ΑΓΓΛΙΑ

Γκόρντον Μπανκς: Μια ζωή γεμάτη βάσανα πίσω από την "απόκρουση του αιώνα"

Gordon Banks, one of four members of the England 1966 World Cup winning side, talks to the media at the Royal garden Hotel in London Tuesday, Jan. 5, 2016. (AP Photo/Alastair Grant)
Gordon Banks, one of four members of the England 1966 World Cup winning side, talks to the media at the Royal garden Hotel in London Tuesday, Jan. 5, 2016. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Ο Γκόρντον Μπανκς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών και το Sport24.gr παρουσιάζει τη ζωή του παλαίμαχου Άγγλου γκολκίπερ που σταμάτησε τον Πελέ, αλλά το άσχημο παιχνίδι της μοίρας έβαλε τέλος στη μεγάλη καριέρα του.

Έμεινε στην ιστορία για μια από τις εντυπωσιακότερες αποκρούσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ποδόσφαιρο. Θεωρείται ο άνθρωπος "που σταμάτησε τον Πελέ", για εκείνη την απίστευτη επέμβασή του στο Βραζιλία - Αγγλία 1-0 για το Μουντιάλ του Μεξικού το 1970.

Ο θρυλικός Γκόρντον Μπανκς, υπήρξε σπουδαίος τερματοφύλακας, από τους κορυφαίους της εποχής του, ο οποίος όμως δεν είχε την τύχη ως καλύτερο σύμμαχο της ζωής του, αφού η αλήθεια είναι πως πέρασε πολλά και χρειαζόταν πάντα να δίνει μεγάλες μάχες. Στις περισσότερες έβγαινε νικητής!

Ο βετεράνος Άγγλος γκολκίπερ που έκανε "την απόκρουση του αιώνα" στις 7 Ιουνίου του 1970 στην κεφαλιά του Πελέ, έφυγε σήμερα (12/2) από τη ζωή στα 81 του χρόνια, σκορπώντας θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μια θρυλική μορφή, ένας πραγματικός μύθος.

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, κάνει φλας μπακ και θυμίζει...

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΚΣ

Μπορεί όλοι να θυμούνται την επέμβασή του σε εκείνη την κεφαλιά του Πελέ, όμως η καριέρα του δεν ήταν μόνο αυτή η απόκρουση... Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ήταν από τους στυλοβάτες της ιστορικότερης (και μοναδικής) επιτυχίας της εθνικής Αγγλίας, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το Μουντιάλ του 1966, το οποίο διοργάνωσε η ίδια. Ο Μπανκς πρωταγωνίστησε στον δρόμο για τον τίτλο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως κράτησε ανέπαφη την εστία του μέχρι τα ημιτελικά, όταν και δέχθηκε το πρώτο τέρμα με πέναλτι από τον Εουσέμπιο.

Γεννημένος, στο Σέφιλντ, στις 30 Δεκεμβρίου του 1937, ξεκίνησε την καριέρα του από την 3η κατηγορία της Αγγλίας, το 1955, στην Τσέστερφιλντ. Τέσσερα χρόνια μετά, ήρθε το άλμα στη Λέστερ, με την οποία έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (ήττα με 2-0 από την νταμπλούχο Τότεναμ). Το 1963, ήρθε μια ακόμη ήττα σε τελικό Κυπέλλου από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1, όμως κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας από τον Σερ Αλφ Ράμσεϊ κόντρα στην Σκωτία στο "Γουέμπλεϊ".

Στις 73 εμφανίσεις του με τα "λιοντάρια", κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 35 ματς και δέχτηκε 57 γκολ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου ήταν ο δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας του 20ου αιώνα, μπροστά από τους Ντίνο Τζοφ, Ζεπ Μάιερ και Ρικάρντο Ζαμόρα και πίσω μόνο από τον Λεβ Γιασίν.

ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΤΑ 34 ΛΟΓΩ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΟΥ

Ο Μπανκς δέχτηκε ένα ισχυρό "χτύπημα" στα 34 του χρόνια, το οποίο έμελλε να καθορίσει το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Για να το πούμε πιο σωστά, να βάλει πρόωρο και απότομο τέλος στην καριέρα του, όταν ακόμα ήταν στα ντουζένια του και τα ρεφλέξ του άντεχαν ακόμα μια χαρά. Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1972....

Επιστρέφοντας σπίτι του ύστερα από φυσιοθεραπεία στον ώμο του, έχασε τον έλεγχο της πανάκριβης Jaguar του, και έπεσε σε ένα χαντάκι. Άμεσα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και ναι μεν η ζωή του δεν κινδύνευσε, όμως τα μαντάτα δεν ήταν καλά. Είχε χάσει την όρασή του από το δεξί του μάτι. Τα θραύσματα από το σπασμένο τζάμι του αυτοκινήτου είχαν προκαλέσει το κακό. Σοκ...

