FIFA vs BARCELONA
Το Sport24.gr ενώνει ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ στην υπόθεση της τιμωρίας της Μπαρτσελόνα από την FIFA. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ από την Ισπανία.
Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA τιμώρησε την Μπαρτσελόνα με χρηματικό πρόστιμο (370.000 ευρώ) και απαγόρευση μεταγραφών μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Το Sport24.gr προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές όλες οι πλευρές της υπόθεσης.
Η FIFA ανακοίνωσε χθες (2/4) αυτή την απόφαση-ποινή, υποστηρίζοντας ότι η Μπαρτσελόνα παραβίασε σε 10 διαφορετικές περιπτώσεις (από το 2009 μέχρι το 2013) το άρθρο 19 του «Κανονισμού για το καταστατικό και τις μεταγραφές των παικτών» που σχετίζεται με τους ανήλικους (κάτω των 18 ετών) παίκτες. Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση των γεγονότων, ας δούμε πρώτα τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο 19, βάσει του οποίου η Παγκόσμια Ομοσπονδία τιμώρησε τους «μπλαουγκράνα».
1. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 19 ΤΗΣ FIFA
Το άρθρο 19 με τίτλο «προστασία των ανηλίκων», σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, λέει τα εξής:
1. Οι διεθνείς μεταγραφές παικτών επιτρέπονται μόνο όταν ο παίκτης συμπληρώνει τα 18 του χρόνια.
2. Επιτρέπονται οι ακόλουθες τρεις εξαιρέσεις:
α) Αν οι γονείς του παίκτη φύγουν από τη μόνιμη κατοικία τους και εγκατασταθούν στη χώρα όπου έχει την έδρα του ο σύλλογος, αλλά για λόγους άσχετους με το ποδόσφαιρο.
β) Αν η μετακίνηση πραγματοποιηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο παίκτης είναι 16 έως 18 ετών. Σε αυτή την περίπτωση ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τα εξής:
- Να προσφέρει στον παίκτη ακαδημαϊκή και ποδοσφαιρική στέγη υψηλού επιπέδου.
- Να εγγυηθεί σπουδές οι οποίες θα βοηθήσουν τον παίκτη να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα, στην περίπτωση που δεν μπορέσει να συνεχίσει στο ποδόσφαιρο.
- Να προσφέρει στον παίκτη τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης.
- Να καταθέσει στην Ομοσπονδία της χώρας όλες τις αποδείξεις που θα επιβεβαιώνουν πως τηρούνται όλα τα ανωτέρω.
γ) Αν ο παίκτης διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τα εθνικά σύνορα και ο σύλλογος εδρεύει επίσης σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από αυτά. Η ανώτατη απόσταση της οικίας του παίκτη από την έδρα του συλλόγου δεν θα ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο παίκτης θα συνεχίσει να διαμένει στην οικία του, ενώ θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους και οι δυο Ομοσπονδίες.
2. 90 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΙ;
Αφού είδαμε τι ακριβώς λέει το άρθρο 19, περνάμε στην απόφαση της FIFA, η οποία απαγορεύει στους Καταλανούς να αποκτήσουν οποιονδήποτε παίκτη στις δυο επόμενες μεταγραφικές περιόδους (καλοκαίρι του 2014 και Ιανουάριο του 2015). Αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα μπορεί, αν το επιθυμεί, να κάνει έφεση στην απόφαση της FIFA μέσα στις επόμενες 21 ημέρες και είναι υποχρεωμένη μέσα στις επόμενες 90 ημέρες να διορθώσει όλες τις παρατυπίες που έχουν σημειωθεί στις 10 αυτές περιπτώσεις των ανήλικων παικτών.
Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Μπαρτομέου, σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση της FIFA.
