THE SPORTS ECONOMIST

Γιουσούφ Γιαζιτσί: Αυτά είναι που έφεραν στον Ολυμπιακό τον Τούρκο μέσο

Ο Γιουσούφ Γιαζιτσί
Ο Γιουσούφ Γιαζιτσί Ⓒ 2021 DANIEL COLE/ ASSOCIATED PRESS

Ο λόγος που ο Γιουσούφ Γιαζιτσί βγήκε από τον Φεβρουάριο στην αγορά, η βραχύβια συνεργασία του με τον Πίνι Ζάχαβι, οι υπέρογκες απαιτήσεις στο ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου και ο σταδιακός εξορθολογισμός τους, η επιδίωξή του ως και το τέλος του καλοκαιριού για συνέχεια σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η αρχική προσέγγιση του Ολυμπιακού τον Αύγουστο και τι άλλαξε τον Σεπτέμβριο που τον έφερε πλέον στον Πειραιά.

Συμπαίκτες πέρυσι στη Λιλ ο Αντάμ Ουνάς και ο Γιουσούφ Γιαζιτσί. Αμφότεροι έφτασαν στην Αθήνα με διαφορά ενός εικοσιτετράωρου έχοντας συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Ο Αλγερινός εξτρέμ εν τέλει έφυγε χωρίς να υπογράψει, μετακομίζοντας στο Κατάρ και την Αλ Σαάντ. Ο Τούρκος μέσος ήρθε αργά τη νύχτα της Παρασκευής και αναμένεται να υποβληθεί στον καθιερωμένο ιατρικό έλεγχο για να φορέσει τα "ερυθρόλευκα".

Δεν είναι η μοναδική διαφορά τους. Στους "λιλουά" για παράδειγμα ήταν και μισθολογική. Σύμφωνα με την σχετική λίστα που δημοσιεύτηκε στην Equipe, ο Ουνάς βρίσκονταν στην κορυφή της δεκάδας των πλέον καλοπληρωμένων του γαλλικού συλλόγου αμειβόμενος με 185.000 ευρώ μεικτά τον μήνα (σ.σ. μόλις κατά 2.500 τον ξεπερνούσε ο Καναδός επιθετικός, Τζόναθαν Ντέιβιντ), κάτι που ετησίως μεταφράζεται σε καθαρές αποδοχές που ξεπερνάνε κατά τι το 1,1 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτής της δεκάδας ήταν ο Γιαζιτσί, ο οποίος με τη σειρά του εισέπραττε 120.000 ευρώ μεικτά τον μήνα, ποσό που ανάγεται σε περίπου 700.000 "καθαρά" ετησίως. Ένας από τους κύριους λόγους που ουσιαστικά δεν ξεκίνησαν ποτέ διαδικασίες για επέκταση συμβολαίου στη Λιλ ήταν ακριβώς επειδή ο 27χρονος χαφ αναζητούσε μεγαλύτερες αποδοχές, εστιάζοντας αποκλειστικά σε ομάδα κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Πρόδηλη η συμφωνία του, από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, για εκπροσώπησή από τον περίφημο Ισραηλινό ατζέντη, Πίνι Ζάχαβι. Ο αδερφός του, ο Τσιχάν Γιαζιτσί ήταν ο πρώην ατζέντης του, αποτελώντας όμως πάγια αναπόσπαστο κομμάτι του team που διαχειρίζονταν τον διεθνή Τούρκο.

Ο Γιαζιτσί βγήκε από νωρίς συνεπώς στην αγορά των ελεύθερων. Οι απαιτήσεις του, συχνά, κρίνονταν υπερβολικές. Τόσο που επίσης συχνά αποδεικνύονταν και αποτρεπτικές για την κατάληξη σε κάποια, καλοκαιρινή, συμφωνία.

Αδυναμία που εκτιμάται πως ήταν και ένας από τους λόγους που και η συνεργασία του Τούρκου με τον Ζάχαβι ήταν βραχύβια, αφού διακόπηκε κατακαλόκαιρο, με τον αδερφό του να επιστρέφει στο απόλυτο κουμάντο της εκπροσώπησης.

