Φάκελος Ερνέστο Βαλβέρδε
Το SPORT 24 ανοίγει τον "φάκελο Βαλβέρδε". Μιλούν αποκλειστικά στο SPORT 24 ο μάνατζερ του Ισπανού, Ινιάκι Ιμπάνιεθ και οι πρώην προπονητές του, Κλεμέντε και Ιρουρέτα
Η συμφωνία του Ερνέστο Βαλβέρδε με τον Ολυμπιακό τον περασμένο Μάιο προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Στην Ελλάδα, όταν γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον των Πειραιωτών για τον Βάσκο προπονητή, πολλοί ήταν αυτοί που στοιχημάτιζαν ότι το «φλερτ» δεν θα κατέληγε σε «γάμο». Ο Βαλβέρδε κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει μέλος της εκλεκτής νέας γενιάς των Ισπανών προπονητών. Είχε επιτυχημένη παρουσία σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ και ένα τελικό ΟΥΕΦΑ στο βιογραφικό του.
Πολλές ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην ομάδα της Βαρκελώνης, έτοιμες να του προτείνουν συμβόλαιο, ενώ παράλληλα ηχούσαν και οι σειρήνες της Πρέμιερ Λιγκ με τη Νιούκαστλ να έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της. Τι ήταν λοιπόν αυτό που έκανε τον Ισπανό να αφήσει πίσω του όλες τις προτάσεις από τη χώρα του αλλά και την αίγλη της Πρέμιερ και να επιλέξει ως επόμενο σταθμό της καριέρας του τον νταμπλούχο Ελλάδας Ολυμπιακό; Ο Ινιάκι Ιμπάνιεθ, μάνατζερ του Βαλβέρδε, μίλησε αποκλειστικά στο SPORT 24, αποκαλύπτοντας το χρονικό των σκληρών και μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.
SPORT 24: Κύριε Ιμπάνιεθ η ανακοίνωση της συμφωνίας του Ολυμπιακού με τον Ερνέστο Βαλβέρδε προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον ελληνικό Τύπο αλλά και στους Έλληνες φιλάθλους. Λίγοι περίμεναν ότι ο πελάτης σας θα αποφάσιζε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα.
Ι. Ιμπάνιεθ: Το φαντάζομαι. Πάντως η ιστορία αρχίζει αρκετά πριν. Η πρώτη ομάδα που ήρθε σε επαφή μαζί μας εκδηλώνοντας την πρόθεσή της για συνεργασία με τον Ερνέστο, ήταν η ΑΕΚ. Ήταν ο τεχνικός διευθυντής Ίλια Ίβιτς αυτός που μας κατέθεσε την επίσημη πρόταση. Όμως ξέραμε ήδη το ενδιαφέρον της Εσπανιόλ, με την οποία ο Βαλβέρδε είχε συναισθηματικούς δεσμούς, αφού είχε αγωνιστεί εκεί σαν παίκτης. Και βέβαια ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η Βαρκελώνη είναι το δεύτερο σπίτι του. Έτσι προτίμησε να μείνει στην Ισπανία, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση.
SPORT 24: Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού πότε εκδηλώθηκε για πρώτη φορά;
Ι. Ιμπάνιεθ: Από τη στιγμή που ο Ίβιτς πήγε στον Ολυμπιακό, ξανάρχισαν οι επαφές. Ο Ίλια θεωρούσε τον Ερνέστο ιδανική λύση για τον πάγκο των «ερυθρόλευκων» και μας πολιορκούσε, θέλοντας να προετοιμάσει το κλίμα για μια επίσημη πρόταση που θα κατέθετε η ομάδα του το καλοκαίρι. Όμως κάποια στιγμή η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό σταμάτησε και εμείς θεωρήσαμε το θέμα λήξαν. Ήταν φανερό ότι ο Ίβιτς θαύμαζε και εκτιμούσε πολύ τη δουλειά του Βαλβέρδε, αλλά με την απομάκρυνσή του πιστέψαμε ότι το ελληνικό ενδιαφέρον είχε λάβει τέλος.
SPORT 24: Αλλά προφανώς είχατε κάνει λάθος, γιατί βέβαια οι «Πειραιώτες» επέστρεψαν δριμύτεροι.