Εδώ βρίσκεται το πρώτο ασαφές σημείο, αφού κανείς στην Μπαρτσελόνα δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό που θα πρέπει να «διορθωθεί». Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η FIFA δέχεται πως οι εν λόγω (ανήλικοι) παίκτες ανήκουν στον καταλανικό σύλλογο, άρα δεν τίθεται κανένα θέμα επιστροφής τους στις χώρες καταγωγής τους και στους συλλόγους προέλευσής τους. Οπότε το ερώτημα είναι προφανές. Υπάρχει η δυνατότητα με κάποιον «μαγικό» τρόπο οι δέκα πιτσιρικάδες της Μασία να «ενταχθούν» στις 3 εξαιρέσεις που ορίζει το άρθρο 19; Προφανώς όχι.
Καταλανοί δημοσιογράφοι της Mundo Deportivo και της Sport, με τους οποίους συνομιλήσαμε τηλεφωνικά, μας απάντησαν πως έχουν πλήρη άγνοια για το τι είναι αυτό ή αυτά που θα πρέπει να «διορθωθούν», αφού όλα τα χαρτιά και τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Ομοσπονδίες είναι εντάξει (εκεί οι παραβάσεις είναι της Ισπανικής Ομοσπονδίας και όχι της Μπαρτσελόνα), ενώ σε ότι αφορά την εξαίρεση «β», η Μασία προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες μάθησης και διαβίωσης από οποιαδήποτε άλλη ακαδημία στον κόσμο. Τα «προβλήματα» εστιάζονται στις εξαιρέσεις «α» και «γ», οι οποίες είναι αδύνατον να διορθωθούν. Και φυσικά στις ηλικίες και την καταγωγή των παικτών, που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, είναι επίσης αδύνατον να αλλάξουν.
3. Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ FIFA
Η FIFA αποφάσισε να τιμωρήσει τόσο την Μπαρτσελόνα όσο και την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF), βασιζόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε τους τελευταίους 12 μήνες η FIFA Transfer Matching System Gmbh (FIFA TMS). Πρόκειται για μια θυγατρική της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και από τον Οκτώβριο του 2010 ελέγχει με ένα ειδικό πρόγραμμα όλες τις μεταγραφές σε παγκόσμια κλίμακα, εξετάζοντας αν αυτές ακολουθούν τους κανονισμούς της FIFA. Η TMS αναλύει διεξοδικά όλα τα δεδομένα μιας μεταγραφής: όσα προέρχονται από τον σύλλογο προέλευσης, από τον σύλλογο στον οποίο καταλήγει ο παίκτης, από τις εθνικές Ομοσπονδίες και από τους μάνατζερ που εκπροσωπούν τις δυο πλευρές.
Τα εγκαίνια της νέας Μασία.
Στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα, η TMS ξεκίνησε την έρευνά της ύστερα από δυο ανώνυμες καταγγελίες-επιστολές που έφτασαν πέρυσι στα γραφεία της FIFA. Στην Ισπανία, όπου το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, ακούγεται έντονα πως πίσω από τις δυο επιστολές βρίσκεται ένας ισπανικός σύλλογος. Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβετε ποια είναι η ομάδα που συγκεντρώνει τις υποψίες, χωρίς φυσικά να έχει αποδειχτεί το παραμικρό. Ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί ποικίλα σχόλια, είναι το γεγονός πως ένα από τα μέλη της επιτροπής της FIFA που εξέτασε την υπόθεση και αποφάσισε την ποινή που επιβλήθηκε στην Μπαρτσελόνα, είναι ο τρίτος αντιπρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Πέδρο Λόπεθ Χιμένεθ.
