ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Φαβορί ο Ίβιτς

Φαβορί ο Ίβιτς
Ιβιτς

Ο Ίλια Ίβιτς φαντάζει ιδανική περίπτωση για την θέση του τεχνικού διευθυντή στον Ολυμπιακό

Στον Ολυμπιακό ψάχνουν έδω και πολύ καιρό το κατάλληλο πρόσωπο για ν' αναλάβει τεχνικός διευθυντής, όμως μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος, παρά το γεγονός οτι έχουν εξεταστεί αρκετές περιπτώσεις.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποχώρηση του Ίλια Ίβιτς απο την ΑΕΚ δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη για τους "ερυθρόλευκους", καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει συμπάθειες στον Ολυμπιακό, φόρεσε την φανέλα της ομάδας και αποχώρησε φιλικά απο το λιμάνι.

Μάλιστα, οι Πειραιώτες δεν έχασαν χρόνο και έκαναν κρούση στον Σέρβο και τ' αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς οι δυο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν το καλοκαίρι. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει πολύ άποψη για τον Ίλια Ίβιτς, διατηρούσε επαφή μαζί του απο τότε που αποχώρησε απο τους "ερυθρόλευκους" αφού ήταν απο τους αγαπημένους του ποδοσφαιριστές και τώρα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του σε άλλο επίπεδο.

Άλλωστε, στην επίσημη παρουσίαση του Τάκη Λεμονή είχε πει: "Στην Ελλάδα έχει η ΑΕΚ τον Ίλια Ίβιτς τεχνικό διευθυντή, που είναι ένας πολύ αγαπημένος πρώην παίκτης μας. Ο κ.Ίβιτς βέβαια συνεργάζεται στενά με τον κ. Νικολαΐδη που ήταν και αυτός πρώην ποδοσφαιριστής. Εγώ δυστυχώς δεν είχα υπάρξει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το θέμα του τεχνικού διευθυντή είναι κάτι που μας απασχολεί, αλλά δεν είναι εύκολο να το λύσουμε".

Τοροσίδης: "Βούτηξα στα βαθιά και... κολυμπάω"
Επέλεξε τον Ολυμπιακό κι όχι την ΑΕΚ γιατί του αρέσουν τα δύσκολα, όπως δηλώνει. Δεν τον φοβίζει κανένας αντίπαλος, δεν έχει ηγετικές βλέψεις, δεν βάζει μακροπρόθεσμους στόχους. Ο Βασίλης Τοροσίδης είναι πολύ ώριμος για τα 21 χρόνια του και ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος. Ξέρει ότι ο πρωταθλητισμός έχει σκαμπανεβάσματα και δήλωσε στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" ότι είναι έτοιμος για τα πάντα.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αγωνίστηκες στη Νέα Σμύρνη με τη φανέλα της Ξάνθης για το Κύπελλο. Είκοσι μέρες αργότερα έπαιξες και πάλι κόντρα στον Πανιώνιο, αλλά αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη ως παίχτης του Ολυμπιακού. Πώς βίωσες αυτές τις στιγμές;

"Ηταν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Ηταν το πιο σημαντικό βήμα στην καριέρα μου και σίγουρα κάτι που επιβράβευσε τις μέχρι τώρα προσπάθειές μου, αλλά με γέμισε και με περισσότερες υποχρεώσεις για το μέλλον. Από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψω πιο σκληρά, να προσπαθήσω πιο πολύ για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού".

Δεν ήταν δύσκολο να συνηθίσεις αυτή τη μεγάλη αλλαγή;

"Η αλήθεια είναι ότι η μεταγραφή μου είχε κλείσει αρκετές μέρες κι έτσι είχα αρχίσει να συνηθίζω στην ιδέα ότι θα αγωνιστώ στον Ολυμπιακό. Περίμενα με αγωνία την πρώτη μου συμμετοχή με τη νέα μου ομάδα, αλλά όταν μπήκα στο γήπεδο και ξεκίνησε το παιχνίδι, όλα έφυγαν από το μυαλό μου και αφοσιώθηκα στο πώς θα πάρουμε τη νίκη".