Ι. Ιμπάνιεθ: Σίγουρα βοήθησε και η δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Ερνέστο είχε κάνει μια καταπληκτική πρώτη χρονιά στην Εσπανιόλ, οδηγώντας την ομάδα στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ενώ όλα έδειχναν ότι η δεύτερη χρονιά θα κυλούσε το ίδιο καλά, στην πορεία πολλά στράβωσαν. Τραυματισμοί, χαμηλό ηθικό, άσχημα αποτελέσματα, όλα αυτά έφθειραν τους πάντες. Τον κόσμο, τους παίκτες και βέβαια τον ίδιο τον προπονητή. Έτσι, ενώ ο Βαλβέρδε είχε ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο, άρχισε να σκέφτεται ότι ίσως ήταν η κατάλληλη στιγμή να αφήσει τον πάγκο της Εσπανιόλ και να αναζητήσει αλλού την τύχη του. Αρκετές ομάδες από την Ισπανία εκδήλωσαν αμέσως ενδιαφέρον, όμως από σεβασμό στους συναδέλφους του Ερνέστο, που τώρα εργάζονται σε αυτούς τους συλλόγους, δε θα σου πω τα ονόματά τους.
Αυτό που μπορώ να σου πω, είναι ότι εκείνες τις μέρες οι άνθρωποι της Νιούκαστλ επίσης ήρθαν σε επαφή μαζί μας, λέγοντάς μας να περιμένουμε λίγο, αφού η απόφαση για την απομάκρυνση του Κέβιν Κίγκαν ήταν κοινό μυστικό και θεωρούσαν την περίπτωση του Ερνέστο ως την καλύτερη λύση για τη διαδοχή. Αυτή η πρόταση μας απασχόλησε πολύ σοβαρά, αφού η Πρέμιερ Λιγκ κάλυπτε απόλυτα τις φιλοδοξίες του πελάτη μου. Όσο για την Ισπανία, όταν έχεις φτάσει σε έναν τελικό ΟΥΕΦΑ, τότε το επόμενο βήμα σου θέλεις να είναι ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Και αυτό βέβαια σήμαινε μια ομάδα από τις τέσσερις του Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Βιγιαρεάλ και Ατλέτικο. Όλες αυτές όμως είχαν προπονητές με συμβόλαιο σε ισχύ. Από την άλλη, η προοπτική της Νιούκαστλ ήταν μεν ενδιαφέρουσα, αλλά απαιτούσε αναμονή.
SPORT 24: Κάπου εκεί φαντάζομαι, πως ήρθε η νέα κρούση από τον Ολυμπιακό.
Ι. Ιμπάνιεθ: Ναι, και μας ξάφνιασε ευχάριστα η επιμονή των δυο απεσταλμένων του πρωταθλητή Ελλάδας. Ο κύριος Χρυσικόπουλος και ο κύριος Γιαννίκος μας άσκησαν τρομερή πίεση, θέλοντας να μας πείσουν ότι θεωρούσαν τον Ερνέστο ως την πρώτη επιλογή για τον πάγκο της ομάδας τους. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο μας μιλούσαν για την προοπτική μιας πιθανής συνεργασίας ήταν πολύ μεγάλος και βέβαια αυτή η στάση τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Βαλβέρδε. Ένιωσε ότι τον εμπιστεύονταν, ότι ήθελαν να στηρίξουν πάνω του το χτίσιμο μιας καινούργιας ομάδας, ότι εκτιμούσαν τη δουλειά του στο παρελθόν και ήταν έτοιμοι να επενδύσουν πάνω του στο μέλλον. Φυσικά έπαιξαν ρόλο και άλλες παράμετροι, με κυριότερη τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Και εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση για να σου πω ότι ο αποκλεισμός στοίχισε πολύ στον Ερνέστο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενε. Αλλά το πρώτο παιχνίδι ήταν πραγματικά καταστροφικό. Ξέρεις, από εκείνα τα βράδια, που ότι κι αν δοκιμάσεις, όλα πηγαίνουν στραβά. Και μετά ήρθε ο επαναληπτικός που σφράγισε τον αποκλεισμό. Το γεγονός ότι η πορεία της Ανόρθωσης στη συνέχεια ήταν καταπληκτική, δεν παρηγόρησε καθόλου τον Βαλβέρδε. Ήθελε την πρόκριση στους ομίλους για να αποδείξει και σε αυτό το επίπεδο ότι ο Ολυμπιακός είχε πράξει σωστά που τον εμπιστεύτηκε για να οδηγήσει την ομάδα στα δύσκολα μονοπάτια του Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή διατήρησε την ψυχραιμία του κοιτάζοντας μόνο μπροστά. Και νομίζω ότι τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην κορυφή και πιστεύω πως θα έρθει και η πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ (η συνομιλία μας με τον κ. Ιμπάνιεθ έγινε δυο μέρες πριν τη νίκη – πρόκριση επί της Χέρτα). Θα το δεις, η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη.
