ΑΕΚ

Γκαρσία vs Πόνσε: Οι δύο φορ της ΑΕΚ στην απόλυτη σύγκριση

Γκαρσία vs Πόνσε: Οι δύο φορ της ΑΕΚ στην απόλυτη σύγκριση
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τη σεζόν με πρόβλημα στο σκοράρισμα, ωστόσο στην πορεία της τόσο ο Εσέκιελ Πόνσε όσο και ο Λιβάι Γκαρσία "ξεμπούκωσαν" και προσέφεραν αθροιστικά στην Ένωση 27 γκολ στο πρωτάθλημα. Το SPORT24 συγκρίνει τα πεπραγμένα των δύο φορ του Ματίας Αλμέιδα ως προς το σκοράρισμα.

Η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι ανέβασε κατακόρυφα την ποιότητά της στην αιχμή του δόρατος, καθώς όχι απλά "έδεσε" τον Λιβάι Γκαρσία μέχρι και το καλοκαίρι του 2028, λέγοντας όχι σε κάθε κρούση που έφτασε για εκείνον κυρίως από τη Λανς, αλλά ταυτόχρονα τον πλαισίωσε με τον Εσέκιελ Πόνσε, έναν φορ που ήρθε στην Ένωση σε καλή ηλικία, ενώ στην πρώτη του μονοετή θητεία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους κιτρινόμαυρους.

Η εκκίνηση αμφότερων δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες, καθώς ο Λιβάι Γκαρσία ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς κάτι που τον επηρέασε και στην αγωνιστική εικόνα, ενώ ο Πόνσε έμοιαζε "χαμένος" και έξω από τα νερά τους, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να ψάχνει το γκολ από αλλού.

Σταδιακά όμως οι δύο επιθετικοί της ΑΕΚ κατάφεραν να "ξεμπουκώσουν" με πρώτο τον Λιβάι Γκαρσία, που παρά το "μπες - βγες" μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, όχι μόνο στο σκοράρισμα. Το ίδιο συνέβη και με τον Πόνσε, μετά το χατ-τρικ που πέτυχε κόντρα στον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Ο Αργεντινός κινείται περισσότερο στο "κουτί", περιορίζοντας αρκετά τις υπόλοιπες "περιφερειακές" κινήσεις, βοηθώντας περισσότερο την ΑΕΚ χωρίς να αλλοιώνει τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει ο Ματίας Αλμέιδα. Δύο στροφές πριν από το φινάλε, ο Πόνσε έχει πετύχει 14 γκολ στο πρωτάθλημα και ο Λιβάι Γκαρσία ένα λιγότερο (13). Το SPORT24 θα επιχειρήσει μια σύγκριση με τα πεπραγμένα των δύο κυνηγών της ως προς το σκοράρισμα.

Ο Πόνσε είναι ο πιο απειλητικός φορ της ΑΕΚ

Ο Πόνσε έγινε μέσα στα playoffs ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, ξεπερνώντας τον Λιβάι Γκαρσία με 14 γκολ. Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να γίνει ο δεύτερος παίκτης με τα περισσότερο non-penalty xGoals στο πρωτάθλημα.

Γκαρσία vs Πόνσε: Οι δύο φορ της ΑΕΚ στην απόλυτη σύγκριση
Όλες οι τελικές του Πόνσε στη Stoiximan Super League

Ο Αργεντινός φορ δεν έχει εκτελέσει κανένα πέναλτι φέτος και τα 14 γκολ που έχει πετύχει, έχουν σημειωθεί μετά από 65 τελικές προσπάθειες που είχαν "αξία" 10.91 xGoals, έχοντας μπροστά του σε όλο το πρωτάθλημα μόνο τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Όπως βλέπουμε και στο γράφημα της Opta Stats/Perform με τις τελικές του, ο Πόνσε απειλεί κυρίως μέσα από την περιοχή, και τα xGoals ανά τελική προσπάθεια είναι 0.16.

Ο Πόνσε εκτελεί κατά μέσο όρο 2.4 φορές ανά ματς και 1.3 καταλήγουν εντός εστίας. Συνολικά στη Stoiximan Super League έχει αγωνιστεί 1.409 λεπτά και σκοράρει κατά μέσο όρο ανά 101 λεπτά αγώνα.

Ο Λιβάι Γκαρσία χρειάζεται το λιγότερο χρόνο απ' όλους στο πρωτάθλημα για να σκοράρει

Ο Λιβάι Γκαρσία έχει προσφέρει 13 γκολ για την ΑΕΚ, δύο εκ των οποίων με πέναλτι ενώ έχει αστοχήσει και μια φορά από την άσπρη βούλα.

Γκαρσία vs Πόνσε: Οι δύο φορ της ΑΕΚ στην απόλυτη σύγκριση
Όλες οι τελικές του Λιβάι Γκαρσία στην τρέχουσα Stoiximan Super League

Ο διεθνής επιθετικός από το Τρινιντάτ και Τομπάγκο έχει πετύχει αυτά τα 11 γκολ με 45 τελικές των οποίων η "αξία" τους είναι 6.15 xGoals (δεν υπολογίζουμε τα γκολ που έχει σκοράρει με πέναλτι ούτε φυσικά αυτά τα σουτ). Η "διαφορά" τους σε σχέση με τον Πόνσε (14 γκολ με 10.91 xGoals) στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγαλύτερη.

Μια ερμηνεία αυτής της διαφοράς είναι για τον Πόνσε έχει σπαταλήσει 11 μεγάλες ευκαιρίες για την ΑΕΚ, σε αντίθεση με τον Λιβάι Γκαρσία που έχει δύο λιγότερες (9).

Ωστόσο ο μέσος όρος των τελικών προσπαθειών του είναι 0.14 xGoals, επομένως είναι ελαφρώς μικρότερος από αυτόν του Εσέκιελ Πόνσε. Ο Γκαρσία εκτελεί 2.7 φορές ανά αγώνα (έναντι 2.4 του Πόνσε), αλλά κάτω από τις μισές βρίσκουν στόχο (1.2 με τον Αργεντινό φορ να έχει 1.3).

Φυσικά ο Λιβάι Γκαρσία έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της τρέχουσας σεζόν λόγω προβλημάτων τραυματισμού και γι' αυτό έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα μόλις 1.033 λεπτά. Γι' αυτό και είναι ο παίκτης του πρωταθλήματος που χρειάζεται το μικρότερο χρόνο για να σκοράρει, έχοντας ένα γκολ ανά 79 λεπτά. Ανάμεσα από τους δύο κυνηγούς της ΑΕΚ (που καταλαμβάνουν την πρώτη και την τρίτη θέση στη σχετική λίστα), βρίσκεται ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Για τον Ματίας Αλμέιδα είναι ευλογία και όχι τόσο... πονοκέφαλος το να διαθέτει στο ρόστερ του δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή λύση στο σκοράρισμα, πολλώ μάλλον όταν έχουν αισθητά μικρότερους αριθμούς σε αυτό άλλοι ποδοσφαιριστές σε σχέση με πέρυσι (πχ. Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς).

Ο Πόνσε έδειξε σε καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Λιβάι Γκαρσία επανήλθε και ετοιμάζεται για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αν κριθεί έτοιμος να παίξει βασικός, το πιθανότερο είναι να προτιμηθεί έχοντας μια εξαιρετική παράδοση κόντρα στους Πειραιώτες.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