EUROPA LEAGUE

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Η Σεβίλλη έγινε η έκτη πόλη της ηπείρου μας με ευρωπαϊκό «εμφύλιο». Διαβάστε στο Sport24.gr τις υπόλοιπες 5 και δείτε 14 κλικ από τη συνάντηση του «Σάντσεθ Πιθχουάν» (φωτογραφίες & videos)

Σεβίγια και Μπέτις τέθηκαν αντιμέτωπες το βράδυ της Πέμπτης στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» για τη φάση των «16» του Europa League.

Η Σεβίλλη έγινε έτσι η έκτη πόλη της «γηραιάς ηπείρου» με ποδοσφαιρικό «εμφύλιο» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η συνάντηση της Σεβίγια και της Μπέτις το βράδυ της Πέμπτης στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» ήταν το τρίτο ευρωπαϊκό ντέρμπι ανάμεσα σε ισπανικούς συλλόγους της ίδιας πόλης και το έκτο συνολικά σε όλη την ήπειρο στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Έτσι λοιπόν, στις κατά χρονολογική σειρά Μαδρίτη (1959), Βαρκελώνη (1966), Μιλάνο (2003), Λονδίνο (2004) και Βουκουρέστι (2006), προστέθηκε πλέον και η Σεβίλλη (2014). Πάμε να δούμε αναλυτικά αυτά τα έξι ξεχωριστά ζευγάρια, αντίπαλους στην ίδια πόλη σε ευρωπαϊκά ματς.

1. ΜΑΔΡΙΤΗ (1959, ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ)

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Φάση από το πρώτο ματς μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο στο «Μπερναμπέου».

Ρεάλ και Ατλέτικο τέθηκαν αντιμέτωπες στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1958/59. Στις 23 Απριλίου του 1959 διεξήχθη το πρώτο ματς στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», εκεί όπου οι γηπεδούχοι νίκησαν 2-1, αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με το γκολ του Τσούθο. Ριάλ και Πούσκας σημείωσαν τα τέρματα της ανατροπής για τους «μερένγκες». Στον επαναληπτικό της 7ης Μαΐου στο «Μετροπολιτάνο», οι «ροχιμπλάνκος» κέρδισαν 1-0 με ένα γκολ του Κογιάρ και έτσι χρειάστηκε και τρίτο παιχνίδι στο ουδέτερο γήπεδο της «Ρομαρέδα» στην Σαραγόσα. Η Ρεάλ επιβλήθηκε 2-1 με σκόρερ τους Ντι Στέφανο και Πούσκας, πήρε την πρόκριση στον τελικό και κατέκτησε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο της κερδίζοντας 2-0 την Σταντ ντε Ρενς.

2. ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (1966, ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ)

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Φάση από το ματς του «Καμπ Νόου» ανάμεσα σε Μπάρσα και Εσπανιόλ.

Εσπανιόλ και Μπαρτσελόνα κληρώθηκαν να παίξουν στον προημιτελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων της περιόδου 1965/66. Οι «μπλαουγκράνα» πέρασαν στην επόμενη φάση με δυο νίκες, αμφότερες με το ίδιο σκορ. Το πρώτο ματς στις 16 Μαρτίου του 1966, στην έδρα της Μπάρσα, έληξε 1-0 υπέρ των γηπεδούχων με γκολ του Μπενίτεθ. Ο επαναληπτικός, έξι μέρες αργότερα στο γήπεδο των «περίκος» έληξε 0-1 με σκόρερ τον Βιντάλ. Η Μπαρτσελόνα έφτασε μέχρι τον τελικό και κατέκτησε τον τίτλο απέναντι σε μια ακόμα ισπανική ομάδα, την Σαραγόσα.

3. ΜΙΛΑΝΟ (2003, CHAMPIONS LEAGUE)

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Ο Σεφτσένκο μπροστά στην εστία της Ίντερ, απέναντι στον Τόλντο.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να γίνει το επόμενο ευρωπαϊκό ντέρμπι με ομάδες από την ίδια πόλη, το πρώτο εκτός Ισπανίας. Η Μίλαν και η Ίντερ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2002/03. Φυσικά και τα δυο παιχνίδια διεξήχθησαν στο «Σαν Σίρο», με το πρώτο στις 7 Μαΐου του 2003 όπου γηπεδούχος ήταν η Μίλαν, να λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα. Μια εβδομάδα αργότερα, στον επαναληπτικό, είχαμε καινούργια ισοπαλία, αυτή τη φορά 1-1, όμως το «εκτός έδρας» γκολ του Σεφτσένκο έδωσε την πρόκριση στη Μίλαν, η οποία κέρδισε στον τελικό τη Γιουβέντους στα πέναλτι και κατέκτησε το έκτο της τρόπαιο στη διοργάνωση.

Βίντεο: Ίντερ - Μίλαν 1-1 (13/5/2003)

4. ΛΟΝΔΙΝΟ (2004, CHAMPIONS LEAGUE)

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Ο Ρέγιες σκοράρει στο «Χάιμπουρι» αλλά η Τσέλσι θα κάνει την ανατροπή και θα πάρει την πρόκριση.