Σε ότι αφορά τώρα την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η FIFA της επέβαλλε πρόστιμο 400.000 ευρώ, θεωρώντας την συνυπεύθυνη στην υπόθεση των δέκα παικτών της Μπαρτσελόνα, πρώτον επειδή εξέδωσε δελτία και δεύτερον επειδή έδωσε την άδεια να αγωνιστούν σε επίσημους αγώνες. Η FIFA, εκτός από το πρόστιμο, έδωσε περιθώριο ενός χρόνου στην RFEF για να αλλάξει το σύστημά της στις μεταγραφές των ανηλίκων και να το εναρμονίσει σύμφωνα με το άρθρο 19 του Καταστατικού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
4. Ο ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Ποιοι είναι όμως οι ανήλικοι παίκτες, για τους οποίους τιμωρήθηκε η Μπαρτσελόνα; Πρόκειται για δέκα «διαμαντάκια», εκ των οποίων ο 16χρονος Κορεάτης Lee Seung Woo θεωρείται ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Μασία. Ο Λι ανακαλύφθηκε το 2011 από τους σκάουτ της Μπάρσα, στη διάρκεια του τουρνουά Danone Nations Cup (της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης για παιδιά παγκοσμίως), που εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης. Στις αρχές του 2013 η Μπαρτσελόνα ενημερώθηκε μέσω της Καταλανικής Ομοσπονδίας για την απόφαση της FIFA να απαγορεύσει στον Λι να συμμετέχει στις αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας.
Ο Κορεάτης Lee Seung Woo πανηγυρίζει μαζί με τους Aleña και Olmo.
Η είδηση εξέπληξε τους υπεύθυνους των ακαδημιών, όμως λίγες μέρες αργότερα η έκπληξή τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν η FIFA ζήτησε να επεκταθεί το βέτο και στους επίσης Κορεάτες Paik Seung Ho και Chan Kyul Hee, στον Γάλλο Theo Chendri, στον Νιγηριανό-Ολλανδό Bobby Adekanye και στον Καμερουνέζο Patrice Sousia. Οι υπόλοιποι είναι οι Giancarlo Poveda, Andrei Onana και Maxi Rolón, ενώ ο δέκατος είναι πιθανότατα ο Παραγουανός Antonio Sanabria, ο οποίος πουλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην ιταλική Σασουόλο αντί 4.5 εκατομμυρίων ευρώ.
Φέτος, ένα χρόνο αργότερα, ο Theo Chendri αγωνίζεται πλέον στην Juvenil B, αφού συμπλήρωσε τα 16 του χρόνια και ανήκει στην εξαίρεση των κοινοτικών. Αντίθετα, ο Κορεάτης Lee Seung Woo, αν και ζει πλέον μαζί με τους γονείς του στη Βαρκελώνη, δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί με την ομάδα του, γιατί η αλλαγή κατοικίας των γονέων του έγινε μετά τη μεταγραφή του ίδιου στη Μπάρσα. Η γνωστή υποκρισία της FIFA, για την οποία θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια του κειμένου.
5. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μπαρτσελόνα στην απόφαση-τιμωρία της FIFA. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του προέδρου Μπαρτομέου και άλλων μελών της διοίκησης, ο σύλλογος έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης (2/4) μια ανακοίνωση, στην οποία υπάρχουν 14 σημεία. Παραθέτουμε μερικά από αυτά:
- Ο κανονισμός που υποτίθεται πως έχει παραβιαστεί, έχει ως στόχο την προστασία των ανηλίκων από συλλόγους που δεν δίνουν την πρέπουσα βάση στην μόρφωση και την φροντίδα, κάτι που σαφώς δεν συμβαίνει στη Μασία.
- Τα δελτία όλων ανεξαιρέτως των παικτών του συλλόγου ήταν πάντοτε εντάξει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των αντίστοιχων Ομοσπονδιών.
- Από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, τα δελτία των παικτών που εξετάζονταν από την TMS, αποσύρθηκαν και αυτοί δεν ξαναπήραν μέρος σε επίσημα παιχνίδια. Άρα σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η παραμικρή παράτυπη αθλητική συμμετοχή τους.
- Η Μπαρτσελόνα δεν έχει παραβιάσει σε καμία περίπτωση το αστικό δίκαιο και όλοι οι ανήλικοι της Μασία είναι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας.