Και παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου να προσαρμόζεται σε ολοένα και πιο… ρεαλιστικές οικονομικές απαιτήσεις. Όχι όμως και στόχευση. Η παραμονή σε κορυφαίο πρωτάθλημα αποτελούσε αμετακίνητη επιδίωξη για τον Γιαζιτσί.

Γι’ αυτό και από πολύ νωρίς είχε ξεκαθαρίσει προς κάθε ενδιαφερόμενο πως δεν σκόπευε να επιστρέψει στην Τουρκία, ανεξαρτήτως αν οι "μεγάλοι" της Super Lig μπορούσαν να του προσφέρουν ό,τι ζητούσε σε οικονομικό επίπεδο.

Ό,τι όμως περίμενε, δεν το βρήκε. Συνδυαστικά. Τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά. Το timing έπαιξε ρόλο. Για παράδειγμα, η τελευταία χρονικά ενδιαφερόμενη, η Τζένοα, η οποία αναζητούσε μια μεσοεπιθετική λύση μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του Ρουσλάν Μαλινόβσκι, παρότι ασχολήθηκε διερευνητικά, εν τούτοις δεν έκρινε συμβατές με την εποχή τις απαιτήσεις του Γιαζιτσί και έτσι δεν προχώρησε.

Από άλλου, πάντα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τέτοια ώρα… τέτοια λόγια. Αν υπήρχε κάτι απτό, τότε ο Τούρκος, τέλη Σεπτεμβρίου, θα έβαζε νερό στο κρασί του αφήνοντας το οικονομικό (τη δεδομένη στιγμή πάντα) σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπήρξε.

Ο Ολυμπιακός τον Αύγουστο και ο Ολυμπιακός τον Σεπτέμβριο

Ο Ολυμπιακός, είχε χτυπήσει την πόρτα του Γιαζιτσί από τον Αύγουστο. Η… εκλογίκευσή του είχε φανεί από το γεγονός ότι τότε ήταν θετικός, καλύπτονταν με το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως που έβαλαν στο τραπέζι του οι τροπαιούχοι του Conference League. Τότε όμως, η προτεραιότητά του δεν είχε αλλάξει, παρέμενε αμετακίνητη στο να βρει ομάδα σε κορυφαίο πρωτάθλημα και συνεπώς Ελλάδα δεν έβλεπε.

Όταν όμως πλέον οι "ερυθρόλευκοι" του χτύπησαν, πρόσφατα, μέσα Σεπτεμβρίου πια, ξανά την πόρτα, η οπτική του – και προφανώς η ανάγκη του – είχε διαφοροποιηθεί. Φάνηκε και από την ακόμη διαλλακτικότερη στάση του στο οικονομικό, αφού σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την πατρίδα του, η συμφωνία του με τον Ολυμπιακό κυμαίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την αυγουστιάτικη προσφορά των "ερυθρόλευκων".

Πρόσθετο ενδεικτικό της διαφοράς. Παράλληλα με την επαναπροσέγγιση του Ολυμπιακού, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναζητώντας λύσεις συμβατές με τα φοβερά οικονομικά προβλήματά της, στράφηκε στην αγορά των (ακόμη) ελεύθερων για να αποκτήσει έναν μέσο. Τον Γιαζιτσί τον ήξεραν οι Μοσχοβίτες από το πρότερο πέρασμά του εκεί, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22 οπότε και είχε αγωνιστεί δανεικός.

Ο Τούρκος, για εκεί όμως, σκόντο ούτε που διανοήθηκε. Ζήτησε 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό αδύνατον να καλύψουν οι "στρατιωτικοί" (στράφηκαν στον οικονομικότερο, με 900.000 τον υπέγραψαν, πολύπειρο Βόσνιο, Μιραλέμ Πιάνιτς), ποσό που χαρακτηριστικά και της δικής του πλέον επιθυμίας, στον Ολυμπιακό εκτιμάται πως αντιστοιχεί σε όσα θα εισπράξει στην πρώτη διετία (στους εννιά μήνες που απομένουν στην τρέχουσα σεζόν και στην ολόκληρη επόμενη) του τριετούς συμβολαίου που αναμένεται να υπογράψει με τους "ερυθρόλευκους".

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