Ένα χρόνο μετά το Μιλάνο ήρθε η σειρά του Λονδίνου να φιλοξενήσει τοπικό «εμφύλιο» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τσέλσι και Άρσεναλ βρέθηκαν αντιμέτωπες στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρώτο ματς διεξήχθη στις 24 Μαρτίου του 2004 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» της Τσέλσι και έληξε ισόπαλο 1-1 με τα γκολ των Γκούντγιονσεν και Πιρές. Στον επαναληπτικό του «Χάιμπουρι» (6 Απριλίου), οι «κανονιέρηδες» προηγήθηκαν στη λήξη του ημιχρόνου 1-0 με τον Ρέγιες και βρέθηκαν σε θέση ισχύος, όμως οι φιλοξενούμενοι με δυο τέρματα των Λάμπαρντ και Μπριτζ πέτυχαν την ανατροπή και πήραν την πρόκριση, σταματώντας πάντως την παράδοση που έλεγε πως η ομάδα που προκρίνεται από ευρωπαϊκή κόντρα της ίδιας πόλης παίρνει και τον τίτλο, αφού αποκλείστηκαν στον ημιτελικό από την Μονακό.

Βίντεο: Άρσεναλ - Τσέλσι 1-2 (6/4/2004)

5. ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (2006, ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA)

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Οι παίκτες της Στεάουα πανηγυρίζουν γκολ εναντίον της Ραπιντ απο αγωνα του ρουμανικού πρωταθλήματος.

Η πέμπτη πόλη που φιλοξένησε ευρωπαϊκό αγώνα ομάδων της ήταν το Βουκουρέστι στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 2005/06. Αντιμέτωπες βρέθηκαν η Ραπίντ και η Στεάουα στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στις 30 Μαρτίου του 2006 στην έδρα της Ραπίντ και ο Νικολίτα έδωσε το προβάδισμα στην Στεάουα με ένα γκολ που στη συνέχεια αποδείχτηκε καθοριστικό για την πρόκριση. Το ματς τελείωσε 1-1 με το τέρμα του Μολντοβάν, όμως μια εβδομάδα αργότερα, στο «Εθνικό Στάδιο» του Βουκουρεστίου, οι δυο αντίπαλοι δεν σκόραραν, το παιχνίδι έληξε 0-0 και η Στεάουα πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά με το εκτός έδρας γκολ.

Βίντεο: Ραπίντ - Στεάουα 1-1 (30/3/2006)

6. ΣΕΒΙΛΛΗ (2014, EUROPA LEAGUE)

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

Ιμπόρα, Μπαπτιστάο και Ράκιτιτς σε φάση του χθεσινού παιχνιδιού.

Όπως γράψαμε και στην αρχή, η Σεβίλλη είναι από χθες το βράδυ η έκτη πόλη με ευρωπαϊκό «εμφύλιο». Το πρώτο ματς έληξε 0-2 με την ουραγό της Πριμέρα Ντιβισιόν, Μπέτις να κάνει την έκπληξη μέσα στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» και να παίρνει πολύ μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση ενόψει του επαναληπτικού στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν». Ο Μπαπτιστάο άνοιξε το σκορ, ενώ το δεύτερο γκολ πέτυχε ένας παίκτης το ονοματεπώνυμο του οποίου είναι σίγουρα μια τεράστια ειρωνεία για τους παίκτες της Σεβίγια. Ο Σάλβα Σεβίγια (στα ισπανικά σημαίνει αυτός που σώζει τη Σεβίγια!!!) ολοκλήρωσε τον θρίαμβο των «βερδιμπλάνκος» σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, το οποίο σκιάστηκε από τη ρίψη μιας φωτοβολίδας στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Βίντεο: Σεβίγια - Μπέτις 0-2 (13/3/2014)

ΣΕΒΙΓΙΑ – ΜΠΕΤΙΣ ΣΕ 14 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΛΙΚ

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

1. Οι φίλοι της Σεβίγια υποδέχονται το πούλμαν της ομάδας έξω από το "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν".

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

2. Φίλαθλοι της Σεβίγια έξω από το "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν".

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

3. Τα πούλμαν της Σεβίγια και της Μπέτις έξω από το "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν".

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

4. Η ενδεκάδα της Σεβίγια.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

5. Η ενδεκάδα της Μπέτις.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

6. Οι δυο ομάδες παραταγμένες στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του ματς.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

7. Η κερκίδα των φίλων της Μπέτις.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

8. Η κερκίδα των φίλων της Σεβίγια.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

9. Ο Μπαπτιστάο ανοίγει το σκορ.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

10. Ο Μπαπτιστάο πανηγυρίζει το 0-1.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

11. Η φωτοβολίδα που πετάχτηκε στον αγωνιστικό χώρο στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

12. Ο Αντάν ήταν καθοριστικός στη νίκη της Μπέτις με τις επεμβάσεις του.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

13. Οι παίκτες της Μπέτις πανηγυρίζουν το 0-2 του Σάλβα Σεβίγια.

Ευρωπαϊκά ντέρμπι στην ίδια πόλη!

14. Οι φίλαθλοι της Μπέτις στο τέλος του αγώνα.

Πηγές: abc.es, Marca, As

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