Πώς βρήκες τα πράγματα στον Ολυμπιακό; Ηταν όπως τα περίμενες ή υπάρχουν διαφορές από όσα είχες ακούσει;

"Όταν υπέγραψα στον Ολυμπιακό, ήξερα πού ερχόμουν και τι απαιτήσεις είχες αυτή η ομάδα. Παίζω χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα και ξέρω «τι εστί Ολυμπιακός». Ετσι βρήκα μια κατάσταση που λίγο πολύ περίμενα κι ήξερα ότι οι υποχρεώσεις μου μεγάλωναν. Γνώριζα ότι άλλες είναι οι απαιτήσεις της Ξάνθης και άλλες του Ολυμπιακού, που κάνει πρωταθλητισμό και παίζει πάντα για τη νίκη. Ομως πιστεύω στον εαυτό μου κι ήρθα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες".

Από το πρώτο παιχνίδι με τα «ερυθρόλευκα» έδειξες μεγάλη προσαρμοστικότητα. Μάλιστα, στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, αναδείχθηκες πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα. Τι σε βοήθησε για να ξεπεράσεις το τρακ του πρωτάρη;

"Ως χαρακτήρας είμαι πολύ ήρεμος και γενικά στη ζωή μου δεν έχω τρακ. Δεν αφήνω αυτό το συναίσθημα να με κυριεύσει και μπήκα στο παιχνίδι πιο πολύ με αγωνία για την εξέλιξή του, παρά με νευρικότητα. Ετσι δεν φάνηκε αυτό που λένε το τρακ του πρωτάρη και πιστεύω ότι αυτό με βοήθησε να μπω γρήγορα στο πετσί της ομάδας".

Οχι μόνο δεν είχες τρακ, αλλά από το πρώτο παιχνίδι σε έπιασε σε ένα πλάνο η κάμερα να κάνεις παρατηρήσεις σε κάποιο συμπαίχτη σου. Αλλος στη θέση σου θα τους μίλαγε στον πληθυντικό...

"Παρατηρήσεις δεν νομίζω να έκανα. Όμως, όταν είσαι σε μια ομάδα κι όλοι μαζί μοχθούν για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των παιχτών κι ο ένας να συμβουλεύει τον άλλον. Μέσα στο γήπεδο όλοι είναι ισότιμοι και κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του έναν αντίπαλο. Γι’ αυτό η προσφορά και των έντεκα ποδοσφαιριστών είναι απαραίτητη".

Η παρουσία του Τάκη Λεμονή τι ρόλο έπαιξε τις πρώτες μέρες σου στον Ολυμπιακό;

"Με βοήθησε ψυχολογικά πάρα πολύ, γιατί τον κ.Λεμονή τον γνώριζα από την Ξάνθη. Αυτό το γεγονός το εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο και μπορώ να πω ότι ήταν το «κρυφό μου χαρτί» για να ξεκινήσω με το δεξί την καριέρα μου στον Ολυμπιακό".

Αν και τα στατιστικά λένε ότι στην Ξάνθη σκόραρες ελάχιστα, στον Ολυμπιακό έχεις πετύχει δυο γκολ μέσα σε έναν μήνα, αν και το δεύτερο σου το «έκλεψε» ο Ζούλιο Σέζαρ, ενώ έχεις κερδίσει κι ένα πέναλτι. Πώς εξηγείς αυτό το γεγονός;

"Στην Ξάνθη έπαιζα μόνο στην άμυνα, είτε ως δεξί μπακ, είτε ως στόπερ κι ήταν ελάχιστες οι φορές που κατέβαινα στην αντίπαλη περιοχή. Στον Ολυμπιακό παίζω πιο συχνά στον χώρο του κέντρου κι αυτό μου δίνει την ευκαιρία να βγαίνω συχνότερα στην επίθεση. Ετσι βρίσκομαι και σε θέση για γκολ και χαίρομαι που μέχρι τώρα έχω βοηθήσει την ομάδα μου να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει".

Σε ποια θέση σου αρέσει να παίζεις; Στον Ολυμπιακό έχεις αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικές...

"Δεν με νοιάζει σε ποια θέση παίζω, αρκεί να παίζω. Στόχος μου είναι να βρίσκομαι στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, να είμαι σε καλή κατάσταση και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Τώρα σε ποια θέση θα αγωνίζομαι, αυτό θα το κρίνει ο προπονητής μου. Ας είναι και... τερματοφύλακας!".

