X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

Φάκελος Τζίμας: Μύθοι και πραγματικότητα, new entries ενδιαφερόμενοι, εκατομμύρια και ρεαλισμός

24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Με αφορμή τα όσα εντυπωσιακά κάνει ο Στέφανος Τζίμας στο πρώτο μισό της σεζόν στη Νυρεμβέργη, το SPORT24 επιχειρεί να διακρίνει τον υπαρκτό ντόρο από τη φασαρία και τον τεχνητό θόρυβο αναφορικά με το ενδιαφέρον που δεδομένα έχει προκαλέσει στην ποδοσφαιρική ελίτ και το κατά πόσον αυτό μπορεί όντως να οδηγήσει σε αγορά του – μέσω τρίτης ομάδας – από τον ΠΑΟΚ.

Δεδομένο πρώτο: ο Στέφανος Τζίμας δεν είναι άγνωστος στo ευρωπαϊκό στερέωμα. Από τα μικρατά του, η εξέλιξή του παρακολουθείται αδιαλείπτως. Από όλους.

Δεδομένο δεύτερο: εννοείται πως η παρθενική εξ αρχής επαγγελματική σεζόν του θα πολλαπλασίαζε την προσοχή. Πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται σε… γερμανική μαρκίζα. Ναι, δεν είναι η Bundesliga, αλλά και η δεύτερη κατηγορία, προφανώς, συγκεντρώνει μεγαλύτερη αναγνώριση από – για παράδειγμα – το ελληνικό πρωτάθλημα.

Δεδομένο τρίτο: ο ντόρος που κάνει με τη Νυρεμβέργη (8 γκολ και 2 ασίστ) υπαρκτός. Ακόμη περισσότερο συνεκτιμώντας τα όσα εγκωμιαστικά άπαντες, όσοι τον ζουν καθημερινά, φροντίζουν να ενισχύουν με δηλώσεις και αναφορές. Μεγιστοποιείται προφανώς από την ηλικία του. Των Φώτων συμπληρώνει τα 19 χρόνια του. Με όλη την Ευρώπη να… ξεροσταλιάζει για επιθετικούς της δικής του κοψιάς και χαρακτηριστικών και με τη δική του, αποδεδειγμένη πλέον, επαφή με τα δίχτυα, αυτό μετράει περισσότερο από κάθε άλλη συστατική επιστολή.

Δεδομένο τέταρτο: η Νυρεμβέργη ούτε στα όνειρά της δεν έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το buyout που έχει προβλεφθεί στη συμφωνία δανεισμού τού Τζίμα από τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορεί να δώσει 18+2 εκατ. ευρώ από μόνη της, από τα δικά της ταμεία. Ορθά κοφτά άλλωστε το επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο άνθρωπος που ορίζει τόσο τις μεταγραφικές υποθέσεις της όσο και – εν μέρει – την πορεία του ίδιου του Έλληνα επιθετικού, ο τεχνικός διευθυντής της Νυρεμβέργης (και πρώην των πρωταθλητών Ελλάδας), Όλαφ Ρέμπε.

Δεδομένο πέμπτο: η μόνη ρεαλιστική, ουσιαστική επιδίωξη της Νυρεμβέργης είναι μέσω της "διαφήμισης" που δικαιολογημένα προκαλεί/προκαλείται από τα φετινά επιτεύγματα του 19χρονου είναι να τον κρατήσει στις τάξεις της και την επόμενη σεζόν. Νέος δανεισμός, απ’ ευθείας συμφωνημένος με τον «δικέφαλο», εννοείται πως πλέον δεν προβλέπεται, αφού σε κάτι τέτοιο οι επιτελείς του ΠΑΟΚ δεν θα συναινούσαν.

Το πλαίσιο της Bridge Transfer

Ο μόνος τρόπος είναι αυτός που τόσο καιρό φημολογείται. Να βρεθεί δηλαδή μια ομάδα, η οποία θα αναλάβει το κόστος της πληρωμής του buyout και παράλληλα θα καλύψει και το ποσοστό μεταπώλησης που έχει κρατήσει στη συμφωνία ο ΠΑΟΚ (15%), ενώ θα δώσει – προφανώς – και το … κατιτίς στη Νυρεμβέργη για τη "μεσολάβηση". Κοντολογίς, ποσό που βάσιμα εκτιμάται πως θα προσεγγίσει (αν όχι ξεπεράσει) τα 25 εκατ. ευρώ.

