Γούμενος: "33 εκατομμύρια τα χρέη"
Ευθύνες σε Γκαγκάτση-Ορφανό ρίχνει ο Γούμενος στην εκπομπή "Oι φάκελοι". Aπάντηση ΑΣ για τις μετοχές
"Μετά την από 20/11/2006 παρακατάθεση των μετοχών του κ. Γούμενου σε συμβολαιογράφο Θεσσαλονίκης ως θεματοφύλακα και την γνωμοδότηση επ’ αυτής της νομικής μας υπηρεσίας, ανακοινώνουμε τα εξής: Η παρακατάθεση των μετοχών σε συμβολαιογράφο είναι ένας ακόμη ελιγμός του κ. Γούμενου που επιβεβαιώνει την άρνησή του να μεταβιβάσει τις μετοχές.
Με την πράξη της παρακατάθεσης η κυριότητα των μετοχών παραμένει στον κ. Γούμενο ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει να του αποδοθούν από τον συμβολαιογράφο (θεματοφύλακας).
Ο συμβολαιογράφος εκ του νόμου δεν μπορεί να αρνηθεί την απόδοσή τους πίσω στον κ. Γούμενο (παρακαταθέτης). Ενόψει των ανωτέρω η θέση του ΑΣ ΠΑΟΚ παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη: Α) οριστική παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και β) μεταβίβαση των μετοχών κατά πλήρη κυριότητα στα φυσικά πρόσωπα (ΠΑΟΚτσήδες) που έχουν την διάθεση να τις αποκτήσουν".
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις ο Γούμενος κινείται πάντα με γνώμονα το συμφέρον το δικό του και ο ΑΣ ΠΑΟΚ κινείται με βάση την αδυναμία του να κάνει οτιδήποτε θετικό έλλειψη χρημάτων. Έτσι από την μία ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με διάφορα τρικ και γνωρίζοντας οτι η "άλλη πλευρά" δεν έχει οικονομική δύναμη και από τη άλλη ο Ερασιτέχνης ενώ ζητάει την απομάκρυνση του Γούμενου δεν έχει την δυνατότητα να βοηθήσει ουσιαστικά τον χρεωμένο σύλλογο.
Όλα αυτά; Την ώρα που ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό και ας φαίνεται αυτό απίστευτο...
Την Πέμπτη εκπνέει το 15νθήμερο της προθεσμίας για την συμπλήρωση της εγγυητικής επιστολής και παραμονεύει ο κίνδυνος του μηδενισμού από την ΕΕΑ!
Γιαννακοπούλου: "Νέα ντρίπλα από Γούμενο"
Η νομικός σύμβουλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Κατερινά Γιαννακοπούλου, μίλησε στο Αθλητικό Metropolis για την επιστολή του Γιάννη Γούμενου και την κίνηση της παρακατάθεσης των μετοχών αντί της μεταβίβασης αυτών την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής δεν θέλησε να πει το παραμικρό.
"Την Παρασκευή το βράδυ είχα την εντολή από τον κ. Κατσαρή να ετοιμάσω τα έγγραφα για την μεταβίβαση των μετοχών σε δέκα φυσικά πρόσωπα. Αυτό θα ήταν ένα μεταβατικό στάδιο και εφόσον θα τις ήθελε ένας υποψήφιος επενδυτής θα επιστρέφονταν.
Ετοίμασα τις συμβάσεις για σήμερα, αλλά ο κ. Κατσαρής μου είπε ότι ακυρώθηκε γιατί ο κ. Γούμενος παρακατάθεσε τις μετοχές. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις παραχώρησε, γιατί ο παρακαταθέτης δηλαδή ο κ. Γούμενος μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει πίσω της μετοχές.
Υπάρχει ένας όρος μέσα στο έγγραφο ότι παραιτείται από το δικαίωμα του να παραλάβει τις μετοχές κατά την διάρκεια που είναι στην διαδικασία παρακατάθεσης. Αυτά νομικά δεν ισχύουν. Η πάγια θέση του Ερασιτέχνη είναι να γίνει η μεταβίβαση της κυριότητας των μετοχών ώστε να αποδεχθεί την σχετική κίνηση.
Δεν υπάρχει καμία παραίτηση των μελών της ΠΑΕ, ούτε καμία μεταβίβαση της κυριότητας των μετοχών. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμη ντρίπλα του κ. Γούμενου", δήλωσε η κ. Γιαννακοπούλου.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, δήλωσε: "Περιμέναμε την παραίτηση όλων των μελών της ΠΑΕ, περιμέναμε την παραχώρηση των μετοχών τους σε φυσικά πρόσωπα ώστε να ξεκινήσει η επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ. Ακούσαμε μεγαλοφώνος από τον πρόεδρο της ΠΑΕ να λέει ότι θα δώσει τις μετοχές, ήταν όλα έτοιμα για να αρχίσει η επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα από την πλευρά του κ. Γούμενου, γυρνάμε και πάλι πίσω στο ίδιο σημείο. Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε προς την πλευρά της Πολιτείας. Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι ενωμένο, ο κόσμος εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα θα στηρίξει την ομάδα όπως έκανε και χθες".
Γούμενος: "33 εκατομμύρια τα χρέη"
Σε αυτήν του την συνέντευξη μεταξύ άλλων υποστηρίζει οτι τα έξοδα του ΠΑΟΚ είναι περισσότερα απ' ότι το μπάτζετ του, τα 12 εκατομμύρια ευρώ, οτι ήθελε εδώ και πολύ καιρό να φύγει αλλά δεν βρισκόταν ο κατάλληλος επενδυτής και οτι πιστεύει πως στην ύστατη στιγμή ο ΑΣ και η οικογένεια του ΠΑΟΚ θα είναι ενωμένη και θα μπορέσει να βρεθεί λύση σε ότι αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλάιου πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης υποστηρίζει οτι η κόντρα Ορφανού-Γκαγκάτση φταίει που ο δικέφαλος αποκλείστηκε φέτος από την φετινή διοργάνωση του UEFA.
Κύριε Γούμενε, τον Δεκέμβριο του 2003 πήρατε πλειοψηφικό πακέτο, ποιος ήταν ο στόχος σας;
"Πρέπει να ξεκινήσουμε λίγο πιο διαφορετικά κύριε Τέλλογλου. Εμείς στον ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή ήμασταν προσωρινή διοίκηση. Μετά από το κάλεσμα του Ερασιτέχνη μια χούφτα άνθρωποι, εγώ, ο κύριος Καλύβας, ο κύριος Σεριανίδης, ο κύριος Παγώνης και κάποιοι άλλοι είχαμε βάλει κάποια χρήματα για να μπορεί ο ΠΑΟΚ να συμμετέχει για τη χρονιά 2003-2004 στο επαγγελματικό πρωτάθλημα για να πάρουμε αυτό το περιβόητο πιστοποιητικό. Τότε η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε περίπου 30 προσφυγές από ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν φύγει από τον ΠΑΟΚ, απλήρωτο το προσωπικό, το υπαλληλικό προσωπικό των γραφείων και των υποδομών και διάφορες άλλες υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευτεί εκείνη την εποχή. Τότε λοιπόν αναγκαστήκαμε να κάνουμε τονωτικές ενέσεις στον ΠΑΟΚ, και να κάνουμε υψηλές ταμειακές διευκολύνσεις προς το σωματείο.
Ο κόσμος επιθυμούσε να βρεθεί λύση και να μπορέσουμε να πάρουμε τις μετοχές από τον κύριο Μπατατούδη. Εμείς γνωρίζαμε τον κύριο Μπατατούδη, τόσο εγώ, όσο και ο κύριος Παγώνης καθότι ήταν εργολήπτες δημοσίων έργων, είχαν και οι δυο κατασκευαστικές εταιρείες και γνωριζόντουσαν από τις δημοπρασίες και από τα δημόσια έργα. Κάναμε λοιπόν μια προσέγγιση στον κύριο Μπατατούδη για να πάρουνε τις μετοχές. Η προσέγγιση τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2003 και τελικά τελεσφόρησε το Δεκέμβριο του 2003. Πήραμε λοιπόν αυτές τις μετοχές. Για να μπορούμε πλέον να έχουμε στα χέρια μας τις μετοχές, γιατί είχαμε βάλει υπό μορφή ταμειακών διευκολύνσεων αρκετά χρήματα, τα οποία μετέπειτα μετοχοποιήσαμε με απόφαση της γενικής συνελεύσεως, με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το 2004, και λέγαμε ότι τώρα που υπάρχουν και οι μετοχές στα χέρια μας θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε κάποιον επενδυτή να έρθει να πάρει τον ΠΑΟΚ. Το έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές σε συνεντεύξεις τύπου ότι δεν είμαστε μεγαλοσχήμονες, δεν πήγαμε στον ΠΑΟΚ σαν μεγάλο-επενδυτές να δώσουμε όραμα στον κόσμο, πήγαμε να βοηθήσουμε και να βρούμε λύση για να βγει ο ΠΑΟΚ από το αδιέξοδο εκείνης της εποχής, να συμμετέχει στο πρωτάθλημα και παράλληλα να ψάχνουμε να βρούμε έναν επενδυτή, να έρθει να πάρει τον ΠΑΟΚ."
Τότε γιατί κάνατε τις διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου;
"
Δεν κάναμε καμία διαδοχική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εμείς αγοράσαμε από τον κύριο Μπατατούδη το 51% και κάναμε μία μόνο αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε αρχές του 2004. Από κει και πέρα δεν κάναμε καμία άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το ποσοστό μας, επειδή δεν συμμετείχαν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ανέβηκε και πήγε στο 78%. Άρα λοιπόν μία και μοναδική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάναμε, και καμία άλλη."
Λέτε ότι ψάχνατε έναν στρατηγικό επενδυτή…γιατί δεν ερχόταν;
"Πιστεύαμε ότι λόγω των γνωριμιών που είχαμε και ειδικότερα εγώ από τον επιχειρηματικό χώρο λόγω της ιδιότητας μου ως χρηματιστής, και γνώριζα το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε αυτές τις πόρτες και επειδή ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο και ιστορικό σωματείο, το δεύτερο σωματείο της Ελλάδας κατά την άποψή μου από πλευράς εμπορικότητας, και από πλευράς φίλαθλου κοινού, ότι θα ήταν δέλεαρ για κάποιον επιχειρηματία, ο οποίος θα είχε την οικονομική δυνατότητα, θα ήθελε να προβληθεί και μέσα από τα ΜΜΕ και επειδή θα καθόταν στην καρέκλα του ΠΑΟΚ, πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε εύκολα να προσεγγίσουμε έναν τέτοιον άνθρωπο, ο οποίος να έχει και παράλληλες δουλειές και να βοηθηθεί από την θέση του προέδρου του ΠΑΟΚ, να βοηθηθεί από την Πολιτεία ή από διάφορα άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πιστεύαμε λοιπόν ότι θα βρίσκαμε τον επενδυτή πολύ πιο εύκολα, πράγμα που δεν έγινε.
Χτυπήσαμε αρκετές πόρτες από εκείνη την εποχή, αλλά ήταν μια δύσκολη περίοδος, το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή δεν πήγαινε και ιδιαίτερα καλά, θυμόσαστε κι εσείς ότι γίνονταν διάφορα πράγματα με διαιτησίες, υπήρχε το μονοπώλιο των ομάδων του κέντρου Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός. Δεν μπορούσαμε να προσελκύσουμε κάποιον επενδυτή. Πήραμε ένα αρκετά υψηλό πακέτο χρεών από τις προηγούμενες διοικήσεις…"
Πόσο ψηλό;
Σύμφωνα με την έκθεση της μεγάλης εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, η οποία παραγγέλθηκε επί διοίκησης κυρίου Σεργιαννίδη, οι συνολικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ημερομηνία Μάιο 2003 ήταν 23.301.000 ευρώ. Αυτά βέβαια τα υπολογίσαμε με την εφορία μέχρι τότε, με τις προσαυξήσεις εκείνης της εποχής, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2003.
