ΕΥΡΩΠΗ

Financial Fair Play απορίες...

Financial Fair Play απορίες...

Το Financial Fair Play μπήκε και επίσημα στις ζωές μας αυτή τη σεζόν και το Sport24.gr εξηγεί τι θα πρέπει να κάνουν οι ομάδες στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις,

Η φετινή σεζόν δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, αφού πλέον όλες οι ομάδες πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τον νέο κανονισμό της UEFA (Financial Fair Play), ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι σύλλογοι διαχειρίζονται τα έσοδα και τα έξοδα τους.

Για όσους δεν έχουν υπομονή να διαβάσουνε ολόκληρο το κείμενο ας το πούμε με δυο λόγια. Τι είναι το financial fair play; Η UEFA υποχρεώνει όλες τις ομάδες που θέλουν να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους με σκοπό σε πρώτη φάση τη σεζόν 2013 / 2014 το έλλειμμα να μην ξεπερνά τα 45 εκ. Ευρώ.

Σε δεύτερη φάση τη σεζόν 2016 / 2017 οι σύλλογοι όχι απλά δεν θα πρέπει να έχουν έλλειμμα, αλλά θα πρέπει να έχουν και κέρδη. Με λίγα λόγια οι ομάδες δεν θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που εισπράττουν. Μοναδική εξαίρεση θα είναι οι επενδύσεις σε γήπεδα, προπονητικά και ακαδημίες.

Οι σύλλογοι θέλουν να σωθούν από τους εαυτούς τους

Εκ πρώτης όψεως αυτό μπορεί να φαίνεται αντιεμπορικό και καταστροφικό για τους συλλόγους που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ανεξέλεγκτα (βλ. Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Ίντερ), όμως ουσιαστικά ήταν και οι πρώτες ομάδες που είπαν το "ναι" στα νέα μέτρα, καθώς βλέπουν και οι ίδιες πως δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το FFPR (Financial Fair Play Rules) από αυτή τη σεζόν οι ομάδες θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τακτοποιούν τα οικονομικά τους. Τη σεζόν 2012-2013 η UEFA θα πάρει τους ισολογισμούς όλων των ομάδων και από τον Μάιο του 2014 όποια ομάδα διαπιστωθεί ότι ξεπερνά σε έλλειμμα τα 45 εκ. Ευρώ, τότε θα τις υποβάλλονται σκληρές κυρώσεις (ίσως και αποκλεισμός), εκτός και αν οι ίδιοι οι επενδυτές καλύψουν μόνοι τους την μαύρη τρύπα (όχι με δάνεια σε βάρος της ομάδας αλλά από την τσέπη τους).

Όταν λέμε έλλειμμα εννοούμε φυσικά πως αν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες κτλπ), τότε αυτά δεν θα πρέπει να είναι περισσότερα από 45 εκ. Ευρώ.

Στην επόμενη τριετία (μέχρι το 2017) το έλλειμμα θα πρέπει να είναι κάτω από τα 30 εκ. Ευρώ, με στόχο τον Μάιο του 2017 οι ομάδες να μην παρουσιάζουν απώλειες.

Όλα αυτά θα ισχύουν αποκλειστικά για την Ευρώπη και όχι για το πρωτάθλημα της κάθε χώρας. Γι' αυτό κιόλας οι ομάδες έχουν πάρει το λεγόμενο licence της UEFA, με το οποίο ουσιαστικά λαμβάνουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν μια ομάδα δεν ακολουθήσει τις εντολές, τότε θα της αφαιρείται η άδεια.

Πρέπει να φοβόμαστε;

Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει και το ελληνικό πρωτάθλημα, αφού πολλές ομάδες κινούνται στο όριο και από το 2014 και μετά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Πλέον όλες οι κινήσεις (μεταγραφές, συμβόλαια, πριμ) θα πηγαίνουν απευθείας στην UEFA, η οποία θα εξετάζει αν οι ομάδες που θα παίρνουν μέρος στις διοργανώσεις της ακολουθούν το FFPR.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα χρέη των ομάδων στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου ξεπερνούν τα 5.5 δισεκατομμύρια Ευρώ, γεγονός που κάνει την προσπάθεια του Μισέλ Πλατινί ακόμα πιο δύσκολη.









TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