- Οι ανήλικοι παίκτες, των οποίων τα δελτία έπαψαν να ισχύουν σύμφωνα με την απόφαση της FIFA, διατήρησαν το δικαίωμα να παραμείνουν στη Μασία και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο.
Οι πιτσιρικάδες της Μασία, τους οποίους θέλουν να "προστατεύσουν" ο Μπλάτερ και η FIFA...
Τα σημαντικότερα όμως είναι μαζεμένα στο τέλος:
- Το μοντέλο της εκπαίδευσης στη Μασία έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις από την FIFA ως παράδειγμα σωστής λειτουργίας, ενώ κατ’ επανάληψη η παγκόσμια Ομοσπονδία έχει εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για τη συγκεκριμένη ακαδημία, αναγνωρίζοντας το έργο που συντελείται σε αυτήν.
- Μόνο στην Καταλονία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 15.000 ανήλικοι παίκτες εγγεγραμμένοι στην Ομοσπονδία, οι οποίοι «παραβιάζουν» το καταστατικό της FIFA, αφού είναι γεννημένοι εκτός Ισπανίας.
- Η Μπαρτσελόνα έχει προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν, την αναγκαιότητα της αναπροσαρμογής του καταστατικού της προστασίας των ανηλίκων, με σκοπό την ισχυροποίησή της.
6. Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ FIFA
Αυτά τα τρία τελευταία σημεία κάνουν φανερή την υποκρισία της FIFA. Είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι η Μασία είναι ένα υπόδειγμα ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) ακαδημίας, τόσο στη λειτουργία της όσο και στη φιλοσοφία της. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Μπλάτερ έχει «υμνήσει» άπειρες φορές τη δουλειά που κάνουν οι «μπλαουγκράνα» στα τμήματα υποδομής. Δεν γίνεται λοιπόν να επιμένει σε έναν κανονισμό, ο οποίος είναι 100% αποτυχημένος. Δεν αμφιβάλλω ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα παραβίασε το άρθρο 19. Όμως επίσης δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το άρθρο 19 είναι μια μπούρδα και μισή.
Δεν γίνεται να βάζεις τους πάντες και τα πάντα στο ίδιο σακί. Το να καταλήξει ένας ανήλικος πιτσιρικάς στη Μασία είναι ευλογία για τον ίδιο και εγγύηση για το μέλλον του. Όχι απαραίτητα το ποδοσφαιρικό, αλλά σίγουρα για το «χτίσιμο» του χαρακτήρα του και τα εφόδια που θα πάρει για τη συνέχεια, όποια και αν είναι αυτή. Η FIFA θέλει να προστατεύσει τους ανήλικους από επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν σε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες συλλόγους σε όλο τον κόσμο. Εκεί λοιπόν θα δώσω όλα τα δίκια στον Μπαρτομέου, ο οποίος έχει προτείνει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία (όχι μία, αλλά πολλές φορές), την αξιολόγηση των ποδοσφαιρικών κέντρων που φιλοξενούν ανήλικους ποδοσφαιριστές.
Για το παιχνίδι. Για τον κόσμο. Συγκινηθήκαμε...
Η πιο πρόσφατη ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μαρακές, όταν ο τότε αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα είχε παραβρεθεί σε ένα συνέδριο με θέμα τη σχέση των ακαδημιών και των ανήλικων παικτών, δηλώνοντας πως φοβόταν την επερχόμενη τιμωρία του συλλόγου. Η πρότασή του ήταν να εξεταστούν οι ακαδημίες που τηρούν τα υψηλά στάνταρντ που απαιτεί η FIFA και να αποφασιστεί η «απαλλαγή» τους από το άρθρο 19. «Κερδίζουν αξία οι παίκτες σε αυτές τις ακαδημίες, κερδίζουν και οι Ομοσπονδίες τους που μπορούν να τους έχουν στις εθνικές τους ομάδες, κερδίζει τελικά το ίδιο το ποδόσφαιρο», ήταν η θέση του Μπαρτομέου.