SPORT 24: Η συνέχεια για φέτος ή μήπως και του χρόνου; Ο κ. Βαλβέρδε δεσμεύεται από συμβόλαιο ενός χρόνου. Έχει σκεφτεί την πιθανότητα να ανανεώσει για έναν ακόμα χρόνο;
Ι. Ιμπάνιεθ: Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Το σημαντικό είναι ότι ο Ερνέστο είναι πολύ ικανοποιημένος από την εμπειρία του στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς η δυνατότητα να εργαστεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό, να γνωρίσει ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, ακόμα και μια διαφορετική κοινωνία, τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο, έπαιξαν το ρόλο τους στο να πάρει την απόφασή του να αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού. Αυτή τη στιγμή νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του και εργάζεται πάνω στους στόχους που έχουν τεθεί από τον ίδιο και τη διοίκηση. Από το καλοκαίρι θα μπορούσε να ζητήσει συμβόλαιο δυο χρόνων και θα το έπαιρνε, όμως δεν το ήθελε. Προτίμησαν, τόσο ο Βαλβέρδε όσο και ο πρόεδρος, να πορευτούν μαζί για έναν χρόνο, να δουν αν θα επιτύχει το πλάνο τους και από εκεί και ύστερα να αποφασίσουν από κοινού αν θέλουν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους.
SPORT 24: Από αυτά που ακούω, συμπεραίνω πως υπάρχει η πιθανότητα της ανανέωσης συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Το λέω, γιατί γνωρίζω πως οι ισπανικές «σειρήνες» δεν θα σταματήσουν να ηχούν στα αυτιά του κ. Βαλβέρδε. Και είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα του γίνουν καινούργιες προτάσεις. Ο πελάτης σας θεωρείται από τους κορυφαίους προπονητές της νέας γενιάς...
Ι. Ιμπάνιεθ: Η δουλειά, η σοβαρότητα και τα καλά αποτελέσματα λειτουργούν πάντοτε υπέρ ενός επαγγελματία. Ο Ερνέστο αυτή τη στιγμή σκέφτεται μόνο το χτίσιμο της ομάδας στην οποία εργάζεται. Οι συνθήκες επίσης είναι θετικές. Ο κόσμος της ομάδας τον αγαπάει, οι αντίπαλοι τον σέβονται, η διοίκηση τον στηρίζει, οι παίκτες αποδίδουν, τα αποτελέσματα δικαιώνουν την μέχρι τώρα προσπάθεια. Όταν έρθει η ώρα των συζητήσεων, όλα αυτά θα παίξουν ρόλο. Όμως, δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή. Οπότε ας μείνουμε σε αυτά που έχουμε.
SPORT 24: Κλείνοντας τη συζήτησή μας, θα θέλατε να μας πείτε την πλέον χαρακτηριστική στιγμή από την περίοδο των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού; Κάτι που να σας έμεινε.
Ι. Ιμπάνιεθ: Η ζωή είναι γεμάτη από συμπτώσεις. Το βράδυ πριν το οριστικό «ναι» του Ερνέστο στην πρόταση του Ολυμπιακού, συναντηθήκαμε και δειπνήσαμε σε ένα εστιατόριο της Βαρκελώνης. Ο κ. Χρυσικόπουλος, ο Βαλβέρδε κι εγώ. Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ο Φρανκ Ράικαρντ, ο οποίος έκανε το αποχαιρετιστήριο τραπέζι στους συνεργάτες του, λόγω της αποχώρησής του από τη Μπαρτσελόνα. Την επόμενη μέρα συνειδητοποίησα ότι οι προπονητές των δυο συλλόγων της Βαρκελώνης, στην ουσία «αποχαιρέτησαν» τις ομάδες τους στον ίδιο χώρο. Σε εκείνο το εστιατόριο, ο Ράικαρντ έλεγε «Adios» στη Μπαρτσελόνα και ο Ερνέστο έλεγε «Hola» στον Ολυμπιακό, αφού είχε ήδη πάρει την απόφασή του να εργαστεί στην Ελλάδα.