Και μάλιστα χωρίς να εγγράψει τον Τζίμα άμεσα στο δυναμικό της, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα κινδυνεύει να εμπέσει στην επονομαζόμενη από τις διατάξεις της FIFA, Bridge Transfer, "μεταγραφή γέφυρα" δηλαδή. Και είναι, πάνω κάτω, ό,τι ο όρος εννοεί: δηλαδή, χρησιμοποιείται μια ομάδα ως "γέφυρα" ώστε να γίνει η μετάβαση στην ομάδα η οποία πραγματικά θα πληρώσει για την αγορά του εκάστοτε ποδοσφαιριστή. Στην προκειμένη περίπτωση η Νυρεμβέργη.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι αρκετά αυστηρή σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον διαπιστωθούν και επιβεβαιωθούν. Εύκολα ανασύρονται διάφορα δεδικασμένα, όπως και το πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί και – μεταξύ άλλων – απαγορεύει νέα μετακίνηση του ποδοσφαιριστή για διάστημα 14 εβδομάδων.

Για να γίνει αντιληπτό: αν και εφόσον η Νυρεμβέργη βρει… χορηγό-αγοραστή για τον Τζίμα το καλοκαίρι και έτσι καταβληθεί το buyout, τότε αυτός ο χορηγός – αγοραστής δεν θα μπορεί να εγγράψει στο ρόστερ του τον Τζίμα για διάστημα 14 εβδομάδων. Κοινώς για την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.

Συνεπώς θα τον αφήσει στη Νυρεμβέργη για το πρώτο μισό της σεζόν. Μπορεί να αγνοήσει τον συγκεκριμένο κανονισμό; Εννοείται. Έτσι όμως κινδυνεύει σοβαρά με καταγγελία και σχετικές κυρώσεις. Ρίσκο που δύσκολα θα πάρει κανείς, αν και εφόσον έχει πληρώσει (τουλάχιστον) 25 εκατ. ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου.

Αυτό συνεπώς, η παράταση της παραμονής του Τζίμα στο ρόστερ της Νυρεμβέργης είναι το πρώτο κέρδος των Βαυαρών από την εξεύρεση ενός χορηγού – αγοραστή. Το δεύτερο, προφανώς θα είναι αυτό το… κατιτίς, το παραπάνω δηλαδή ποσό που θα εισπράξουν. Δεν θα είναι πολλά, για μια ομάδα όμως, το ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης της οποίας είναι 3 εκατ. ευρώ, εννοείται πως… οτιδήποτε έξτρα, μετράει και υπολογίζεται.

Και φυσικά, η διαφήμιση και το promotion της ομάδας που (θα συνεχίσει να) διαχειρίζεται και να «ανατρέφει» ένα ποδοσφαιρικό προϊόν (παραδειγματικά προφανώς μιλώντας) 25 εκατομμυρίων.

Υπενθυμίζεται τέλος κάτι ακόμη που παίζει ρόλο. Και στον αντίκτυπο των τελευταίων μηνών, αλλά και στην επιδίωξη της Νυρεμβέργης (και του Ρέμπε) ως προς τη διαχείριση του Τζίμα: εδώ και λίγους μήνες ο Έλληνας επιθετικός έχει αλλάξει ατζέντη και πλέον έχει συμφωνήσει να εκπροσωπείται – όχι επισήμως, αυτό θα γίνει την άνοιξη, ακόμη ένας λόγος που μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό – από την κορυφαία ολλανδική εταιρεία SEG.

Ο Άγιαξ, η Τότεναμ και η Τσέλσι

Υπάρχει λοιπόν μια τέτοια ομάδα; Μια ομάδα που θα μπει στη διαδικασία να πληρώσει (επαναλαμβάνεται πως εκτιμάται) 25 εκατ. ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή και να τον αφήσει, τουλάχιστον, μισή σεζόν δανεικό σε μια άλλη; Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει και… χειρότερα στη σύγχρονη football business.

Ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια πως τα πάντα είναι σχετικά. Και πως κρίνονται από νούμερα και επιδόσεις. Αν για παράδειγμα ο Τζίμας συνεχίσει να τα "σπάει" και στο δεύτερο μισό της σεζόν, τότε προφανώς η αντιμετώπιση θα είναι ακόμη περισσότερο ενισχυτική για μια τέτοια επένδυση. Σε καμία περίπτωση όμως, όχι δεδομένη.

Μέχρι στιγμής, γιατί αυτό πρέπει να καταγράφεται, είναι πως αυτά τα (εκτιμώμενα, θα αναφέρεται πάντα) 25 εκατ. ευρώ, ακόμη και για ένα τέτοιο πασιφανές ταλέντο, φαντάζουν πολλά. Πάρα πολλά. Ακόμη και για κάποιους, δεδομένους θαυμαστές του Τζίμα.

Για παράδειγμα ο Άγιαξ. Στον "Αίαντα" θα τον αγόραζαν… χτες. Για χρόνια στα κιτάπια των επιτελών του, είχαν ασχοληθεί πριν καν ξεμυτίσει στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι θα αναμορφωθεί – πιθανότατα ριζικά – η γραμμή κρούσης, ο Τζίμας θα ήταν η αυτονόητη επιλογή σε ένα τέτοιο makeover, ειδικά συνυπολογίζοντας πως ο τεχνικός διευθυντής του ολλανδικού club, o Άλεξ Κρους, ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας εκπροσώπησης με την οποία έχει συμφωνήσει ο Τζίμας (SEG).

Τα χρήματα όμως που απαιτούνται φαντάζουν – ως τώρα – υπερβολικά για την τιμολόγηση του Άγιαξ.

Για ομάδες από την Premier League, ναι, δεν είναι. Δεν είναι όμως και χρήματα για… τσίχλες. Το SPORT24 είχε αποκαλύψει πριν ενάμιση χρόνο το ενδιαφέρον και την κρούση της Τότεναμ για τον Τζίμα. Οι Λονδρέζοι, όντως, είναι μια από τις ομάδες που – εξακολουθούν να - τσεκάρουν σοβαρά (σοβαρότερα για την ακρίβεια) την περίπτωση του Έλληνα επιθετικού. Και έχουν δείξει πως δεν πτοούνται από ηλικίες και εκατομμύρια.

Το περασμένο καλοκαίρι έδωσαν 41 για τον 18χρονο Άρτσι Γκρέι από τη Λιντς και 29 για τον 19χρονο Γουίλσον Οντομπέρ από τη Μπέρνλι. Πολλά. Λεπτομέρεια: αμφότεροι αποκτήθηκαν από ομάδες εντός αγγλικών συνόρων. Άλλος τελείως… κόσμος η τιμολόγηση εντός Αγγλίας – και είναι αποδεκτή από τη γηγενή αγορά - σε σχέση με την αντίστοιχη εκτός αγγλικών συνόρων.

Ενδεικτικό το σχετικό παράδειγμα που αφορά και πάλι την Τότεναμ, πως το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε επίσης και τον 18χρονο Σουηδό χαφ Λούκας Μπέργκβαλ από τη σουηδική Τζουργκάρντεν, πληρώνοντας όμως "μόλις" 10 εκατ. ευρώ.

Η Τσέλσι, που επανειλημμένως έχει αναφερθεί ως ενδιαφερόμενη, όντως τον έχει παρακολουθήσει, αρκετές φορές, live. Αυτό όμως δεν (μπορεί να) αποτελεί κριτήριο. Δεν υπάρχει ομάδα που δεν έχει τσεκάρει, ειδικά στην τρέχουσα σεζόν επιθετικό γεννημένο τον Ιανουάριο του ’06 που τα "σπάει" στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Έτσι κι αλλιώς, το πόρισμα του – τελευταίου – scouting των "μπλε" για τον Τζίμα ήταν… to be continued. Να συνεχιστεί ο έλεγχος, το τσεκάρισμα. Χαρακτηριστικό επίσης για το επίπεδο της σύγκρισης, αλλά και της κατάστασης το ότι οι Λονδρέζοι, αυτή τη στιγμή, έχουν στο ρόστερ τους επτά (7) επιθετικούς κάτω των 19 ετών. Συνολικά (πολλούς) περισσότερους, αποκλειστικά και μόνο στην ηλικία και νεότερους του Τζίμα, επτά.