Σήμερα πόσες είναι οι υποχρεώσεις;
Μετά τον έλεγχο που έγινε, οι συνολικές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ μαζί με όλο το σύνολο της εφορίας, χωρίς οποιονδήποτε συμβιβασμό, δηλαδή με συνολικές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αγγίζουν περίπου σήμερα μέχρι την 30.10.2006 περίπου τα 33.000.000 ευρώ. Από αυτά βέβαια το πολύ μεγάλο κομμάτι είναι η εφορία, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Μόνο τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ανέρχονται περίπου στα 13.000.000 ευρώ.
Εκτός από τα λεφτά τι άλλο εμπόδιζε τους επενδυτές;
"
Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχαν εμπόδια, απλώς τους ανθρώπους τους οποίους πλησιάσαμε και τους δείξαμε τι συμβαίνει στον ΠΑΟΚ και τι γίνεται στον ΠΑΟΚ, απλώς δεν πήραν την απόφαση να πάρουν τον ΠΑΟΚ. Δεν είχαμε εμπόδια, απλώς χτυπήσαμε αρκετές πόρτες, έγιναν πολλοί ισχυροί επιχειρηματίες της χώρας συνομιλητές μας, αλλά τελικά δεν κατορθώσαμε να έρθει το σωστό, το καλό αποτέλεσμα, να έρθει κάποιος και να αναλάβει τον ΠΑΟΚ.
Όλοι έβλεπαν ότι ο ΠΑΟΚ είχε τα προβλήματά του με τις οφειλές όλων των διοικήσεων, και των προηγούμενων, και τις δικές μας μετέπειτα γιατί άρχισαν και οι δικές μας διοικήσεις, η δικιά μας η διοίκηση να περνάει 6 μήνες, ένα χρόνο, ενάμιση-δυο, συσσωρεύονταν οι οφειλές και τα χρέη ως αναφορά για την εφορία, ως επί το πλείστον, γιατί οι προσαυξήσεις τρέχανε και όπως γνωρίζετε κι εσείς με ιλιγγιώδη ρυθμό. Και οι επιχειρηματίες στους οποίους είχαμε απευθυνθεί δεν το έβλεπαν σαν καλή επένδυση, γιατί δεν είχε ξεκαθαρίσει και η υπόθεση του γηπέδου, που εμείς εκπονήσαμε ένα σχέδιο και το εκπονήσαμε, όχι γιατί εμείς είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, και αυτό το δηλώσαμε πάρα πολλές φορές ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα τόσο εγώ, όσο και ο συνέταιρός μου ο κύριος Παγώνης να προχωρήσουμε να χτίσουμε το γήπεδο, γιατί το γήπεδο ήταν περίπου ένα κόστος 80-100 εκατομμύρια ευρώ πράγμα που εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αλλά όμως εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο για να μπορέσει να υπάρχει το δέλεαρ για τον επενδυτή, να έρθει και να του πούμε "ναι μεν παίρνεις τον ΠΑΟΚ, αναλαμβάνεις αυτές τις εδώ υποχρεώσεις, από την άλλη μεριά όμως μπορείς να χτίσεις ένα καινούριο κτίριο, ένα καινούριο γήπεδο, με μια μεγάλη εμπορική στοά, ένα εμπορικό κέντρο και να μπορείς να το εκμεταλλεύεσαι για 50 χρόνια, οπότε να έχεις έσοδα και να μπορείς να κάνεις ένα σωστό ταμείο, για την επένδυσή σου αυτή. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό, εσύ να αποσβέσεις αυτήν την επένδυση και ενδεχομένως να κερδίσεις και χρήματα".
Ο Ερασιτέχνης μας είπε ότι είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να υπερασπιστεί…
"Βεβαίως το καταλαβαίνω. Ότι το γήπεδο είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ, ναι, και είναι του ΠΑΟΚ, του λαού του ΠΑΟΚ το γήπεδο, αλλά αυτό έπρεπε η γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη που είναι το ανώτατο όργανο, να καθιερώσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Δηλαδή να έχει πάρει μια απόφαση η γενική συνέλευση ίσως σε ανύποπτο χρόνο, που αυτή η απόφαση θα καθόριζε τους όρους του παιχνιδιού με προϋποθέσεις και διαλυτικές αιρέσεις, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε στον οποιονδήποτε επενδυτή «ναι μεν παίρνεις τον ΠΑΟΚ και πρέπει να κάνεις αυτά, αλλά εφόσον κάνεις αυτά, να και το ακίνητο στη διάθεσή σου με τη μέθοδο της παραχώρησης, έναντι ανταλλάγματος του Ερασιτέχνη», γιατί πρέπει και ο Ερασιτέχνης να ζει, πρέπει να συγκεντρώνει έσοδα γιατί έχει πάρα πολλά τμήματα, μην ξεχνάτε ότι ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ έχει από αυτά που γνωρίζω γύρω στους 2.500 αθλητές. Μπορεί να είναι και παραπάνω, που αυτοί οι αθλητές, αυτά τα τμήματα, πρέπει να συντηρούνται, πρέπει να πληρώνονται οι προπονητές τους να γίνεται μια συντήρηση στα κτίρια τους και να μπορεί αυτά τα τμήματα να αντεπεξέλθουν. Άρα λοιπόν έπρεπε να καθιερώσει τους όρους του παιχνιδιού με προϋποθέσεις και να γνωρίζει οποιοσδήποτε επενδυτής ότι "ναι μεν θα πάω στον ΠΑΟΚ να ξεπληρώσω τα χρέη να δώσω όραμα στον κόσμο να φτιάξω προπονητικό κέντρο αλλά θα μπορώ κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και να προχωρήσω και το θέμα του γηπέδου".
Κάτι που μέχρι σήμερα ο ερασιτέχνης δεν έχει κάνει.
"Το γήπεδο έκοβε 45.000 εισιτήρια το 1970, σήμερα έχει 26-28.000 θέσεις. Πώς γίνεται αυτό; Διότι όταν υπήρχαν τα 45.000 εισιτήρια δεν υπήρχαν καθίσματα στα γήπεδα. Δεν υπήρχαν κι άλλοι χώροι. Οι κανόνες ήταν πιο απλοί, χώροι για τις κάμερες, για τους δημοσιογράφους, για αστυνομία για διάφορους, αλλά αυτά που επιβάλλει η UEFA και η FIFA οπότε το γήπεδο είχε μια τεράστια χωρητικότητα όπως γνωρίζετε τότε ο κόσμος έμπαινε μέσα ερχόταν για να δει θέαμα, την αγαπημένη του ομάδα, πάρα πολλοί ήταν και όρθιοι, το γήπεδο έχει 28.500 καθίσματα, αυτή την στιγμή άρα δεν μπορεί να βάλει περισσότερους φιλάθλους μέσα.
Κοιτάξτε έχουμε ένα παμπάλαιο γήπεδο, που οι συνθήκες του είναι πάρα πολύ κακές. Στις θύρες 5 και 6 δεν υπάρχουν τουαλέτες, δεν υπάρχουν τουαλέτες γυναικών, βρέχεσαι όπου κι αν καθίσεις κι αυτό με εξαίρεση την θύρα 1 κι αυτό αν είσαι ψηλά κάτω από το σκέπαστρο. Οι συνθήκες… δεν έχει τους όρους προστασίας, όχι μόνο από την προστασία των φιλάθλων αλλά και τους όρους στατικής, το έχτισαν οι παλιοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που βοήθησαν όλοι και έκαναν και μεροκάματα έτσι χωρίς να παίρνουν αμοιβή για να χτιστεί αυτό το γήπεδο στην δεκαετία του 50, τώρα αυτό το γήπεδο πρέπει όχι να πέσει, πρέπει να τελειώσει και να χτιστεί ένα καινούργιο γήπεδο για τις ανάγκες τις σύγχρονες, να μπορεί κάποιος να πάρει την γυναίκα του τα παιδιά του να πάει να απολαύσει".
Το budget του ΠΑΟΚ είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα έσοδα;
"Τα έσοδα δυστυχώς δεν φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, διότι για να υπάρχουν έσοδα πρέπει να υπάρχουν χορηγοί, υψηλό τηλεοπτικό συμβόλαιο, και ο κόσμος να έρχεται στο γήπεδο και ο ΠΑΟΚ να μην υφίσταται τιμωρίες, εάν πάρουμε πέρυσι, στα τρία χρόνια που είμαι εγώ στην διοίκηση του ΠΑΟΚ, οι τιμωρίες ήταν 18-20 κεκλεισμένων των θυρών. Μιλάμε για μια τεράστια απώλεια εσόδων. Το τηλεοπτικό μας συμβόλαιο είναι χαμηλό, βέβαια όταν το υπογράψαμε ήταν πολύ καλό αλλά τότε υπήρχε μόνο ένας παίκτης στην αγορά, που ήταν η FILMNET, τώρα βγήκε δεύτερος παίκτης, η ΕΡΤ και η αγορά των τηλεοπτικών έχει ανέβει, αλλά δεν έχουμε και τις χορηγίες, που θα σήκωναν τα έσοδα του ΠΑΟΚ.
Να σας πω, ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα με πάρα πολύ κόσμο και πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό, πρέπει όσο μπορεί να κοιτάει στα μάτια τις ομάδες του κέντρου, σήμερα ο ΠΑΟΚ παίζει στο UEFA με 12 εκατομμύρια το χρόνο, στο UEFA παίζει και η Ξάνθη με τέσσερα και ο Ηρακλής με τριάμισι και το Αιγάλεω με δυόμισι και ο πανιώνιος με δυόμισι-τρία εκατομμύρια. Στον ΠΑΟΚ όμως λόγω της μεγάλης πίεσης του κόσμου, γιατί στον ΠΑΟΚ υπάρχει το σύνδρομο της στέρησης, μιλάμε για στέρηση τίτλων, η πίεση είναι μεγάλη, όλοι θυμούνται τις παλιές επιτυχίες, ο ΠΑΟΚ έχει πάρα πολύ κόσμο, είναι αναγκασμένος να κάνει πρωταθλητισμό, να κάνει μεταγραφές, υποδομές, κατάλληλο προσωπικό στο γραφείο, όλα αυτά ανεβάζουν το budget γι’ αυτό ο ΠΑΟΚ έχει τόσο μεγάλο budget".
Τη δεύτερη χρονιά της θητείας σας γιατί δώσατε για μεταγραφές περισσότερα λεφτά απ’ όσα αντέχατε;
"Ο ΠΑΟΚ είχε μια ομάδα όταν πήγα εγώ στον ΠΑΟΚ, όλοι οι καλοί ποδοσφαιριστές και ειδικότερα οι νέοι είχαν φύγει με προσφυγές, οι καλοί ποδοσφαιριστές. Υπήρχε μια ομάδα γερασμένη, ο κόσμος την είχε βαρεθεί και ζητούσε να ανανεωθεί. Προχωρήσαμε πέρυσι, και ενώ είχαμε φτάσει πριν ξεκινήσουμε τις μεταγραφές ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας του ΠΑΟΚ ήταν 29 -30 ετών κατεβάσαμε τον μέσο όρο ηλικίας στα 23 χρόνια. Πέρυσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά γιατί αναγκαστήκαμε να σπάσουμε περίπου 18 συμβόλαια ποδοσφαιριστών, τους οποίους αποζημιώσαμε για να φύγουνε και για παράλληλα πήραμε 14 νέους που τους περισσότερους τους αγοράσαμε όπως ο Μέγαχεντ, όπως ο Σικαμπάλα, ο Μουνίν, ο Μπαλάφας, ο Ηλιάδης. Αποτέλεσμα λοιπόν αυτής όλης της κίνησης, φέραμε τον Θοδωρή Ζαγοράκη, αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας και καλύτερο παίκτη του Euro 2004, με ένα ακριβό συμβόλαιο, ανανεώσαμε το συμβόλαιο του Δημήτρη του Σαλπιγγίδη, γιατί ήταν ο καλύτερος σκόρερ στην Ελλάδα και έπρεπε κι αυτός να κάνει ένα υψηλό συμβόλαιο, και έληγε το συμβόλαιό του στους επόμενους μήνες άρα λοιπόν έπρεπε να τον κρατήσουμε να μείνει στον ΠΑΟΚ, και πιστεύαμε ότι με την νέα ομάδα που κάναμε με όλα αυτά τα νέα παιδιά μαζί με τους έμπειρους παίκτες και με τον ερχομό του Θοδωρή Ζαγοράκη, θα κάναμε πρωταθλητισμό και θα πηγαίναμε και πολύ καλά στην Ευρώπη .Δυστυχώς όμως δεν πήγαμε καλά ούτε στο πρωτάθλημα ούτε στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές τιμωρίες την περσινή χρονιά, ο κόσμος να μη έρχεται στο γήπεδο και γι’ αυτό τον λόγο είχαμε τεράστιες απώλειες εσόδων".
