποδοπατούν τις ανθρώπινες αξίες», ήταν τα λόγια του άλλοτε άσου του Ολυμπιακού (σ.σ.: αγωνίστηκε στην Ελλάδα το 2006).
Ο Ουαντού πριν από το ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν του στο Κατάρ πληροφορήθηκε πως θα αγωνιστεί σε άλλο σύλλογο του Εμιράτου, δίχως όμως να υπάρξει τροποποίηση στο συμβόλαιο του.
Ουσιαστικά θα μεταπηδούσε ως ελεύθερος, μολονότι η συνεργασία του με την Λεκουίγια βρισκόταν σε ισχύ. Διαμαρτυρήθηκε αλλά τελικά συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ιθυνόντων του συλλόγου.
Ένα χρόνο μετά του έδωσαν εντολή να ακυρώσει το συμβόλαιο του, το οποίο έληγε την επόμενη χρονιά. Τούτη τη φορά αρνήθηκε και οι εκπρόσωποι του ποδοσφαιριστή προσέφυγαν στην FIFA.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσε πέντε μήνες. Σε αυτό το διάστημα ο Ουαντού δεν πληρωνόταν.
«Έκανα προπονήσεις κάθε μέρα. Κάποιες φορές μέσα στον καύσωνα. Ήταν απάνθρωπο. Ήθελαν να με κάνουν να νιώσω ενοχές και να παραιτηθώ των δικαιωμάτων μου», τονίζει ο Μαροκινός στόπερ.
Το χειρότερο ήταν πως δεν μπορούσε να φύγει από το Εμιράτο. Ήταν εγκλωβισμένος μαζί με την σύζυγο του αλλά και τα τρία παιδιά του.
Ήταν σαφές πως για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια προκειμένου να αναχωρήσει από το Κατάρ θα έπρεπε να αποσύρει την προσφυγή του στη FIFA.
Τελικά βρήκε τον τρόπο και στις αρχές του έτους πέταξε για την Γαλλία, όπου διαμένει μόνιμα.
Ανάλογες περιπέτειες έζησε και ο Ζαχίρ Μπελουνίς. Το 2007 έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο Κατάρ.
« Τρία χρόνια αργότερα είχα μία πρόταση από ευρωπαϊκή ομάδα και αποφάσισα να επιστρέψω στη Γαλλία.
Οι ιθύνοντες όμως της Αλ Τζάις έκαναν το παν για να με κρατήσουν στο Κατάρ και μου πρότειναν πενταετές συμβόλαιο.
Μετά την πρώτη σεζόν, μου είπαν πως θα πάω δανεικός στην Αλ-Μαρκίγια. Συμφώνησα να λαμβάνω τον ίδιο μισθό αλλά και αποζημίωση. Έκτοτε δεν ξαναείδα χρήματα. Πέρασαν 22 μήνες.
Ήθελα να παραιτηθώ των δικαιωμάτων μου. Αρνούνταν να μου δώσουν την σχετική άδεια που απαιτείται για να εγκαταλείψω την χώρα. Έπρεπε να παραιτηθώ και έπειτα θα με πλήρωναν όπως μου έλεγαν».
Είναι η κραυγή αγωνίας του 33χρονου Γαλλοαλγερινού στράικερ που αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει τον εφιάλτη που ζούσε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Canal +».
«Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη του Κατάρ. Μάχομαι για την αξιοπρέπεια μου», σημειώνει ο Μπελουνίς.
Ο γενικός γραμματέας της FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών) στην Αφρική, Στεφάν Μπουρτσκάλτερ στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο η λίγκα του Κατάρ ενήργησε στην περίπτωση του Ουαντού.
«Κανείς δεν μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι σοκαριστικές, απαράδεκτες και εξοργιστικές. Είναι ανησυχητικό στις μέρες μας να αντιμετωπίζεται με τόση ανευθυνότητα από παράγοντες που δεν τον σέβονται ως ανθρώπινη ύπαρξη.
Δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό ή συμβολαίου αλλά στο να συμπεριφέρεσαι ανθρώπινα. Επίσης εγείρει ερωτηματικά το γεγονός πως αρνείσαι να επιστρέψεις το διαβατήριο σε έναν ποδοσφαιριστή εάν δεν κάνει πίσω
Η περίπτωση του Ουαντού δεν είναι η μοναδική. Όπως οι ποδοσφαιριστές έχουν υποχρεώσεις έτσι και οι σύλλογοι πρέπει να τηρούν τα συμβόλαια και να πληρώνουν τους παίκτες.
Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού δεν έχει εισπράξει καθόλου χρήματα στη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του στην Kατάρ SC.
Δεν πετάς έτσι έναν άνθρωπο σαν να είναι αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι πλέον».
Δείτε ένα κατατοπιστικό ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης αναφορικά με τον Ουαντού