Η υποδοχή του Ισπανικού Τύπου
Η επίσημη συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Ερνέστο Βαλβέρδε οριστικοποιήθηκε στις 28 Μαΐου του 2008. Την επομένη ήταν πρώτη είδηση σε ολόκληρο τον ελληνικό Τύπο. Ας δούμε όμως πώς υποδέχτηκαν την είδηση οι τρεις μεγαλύτερες αθλητικές εφημερίδες της Ισπανίας, «Marca», «As», «Mundo Deportivo», καθώς και οι τοπικές εφημερίδες «Correo Vasco» και «Deia» από τη Χώρα των Βάσκων και «Estadio Deportivo» από την Ανδαλουσία:
«Marca», 29 Μαΐου 2008:
« ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Ο Βαλβέρδε αποφάσισε να δεχτεί την υπερπροσφορά του Ολυμπιακού. Του δίνουν 3.2 εκατομμύρια και θα υπογράψει για δυο χρόνια. Οι Έλληνες επέμειναν περισσότερο για τον «Τσινγκούρι» από τη Νιούκαστλ. Ο Βαλβέρδε θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον νταμπλούχο Ελλάδας και θα έχει απόλυτη ελευθερία στις μεταγραφές».
«As», 29 Μαΐου 2008:
«Ο Βαλβέρδε θα διευθύνει στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Θα υπογράψει για δυο χρόνια και θα διαδεχθεί έναν άλλο Ισπανό, τον Χοσέ Σεγούρα».
«Mundo Deportivo», 29 Μαΐου 2008:
«Ο Ολυμπιακός περιμένει πλέον την άφιξη του Βαλβέρδε. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βαρκελώνη έκλεισε η συμφωνία με τους απεσταλμένους του Πειραιώτικου συλλόγου. Τα κλειδιά: 1. Η οικονομική προσφορά είναι υψηλή και του υποσχέθηκαν ενίσχυση του έμψυχου υλικού. 2. Λύθηκε το πρόβλημα με την οικογένεια του Ισπανού, αφού ο Ολυμπιακός εγγυήθηκε την εξεύρεση λύσης για το σχολείο των τριών παιδιών του».
«El Correo Vasco», 29 Μαΐου 2008:
«Ο Βαλβέρδε ρίχνεται στην περιπέτεια. Ο πρώην τεχνικός των Αθλέτικ και Εσπανιόλ αποδέχτηκε την εντυπωσιακή προσφορά του Ολυμπιακού. Θα πάρει μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον ιστορικό σύλλογο του Πειραιά».
«Deia», 29 Μαΐου 2008:
«Ο Βαλβέρδε κλείνει στον Ολυμπιακό. Θα εισπράξει 3.2 εκατομμύρια για δυο χρόνια. Πρόκειται για τον πλέον δοξασμένο σύλλογο της Ελλάδας και πέρυσι κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο».
«Estadio Deportivo», 29 Μαΐου 2008:
«Ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό. Ο πρώην τεχνικός της Εσπανιόλ θα φτιάξει τις βαλίτσες και θα πετάξει μέχρι την Ελλάδα για να αναλάβει τον πρωταθλητή της ελληνικής Λίγκας, Ολυμπιακό».
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε την τύχη ως ποδοσφαιριστής να συνεργαστεί με μεγάλους προπονητές. Τα ονόματα μιλούν από μόνα τους: Κρόιφ, Κλεμέντε, Στεπάνοβιτς, Ιρουρέτα, Χάινκες, Σάεθ. Παρακολούθησε τη δουλειά του καθενός και μάζεψε σημαντικά εφόδια, τα οποία άρχισε να χρησιμοποιεί όταν έφτασε η στιγμή να καθίσει και ο ίδιος στον πάγκο. Δυο από τους πρώην τεχνικούς του στην Αθλέτικ του Μπιλμπάο, οι Χαβιέρ Κλεμέντε και Χαβιέρ Ιρουρέτα, θυμήθηκαν τα χρόνια του Ερνέστο ως ποδοσφαιριστή, κρίνοντας παράλληλα την προπονητική του πορεία.
Χαβιέρ Κλεμέντε – Η βάρκα «Τσινγκούρι»
«Ο Ερνέστο ως παίκτης ήταν γρήγορος, πανέξυπνος και τεχνίτης. Ήταν απόλυτα κοντρολαρισμένος στο παιχνίδι του και το στιλ με το οποίο έπαιζε ποδόσφαιρο ήταν αλέγρο, φαινόταν ότι του άρεσε και το διασκέδαζε. Το πιο μεγάλο του προτέρημα ήταν ότι διέθετε και τα δυο πόδια, άρα ήταν απρόβλεπτος την ώρα της εκτέλεσης».
