Γιατί δεν υποβιβάζονται Αστέρας και Λεβαδειακός
Πολύς κόσμος ρωτάει αν Αστέρας Τρίπολης και Λεβαδειακός έχουν πρόβλημα μετά τις τιμωρίες των Κομπότη, Μπάκου και Μποροβήλου για το Koriopolis και αν υφίσταται θέμα με την παρουσία τους στη μεγάλη κατηγορία. Το Sport24.gr δίνει τις απαντήσεις.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδωσε χθες (28/2) τις αποφάσεις του για το σκάνδαλο Koriopolis και οι ποινές είναι βαριές για αρκετές εκ των κατηγορουμένων. Είναι εφέσιμες βέβαια και αφορούν και μεγαλομετόχους ομάδων της Super League.
- Στον Γιάννη Κομπότη (πρώην ιδιοκτήτης Λεβαδειακού) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στον αγώνα Ηλιούπολη-Λεβαδειακός 2-4.
- Στους Γιώργο Μποροβήλο (πρόεδρος Αστ. Τρίπολης, Super League Σουρωτή) και Δημήτρη Μπάκο (ιδιοκτήτης Αστ. Τρίπολης) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες: Πανσερραϊκός - Αστέρας Τρίπολης, Καβάλα - Αστέρας Τρίπολης, Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός Βόλου.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν οι δυο ομάδες που αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία, Αστέρας Τρίπολης και Λεβαδειακός, θα έχουν πρόβλημα μετά τις ποινές που επιβλήθηκαν και μάλιστα για δωροδοκία.
Πολλές οι σχετικές ερωτήσεις του κόσμου, διότι εύλογα αρκετοί αναρωτιούνται για το πώς γίνεται να καταδικάζεται ο μεγαλομέτοχος ομάδας για "δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος" και να μην υπάρχει επίπτωση στην ομάδα.
Το Sport24.gr ρώτησε να μάθει τι ακριβώς ισχύει και η απάντηση που πήρε, ήταν η ίδια από κάθε αρμόδιο. Οι ομάδες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διότι οι υποθέσεις τους έχουν κριθεί στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και εκεί είχαν αθωωθεί. Οι χθεσινές αποφάσεις (28/2) αφορούσαν το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης και τα φυσικά πρόσωπα, όχι τις ίδιες τις ΠΑΕ.
Μοναδική περίπτωση αναψηλάφησης μιας υπόθεσης, είναι με βάση το άρθρο 89 παρ. 3 του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, το οποίο αναφέρει πως "ο υπεύθυνος δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση αναψηλάφησης κατά απαλλακτικής απόφασης, εντός της προθεσμίας της παρ. 2, εφόσον ανακαλυφθούν νέα γεγονότα ή αποδείξεις τα οποία, παρά την διενεγερθείσα έρευνα, δεν μπορούσαν να είχαν παρουσιαστεί νωρίτερα και τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσμα μια καταδικαστική απόφαση".
Παρ' όλα αυτά, δεν αναμένεται να ισχύσει κάτι τέτοιο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις του Αστέρα και του Λεβαδειακού, γιατί για να γίνει αναψηλάφηση, πρέπει να προκύψει νέο στοιχείο (πχ κάποια κίνηση λογαριασμού ή μια νέα μαρτυρική κατάθεση). Η απόφαση καθ' εαυτή ενός δικαστηρίου όπως η χθεσινή (28/2), δεν συνιστά "στοιχείο", εκτός αν ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κρίνει ότι το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε σε νέα στοιχεία και αποφασίσει γι' αυτό το λόγο να προχωρήσει σε αναψηλάφηση.
Οι υποθέσεις των δυο ΠΑΕ της Super League, είχαν κριθεί πειθαρχικά και υπήρξε απαλλακτική απόφαση (άρα υπάρχει δεδικασμένο σε πειθαρχικό επίπεδο), επομένως δεν τις "αγγίζει" η απόφαση που εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και η οποία ήταν καταδικαστική για πλημμεληματικές πράξεις των εμπλεκομένων.
Το Sport24.gr απευθύνθηκε στη Λίγκα, η οποία δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, τονίζοντας πάντως πως πειθαρχικά οι υποθέσεις είχαν κριθεί και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος για τις ομάδες, ενώ παρέπεμψαν στην επιτροπή της δεοντολογίας της ΕΠΟ. Από την Ομοσπονδία τόνιζαν πως οι Αστέρας και Λεβαδειακός είχαν αθωωθεί και δεν σχετίζονται εκείνες οι αποφάσεις με τις χθεσινές που αφορούσαν τους Μπάκο, Μποροβήλο και Κομπότη αντίστοιχα. Αν η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ θέλει να παρέμβει μετά τις καταδίκες των τριών προσώπων, θα πρέπει να ανοίξει νέο φάκελο, αφού οι παλαιότερες υποθέσεις είχαν κριθεί.
"Έχει παραγραφεί το πειθαρχικό αδίκημα. Οι πειθαρχικές ποινές επιβάλλονται εντός τριετίας, αλλιώς παραγράφονται", μας είπε ο ποινικολόγος και μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, στον οποίον απευθυνθήκαμε για να μας δώσει το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης.
Επιπροσθέτως, μην ξεχνάμε πως οι υποθέσεις κρίθηκαν σε πρώτο βαθμό, επομένως δεν είναι τελεσίδικες, μιας και ακολουθεί το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και ο Άρειος Πάγος, αν φτάσει στον ανώτατο βαθμό η υπόθεση.
Ως εκ τούτου, με τα τωρινά δεδομένα και σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους και τις αρμόδιες αρχές, οι καταδικαστικές αποφάσεις των φυσικών προσώπων στα ποινικά όργανα, δεν επηρεάζουν τις ομάδες, οι οποίες έχουν απαλλαχθεί από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου. Θυμίζουμε βέβαια πως στο ποδόσφαιρο υπάρχει και το λεγόμενο αυτοδιοίκητο.
Θα αναρωτηθεί κάποιος "ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα γιατί είχαν υποβιβαστεί για το Koriopolis;". Η απάντηση είναι πως τότε παράλληλα με το ποινικό κομμάτι, είχαν κινηθεί και τα πειθαρχικά όργανα, τα οποία εξέδωσαν καταδικαστικές αποφάσεις. Βέβαια, στην έφεση που είχε ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης, οι δυο ομάδες έμειναν στη μεγάλη κατηγορία με αφαίρεση βαθμών. Εντέλει, στις 23 Αυγούστου η ΕΕΑ ανακοίνωσε πως δεν τους χορηγεί πιστοποιητικό για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και υποβιβάστηκαν στη Δ' Εθνική.