7. ΒΛΑΚΕΙΑ LEX, SED LEX
Η FIFA θέλει, λέει, να προστατέψει τους ανήλικους. Και νομίζει ότι το πετυχαίνει, τιμωρώντας το παγκόσμιο πρότυπο. Σειρά έχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ατλέτικο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου. Μάλιστα. Στη Μασία λοιπόν και στο Βαλντεμπέμπας «βασανίζονται» οι ανήλικοι και ρισκάρουν για ένα αβέβαιο μέλλον ζώντας ένα «επικίνδυνο» παρόν. Είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις έναν νόμο που είναι σκληρός αλλά δίκαιος, από το να επιμένεις σε μια βλακεία. Είναι άλλο πράγμα το dura lex sed lex και άλλο το βλακεία lex αλλά ντε και καλά lex.
Νομίζω ότι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό του Λέο Μέσι. Αν το 2000 που ήρθε στην Ισπανία, υπήρχε το άρθρο 19, τότε όπως καταλαβαίνετε θα είχε αναγκαστεί να μείνει στην Αργεντινή. Σύμφωνα λοιπόν με τη FIFA θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσει στην Νιούελς Ολντ Μπόις, η οποία δεν μπορούσε να του προσφέρει ούτε την ενδεδειγμένη θεραπεία για τη σωστή σωματική του ανάπτυξη, αλλά ούτε και να του δώσει στις ακαδημίες της την προσοχή, τη φροντίδα και την εκπαίδευση που βρήκε στη Μασία.
Αν το άρθρο 19 ίσχυε το 2000, ο Μέσι δεν θα μπορούσε να έρθει στη Μπαρτσελόνα.
Και βέβαια η αναφορά στους 15.000 ανήλικους που έχουν νόμιμα δελτία στην Ισπανική Ομοσπονδία, αλλά έχουν γεννηθεί εκτός Ισπανίας, είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά η FIFA. Όπως έχει άριστη γνώση ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αποφασίζοντας να τιμωρήσεις το υπόδειγμα της σωστής λειτουργίας, δείχνεις πόσο αρτηριοσκληρωμένος είσαι. Αλλά τουλάχιστον πας με τον «νόμο». Επιμένοντας όμως να στηρίζεις έναν κανονισμό που εκτός από βλακώδης, είναι και επικίνδυνος, αρνούμενος παράλληλα να κάνεις το αυτονόητο, μια σωστή δηλαδή αξιολόγηση των διαφόρων ακαδημιών και τον διαχωρισμό τους σε κατηγορίες, πολεμάς το ίδιο το ποδόσφαιρο στη βάση του, στη ρίζα του.
Η οποία FIFA παρεξηγήθηκε φυσικά με τις «αμαρτωλές» πρακτικές της Μπαρτσελόνα, αλλά δεν την είδαμε ποτέ να δείχνει για παράδειγμα την ανάλογη ευαισθησία για τα σκλαβοπάζαρα της Άπω Ανατολής που φτιάχνουν τις μπάλες της. Εκεί όπου πιτσιρίκια που δεν θα ονειρευτούν ποτέ στη ζωή τους πώς είναι 24 ώρες στη Μασία, ξημεροβραδιάζονται κατασκευάζοντας με τα χέρια τους τα «πετσιά» που θα παρουσιάσει ο Μπλάτερ με κάθε επισημότητα, πριν τα ρίξει στο γήπεδο για να τα κλωτσήσουν οι παίκτες, ενώ ο ίδιος στα επίσημα θα καμαρώνεται με το σύρε κι έλα.
8. ΕΦΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στο θέμα μας, η Μπαρτσελόνα, στην ανακοίνωσή της, μετά τα 14 σημεία, καταλήγει ως εξής: «Ο σύλλογος θα κάνει έφεση στην απόφαση της FIFA και ανάλογα με το ποια θα είναι η κατάληξη, αν χρειαστεί θα προσφύγει και στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS). Επίσης θα ζητηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και προστασίας των δικαιωμάτων του συλλόγου, ανάμεσα στα οποία είναι και η απόκτηση παικτών στις μεταγραφικές περιόδους».