"Η πιο σωστή επιλογή"
Η μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα, αν και κάποια στιγμή μπήκε «σφήνα» η ΑΕΚ και έκανε πρόταση στην Ξάνθη για την απόκτησή σου. Τώρα που όλα τελείωσαν, θεωρείς ότι έκανες την καλύτερη επιλογή;


"Δεν μπορώ να πω με σιγουριά από τώρα ότι έκανα την καλύτερη επιλογή, γιατί βρίσκομαι μόλις δυο μήνες στην ομάδα. Όμως το γεγονός ότι ήρθα στην καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, με τους περισσότερους τίτλους και με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας εντός συνόρων για κάθε ποδοσφαιριστή, μου δίνει την αίσθηση ότι έκανα την πιο σωστή επιλογή. Η ομάδα προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις σε κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή να αναπτύξει το ταλέντο του, να κάνει μεγάλη καριέρα και να κατακτήσει τίτλους. Κι εγώ δεν βλέπω τη στιγμή για να πανηγυρίσω το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας μου".

Δεν φοβήθηκες κάποια στιγμή, μήπως στον Ολυμπιακό δεν καταφέρεις να καθιερωθείς και μείνεις στο περιθώριο, όπως έχει γίνει και με άλλους συνομήλικους σου ποδοσφαιριστές; Δεν σκέφτηκες ότι στην ΑΕΚ θα ήταν πιο εύκολο να βρεις μια θέση στην ενδεκάδα;

"Η αλήθεια είναι ότι αυτή την παράμετρο τηνσκέφτηκα και ήξερα ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολα από ό,τι στην ΑΕΚ να βρω ευκαιρίες να αγωνιστώ και να καθιερωθώ στην ενδεκάδα. Μάλιστα, όταν υπέγραψα στον Ολυμπιακό, προπονητής ήταν ο κ. Τροντ Σόλιντ και δεν ήμουν καθόλου σίγουρος αν θα με εμπιστευόταν, τουλάχιστον στην αρχή. Όμως πίστευα στον εαυτό μου και δεν ήθελα να επιλέξω την εύκολη λύση. Βούτηξα στα βαθιά και, προς το παρόν, κολυμπάω".

Ολοι στην ομάδα δηλώνετε μονότονα ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει το πρωτάθλημα και ότι δεν έχετε κατακτήσει τον τίτλο, αν και έχετε αποκτήσει μια πολύ σημαντική διαφορά από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Δηλαδή, αν ένας φίλος σου σε ρωτήσει ποιος θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα, δεν θα απαντήσεις «ο Ολυμπιακός»;

"Σίγουρα αυτό θα απαντήσω κι όλοι μέσα στην ομάδα έχουμε την πίστη ότι ο τίτλος είναι δικός μας. Όμως μέχρι να τον κατακτήσουμε και μαθηματικά, δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές. Αυτό δεν είναι δείγμα σοβαρής ομάδας. Εχουμε ακόμα μπροστά μας οχτώ ματς και πρέπει πρώτα να πετύχουμε το στόχο μας και μετά να αρχίσουμε τα πανηγύρια".

Σε φοβίζει η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός ή ο κακός εαυτός σας;

"Δεν με φοβίζει ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Παναθηναϊκός και σίγουρα δεν ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι αντίπάλοι μας. Εμείς βλέπουμε μόνο τη δική μας ομάδα και δεν θέλουμε να χαλάσουμε την καλή εικόνα που έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα".

Αν και βρίσκεσαι λίγες μέρες στην ομάδα, έζησες από κοντά την ένταση και τις ιδιαίτερες στιγμές ενός ντέρμπι, αυτού με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι αντίπαλοί σας φωνάζουν για τη διαιτησία και λένε ότι ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε από τον Μπριάκο. Η δική σου η άποψη, μέσα από τον αγωνιστικό χώρο που βρισκόσουν, ποια είναι;

"Δεν έχω μιλήσει ποτέ, ούτε θα μιλήσω για τη διαιτησία. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ήμασταν καλύτεροι και στα 90 λεπτά του αγώνα, μολονότι παίζαμε με παίκτη λιγότερο για ένα ημίχρονο, και το τελικό αποτέλεσμα μας αδικεί. Η ΑΕΚ προηγήθηκε χωρίς να κάνει ευκαιρία, ισοφάρισε σε 2-2 χωρίς να το καταλάβει, ενώ εμείς είχαμε πιο κλασικές ευκαιρίες. Κάνουν λόγο για δυο πέναλτι που δεν τους δόθηκαν. Κι εμείς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την άδικη αποβολή. Αν το παιχνίδι εξελισσόταν 11 εναντίον 11, θα φεύγαμε νικητές από το ΟΑΚΑ".