Η Ντόρτμουντ και η Γιουβέντους

Για εντός των γερμανικών συνόρων τώρα. Λογικό και επόμενο να "μετράει" περισσότερο για ομάδες της Bundesliga η… εντοπιότητα και το τι κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής σε περιβάλλον οικείο, έστω και αν πρόκειται για χαμηλότερο επίπεδο. Αυτονόητο ότι επηρεάζει την τιμή, δεν συζητείται αυτό.

Χαρακτηριστικό πως ο περυσινός αρχισκόρερ της Bundesliga, Σερχού Γκιρασί, αγοράστηκε από την Ντόρτμουντ έναντι 18 εκατ. ευρώ. Και από την Στουτγάρδη, η οποία τερμάτισε 2η, όχι από ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Ανεξαρτήτως του πόσο δελεαστικό είναι το "πακέτο" Τζίμα – που είναι -, τα νούμερα και η σύγκριση εδώ είναι πολύ ενδεικτικά.

Και η αναφορά στην Ντόρτμουντ, δεν είναι τυχαία. Οι Βεστφαλοί για παράδειγμα είναι μια ομάδα που και σκανάρει σοβαρά τον Έλληνα επιθετικό και στο παρελθόν έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να κάνει ανάλογες επενδύσεις σε τέτοιας δυναμικής και ηλικίας ποδοσφαιριστές.

Για παράδειγμα, για τον 19χρονο Έρλινγκ Χάαλαντ είχαν δώσει 20 εκατομμύρια πριν πέντε χρόνια. Απαραίτητη όμως σημείωση – διαφορά: ο Νορβηγός αποκτήθηκε από τη Ζάλτσμπουργκ, πρωταθλήτρια Αυστρίας και με συμμετοχές στο Champions League, όχι από ομάδα της Zweite Bundesliga.

Για κλείσιμο, ακόμη μια αναφορά για ομάδα που είναι όντως "ζεστή" για τον Τζίμα και ως τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Είναι η Γιουβέντους. Οι "μπιανκονέρι" ψάχνονται γενικά για ενίσχυση και ανανέωση στην γραμμή κρούσης, "βλέπουν" πολύ Ελλάδα – ελέω του Μπάμπη Κωστούλα – και έχουν ασχοληθεί/ασχολούνται αρκετά και με τον φορ της Νυρεμβέργης.

Γνωρίζουν πως για τον Κωστούλα ο Ολυμπιακός δεν "ακούει" τίποτα, γνωρίζουν και πως για τον Τζίμα υπάρχει θεσπισμένο – μέσω της option που έχει η Νυρεμβέργη - αντίτιμο. Ακόμη και έτσι όμως, ακόμη και αν τον έχουν εγκρίνει όσοι τον έχουν παρακολουθήσει, εξακολουθούν να θεωρούν τα χρήματα που απαιτούνται πολλά.

Τη δεδομένη στιγμή πάντα, αρχές Ιανουαρίου. Επαναλαμβάνεται προς εμπέδωση: στη σύγχρονη football business έχουν γίνει και "χειρότερα". Αξίες δεκάδων εκατομμυρίων έχουν δημιουργηθεί σε εβδομάδες, σε μερικά μόνο παιχνίδια. Ο Τζίμας είναι ξεκάθαρο πως έχει πλέον, συνολικά, μια πλατφόρμα για να μπορέσει να δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση.

Αν φτάσει σε επίπεδο που να τεκμηριώσει και δαπάνη δύο ντουζίνων εκατομμυρίων, μετά τη μόλις πρώτη του επαγγελματική σεζόν, αφενός… μαγκιά του, αφετέρου Κυριακή (ως το καλοκαίρι δηλαδή), κοντή γιορτή για να διαπιστωθεί.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΙΑΞ ΤΣΕΛΣΙ ΤΟΤΕΝΑΜ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