Κάποια στιγμή προς το τέλος της άνοιξης είχατε πραγματικό πρόβλημα με τις πληρωμές…
"Τεράστιο πρόβλημα".
Εκεί δεν μπήκατε στην σκέψη ότι δεν μπορούσατε άλλο να διοικήσετε τον ΠΑΟΚ με την έννοια όλων αυτών των βαρών γιατί είχατε κι εσείς ένα τεράστιο προσωπικό κόστος;
"Όχι μόνο προσωπικό κόστος, επαγγελματικό, οικογενειακό… Τεράστιο κόστος".
Και ο κύριος Παγώνης τον οποίον ο κόσμος τον ξέρει λιγότερο, έτσι;
"Βεβαίως".
Αλλά από ότι έχω ακούσει έχει κι αυτός ματώσει..
"Βεβαίως, βεβαίως".
Σε εκείνο το σημείο δεν πέρασε από το μυαλό σας η σκέψη ότι ίσως θα έπρεπε να μοιραστείτε το θέμα της διοίκησης με κάποιους άλλους; Και σας το λέω αυτό γιατί στην ουσία η χειρονομία που κάνατε προς την λεγόμενη «επιτροπή σωτηρίας» του ΠΑΟΚ ήταν μια παραδοχή ότι «παιδιά, ελάτε κι εσείς να βάλετε πλάτη». Δηλαδή αν αυτή η συζήτηση που κάνουμε τώρα με την πίεση των προθεσμιών είχε γίνει 6-7 μήνες νωρίτερα δε θα ήσασταν τώρα σε πιο άνετη θέση ή θεωρούσατε ότι δεν είναι τόσο φορτική η κατάσταση;
"Εμείς θέλαμε εδώ και πολύ καιρό πριν από σήμερα ή από το καλοκαίρι να απεμπλακούμε από τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ δεν είναι μια εταιρία, που λες έχω μια Α.Ε. και την κλείνω, κατεβάζω τα ρολά, απολύω το προσωπικό, κι εδώ έπαιξα έχασα. Είναι μια ομάδα, με 3 εκατομμύρια κόσμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε μια τέτοια επιχείρηση δεν λες την κλείνεις, άρα πρέπει να την δώσεις κάπου αλλού, που θα την δώσεις; Στον άγνωστο Χ;"
Αυτή η προσπάθεια όμως έχει κάποια όρια χρονικά… όταν δεν μπορείς να πουλήσεις μια επιχείρηση την πτωχεύεις απλώς. Όλα έχουν και κάποιο όριο…
Ναι αλλά στον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί ομάδες και ειδικά μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ δεν μπορούν να πτωχεύσουν, πρέπει να κάνεις τον αγώνα σου να την συντηρήσεις μέχρι εκεί που μπορείς, θα κάνεις τα αδύνατα δυνατά, μέχρι να έρθει κάποιος να συνεχίσει αυτό το έργο.
Άρα λοιπόν εμείς η απόφαση μας δεν είναι τώρα να φύγουμε από τον ΠΑΟΚ, είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά κάπου έπρεπε να τον δώσουμε τον ΠΑΟΚ, κάποιος έπρεπε να συνεχίσει, πού; Και μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή είχαμε και πολλά θέματα εις βάρος μας είχαμε εγγυοδοσίες μεγάλες προς την Εθνική Τράπεζα, για εγγυητικές επιστολές που είχε πάρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για δάνεια που είχε πάρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχαμε βάλει και προσωπικές εγγυήσεις κι εγώ και ο κύριος Παγώνης, ενέχυρα περιουσιακά μας στοιχεία, ενέχυρα, που αυτά θα έπρεπε αν μη τι άλλο από σεβασμό και μόνο στις οικογένειες μας να τα απεμπλέξουμε, δεν υπήρχε η δυνατότητα.
Εμείς ψάχναμε από την πρώτη μέρα που πήγαμε στον ΠΑΟΚ έναν επενδυτή να έρθει να αναλάβει, τότε δημιουργήθηκε η περιβόητη επιτροπή σωτηρίας. Μην ξεχνάτε ότι και εγώ έχω να πάω στο γραφείο μου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Μάρτιο με όλα αυτά που έχουν γίνει, με τις καταλήψεις κλπ., διαδηλώσεις. Η επιτροπή σωτηρίας διέθεσε τις σουίτες και τα διαρκείας του ΠΑΟΚ, και μάζεψε κάποια χρήματα, έγινε μια ένωση των δυνάμεων του ΠΑΟΚ, ευχαριστούμε τον κόσμο γι’ αυτό, και έδωσε κάποια χρήματα για να πληρωθεί η ομάδα και να παραμείνει. Και να μείνουν οι παίκτες και να συνεχίσει να παίξει στο πρωτάθλημα του 2006-7. Άρα λοιπόν δεν ήταν δυνατόν να πεις σηκώνομαι και φεύγω γιατί κάποιος πρέπει να έρθει στο προσκήνιο, ή θα δημιουργηθεί καλή ώρα μια διοίκηση πρωτοδικείου όπως και εμείς κάποτε, και αυτή είναι η διαφορά η φετινή χρονιά με το 2003, τότε πήγαμε 5-6 άνθρωποι μια χούφτα και βάλαμε χρήματα και πήραμε το πιστοποιητικό, τρέξαμε, για τον ΠΑΟΚ, να βρούμε μέσο κτλ.
Τώρα δεν είδαμε κανέναν, ακούμε διάφορα στο ράδιο "να φύγουν και να έρθουμε". Ναι συγκεκριμένα, ρωτάω τον Ερασιτέχνη, «="έχεις Θανάση διοίκηση πρωτοδικείου;" Μου λέει ναι, πρέπει να φύγετε εσείς για να έρθουμε, ναι αλλά ένα σωματείο δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο, δε γίνεται γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ζωντανός οργανισμός".
Από την άλλη πλευρά βέβαια το επιχείρημα είναι ότι δεν δίνω λεφτά γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση Γούμενου κι αν δώσω λεφτά είναι σαν να τα δίνω στην διοίκηση Γούμενου.
"Και τότε γιατί δεν κάνουν μία πρόταση και να πουν ότι αφού έτσι κι αλλιώς εμείς απέχουμε από τα γραφεία μας και προσπαθούμε από το τηλέφωνο να διοικήσουμε τον ΠΑΟΚ και με ραντεβού έξω, γιατί δεν λένε ότι ναι μεν εσείς παραιτηθείτε, εμείς θα βρούμε μια διοίκηση πρωτοδικείου να πάμε, ή βάζουμε τώρα μια επιτροπή που να διαχειριστεί αυτά τα έσοδα για να μπορεί να τρέξει ο ΠΑΟΚ, γιατί εγώ, το καλοκαίρι που δημιουργήθηκε η επιτροπή σωτηρίας εγώ διαχειρίστηκα τα έσοδα του ΠΑΟΚ;
Ή με ρώτησε κάποιος θα πληρώσουμε εκεί κι εκεί κι εκεί; Υπήρχε η επιτροπή η οποία όριζε ότι θα κάνω το ένα και το άλλο . Οπότε ποια η διαφορά; Κι εμείς πήρα προχθές τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη και είπα "Θανάση θα θέσω την παραίτησή μας στην διάθεση σου με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, κρίνω ότι δεν πρέπει να παραιτηθούμε πριν φτιάξεις διοίκηση πρωτοδικείου γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός. πρέπει να τρέξει! Δηλαδή να σας πω ένα παράδειγμα, σήμερα έχει καταπέσει η εγγυητική μας επιστολή προς την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού. Αν έρθει ο κ. Τέλλογλου αύριο το πρωί και πει «κύριε Γούμενε ή κύριε Κατσαρή πάρτε 300.000 ευρώ να πάτε να βγάλετε μία καινούρια εγγυητική επιστολή». Πρέπει κάποιος να υπογράψει στην τράπεζα για μία άλλη εγγυητική επιστολή. Σήμερα ας πούμε διακανόνισα την οφειλή του ΠΑΟΚ με την Σουπερλίγκα, άμα δεν ήμουν διοίκηση και δεν υπήρχε διοίκηση θα μπορούσε κάποιος να την διακανονίσει; Εχθές πληρώθηκε ο Φρίγκερ και αποφύγαμε την τιμωρία μας από την UEFA. Αυτά τα χρήματα τα πήραμε από την τράπεζα δεν έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος να πάει να υπογράψει το ένταλμα για να σηκωθούν τα λεφτά και να το στέιλει; Δεν μπορεί λοιπόν ο ΠΑΟΚ να μείνει ακέφαλος και ειδικά μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, άρα πρέπει κάποιος έστω από μακριά να δίνει ένα ΟΚ, να βάζει μία υπογραφή, για να προχωράει το σύστημα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αύριο ας πούμε θα πάω στο Υπουργείο Οικονομικών να δω την κυρία Κατσιγιάννη που είναι μια ανώτερη υπάλληλος, γιατί έχω κάνει μία επιστολή στον υφυπουργό οικονομικών για να αρθούν τα μέτρα διασφάλισης που έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η δέσμευση του λογαριασμού της στην τράπεζα. Αυτές οι κινήσεις, αν δεν ήμουν διοίκηση θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Είπα στον κύριο Κατσαρή «πάμε την ίδια στιγμή, πες μου Γιάννη είμαι έτοιμος έχω τη διοίκηση πρωτοδικείου, να σου υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας και την επόμενη μέρα πηγαίνουμε στο πρωτοδικείο. Αυτό του είπα, του είπα μίλα με την δικηγόρο του Ερασιτέχνη ρωτήστε και το δικαστήριο ποια μέρα γίνονται τέτοιες δίκες και πόσες μέρες θα βγει η απόφαση, πότε θα την πάτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης να την καταθέσετε για να γίνεται διοίκηση για μην μείνει το σωματείο ακέφαλο. Άρα λοιπόν δεν μπορούσαμε να παραιτηθούμε και να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ στο έλεος. Γι’ αυτό θέσαμε στην διάθεση του ΑΣ τις παραιτήσεις μας
Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε μέρος στο φετινό UEFA;
"Ο ΠΑΟΚ αν και κέρδισε φέτος την έξοδό του στην UEFA μέσα στο γήπεδο, η άποψή μου αν και δεν θέλω να ρίχνω το βάρος σε άλλους, έχω και εγώ τις ευθύνες μου, ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε σήμερα στο UEFA λόγω της μεγάλης κόντρας που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού κυρίου Γιώργου Ορφανού με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτση. Η κόντρα αυτή έχει να κάνει με τα δικά τους θέματα χτύπησε τον ΠΑΟΚ. Εγώ επισκέφτηκα και τους δύο, και τον κύριο Γκαγκάτση και του είπα «δεν είναι δυνατόν να σου δώσουμε αυτά τα στοιχεία που χρειάζεσαι; Διότι ο ΠΑΟΚ… υπήρχε σε εξέλιξη μια αύξηση κεφαλαίου τότε, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε καθαρή θέση. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε αύξηση κεφαλαίου γιατί ο ΠΑΟΚ έχει μέτρα διασφάλισης από το ελληνικό δημόσιο λόγω του ελέγχου του ΠΕΚ, άρα λοιπόν δεν μπορούμε να βάλουμε χρήματα μέσα για να τα πάρουμε να πληρώσουμε τις οφειλές μας και δεν μπορούμε να σου δώσουμε και κάποια άλλα χαρτιά που ζητάς. Από εκεί και πέρα επειδή όμως λογιστικά αυτό αποδεικνύεται γιατί η αύξηση κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη και το μετοχικό κεφάλαιο ήταν οφειλόμενο άρα φαίνεται στον ισολογισμό, άρα λοιπόν υπάρχει καθαρή θέση, μην το ζητάς και επί της ουσίας, διότι δεν μπορεί να γίνει. Μου ζήτησε τότε και μου είπε εγγυητικές επιστολές, είπα ποια τράπεζα σήμερα θα μας δώσει σήμερα εγγυητικές επιστολές όταν υπάρχουν τόσα μέτρα διασφάλισης και ποιος θα έρθει να υπογράψει για να βγάλει 6 εκατομμύρια εγγυητικές επιστολές; Απευθύνθηκα στον κύριο υπουργό".