Τα βήματα που έχει να ακολουθήσει η Μπαρτσελόνα μετά την τιμωρία της FIFA, είναι: Καταρχήν η έφεση κατά της απόφασης, η οποία απευθύνεται στην πειθαρχική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Αν, όπως αναμένεται, απορριφθεί η έφεση, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στο CAS. Παράλληλα, η διοίκηση του Μπαρτομέου θα ζητήσει προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση από το CAS. Για να γίνει δεκτή η προσωρινή αναστολή, η FIFA θα πρέπει να έχει ενδείξεις ότι η Μπαρτσελόνα ενήργησε με καλή πίστη στην περίπτωση της απόκτησης των 10 ανήλικων παικτών.
Αν τελικά ισχύσει η τιμωρία της Μπαρτσελόνα, οι φίλοι της θα πρέπει να περιμένουν 15 μήνες για να ξαναζήσουν στιγμές όπως αυτή στην επίσημη παρουσίαση του Νεϊμάρ.
Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορέσουν να γίνουν μεταγραφές το καλοκαίρι του 2014, αλλά αν στη συνέχεια το CAS εκδώσει απόφαση που δεν θα δικαιώνει τους Καταλανούς, τότε η τιμωρία θα μεταφερθεί ημερολογιακά, θα ισχύσει δηλαδή για τον Ιανουάριο του 2015 και για το καλοκαίρι του 2015. Όμως νομικοί κύκλοι της Βαρκελώνης, ειδικευμένοι στο αθλητικό δίκαιο, θεωρούν πολύ δύσκολο η FIFA να δεχτεί την προσωρινή αναστολή, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον υποστηρίζει το ρεπορτάζ της As.
Αυτό πάντως, αν συμβεί, είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το άλλο σενάριο, το μάλλον πιο ρεαλιστικό, λέει ότι, πρώτον, και οι δυο οργανισμοί (FIFA και CAS) είναι πολύ αυστηροί έως άτεγκτοι στο συγκεκριμένο θέμα των ανήλικων παικτών και δεύτερον, πως το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο θα εκδώσει πολύ γρήγορα την (τελεσίδικη) απόφασή του, η οποία δεν θα δικαιώσει τους «μπλαουγκράνα». Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Μπάρσα εμφανίζεται ιδιαίτερα «ήρεμη», η προοπτική δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη.
Είναι πολύ πιθανό δηλαδή, να μην μπορέσει η Μπαρτσελόνα να ενισχυθεί μεταγραφικά, σε μια σεζόν που αυτό θα ήταν το σημαντικότερο για τον σύλλογο που «φωνάζει» εδώ και χρόνια ότι χρειάζεται ανανέωση. Αν η απόφαση είναι καταδικαστική, τότε οι «μπλαουγκράνα» θα πρέπει να ξεχάσουν λογικά τον Τερ Στέγκεν και μάλλον δεν θα ισχύσει ή ήδη επίσημη απόκτηση του Κροάτη Άλεν Χαλίλοβιτς. Και λέμε μάλλον (κάτι που ισχύει και για τις δυο περιπτώσεις), γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το εξής: Υπάρχουν νομικοί που υποστηρίζουν ότι αν οι δυο μεταγραφές έχουν ολοκληρωθεί με υπογραφές πριν την ημέρα της τιμωρίας, τότε η FIFA δεν μπορεί να τις ακυρώσει. Το μόνο σίγουρο, κάτι που έχει καταστήσει σαφές άλλωστε στην απόφασή της η FIFA, είναι ότι η Μπάρσα θα μπορεί, αν το επιθυμεί, να πουλήσει παίκτες.
Πηγές: Mundo Deportivo, Sport, As, Marca