Formula 1: Ο Σεμπάστιαν Φέτελ τάχθηκε ολοκληρωτικά στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Λέγοντας πως «πρέπει κάποια στιγμή οι άνθρωποι που έχουν τον έλεγχο να ρωτήσουν τους εαυτούς τους αν διαθέτουν ηθική», ο Σεμπάστιαν Φέτελ κατηγόρησε τη F1 ότι βάζει τα κέρδη σε πρώτη προτεραιότητα διοργανώνοντας GP σε χώρες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεσπίζουν με Νόμους το ρατσισμό και την ομοφοβία.
Μαζί με τους καθιερωμένους αγώνες στο Μπαχρέιν και στο Άμπου Ντάμπι, με την προσθήκη των νέων GP στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ το πρόγραμμα της Formula 1 φέτος περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες στη Μέση Ανατολή.
Το Κατάρ κάλυψε φέτος τη θέση του GP Αυστραλίας, που ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού, αλλά υπέγραψε δεκαετές συμβόλαιο με τη F1 που ξεκινά από το '23.
Η απόφαση των διοικητών F1 έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, και τους έχει ασκηθεί δριμεία κριτική ότι επιτρέπουν στο σπορ να χρησιμοποιείται ως βιτρίνα για απολυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να διασκεδάσουν με μια λαμπερή εικόνα τις εντυπώσεις από την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ, που εμφανίζει δημοσίως τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα έντονη κοινωνική δράση (από τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος) δεν δείχνει να πείθεται ιδιαίτερα από τα επιχειρήματα της F1 και της FIA ότι το σπορ πρέπει να παραμένει πολιτικά ουδέτερο, και ότι "επισκεπτόμενο τις χώρες θα μπορούσε ακόμα και να αναδείξει ενδεχόμενα προβλήματα".
"Στο τέλος το πρόβλημα είναι ότι ένα σπορ, όπως και μια χώρα άλλωστε, κυβερνάται από μεμονωμένα άτομα. Τα μεμονωμένα άτομα έχουν μεμονωμένες απόψεις, και υπόβαθρο, κι έτσι είναι δύσκολο. Όμως, πρέπει να βρούμε τους απολύτως σωστούς ανθρώπους να διοικούν το σπορ μας, και μετά να ακολουθήσουμε το σωστό δρόμο προόδου", είπε ο Φέτελ.
Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 συνέχισε: "Υπάρχει κάτι περισσότερο από το συμφέρον, που προφανώς το οικονομικό συμφέρον είναι τεράστιο, στο δρόμο της προόδου. Αλλά πιστεύω πως πρέπει κάποια στιγμή οι άνθρωποι που έχουν τον έλεγχο να ρωτήσουν τους εαυτούς τους αν διαθέτουν ηθική.
Να αναρωτηθούν 'διαθέτω ηθική; Μπορώ να πω όχι σε ορισμένα πράγματα;'. Ή μήπως λες ναι σε οποιαδήποτε μεγάλη συμφωνία που κρύβεται πίσω από τη γωνία, αλλά για όλους τους λάθος λόγους; Νομίζω ότι αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει οι άνθρωποι που διοικούν να ρωτήσουν τους εαυτούς τους".
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ επανέλαβε την άποψή του ότι η F1 πρέπει να γίνει ακόμα πιο δραστήρια για τη διάδοση του μηνύματος της μηδενικής ανέχειας σε θέματα ρατσισμού, ομοφοβίας και κοινωνικών διακρίσεων: «Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι πολύ μεγάλα για να αγνοούνται. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως, ανεξαρτήτως από που προέρχεσαι, το μόνο δίκαιο είναι να αντιμετωπίζουμε κάθε άνθρωπο ισάξια», είπε ο Γερμανός.
Και συνέχισε: "Πιστεύω ότι υπάρχουν χώρες που έχουν θεσπίσει διαφορετικούς κανόνες, διαφορετικές κυβερνήσεις, διαφορετικά υπόβαθρα. Δεν μπορώ να μιλήσω για όλες τις χώρες, ούτε είμαι ειδικός, διότι δεν γνωρίζω.
Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένες πτυχές σε ορισμένες χώρες, τις οποίες πιστεύω ότι γνωρίζω. Πηγαίνουμε σε αυτές τις χώρες και απλώνουμε ένα τεράστιο χαλί με κάποια ωραία μηνύματα πάνω του. Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από λόγια. Νομίζω ότι χρειάζονται πράξεις".
Ο οδηγός της Aston Martin F1 κατέληξε: "Δεν ξέρω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, αντί απλά να στέλνεις ένα μήνυμα πάνω σε μια σημαία που είναι απλωμένη στην πίστα για ένα-δύο λεπτά. Αλλά σίγουρα αισθάνομαι ότι το σπορ μας μπορεί να ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση, και να βοηθήσει απεριόριστα στη διάδοση του μηνύματος της δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο.
Διότι, τελικά, δεν είναι σωστό να κρίνεις τους ανθρώπους, ή να επιβάλλεις συγκεκριμένους Νόμους, ή να τους διαφοροποιείς μόνο και μόνο επειδή έτυχε να αγαπούν έναν άνδρα αντί για μια γυναίκα, ή μια γυναίκα αντί για έναν άνδρα. Νομίζω ότι κάθε μορφή διάκρισης είναι λανθασμένη. Φανταστείτε να είμαστε όλοι ίδιοι - δεν θα προοδεύαμε.
Εννοώ, φανταστείτε όλα τα αυτοκίνητα της Formula 1 να έχουν την ίδια εμφάνιση. Θα ήταν βαρετό. Όχι μόνο το ίδιο χρώμα, αλλά και την ίδια αεροδυναμική. Μιλώντας στη δική μας γλώσσα, αυτό θα ήταν βαρετό.
Δεν θα σημειωνόταν καμία πρόοδος. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Νομίζω ότι το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί τόσο πολύ επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί από μια άποψη, και νομίζω ότι πρέπει να εξυμνούμε τις διαφορές παρά να τις φοβόμαστε".