Ο ΠΑΟΚ από πότε είναι στον Τειρεσία;
" Από τότε που κοινοποιήθηκαν τα μέτρα διασφάλισης, τα οποία είναι από τον Απρίλιο του 2006. Όταν τελειώνει ο έλεγχος των ΠΕΚ και πριν σου κοινοποιηθούν τα φύλλα ελέγχου, υπάρχει ένα σύστημα που μπαίνει αυτόματα στο τραπεζικό σύστημα και οπουδήποτε, που το δημόσιο πρέπει να διασφαλίσει τα χρήματα αυτά οπότε δεσμεύει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων, όχι μόνο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου που είχαν δικαίωμα υπογραφής, όλων των διοικήσεων. Τα ΠΕΚ Θεσσαλονίκης και η εφορία του υπουργείου οικονομικών δεν δέσμευσε μόνο αυτή την διοίκηση την καινούρια αλλά δέσμευσε και τη διοίκηση πριν 5-6 χρόνια τους λογαριασμούς της, από τότε δηλαδή από το 2001 και μετά που είχαμε ανέλεγκτες χρήσεις.
Επισκέφτηκα λοιπόν τότε τον υπουργό του είπα το θέμα, εμείς χάσαμε τότε το πρωτόδικο δικαστήριο, τότε έγινε η παρέμβαση από τον υπουργό που ανοίχτηκε η Εθνική Τράπεζα στις 12 η ώρα ή νύχτα για να βγουν οι εγγυητικές επιστολές. Για τις εγγυητικές επιστολές αυτές χρησιμοποιήθηκαν δικές μας συμβάσεις, που είχε ήδη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δικές μας εγγυοδοσίες, δικές μας προσωπικές εμένα και του κ. Παγώνη, δικά μας collateral, εμπράγματες διασφαλίσεις, απλώς εμείς δεν είχαμε δυνατότητα εκείνη την στιγμή να πάρουμε έξι εκατομμύρια εγγυητικές επιστολές, απλώς η παρέμβαση που έκανε ο κύριος υπουργός βοήθησε την Εθνική Τράπεζα η οποία εξασφαλίστηκε από συμβάσεις που είχε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, από τις εμπράγματες διασφαλίσεις που δώσαμε εγώ και ο κύριος Παγώνης και από τις προσωπικές μας εγγυήσεις. Και έτσι βγήκαν αυτές οι περιβόητες εγγυητικές επιστολές, δύο, μία των τεσσεράμισι εκατομμυρίων ευρώ και μία άλλη των ενάμισι εκατομμυρίων ευρώ, σύνολο έξι εκατομμύρια ευρώ, αλλά από εκεί και πέρα η UEFA δεν μας δέχτηκε, ως εκπρόθεσμους, ενώ μπορούσαμε τότε να παίξουμε στο UEFA γιατί το δικαστήριο μπορούσε να πάρει μία μέρα παράταση γιατί εμείς παίξαμε στη μία μέρα. Γιατί μία εγγυητική την είχαμε βγάλει από την Παρασκευή και την άλλη την προσκομίσαμε στην ΕΠΟ τα χαράματα της Δευτέρας. Ενώ το απόγευμα η ΕΠΟ είχε κάνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και μας είχε κρίνει εκπρόθεσμους. Μπορούσε λοιπόν τότε για κάποιους Χ λόγους με παρέμβαση του κ. υπουργού αλλά και με θέληση του προέδρου της ΕΠΟ του κυρίου Γκαγκατση να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ, να δημιουργηθεί η ανωτέρα βία, ξέρετε έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα, να αρρωστήσει ένας δικαστής από τους τρεις, σας λέω ένα απλό παράδειγμα. Οπότε το δικαστήριο θα πάει για τη Δευτέρα, εμείς θα ήμασταν εντάξει με τις εγγυητικές επιστολές και ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε στο UEFA.Θεωρώ λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε στο UEFA… και εγώ έχω τις ευθύνες μου, αλλά έχω μία μικρή δικαιολογία γιατί δεν μπορούσα να είμαι στο γραφείο μου τρεις μήνες νωρίτερα με τις γνωστές καταλήψεις, απεργίες, αποχή των συνδέσμων κλπ. Και εγώ έχω τις ευθύνες μου αλλά πιστεύω ότι δεν έπαιξε στο UEFA εξαιτίας αυτής της μεγάλης κόντρας αυτών των δύο αντρών.
Εκφράσατε στη χθεσινή συνέντευξη που δώσατε στους συναδέλφους στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ένα παράπονο, τι θα μπορούσε να κάνει η πολιτική ηγεσία και δεν το έκανε;
"Η πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα, καταρχήν πρέπει να αντιμετωπίσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης όπως αντιμετωπίζει και τις ομάδες του κέντρου. Δεν μπορεί να υπάρχουν τηλεοπτικά συμβόλαια που δίνει η ΝΕΤ ύψους έξι και έξι μισό εκατομμύρια ευρώ και εμείς οι βορειοελλαδίτες να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς και να παίρνουμε ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες. Είναι ο Παναθηναϊκός τόσο μεγαλύτερη εμπορική ομάδα από εμάς και η διαφορά στο συμβόλαιο είναι τόσο μεγάλη; Γιατί μονοπωλούνται οι κρατικές χορηγίες σε αυτές τις ομάδες του κέντρου, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε και εμείς μία χορηγία ΟΤΕ μπροστά, η COSMOTE πίσω, όπως ο Παναθηναϊκός και οι άλλες ομάδες του κέντρου και να πάρουμε κι εμείς τα μεγάλα πακέτα τα χρηματικά; Νομίζω ότι κάποια στιγμή και η πολιτεία πρέπει να δει και τις ομάδες της Θεσσαλονίκης πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι τις βλέπει σήμερα. Εκφράστηκα με παράπονα και για τον κύριο υπουργό, τον κύριο Ορφανό, και βεβαίως έχω τα παράπονά μου γιατί ως υφυπουργός Αθλητισμού δεν έχει βοηθήσει τον ΠΑΟΚ όσο θα έπρεπε. Και εγώ τον συνέκρινα με τους προηγούμενους υφυπουργούς, με τους κυρίους Φούρα, Φλωρίδη, Λιάνη, Βενιζέλο, νομίζω ότι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης είχαν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από ότι έχουν σήμερα".
Χθες μίλησα με έναν πρώην υπουργό, που μου είπε ότι δε θέλει να μιλήσει για το θέμα γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη αχαριστία. Ότι ναι μεν αυτοί βοήθησαν, αλλά τελικά σήμερα η πόλη τους χρεώνει την σημερινή κατάσταση του ΠΑΟΚ. Μήπως η αντίδραση του Ορφανού και του κάθε Ορφανού είναι μια αντίδραση πολιτικής αυτοπροστασίας; Ότι "τι να πάω να ανακατευτώ εκεί αφού έτσι κι αλλιώς θα χάσω";
"Δεν νομίζω ότι είναι έτσι, δεν νομίζω ότι υπάρχει αχαριστία στον κόσμο και ειδικά του ΠΑΟΚ, και των άλλων ομάδων, αν κάποιος υπουργός ή υφυπουργός τους έχει βοηθήσει στο παρελθόν. Και κάτι άλλο πολύ σοβαρό ότι κάποια στιγμή η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα των χρεών του ΠΑΟΚ στο δημόσιο, που αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο για οποιονδήποτε επενδυτή. Και πρέπει… και εδώ έχουμε παραδείγματα το ότι η πολιτεία έχει χαρίσει και διαγράψει χρέη τεράστια πολύ περισσότερο αυτά που έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σε άλλες ομάδες του κέντρου, και σήμερα λοιπόν επιβαρύνει τον ΠΑΟΚ με ένα τεράστιο κόστος πάνω στις προσαυξήσεις. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε το πρωτογενές κεφάλαιο, απλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτές τις υπέρογκες προσαυξήσεις, άρα το δημόσιο και η πολιτεία πρέπει να βάλει νερό στο κρασί τους, να κάνει μια ειδική ρύθμιση για να απαλλάξει τον ΠΑΟΚ από τις υπέρογκες προσαυξήσεις που αγγίζουν το 140 % στο πρωτογενές κεφάλαιο, για να μπορεί ο ΠΑΟΚ να βρει τον επενδυτή, να έρθει πιο εύκολα να κάνει μία πολύ καλή ρύθμιση, υπάρχει μια πρόταση κιόλας του κυρίου Καλύβα γι’ αυτό, για να μπορεί να ανταπεξέλθει, για να είναι ενήμερος, ώστε και το δημόσιο να μην χάσει τα χρέη του και ο ΠΑΟΚ να μπει σε μία νορμάλ ρύθμιση που να μπορεί να πληρώνει".
Σύμφωνα με αυτά που μου είπε σε μια ιδιαίτερη συζήτηση ένας υπουργός, η άποψή του είναι ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να αγοράσει τον ΠΑΟΚ αν δεν λάβει σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη από την κυβέρνηση. Πιστεύετε εσείς αυτήν την επιχειρηματολογία;
"Όχι δεν την πιστεύω. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλο σωματείο, έχει πάρα πολύ κόσμο, δεν είναι μόνο ένα αθλητικό φαινόμενο αλλά και ένα κοινωνικό φαινόμενο. Καταρχήν πρέπει να ενωθεί όλος ο κόσμος του ΠΑΟΚ, να λειτουργήσει με ενότητα να προσελκύσει επενδυτή και η πολιτεία πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Και να ρυθμίσει τα χρέη όπως πρέπει να τα ρυθμίσει και όπως έχει κάνει με τις άλλες ομάδες του κέντρου, και επιπλέον να παροτρύνει κι έναν επενδυτή να έρθει στη Θεσσαλονίκη να πάρει τον ΠΑΟΚ, να τον κάνει μεγάλο για να κάνει πρωταθλητισμό και να ανέβει και ποιοτικά το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι η ισορροπία του πρωταθλήματος κύριε Τέλλογλου. Άρα λοιπόν όταν έχεις έναν υγιή ΠΑΟΚ και έναν ΠΑΟΚ υψηλών προδιαγραφών, θα είναι πολύ καλύτερο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα του ΠΑΟΚ και να το λύσει και παροτρύνοντας έναν επενδυτή γιατί αυτό γίνεται και εδώ στην Αθήνα και να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά το θέμα του χρέους του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο που είναι και το αγκάθι, το μεγάλο αγκάθι του ΠΑΟΚ σήμερα".
Και μια τελευταία ερώτηση, ας πούμε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν κουνιέται φύλλο, εσείς τι θα κάνετε;
"
Καταρχήν έχω δηλώσει και εχθές σε μία συνέντευξη σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι… και την προηγούμενη εβδομάδα…καταρχήν έχω θέσει την παραίτηση μου στη διάθεση του ΑΣ ΠΑΟΚ, και έχω πει στον ΑΣ ΠΑΟΚ να κινήσει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει με την διοίκηση πρωτοδικείου. Μετά μου ζήτησαν τις μετοχές. Είπα για να μην σταθώ εμπόδιο, θα παραδώσω και τις μετοχές σε συμβολαιογράφο, με τους όρους αυτούς που έχουμε συμφωνήσει ότι αυτός ο επενδυτής που θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου θα μπορεί να πάρει και τις δικές μας μετοχές με τίμημα ένα ευρώ. Από κει και πέρα πιστεύω ότι η οικογένεια του ΠΑΟΚ που πάντα λύνει τα προβλήματα από μόνη της, θα ενωθεί την ύστατη ώρα για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να βγει από το αδιέξοδο, να βοηθήσει και πάρα πολύ ο κόσμος που πάντα βοηθάει, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να περπατήσει και σιγά σιγά να βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής να πάρει τον ΠΑΟΚ και έτσι να ηρεμήσει μια δια παντός το σύστημα. Γιατί ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα χρειάζεται επενδυτή, σοβαρό επενδυτή, μεγάλο επενδυτή, γιατί πρέπει να κοιτάξει τους μεγάλο-παράγοντες των Αθηνών στα μάτια. Αυτό χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να κάνει πρωταθλητισμό και να παίζει στο Champions League, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι η ισορροπία του πρωταθλήματος".