Γκόρντον Μπανκς: Μια ζωή γεμάτη βάσανα πίσω από την "απόκρουση του αιώνα"

Καταλαβαίνει κανείς ότι η καριέρα του έπρεπε να σταματήσει κάπου εκεί. Ναι μεν έκανε μια προσπάθεια επιστροφής στην δράση και τυπικά σταμάτησε τον Αύγουστο του 1973, όμως το τέλος είχε μπει εκείνη την ημέρα που η μοίρα... αποφάσισε για τον ίδιο. Πλέον, ζει στην εξοχή με την γυναίκα του, Ούρσουλα, ίσως σκεπτόμενος για όσα ακόμα θα μπορούσε να πετύχει στην συνέχεια, αν δεν είχε εκείνο το ατύχημα.

"Όταν είχα το ατύχημα με το αυτοκίνητο, έχασα το ένα μου μάτι. Ήταν δικό μου το λάθος. Άκουγα τα κλάματα ενός αγοριού και δεν μπορούσα να δω. Τότε ήρθε ο άνδρας, με τον οποίο συγκρούστηκα και το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν αν είναι εντάξει το παιδί. Αυτό με ενδιέφερε περισσότερο από την κατάσταση της υγείας μου. Ευτυχώς ήταν καλά", ανέφερε για το ατύχημά του.

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ

Ο Μπανκς μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια που τα έφερναν δύσκολα βόλτα και η καθημερινότητα ήταν ένας συνεχή; αγώνας. Ο πατέρας του έμπλεξε με τον τζόγο, φτιάχνοντας μια παράνομη λέσχη, έμπλεξε με τον υπόκοσμο και θύμα αυτής της ιστορίας έπεσε ο μικρός αδελφός του, ο οποίος δολοφονήθηκε. Ήταν ένα παιδί με κινητικά προβλήματα.

Μόλις στα 15 του χρόνια βίωσε μια σκληρή πλευρά της ζωής και τότε αποφάσισε να φύγει από το σπίτι του και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αρχικά, δούλεψε ως ανθρακωρύχος και εν συνεχεία ήρθε η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, η οποία έμελλε να του αλλάξει τη ζωή και να του προσφέρει όσα δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει. Φήμη, δόξα, χρήματα, καταξίωση, κοινωνική ανέλιξη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Να τονιστεί πως έδινε χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Ο Μπανκς είχε χάσει το ένα νεφρό του εξαιτίας του καρκίνου και τον Δεκέμβριο του 2015 αντιμετώπισε πρόβλημα στο δεύτερο, με τους γιατρούς να αναφέρουν πως είναι αρκετά επιθετική η μορφή του. Ο ίδιος είχε μιλήσει τότε στην "Sunday Mirror" και αναφέρθηκε στην καινούργια δοκιμασία που περνούσε:

"Μου δίνει δύναμη να παλέψω ξανά με τον καρκίνο τόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1996 όσο και η απόκρουση στην κεφαλιά του Πελέ. Αν κατάφερα να σταματήσω τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, τον Πελέ, τότε μπορώ να σταματήσω και τον καρκίνο. Πρέπει να ελπίζω στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να συνεχίσω.

Είμαι ένας από τους πολλούς στην χώρα με αυτό το πρόβλημα, οπότε πρέπει να το παλέψω. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα ως μέρος της ζωής και τα πράγματα τείνουν να γίνονται δυσκολότερα για να τα αντιμετωπίσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΟΝ... ΠΕΘΑΝΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 2017

Ο Μπανκς... έσβησε πλήρης ημερών. Δυο χρόνια πριν όμως τον είχαν "πεθάνει" πρόωρα και χρειάστηκε να το διαψεύδει ο ίδιος. Ο εκπρόσωπός του, φρόντισε μάλιστα να αποκαταστήσει την αλήθεια, διαψεύδοντας μέσω Twitter το περιστατικό για τον Μπανκς.

"Ο Γκόρντον είναι ζωντανός και μια χαρά. Η άσχημη φήμη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο έχει αναστατώσει την οικογένειά του, αλλά ο ίδιος βρίσκεται στο σπίτι του και είναι καλά", δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Αναφορικά με την απόκρουση του αιώνα, αυτή έγινε στις 7 Ιουνίου του 1970, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, στο Χαλίσκο της Γκουαδαλαχάρα Στο 17ο λεπτό, ο Ζαϊρζίνιο έκανε τη σέντρα, ο Πελέ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά στη μικρή περιοχή, με τον Μπανκς να πετάγεται στην δεξιά του γωνία και να διώχνει σε κόρνερ. Μια απίστευτη επέμβαση, μοναδική.

Brazilian soccer legend Pele, right, presents former England goalkeeper Gordon Banks with a photograph showing Banks saving a header from Pele in the 1970 World Cup, at a press conference in London, Thursday March 4, 2004, to mark FIFA's 100 year anniversary. (AP Photo/Max Nash)
Brazilian soccer legend Pele, right, presents former England goalkeeper Gordon Banks with a photograph showing Banks saving a header from Pele in the 1970 World Cup, at a press conference in London, Thursday March 4, 2004, to mark FIFA's 100 year anniversary. (AP Photo/Max Nash) ASSOCIATED PRESS

"Έχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα", δήλωσε χρόνια μετά ο Πελέ και ο Μπανκς συμπλήρωσε: "Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Παγκόσμιο Κύπελλο που κέρδισα το 1966, αλλά για αυτή την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση".

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