"Μικροί στόχοι, μεγάλες ευθύνες"
Τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη τον γνώρισες;


"Τον έχω γνωρίσει κι έχω εκπλαγεί με την απλότητά του και την αμεσότητα του λόγου του. Αν και είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας, είναι πολύ προσιτός και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή".

Το καλοκαίρι θα έρθει στην ομάδα ο Σίκοφ, με τον οποίο ήσασταν συμπαίχτες στην Ξάνθη. Πιστεύεις ότι μπορεί να χτυπήσει θέση στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού;

"Με τον Βάντσε ήμασταν κολλητοί στην Ξάνθη και γι’ αυτό περιμένω με αγωνία να έρθει το καλοκαίρι και να βρεθούμε και πάλι εντός γηπέδου. Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής κι έχει όλες τις δυνατότητες να καθιερωθεί και να κάνει μεγάλη καριέρα με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Σίγουρα μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά".

Πολλοί σε συγκρίνουν και σε παρομοιάζουν με τον Πατσατζόγλου. Αυτό σε γεμίζει με περισσότερες ευθύνες, ίσως με άγχος;

"Για μένα είναι τιμή να με παρομοιάζουν με τον Πατσατζόγλου, καθώς κι αυτός πήγε στον Ολυμπιακό από την Ξάνθη κι από την αρχή έδειξε τη μεγάλη του αξία. Σίγουρα για μένα είναι μεγάλη ευθύνη να με συγκρίνουν με έναν φτασμένο ποδοσφαριστή κι ελπίζω να δικαιώσω αυτές τις προβλέψεις. Θα δουλέψω για να το πετύχω αυτό".

Η μεταγραφή σου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στον Ολυμπιακό. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 1996, όταν δημιουργήθηκε μια πανίσχυρη ομάδα που σάρωσε τους τίτλους για μια δεκαετία. Θα ήθελες να γίνεις ο νέος ηγέτης του Ολυμπιακού, όπως ήταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς μέχρι τώρα;

"Ισως φανεί περίεργο αυτό που θα πω, αλλά δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Μου αρκεί να παίζω καλά και να βοηθώ την ομάδα μου να πετυχαίνει τους στόχους της. Δεν έχω ηγετικές τάσεις".

Δηλαδή σου αρκεί να είσαι ένας απλός στρατιώτης;

"Ετσι ακριβώς και να κάνω το καθήκον μου όσο καλύτερα μπορώ. Αυτό με καλύπτει ως άνθρωπο και ς ποδοσφαιριστή".

Σου λείπει η Ξάνθη;
"Είναι η πρώτη φορά που φεύγω από την πόλη μου και σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που άφησα πίσω. Όμως από τη στιγμή που έγινα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ήξερα ότι αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε αυτό κι ήμουν προετοιμασμένος για τη στιγμή που θα πήγαινα σε μια άλλη πόλη να ζήσω".

Πρόσφατα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ σε κάλεσε στο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας με την Κορέα. Αυτή η κλήση εκπλήρωσε ένα ακόμα όνειρό σου;

"Ονειρό μου ήταν να παίξω στην Εθνική ομάδα κι όχι απλά να κληθώ. Όμως έγινε η αρχή και πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσω την πρώτη μου εμφάνιση με τα εθνικά χρώματα. Μια στιγμή που πιστεύω ότι είναι από τις κορυφαίες στην καριέρα ενός ποδοσφαριστή".

Το μεγαλύτερο όνειρό σου ποιο είναι;
"Να ζω την κάθε μέρα και να βάζω μικρούς στόχους και να τους πετυχαίνω. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια κι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι. Αλλωστε, ακόμα κι όταν έχω συγκεκριμένους στόχους, δεν τους λέω για γούρι".

Πώς σκέφτεσαι τον Βασίλη Τοροσίδη ύστερα από πέντε χρόνια;

"Ποιος ξέρει... Μπορεί να είμαι στον Ολυμπιακό και να κατακτώ τίτλους, μπορεί να είμαι σε μια άλλη ομάδα, σε μια άλλη πόλη και να έχω κάνει στροφή στην καριέρα μου. Σήμερα είμαι στον Ολυμπιακό, τα πάω καλά κι όλοι μιλούν για μένα. Σε έναν χρόνο μπορεί η κατάσταση να έχει αναστραφεί κι ο Ολυμπιακός να με έχει βάλει στους υπό μεταγραφή παίχτες. Ετσι είναι η ζωή, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Το γνωρίζω κι είμαι προετοιμασμένος για όλα. Γι’ αυτό δεν βάζω και μεγάλους στόχους".





















































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