Με την πράξη της παρακατάθεσης η κυριότητα των μετοχών παραμένει στον κ. Γούμενο ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει να του αποδοθούν από τον συμβολαιογράφο (θεματοφύλακας).
Ο συμβολαιογράφος εκ του νόμου δεν μπορεί να αρνηθεί την απόδοσή τους πίσω στον κ. Γούμενο (παρακαταθέτης). Ενόψει των ανωτέρω η θέση του ΑΣ ΠΑΟΚ παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη: Α) οριστική παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και β) μεταβίβαση των μετοχών κατά πλήρη κυριότητα στα φυσικά πρόσωπα (ΠΑΟΚτσήδες) που έχουν την διάθεση να τις αποκτήσουν".
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις ο Γούμενος κινείται πάντα με γνώμονα το συμφέρον το δικό του και ο ΑΣ ΠΑΟΚ κινείται με βάση την αδυναμία του να κάνει οτιδήποτε θετικό έλλειψη χρημάτων. Έτσι από την μία ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με διάφορα τρικ και γνωρίζοντας οτι η "άλλη πλευρά" δεν έχει οικονομική δύναμη και από τη άλλη ο Ερασιτέχνης ενώ ζητάει την απομάκρυνση του Γούμενου δεν έχει την δυνατότητα να βοηθήσει ουσιαστικά τον χρεωμένο σύλλογο.
Όλα αυτά; Την ώρα που ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό και ας φαίνεται αυτό απίστευτο...
Την Πέμπτη εκπνέει το 15νθήμερο της προθεσμίας για την συμπλήρωση της εγγυητικής επιστολής και παραμονεύει ο κίνδυνος του μηδενισμού από την ΕΕΑ!
Γιαννακοπούλου: "Νέα ντρίπλα από Γούμενο"
Η νομικός σύμβουλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Κατερινά Γιαννακοπούλου, μίλησε στο Αθλητικό Metropolis για την επιστολή του Γιάννη Γούμενου και την κίνηση της παρακατάθεσης των μετοχών αντί της μεταβίβασης αυτών την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής δεν θέλησε να πει το παραμικρό.
"Την Παρασκευή το βράδυ είχα την εντολή από τον κ. Κατσαρή να ετοιμάσω τα έγγραφα για την μεταβίβαση των μετοχών σε δέκα φυσικά πρόσωπα. Αυτό θα ήταν ένα μεταβατικό στάδιο και εφόσον θα τις ήθελε ένας υποψήφιος επενδυτής θα επιστρέφονταν.
Ετοίμασα τις συμβάσεις για σήμερα, αλλά ο κ. Κατσαρής μου είπε ότι ακυρώθηκε γιατί ο κ. Γούμενος παρακατάθεσε τις μετοχές. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις παραχώρησε, γιατί ο παρακαταθέτης δηλαδή ο κ. Γούμενος μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει πίσω της μετοχές.
Υπάρχει ένας όρος μέσα στο έγγραφο ότι παραιτείται από το δικαίωμα του να παραλάβει τις μετοχές κατά την διάρκεια που είναι στην διαδικασία παρακατάθεσης. Αυτά νομικά δεν ισχύουν. Η πάγια θέση του Ερασιτέχνη είναι να γίνει η μεταβίβαση της κυριότητας των μετοχών ώστε να αποδεχθεί την σχετική κίνηση.
Δεν υπάρχει καμία παραίτηση των μελών της ΠΑΕ, ούτε καμία μεταβίβαση της κυριότητας των μετοχών. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμη ντρίπλα του κ. Γούμενου", δήλωσε η κ. Γιαννακοπούλου.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, δήλωσε: "Περιμέναμε την παραίτηση όλων των μελών της ΠΑΕ, περιμέναμε την παραχώρηση των μετοχών τους σε φυσικά πρόσωπα ώστε να ξεκινήσει η επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ. Ακούσαμε μεγαλοφώνος από τον πρόεδρο της ΠΑΕ να λέει ότι θα δώσει τις μετοχές, ήταν όλα έτοιμα για να αρχίσει η επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα από την πλευρά του κ. Γούμενου, γυρνάμε και πάλι πίσω στο ίδιο σημείο. Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε προς την πλευρά της Πολιτείας. Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι ενωμένο, ο κόσμος εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα θα στηρίξει την ομάδα όπως έκανε και χθες".
Γούμενος: "33 εκατομμύρια τα χρέη"
Σε αυτήν του την συνέντευξη μεταξύ άλλων υποστηρίζει οτι τα έξοδα του ΠΑΟΚ είναι περισσότερα απ' ότι το μπάτζετ του, τα 12 εκατομμύρια ευρώ, οτι ήθελε εδώ και πολύ καιρό να φύγει αλλά δεν βρισκόταν ο κατάλληλος επενδυτής και οτι πιστεύει πως στην ύστατη στιγμή ο ΑΣ και η οικογένεια του ΠΑΟΚ θα είναι ενωμένη και θα μπορέσει να βρεθεί λύση σε ότι αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλάιου πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης υποστηρίζει οτι η κόντρα Ορφανού-Γκαγκάτση φταίει που ο δικέφαλος αποκλείστηκε φέτος από την φετινή διοργάνωση του UEFA.
Κύριε Γούμενε, τον Δεκέμβριο του 2003 πήρατε πλειοψηφικό πακέτο, ποιος ήταν ο στόχος σας;
"Πρέπει να ξεκινήσουμε λίγο πιο διαφορετικά κύριε Τέλλογλου. Εμείς στον ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή ήμασταν προσωρινή διοίκηση. Μετά από το κάλεσμα του Ερασιτέχνη μια χούφτα άνθρωποι, εγώ, ο κύριος Καλύβας, ο κύριος Σεριανίδης, ο κύριος Παγώνης και κάποιοι άλλοι είχαμε βάλει κάποια χρήματα για να μπορεί ο ΠΑΟΚ να συμμετέχει για τη χρονιά 2003-2004 στο επαγγελματικό πρωτάθλημα για να πάρουμε αυτό το περιβόητο πιστοποιητικό. Τότε η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε περίπου 30 προσφυγές από ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν φύγει από τον ΠΑΟΚ, απλήρωτο το προσωπικό, το υπαλληλικό προσωπικό των γραφείων και των υποδομών και διάφορες άλλες υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευτεί εκείνη την εποχή. Τότε λοιπόν αναγκαστήκαμε να κάνουμε τονωτικές ενέσεις στον ΠΑΟΚ, και να κάνουμε υψηλές ταμειακές διευκολύνσεις προς το σωματείο.
Ο κόσμος επιθυμούσε να βρεθεί λύση και να μπορέσουμε να πάρουμε τις μετοχές από τον κύριο Μπατατούδη. Εμείς γνωρίζαμε τον κύριο Μπατατούδη, τόσο εγώ, όσο και ο κύριος Παγώνης καθότι ήταν εργολήπτες δημοσίων έργων, είχαν και οι δυο κατασκευαστικές εταιρείες και γνωριζόντουσαν από τις δημοπρασίες και από τα δημόσια έργα. Κάναμε λοιπόν μια προσέγγιση στον κύριο Μπατατούδη για να πάρουνε τις μετοχές. Η προσέγγιση τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2003 και τελικά τελεσφόρησε το Δεκέμβριο του 2003. Πήραμε λοιπόν αυτές τις μετοχές. Για να μπορούμε πλέον να έχουμε στα χέρια μας τις μετοχές, γιατί είχαμε βάλει υπό μορφή ταμειακών διευκολύνσεων αρκετά χρήματα, τα οποία μετέπειτα μετοχοποιήσαμε με απόφαση της γενικής συνελεύσεως, με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το 2004, και λέγαμε ότι τώρα που υπάρχουν και οι μετοχές στα χέρια μας θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε κάποιον επενδυτή να έρθει να πάρει τον ΠΑΟΚ. Το έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές σε συνεντεύξεις τύπου ότι δεν είμαστε μεγαλοσχήμονες, δεν πήγαμε στον ΠΑΟΚ σαν μεγάλο-επενδυτές να δώσουμε όραμα στον κόσμο, πήγαμε να βοηθήσουμε και να βρούμε λύση για να βγει ο ΠΑΟΚ από το αδιέξοδο εκείνης της εποχής, να συμμετέχει στο πρωτάθλημα και παράλληλα να ψάχνουμε να βρούμε έναν επενδυτή, να έρθει να πάρει τον ΠΑΟΚ."
Τότε γιατί κάνατε τις διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου;
"
Δεν κάναμε καμία διαδοχική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εμείς αγοράσαμε από τον κύριο Μπατατούδη το 51% και κάναμε μία μόνο αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε αρχές του 2004. Από κει και πέρα δεν κάναμε καμία άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το ποσοστό μας, επειδή δεν συμμετείχαν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ανέβηκε και πήγε στο 78%. Άρα λοιπόν μία και μοναδική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάναμε, και καμία άλλη."
Λέτε ότι ψάχνατε έναν στρατηγικό επενδυτή…γιατί δεν ερχόταν;
"Πιστεύαμε ότι λόγω των γνωριμιών που είχαμε και ειδικότερα εγώ από τον επιχειρηματικό χώρο λόγω της ιδιότητας μου ως χρηματιστής, και γνώριζα το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε αυτές τις πόρτες και επειδή ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο και ιστορικό σωματείο, το δεύτερο σωματείο της Ελλάδας κατά την άποψή μου από πλευράς εμπορικότητας, και από πλευράς φίλαθλου κοινού, ότι θα ήταν δέλεαρ για κάποιον επιχειρηματία, ο οποίος θα είχε την οικονομική δυνατότητα, θα ήθελε να προβληθεί και μέσα από τα ΜΜΕ και επειδή θα καθόταν στην καρέκλα του ΠΑΟΚ, πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε εύκολα να προσεγγίσουμε έναν τέτοιον άνθρωπο, ο οποίος να έχει και παράλληλες δουλειές και να βοηθηθεί από την θέση του προέδρου του ΠΑΟΚ, να βοηθηθεί από την Πολιτεία ή από διάφορα άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πιστεύαμε λοιπόν ότι θα βρίσκαμε τον επενδυτή πολύ πιο εύκολα, πράγμα που δεν έγινε.
Χτυπήσαμε αρκετές πόρτες από εκείνη την εποχή, αλλά ήταν μια δύσκολη περίοδος, το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή δεν πήγαινε και ιδιαίτερα καλά, θυμόσαστε κι εσείς ότι γίνονταν διάφορα πράγματα με διαιτησίες, υπήρχε το μονοπώλιο των ομάδων του κέντρου Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός. Δεν μπορούσαμε να προσελκύσουμε κάποιον επενδυτή. Πήραμε ένα αρκετά υψηλό πακέτο χρεών από τις προηγούμενες διοικήσεις…"
Πόσο ψηλό;
Σύμφωνα με την έκθεση της μεγάλης εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, η οποία παραγγέλθηκε επί διοίκησης κυρίου Σεργιαννίδη, οι συνολικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ημερομηνία Μάιο 2003 ήταν 23.301.000 ευρώ. Αυτά βέβαια τα υπολογίσαμε με την εφορία μέχρι τότε, με τις προσαυξήσεις εκείνης της εποχής, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2003.
Σήμερα πόσες είναι οι υποχρεώσεις;
Μετά τον έλεγχο που έγινε, οι συνολικές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ μαζί με όλο το σύνολο της εφορίας, χωρίς οποιονδήποτε συμβιβασμό, δηλαδή με συνολικές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αγγίζουν περίπου σήμερα μέχρι την 30.10.2006 περίπου τα 33.000.000 ευρώ. Από αυτά βέβαια το πολύ μεγάλο κομμάτι είναι η εφορία, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Μόνο τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ανέρχονται περίπου στα 13.000.000 ευρώ.