«Εγώ είχα τότε μια βαρκούλα που το όνομά της ήταν «Txingurri». Τσινγκούρι στα βάσκικα σημαίνει μικροσκοπικός. Τη χρησιμοποιούσα στις διακοπές για να πηγαίνω για ψάρεμα και την είχα ονομάσει έτσι επειδή ήταν τόσο μικρή που χωρούσε μόνο εμένα. Ε, και ο Ερνέστο φαινόταν τόσο μικροσκοπικός – συχνά όταν γινόταν κάποια φάση στην επίθεση, τον έχανα, δεν ξεχώριζε ανάμεσα στους υπόλοιπους – που μια μέρα τον είπα «τσινγκούρι» και από τότε του έμεινε!»
«Σαν προπονητής είναι ακόμα στην αρχή. Έχει αποδείξει όμως πως είναι ικανός να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε αρκετά πράγματα, αλλά το κυριότερο είναι η σταθερότητα. Έκανε δυο πολύ καλές χρονιές, στο Μπιλμπάο και στην πρώτη του περίοδο στην Εσπανιόλ. Αλλά και στην Ελλάδα πάει καλά. Ο Βαλβέρδε είναι ωραίος τύπος, ευχάριστος, δεν προκαλεί προβλήματα και αφήνει πίσω του καλές εντυπώσεις και πολλούς φίλους».
Χαβιέρ Ιρουρέτα – Η «Σεστάο» και ο Ασπιάθου
«Ο Ερνέστο είναι ένας νέος προπονητής με όλο το μέλλον μπροστά του. Εργατικός, μεθοδικός, σοβαρός, υπεύθυνος, διαθέτει όλα τα στοιχεία για να πετύχει. Από την εποχή που έπαιζε μπάλα, επηρεάστηκε από δυο μεγάλες και διαφορετικές «σχολές» του ισπανικού ποδοσφαίρου: Αυτή του Χαβιέρ Κλεμέντε στη μεγάλη Αθλέτικ Μπιλμπάο και αυτή του Γιόχαν Κρόιφ στην αξεπέραστη «dream team» της Μπαρτσελόνα. Στη δουλειά του φαίνεται ότι έχει πάρει στοιχεία και από τις δυο, βάζοντας όμως και την προσωπική του σφραγίδα στις ομάδες του».
«Ως ποδοσφαιριστής ήταν πολύ γρήγορος. Χρησιμοποιούσε συνήθως το δεξί πόδι, αλλά είχε την ευχέρεια να παίξει με την ίδια άνεση και με το αριστερό. Επειδή είχε πολύ καλή τεχνική, μπορούσε σχετικά εύκολα να ντριμπλάρει, αν και το μεγάλο του προσόν ήταν οι θέσεις που έπαιρνε. Ήταν αεικίνητος και το πιο εύκολο πράγμα για έναν αμυντικό ήταν να τον χάσει. Είχε ταλέντο στο να τελειώνει τις φάσεις, αλλά έδινε και πολλές τελικές πάσες. Γενικά ήταν ο ιδανικός συμπαίκτης».
«Είναι πολύ καλός τύπος, ευχάριστος, φιλικός. Πάντοτε είχε άριστες σχέσεις με τους συμπαίκτες του και όπου πήγαινε, έκανε φίλους. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Ασπιάθου, ο βοηθός του. Οι δυο τους ήταν συμπαίκτες στην αρχή της καριέρας τους (1985-86) στη Σεστάο,(«Sestao River Club» στη χώρα των Βάσκων), την ομάδα που τότε προπονούσα εγώ, ξεκινώντας την παρουσία μου στους πάγκους. Ο Ερνέστο επιθετικός και ο Γιόν στο κέντρο. Η φιλία τους, παρόλο που οι δρόμοι τους σύντομα χώρισαν (ο ένας στην Αθλέτικ και μετά στη Μπαρτσελόνα, ο άλλος στη Ντεπορτίβο), διατηρήθηκε στο πέρασμα των χρόνων και πλέον είναι και συνεργάτες».
Ευχαριστούμε τις ισπανικές εφημερίδες «As», «Marca», «Mundo Deportivo», «El Correo Vasco», «Deia» και «Estadio Deportivo» για την ευγενική παραχώρηση του αρχείου τους.