Εκτός από τα λεφτά τι άλλο εμπόδιζε τους επενδυτές;
"
Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχαν εμπόδια, απλώς τους ανθρώπους τους οποίους πλησιάσαμε και τους δείξαμε τι συμβαίνει στον ΠΑΟΚ και τι γίνεται στον ΠΑΟΚ, απλώς δεν πήραν την απόφαση να πάρουν τον ΠΑΟΚ. Δεν είχαμε εμπόδια, απλώς χτυπήσαμε αρκετές πόρτες, έγιναν πολλοί ισχυροί επιχειρηματίες της χώρας συνομιλητές μας, αλλά τελικά δεν κατορθώσαμε να έρθει το σωστό, το καλό αποτέλεσμα, να έρθει κάποιος και να αναλάβει τον ΠΑΟΚ.
Όλοι έβλεπαν ότι ο ΠΑΟΚ είχε τα προβλήματά του με τις οφειλές όλων των διοικήσεων, και των προηγούμενων, και τις δικές μας μετέπειτα γιατί άρχισαν και οι δικές μας διοικήσεις, η δικιά μας η διοίκηση να περνάει 6 μήνες, ένα χρόνο, ενάμιση-δυο, συσσωρεύονταν οι οφειλές και τα χρέη ως αναφορά για την εφορία, ως επί το πλείστον, γιατί οι προσαυξήσεις τρέχανε και όπως γνωρίζετε κι εσείς με ιλιγγιώδη ρυθμό. Και οι επιχειρηματίες στους οποίους είχαμε απευθυνθεί δεν το έβλεπαν σαν καλή επένδυση, γιατί δεν είχε ξεκαθαρίσει και η υπόθεση του γηπέδου, που εμείς εκπονήσαμε ένα σχέδιο και το εκπονήσαμε, όχι γιατί εμείς είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, και αυτό το δηλώσαμε πάρα πολλές φορές ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα τόσο εγώ, όσο και ο συνέταιρός μου ο κύριος Παγώνης να προχωρήσουμε να χτίσουμε το γήπεδο, γιατί το γήπεδο ήταν περίπου ένα κόστος 80-100 εκατομμύρια ευρώ πράγμα που εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αλλά όμως εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο για να μπορέσει να υπάρχει το δέλεαρ για τον επενδυτή, να έρθει και να του πούμε "ναι μεν παίρνεις τον ΠΑΟΚ, αναλαμβάνεις αυτές τις εδώ υποχρεώσεις, από την άλλη μεριά όμως μπορείς να χτίσεις ένα καινούριο κτίριο, ένα καινούριο γήπεδο, με μια μεγάλη εμπορική στοά, ένα εμπορικό κέντρο και να μπορείς να το εκμεταλλεύεσαι για 50 χρόνια, οπότε να έχεις έσοδα και να μπορείς να κάνεις ένα σωστό ταμείο, για την επένδυσή σου αυτή. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό, εσύ να αποσβέσεις αυτήν την επένδυση και ενδεχομένως να κερδίσεις και χρήματα".
Ο Ερασιτέχνης μας είπε ότι είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να υπερασπιστεί…
"Βεβαίως το καταλαβαίνω. Ότι το γήπεδο είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ, ναι, και είναι του ΠΑΟΚ, του λαού του ΠΑΟΚ το γήπεδο, αλλά αυτό έπρεπε η γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη που είναι το ανώτατο όργανο, να καθιερώσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Δηλαδή να έχει πάρει μια απόφαση η γενική συνέλευση ίσως σε ανύποπτο χρόνο, που αυτή η απόφαση θα καθόριζε τους όρους του παιχνιδιού με προϋποθέσεις και διαλυτικές αιρέσεις, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε στον οποιονδήποτε επενδυτή «ναι μεν παίρνεις τον ΠΑΟΚ και πρέπει να κάνεις αυτά, αλλά εφόσον κάνεις αυτά, να και το ακίνητο στη διάθεσή σου με τη μέθοδο της παραχώρησης, έναντι ανταλλάγματος του Ερασιτέχνη», γιατί πρέπει και ο Ερασιτέχνης να ζει, πρέπει να συγκεντρώνει έσοδα γιατί έχει πάρα πολλά τμήματα, μην ξεχνάτε ότι ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ έχει από αυτά που γνωρίζω γύρω στους 2.500 αθλητές. Μπορεί να είναι και παραπάνω, που αυτοί οι αθλητές, αυτά τα τμήματα, πρέπει να συντηρούνται, πρέπει να πληρώνονται οι προπονητές τους να γίνεται μια συντήρηση στα κτίρια τους και να μπορεί αυτά τα τμήματα να αντεπεξέλθουν. Άρα λοιπόν έπρεπε να καθιερώσει τους όρους του παιχνιδιού με προϋποθέσεις και να γνωρίζει οποιοσδήποτε επενδυτής ότι "ναι μεν θα πάω στον ΠΑΟΚ να ξεπληρώσω τα χρέη να δώσω όραμα στον κόσμο να φτιάξω προπονητικό κέντρο αλλά θα μπορώ κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και να προχωρήσω και το θέμα του γηπέδου".
Κάτι που μέχρι σήμερα ο ερασιτέχνης δεν έχει κάνει.
"Το γήπεδο έκοβε 45.000 εισιτήρια το 1970, σήμερα έχει 26-28.000 θέσεις. Πώς γίνεται αυτό; Διότι όταν υπήρχαν τα 45.000 εισιτήρια δεν υπήρχαν καθίσματα στα γήπεδα. Δεν υπήρχαν κι άλλοι χώροι. Οι κανόνες ήταν πιο απλοί, χώροι για τις κάμερες, για τους δημοσιογράφους, για αστυνομία για διάφορους, αλλά αυτά που επιβάλλει η UEFA και η FIFA οπότε το γήπεδο είχε μια τεράστια χωρητικότητα όπως γνωρίζετε τότε ο κόσμος έμπαινε μέσα ερχόταν για να δει θέαμα, την αγαπημένη του ομάδα, πάρα πολλοί ήταν και όρθιοι, το γήπεδο έχει 28.500 καθίσματα, αυτή την στιγμή άρα δεν μπορεί να βάλει περισσότερους φιλάθλους μέσα.
Κοιτάξτε έχουμε ένα παμπάλαιο γήπεδο, που οι συνθήκες του είναι πάρα πολύ κακές. Στις θύρες 5 και 6 δεν υπάρχουν τουαλέτες, δεν υπάρχουν τουαλέτες γυναικών, βρέχεσαι όπου κι αν καθίσεις κι αυτό με εξαίρεση την θύρα 1 κι αυτό αν είσαι ψηλά κάτω από το σκέπαστρο. Οι συνθήκες… δεν έχει τους όρους προστασίας, όχι μόνο από την προστασία των φιλάθλων αλλά και τους όρους στατικής, το έχτισαν οι παλιοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που βοήθησαν όλοι και έκαναν και μεροκάματα έτσι χωρίς να παίρνουν αμοιβή για να χτιστεί αυτό το γήπεδο στην δεκαετία του 50, τώρα αυτό το γήπεδο πρέπει όχι να πέσει, πρέπει να τελειώσει και να χτιστεί ένα καινούργιο γήπεδο για τις ανάγκες τις σύγχρονες, να μπορεί κάποιος να πάρει την γυναίκα του τα παιδιά του να πάει να απολαύσει".
Το budget του ΠΑΟΚ είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα έσοδα;
"Τα έσοδα δυστυχώς δεν φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, διότι για να υπάρχουν έσοδα πρέπει να υπάρχουν χορηγοί, υψηλό τηλεοπτικό συμβόλαιο, και ο κόσμος να έρχεται στο γήπεδο και ο ΠΑΟΚ να μην υφίσταται τιμωρίες, εάν πάρουμε πέρυσι, στα τρία χρόνια που είμαι εγώ στην διοίκηση του ΠΑΟΚ, οι τιμωρίες ήταν 18-20 κεκλεισμένων των θυρών. Μιλάμε για μια τεράστια απώλεια εσόδων. Το τηλεοπτικό μας συμβόλαιο είναι χαμηλό, βέβαια όταν το υπογράψαμε ήταν πολύ καλό αλλά τότε υπήρχε μόνο ένας παίκτης στην αγορά, που ήταν η FILMNET, τώρα βγήκε δεύτερος παίκτης, η ΕΡΤ και η αγορά των τηλεοπτικών έχει ανέβει, αλλά δεν έχουμε και τις χορηγίες, που θα σήκωναν τα έσοδα του ΠΑΟΚ.
Να σας πω, ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα με πάρα πολύ κόσμο και πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό, πρέπει όσο μπορεί να κοιτάει στα μάτια τις ομάδες του κέντρου, σήμερα ο ΠΑΟΚ παίζει στο UEFA με 12 εκατομμύρια το χρόνο, στο UEFA παίζει και η Ξάνθη με τέσσερα και ο Ηρακλής με τριάμισι και το Αιγάλεω με δυόμισι και ο πανιώνιος με δυόμισι-τρία εκατομμύρια. Στον ΠΑΟΚ όμως λόγω της μεγάλης πίεσης του κόσμου, γιατί στον ΠΑΟΚ υπάρχει το σύνδρομο της στέρησης, μιλάμε για στέρηση τίτλων, η πίεση είναι μεγάλη, όλοι θυμούνται τις παλιές επιτυχίες, ο ΠΑΟΚ έχει πάρα πολύ κόσμο, είναι αναγκασμένος να κάνει πρωταθλητισμό, να κάνει μεταγραφές, υποδομές, κατάλληλο προσωπικό στο γραφείο, όλα αυτά ανεβάζουν το budget γι’ αυτό ο ΠΑΟΚ έχει τόσο μεγάλο budget".
Τη δεύτερη χρονιά της θητείας σας γιατί δώσατε για μεταγραφές περισσότερα λεφτά απ’ όσα αντέχατε;
"Ο ΠΑΟΚ είχε μια ομάδα όταν πήγα εγώ στον ΠΑΟΚ, όλοι οι καλοί ποδοσφαιριστές και ειδικότερα οι νέοι είχαν φύγει με προσφυγές, οι καλοί ποδοσφαιριστές. Υπήρχε μια ομάδα γερασμένη, ο κόσμος την είχε βαρεθεί και ζητούσε να ανανεωθεί. Προχωρήσαμε πέρυσι, και ενώ είχαμε φτάσει πριν ξεκινήσουμε τις μεταγραφές ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας του ΠΑΟΚ ήταν 29 -30 ετών κατεβάσαμε τον μέσο όρο ηλικίας στα 23 χρόνια. Πέρυσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά γιατί αναγκαστήκαμε να σπάσουμε περίπου 18 συμβόλαια ποδοσφαιριστών, τους οποίους αποζημιώσαμε για να φύγουνε και για παράλληλα πήραμε 14 νέους που τους περισσότερους τους αγοράσαμε όπως ο Μέγαχεντ, όπως ο Σικαμπάλα, ο Μουνίν, ο Μπαλάφας, ο Ηλιάδης. Αποτέλεσμα λοιπόν αυτής όλης της κίνησης, φέραμε τον Θοδωρή Ζαγοράκη, αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας και καλύτερο παίκτη του Euro 2004, με ένα ακριβό συμβόλαιο, ανανεώσαμε το συμβόλαιο του Δημήτρη του Σαλπιγγίδη, γιατί ήταν ο καλύτερος σκόρερ στην Ελλάδα και έπρεπε κι αυτός να κάνει ένα υψηλό συμβόλαιο, και έληγε το συμβόλαιό του στους επόμενους μήνες άρα λοιπόν έπρεπε να τον κρατήσουμε να μείνει στον ΠΑΟΚ, και πιστεύαμε ότι με την νέα ομάδα που κάναμε με όλα αυτά τα νέα παιδιά μαζί με τους έμπειρους παίκτες και με τον ερχομό του Θοδωρή Ζαγοράκη, θα κάναμε πρωταθλητισμό και θα πηγαίναμε και πολύ καλά στην Ευρώπη .Δυστυχώς όμως δεν πήγαμε καλά ούτε στο πρωτάθλημα ούτε στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές τιμωρίες την περσινή χρονιά, ο κόσμος να μη έρχεται στο γήπεδο και γι’ αυτό τον λόγο είχαμε τεράστιες απώλειες εσόδων".
Κάποια στιγμή προς το τέλος της άνοιξης είχατε πραγματικό πρόβλημα με τις πληρωμές…
"Τεράστιο πρόβλημα".
Εκεί δεν μπήκατε στην σκέψη ότι δεν μπορούσατε άλλο να διοικήσετε τον ΠΑΟΚ με την έννοια όλων αυτών των βαρών γιατί είχατε κι εσείς ένα τεράστιο προσωπικό κόστος;
"Όχι μόνο προσωπικό κόστος, επαγγελματικό, οικογενειακό… Τεράστιο κόστος".
Και ο κύριος Παγώνης τον οποίον ο κόσμος τον ξέρει λιγότερο, έτσι;
"Βεβαίως".
Αλλά από ότι έχω ακούσει έχει κι αυτός ματώσει..
"Βεβαίως, βεβαίως".
Σε εκείνο το σημείο δεν πέρασε από το μυαλό σας η σκέψη ότι ίσως θα έπρεπε να μοιραστείτε το θέμα της διοίκησης με κάποιους άλλους; Και σας το λέω αυτό γιατί στην ουσία η χειρονομία που κάνατε προς την λεγόμενη «επιτροπή σωτηρίας» του ΠΑΟΚ ήταν μια παραδοχή ότι «παιδιά, ελάτε κι εσείς να βάλετε πλάτη». Δηλαδή αν αυτή η συζήτηση που κάνουμε τώρα με την πίεση των προθεσμιών είχε γίνει 6-7 μήνες νωρίτερα δε θα ήσασταν τώρα σε πιο άνετη θέση ή θεωρούσατε ότι δεν είναι τόσο φορτική η κατάσταση;
"Εμείς θέλαμε εδώ και πολύ καιρό πριν από σήμερα ή από το καλοκαίρι να απεμπλακούμε από τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ δεν είναι μια εταιρία, που λες έχω μια Α.Ε. και την κλείνω, κατεβάζω τα ρολά, απολύω το προσωπικό, κι εδώ έπαιξα έχασα. Είναι μια ομάδα, με 3 εκατομμύρια κόσμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε μια τέτοια επιχείρηση δεν λες την κλείνεις, άρα πρέπει να την δώσεις κάπου αλλού, που θα την δώσεις; Στον άγνωστο Χ;"
Αυτή η προσπάθεια όμως έχει κάποια όρια χρονικά… όταν δεν μπορείς να πουλήσεις μια επιχείρηση την πτωχεύεις απλώς. Όλα έχουν και κάποιο όριο…
Ναι αλλά στον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί ομάδες και ειδικά μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ δεν μπορούν να πτωχεύσουν, πρέπει να κάνεις τον αγώνα σου να την συντηρήσεις μέχρι εκεί που μπορείς, θα κάνεις τα αδύνατα δυνατά, μέχρι να έρθει κάποιος να συνεχίσει αυτό το έργο.
Άρα λοιπόν εμείς η απόφαση μας δεν είναι τώρα να φύγουμε από τον ΠΑΟΚ, είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά κάπου έπρεπε να τον δώσουμε τον ΠΑΟΚ, κάποιος έπρεπε να συνεχίσει, πού; Και μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή είχαμε και πολλά θέματα εις βάρος μας είχαμε εγγυοδοσίες μεγάλες προς την Εθνική Τράπεζα, για εγγυητικές επιστολές που είχε πάρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για δάνεια που είχε πάρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχαμε βάλει και προσωπικές εγγυήσεις κι εγώ και ο κύριος Παγώνης, ενέχυρα περιουσιακά μας στοιχεία, ενέχυρα, που αυτά θα έπρεπε αν μη τι άλλο από σεβασμό και μόνο στις οικογένειες μας να τα απεμπλέξουμε, δεν υπήρχε η δυνατότητα.
Εμείς ψάχναμε από την πρώτη μέρα που πήγαμε στον ΠΑΟΚ έναν επενδυτή να έρθει να αναλάβει, τότε δημιουργήθηκε η περιβόητη επιτροπή σωτηρίας. Μην ξεχνάτε ότι και εγώ έχω να πάω στο γραφείο μου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Μάρτιο με όλα αυτά που έχουν γίνει, με τις καταλήψεις κλπ., διαδηλώσεις. Η επιτροπή σωτηρίας διέθεσε τις σουίτες και τα διαρκείας του ΠΑΟΚ, και μάζεψε κάποια χρήματα, έγινε μια ένωση των δυνάμεων του ΠΑΟΚ, ευχαριστούμε τον κόσμο γι’ αυτό, και έδωσε κάποια χρήματα για να πληρωθεί η ομάδα και να παραμείνει. Και να μείνουν οι παίκτες και να συνεχίσει να παίξει στο πρωτάθλημα του 2006-7. Άρα λοιπόν δεν ήταν δυνατόν να πεις σηκώνομαι και φεύγω γιατί κάποιος πρέπει να έρθει στο προσκήνιο, ή θα δημιουργηθεί καλή ώρα μια διοίκηση πρωτοδικείου όπως και εμείς κάποτε, και αυτή είναι η διαφορά η φετινή χρονιά με το 2003, τότε πήγαμε 5-6 άνθρωποι μια χούφτα και βάλαμε χρήματα και πήραμε το πιστοποιητικό, τρέξαμε, για τον ΠΑΟΚ, να βρούμε μέσο κτλ.
Τώρα δεν είδαμε κανέναν, ακούμε διάφορα στο ράδιο "να φύγουν και να έρθουμε". Ναι συγκεκριμένα, ρωτάω τον Ερασιτέχνη, «="έχεις Θανάση διοίκηση πρωτοδικείου;" Μου λέει ναι, πρέπει να φύγετε εσείς για να έρθουμε, ναι αλλά ένα σωματείο δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο, δε γίνεται γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ζωντανός οργανισμός".
Από την άλλη πλευρά βέβαια το επιχείρημα είναι ότι δεν δίνω λεφτά γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση Γούμενου κι αν δώσω λεφτά είναι σαν να τα δίνω στην διοίκηση Γούμενου.
"Και τότε γιατί δεν κάνουν μία πρόταση και να πουν ότι αφού έτσι κι αλλιώς εμείς απέχουμε από τα γραφεία μας και προσπαθούμε από το τηλέφωνο να διοικήσουμε τον ΠΑΟΚ και με ραντεβού έξω, γιατί δεν λένε ότι ναι μεν εσείς παραιτηθείτε, εμείς θα βρούμε μια διοίκηση πρωτοδικείου να πάμε, ή βάζουμε τώρα μια επιτροπή που να διαχειριστεί αυτά τα έσοδα για να μπορεί να τρέξει ο ΠΑΟΚ, γιατί εγώ, το καλοκαίρι που δημιουργήθηκε η επιτροπή σωτηρίας εγώ διαχειρίστηκα τα έσοδα του ΠΑΟΚ;
Ή με ρώτησε κάποιος θα πληρώσουμε εκεί κι εκεί κι εκεί; Υπήρχε η επιτροπή η οποία όριζε ότι θα κάνω το ένα και το άλλο . Οπότε ποια η διαφορά; Κι εμείς πήρα προχθές τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη και είπα "Θανάση θα θέσω την παραίτησή μας στην διάθεση σου με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, κρίνω ότι δεν πρέπει να παραιτηθούμε πριν φτιάξεις διοίκηση πρωτοδικείου γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός. πρέπει να τρέξει! Δηλαδή να σας πω ένα παράδειγμα, σήμερα έχει καταπέσει η εγγυητική μας επιστολή προς την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού. Αν έρθει ο κ. Τέλλογλου αύριο το πρωί και πει «κύριε Γούμενε ή κύριε Κατσαρή πάρτε 300.000 ευρώ να πάτε να βγάλετε μία καινούρια εγγυητική επιστολή». Πρέπει κάποιος να υπογράψει στην τράπεζα για μία άλλη εγγυητική επιστολή. Σήμερα ας πούμε διακανόνισα την οφειλή του ΠΑΟΚ με την Σουπερλίγκα, άμα δεν ήμουν διοίκηση και δεν υπήρχε διοίκηση θα μπορούσε κάποιος να την διακανονίσει; Εχθές πληρώθηκε ο Φρίγκερ και αποφύγαμε την τιμωρία μας από την UEFA. Αυτά τα χρήματα τα πήραμε από την τράπεζα δεν έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος να πάει να υπογράψει το ένταλμα για να σηκωθούν τα λεφτά και να το στέιλει; Δεν μπορεί λοιπόν ο ΠΑΟΚ να μείνει ακέφαλος και ειδικά μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, άρα πρέπει κάποιος έστω από μακριά να δίνει ένα ΟΚ, να βάζει μία υπογραφή, για να προχωράει το σύστημα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αύριο ας πούμε θα πάω στο Υπουργείο Οικονομικών να δω την κυρία Κατσιγιάννη που είναι μια ανώτερη υπάλληλος, γιατί έχω κάνει μία επιστολή στον υφυπουργό οικονομικών για να αρθούν τα μέτρα διασφάλισης που έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η δέσμευση του λογαριασμού της στην τράπεζα. Αυτές οι κινήσεις, αν δεν ήμουν διοίκηση θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Είπα στον κύριο Κατσαρή «πάμε την ίδια στιγμή, πες μου Γιάννη είμαι έτοιμος έχω τη διοίκηση πρωτοδικείου, να σου υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας και την επόμενη μέρα πηγαίνουμε στο πρωτοδικείο. Αυτό του είπα, του είπα μίλα με την δικηγόρο του Ερασιτέχνη ρωτήστε και το δικαστήριο ποια μέρα γίνονται τέτοιες δίκες και πόσες μέρες θα βγει η απόφαση, πότε θα την πάτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης να την καταθέσετε για να γίνεται διοίκηση για μην μείνει το σωματείο ακέφαλο. Άρα λοιπόν δεν μπορούσαμε να παραιτηθούμε και να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ στο έλεος. Γι’ αυτό θέσαμε στην διάθεση του ΑΣ τις παραιτήσεις μας
Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε μέρος στο φετινό UEFA;
"Ο ΠΑΟΚ αν και κέρδισε φέτος την έξοδό του στην UEFA μέσα στο γήπεδο, η άποψή μου αν και δεν θέλω να ρίχνω το βάρος σε άλλους, έχω και εγώ τις ευθύνες μου, ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε σήμερα στο UEFA λόγω της μεγάλης κόντρας που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού κυρίου Γιώργου Ορφανού με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτση. Η κόντρα αυτή έχει να κάνει με τα δικά τους θέματα χτύπησε τον ΠΑΟΚ. Εγώ επισκέφτηκα και τους δύο, και τον κύριο Γκαγκάτση και του είπα «δεν είναι δυνατόν να σου δώσουμε αυτά τα στοιχεία που χρειάζεσαι; Διότι ο ΠΑΟΚ… υπήρχε σε εξέλιξη μια αύξηση κεφαλαίου τότε, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε καθαρή θέση. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε αύξηση κεφαλαίου γιατί ο ΠΑΟΚ έχει μέτρα διασφάλισης από το ελληνικό δημόσιο λόγω του ελέγχου του ΠΕΚ, άρα λοιπόν δεν μπορούμε να βάλουμε χρήματα μέσα για να τα πάρουμε να πληρώσουμε τις οφειλές μας και δεν μπορούμε να σου δώσουμε και κάποια άλλα χαρτιά που ζητάς. Από εκεί και πέρα επειδή όμως λογιστικά αυτό αποδεικνύεται γιατί η αύξηση κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη και το μετοχικό κεφάλαιο ήταν οφειλόμενο άρα φαίνεται στον ισολογισμό, άρα λοιπόν υπάρχει καθαρή θέση, μην το ζητάς και επί της ουσίας, διότι δεν μπορεί να γίνει. Μου ζήτησε τότε και μου είπε εγγυητικές επιστολές, είπα ποια τράπεζα σήμερα θα μας δώσει σήμερα εγγυητικές επιστολές όταν υπάρχουν τόσα μέτρα διασφάλισης και ποιος θα έρθει να υπογράψει για να βγάλει 6 εκατομμύρια εγγυητικές επιστολές; Απευθύνθηκα στον κύριο υπουργό".
Ο ΠΑΟΚ από πότε είναι στον Τειρεσία;
" Από τότε που κοινοποιήθηκαν τα μέτρα διασφάλισης, τα οποία είναι από τον Απρίλιο του 2006. Όταν τελειώνει ο έλεγχος των ΠΕΚ και πριν σου κοινοποιηθούν τα φύλλα ελέγχου, υπάρχει ένα σύστημα που μπαίνει αυτόματα στο τραπεζικό σύστημα και οπουδήποτε, που το δημόσιο πρέπει να διασφαλίσει τα χρήματα αυτά οπότε δεσμεύει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων, όχι μόνο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου που είχαν δικαίωμα υπογραφής, όλων των διοικήσεων. Τα ΠΕΚ Θεσσαλονίκης και η εφορία του υπουργείου οικονομικών δεν δέσμευσε μόνο αυτή την διοίκηση την καινούρια αλλά δέσμευσε και τη διοίκηση πριν 5-6 χρόνια τους λογαριασμούς της, από τότε δηλαδή από το 2001 και μετά που είχαμε ανέλεγκτες χρήσεις.
Επισκέφτηκα λοιπόν τότε τον υπουργό του είπα το θέμα, εμείς χάσαμε τότε το πρωτόδικο δικαστήριο, τότε έγινε η παρέμβαση από τον υπουργό που ανοίχτηκε η Εθνική Τράπεζα στις 12 η ώρα ή νύχτα για να βγουν οι εγγυητικές επιστολές. Για τις εγγυητικές επιστολές αυτές χρησιμοποιήθηκαν δικές μας συμβάσεις, που είχε ήδη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δικές μας εγγυοδοσίες, δικές μας προσωπικές εμένα και του κ. Παγώνη, δικά μας collateral, εμπράγματες διασφαλίσεις, απλώς εμείς δεν είχαμε δυνατότητα εκείνη την στιγμή να πάρουμε έξι εκατομμύρια εγγυητικές επιστολές, απλώς η παρέμβαση που έκανε ο κύριος υπουργός βοήθησε την Εθνική Τράπεζα η οποία εξασφαλίστηκε από συμβάσεις που είχε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, από τις εμπράγματες διασφαλίσεις που δώσαμε εγώ και ο κύριος Παγώνης και από τις προσωπικές μας εγγυήσεις. Και έτσι βγήκαν αυτές οι περιβόητες εγγυητικές επιστολές, δύο, μία των τεσσεράμισι εκατομμυρίων ευρώ και μία άλλη των ενάμισι εκατομμυρίων ευρώ, σύνολο έξι εκατομμύρια ευρώ, αλλά από εκεί και πέρα η UEFA δεν μας δέχτηκε, ως εκπρόθεσμους, ενώ μπορούσαμε τότε να παίξουμε στο UEFA γιατί το δικαστήριο μπορούσε να πάρει μία μέρα παράταση γιατί εμείς παίξαμε στη μία μέρα. Γιατί μία εγγυητική την είχαμε βγάλει από την Παρασκευή και την άλλη την προσκομίσαμε στην ΕΠΟ τα χαράματα της Δευτέρας. Ενώ το απόγευμα η ΕΠΟ είχε κάνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και μας είχε κρίνει εκπρόθεσμους. Μπορούσε λοιπόν τότε για κάποιους Χ λόγους με παρέμβαση του κ. υπουργού αλλά και με θέληση του προέδρου της ΕΠΟ του κυρίου Γκαγκατση να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ, να δημιουργηθεί η ανωτέρα βία, ξέρετε έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα, να αρρωστήσει ένας δικαστής από τους τρεις, σας λέω ένα απλό παράδειγμα. Οπότε το δικαστήριο θα πάει για τη Δευτέρα, εμείς θα ήμασταν εντάξει με τις εγγυητικές επιστολές και ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε στο UEFA.Θεωρώ λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε στο UEFA… και εγώ έχω τις ευθύνες μου, αλλά έχω μία μικρή δικαιολογία γιατί δεν μπορούσα να είμαι στο γραφείο μου τρεις μήνες νωρίτερα με τις γνωστές καταλήψεις, απεργίες, αποχή των συνδέσμων κλπ. Και εγώ έχω τις ευθύνες μου αλλά πιστεύω ότι δεν έπαιξε στο UEFA εξαιτίας αυτής της μεγάλης κόντρας αυτών των δύο αντρών.
Εκφράσατε στη χθεσινή συνέντευξη που δώσατε στους συναδέλφους στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ένα παράπονο, τι θα μπορούσε να κάνει η πολιτική ηγεσία και δεν το έκανε;
"Η πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα, καταρχήν πρέπει να αντιμετωπίσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης όπως αντιμετωπίζει και τις ομάδες του κέντρου. Δεν μπορεί να υπάρχουν τηλεοπτικά συμβόλαια που δίνει η ΝΕΤ ύψους έξι και έξι μισό εκατομμύρια ευρώ και εμείς οι βορειοελλαδίτες να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς και να παίρνουμε ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες. Είναι ο Παναθηναϊκός τόσο μεγαλύτερη εμπορική ομάδα από εμάς και η διαφορά στο συμβόλαιο είναι τόσο μεγάλη; Γιατί μονοπωλούνται οι κρατικές χορηγίες σε αυτές τις ομάδες του κέντρου, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε και εμείς μία χορηγία ΟΤΕ μπροστά, η COSMOTE πίσω, όπως ο Παναθηναϊκός και οι άλλες ομάδες του κέντρου και να πάρουμε κι εμείς τα μεγάλα πακέτα τα χρηματικά; Νομίζω ότι κάποια στιγμή και η πολιτεία πρέπει να δει και τις ομάδες της Θεσσαλονίκης πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι τις βλέπει σήμερα. Εκφράστηκα με παράπονα και για τον κύριο υπουργό, τον κύριο Ορφανό, και βεβαίως έχω τα παράπονά μου γιατί ως υφυπουργός Αθλητισμού δεν έχει βοηθήσει τον ΠΑΟΚ όσο θα έπρεπε. Και εγώ τον συνέκρινα με τους προηγούμενους υφυπουργούς, με τους κυρίους Φούρα, Φλωρίδη, Λιάνη, Βενιζέλο, νομίζω ότι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης είχαν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από ότι έχουν σήμερα".
Χθες μίλησα με έναν πρώην υπουργό, που μου είπε ότι δε θέλει να μιλήσει για το θέμα γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη αχαριστία. Ότι ναι μεν αυτοί βοήθησαν, αλλά τελικά σήμερα η πόλη τους χρεώνει την σημερινή κατάσταση του ΠΑΟΚ. Μήπως η αντίδραση του Ορφανού και του κάθε Ορφανού είναι μια αντίδραση πολιτικής αυτοπροστασίας; Ότι "τι να πάω να ανακατευτώ εκεί αφού έτσι κι αλλιώς θα χάσω";
"Δεν νομίζω ότι είναι έτσι, δεν νομίζω ότι υπάρχει αχαριστία στον κόσμο και ειδικά του ΠΑΟΚ, και των άλλων ομάδων, αν κάποιος υπουργός ή υφυπουργός τους έχει βοηθήσει στο παρελθόν. Και κάτι άλλο πολύ σοβαρό ότι κάποια στιγμή η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα των χρεών του ΠΑΟΚ στο δημόσιο, που αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο για οποιονδήποτε επενδυτή. Και πρέπει… και εδώ έχουμε παραδείγματα το ότι η πολιτεία έχει χαρίσει και διαγράψει χρέη τεράστια πολύ περισσότερο αυτά που έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σε άλλες ομάδες του κέντρου, και σήμερα λοιπόν επιβαρύνει τον ΠΑΟΚ με ένα τεράστιο κόστος πάνω στις προσαυξήσεις. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε το πρωτογενές κεφάλαιο, απλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτές τις υπέρογκες προσαυξήσεις, άρα το δημόσιο και η πολιτεία πρέπει να βάλει νερό στο κρασί τους, να κάνει μια ειδική ρύθμιση για να απαλλάξει τον ΠΑΟΚ από τις υπέρογκες προσαυξήσεις που αγγίζουν το 140 % στο πρωτογενές κεφάλαιο, για να μπορεί ο ΠΑΟΚ να βρει τον επενδυτή, να έρθει πιο εύκολα να κάνει μία πολύ καλή ρύθμιση, υπάρχει μια πρόταση κιόλας του κυρίου Καλύβα γι’ αυτό, για να μπορεί να ανταπεξέλθει, για να είναι ενήμερος, ώστε και το δημόσιο να μην χάσει τα χρέη του και ο ΠΑΟΚ να μπει σε μία νορμάλ ρύθμιση που να μπορεί να πληρώνει".
Σύμφωνα με αυτά που μου είπε σε μια ιδιαίτερη συζήτηση ένας υπουργός, η άποψή του είναι ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να αγοράσει τον ΠΑΟΚ αν δεν λάβει σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη από την κυβέρνηση. Πιστεύετε εσείς αυτήν την επιχειρηματολογία;
"Όχι δεν την πιστεύω. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλο σωματείο, έχει πάρα πολύ κόσμο, δεν είναι μόνο ένα αθλητικό φαινόμενο αλλά και ένα κοινωνικό φαινόμενο. Καταρχήν πρέπει να ενωθεί όλος ο κόσμος του ΠΑΟΚ, να λειτουργήσει με ενότητα να προσελκύσει επενδυτή και η πολιτεία πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Και να ρυθμίσει τα χρέη όπως πρέπει να τα ρυθμίσει και όπως έχει κάνει με τις άλλες ομάδες του κέντρου, και επιπλέον να παροτρύνει κι έναν επενδυτή να έρθει στη Θεσσαλονίκη να πάρει τον ΠΑΟΚ, να τον κάνει μεγάλο για να κάνει πρωταθλητισμό και να ανέβει και ποιοτικά το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι η ισορροπία του πρωταθλήματος κύριε Τέλλογλου. Άρα λοιπόν όταν έχεις έναν υγιή ΠΑΟΚ και έναν ΠΑΟΚ υψηλών προδιαγραφών, θα είναι πολύ καλύτερο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα του ΠΑΟΚ και να το λύσει και παροτρύνοντας έναν επενδυτή γιατί αυτό γίνεται και εδώ στην Αθήνα και να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά το θέμα του χρέους του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο που είναι και το αγκάθι, το μεγάλο αγκάθι του ΠΑΟΚ σήμερα".
Και μια τελευταία ερώτηση, ας πούμε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν κουνιέται φύλλο, εσείς τι θα κάνετε;
"
Καταρχήν έχω δηλώσει και εχθές σε μία συνέντευξη σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι… και την προηγούμενη εβδομάδα…καταρχήν έχω θέσει την παραίτηση μου στη διάθεση του ΑΣ ΠΑΟΚ, και έχω πει στον ΑΣ ΠΑΟΚ να κινήσει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει με την διοίκηση πρωτοδικείου. Μετά μου ζήτησαν τις μετοχές. Είπα για να μην σταθώ εμπόδιο, θα παραδώσω και τις μετοχές σε συμβολαιογράφο, με τους όρους αυτούς που έχουμε συμφωνήσει ότι αυτός ο επενδυτής που θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου θα μπορεί να πάρει και τις δικές μας μετοχές με τίμημα ένα ευρώ. Από κει και πέρα πιστεύω ότι η οικογένεια του ΠΑΟΚ που πάντα λύνει τα προβλήματα από μόνη της, θα ενωθεί την ύστατη ώρα για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να βγει από το αδιέξοδο, να βοηθήσει και πάρα πολύ ο κόσμος που πάντα βοηθάει, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να περπατήσει και σιγά σιγά να βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής να πάρει τον ΠΑΟΚ και έτσι να ηρεμήσει μια δια παντός το σύστημα. Γιατί ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα χρειάζεται επενδυτή, σοβαρό επενδυτή, μεγάλο επενδυτή, γιατί πρέπει να κοιτάξει τους μεγάλο-παράγοντες των Αθηνών στα μάτια. Αυτό χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να κάνει πρωταθλητισμό και να παίζει στο Champions League, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι η ισορροπία του πρωταθλήματος".