Γροθιά της UEFA στον ρατσισμό
Αμείλικτη η UEFA σε κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Διαβάστε πότε αποφάσισε να σκληρύνει την στάση της, τις ομάδες που έχει τιμωρήσει μέχρι στιγμής αλλά και τις ενστάσεις του Μισέλ Πλατινί (vid).
Ο ρατσισμός αποτελεί κοινωνική μάστιγα που δεν περιορίζεται μόνο στις φυλετικές διακρίσεις.
Η έλλειψη παιδείας και η πνευματική ένδεια συνιστούν τα σημαντικότερα αίτια του φαινομένου που έχει εισβάλει και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Η UEFA σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι αμείλικτη. Άλλωστε από την 1η Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να σφίξει περισσότερο τα ζωνάρια σε μία προσπάθεια να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν κάποια στιγμή τέτοιου είδους κρούσματα.
Ο γενικός γραμματέας της διοργανώτριας αρχής, Τζιάνι Ινφαντίνο είχε προαναγγείλει τα μέτρα που θα ληφθούν σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί ρατσιστική συμπεριφορά σε ματς που διεξάγονται υπό την αιγίδα της UEFA.
"Η μάχη ενάντια στον ρατσισμό είναι μια ψηλή προτεραιότητα για την UEFA. Υπάρχει πολιτική μηδενικής ανοχής σε ότι αφορά ρατσισμό και διακρίσεις στο γήπεδο και τις εξέδρες.
Όλες οι μορφές ρατσιστικής συμπεριφοράς θεωρούνται σοβαρές παραβιάσεις του πειθαρχικού κώδικα και τιμωρούνται με τις πιο βαριές ποινές. Από την εισαγωγή των νέων κανονισμών την 1η Ιουνίου, η μάχη ενάντια στο ρατσισμό έχει προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, με αποτέλεσμα ακόμα βαρύτερες ποινές για να αποτρέπουν οποιαδήποτε συμπεριφορά τέτοιας φύσεως" τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Όπως αποφασίστηκε, σύλλογοι που οι οπαδοί τους επιτίθενται ρατσιστικά θα τιμωρούνται αρχικά με μερική εκκένωση της έδρας και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επαναληφθεί θα υπάρξει οριστική εκκένωση και βαρύ πρόστιμο. Δεν αποκλείεται εάν αυτό συμβεί για τρίτη φορά να οδηγήσει την UΕFA στον αποκλεισμό της υπαίτιας ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για έναν χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τους ποδοσφαιριστές που θα προβαίνουν σε τέτοιες αντιδράσεις, θα τιμωρούνται με δέκα αγωνιστικές τουλάχιστον και ανάλογα με την σοβαρότητα της υπόθεσης, θα μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο!
Η Ζενίτ και ο Ολυμπιακός (εξαιτίας ανάρτησης πανό ρατσιστικού περιεχομένου στην αναμέτρηση με την Άντερλεχτ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης") αποτελούν τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις όπου η UEFA αναγκάστηκε να πάρει μέτρα.
Κάτι ανάλογο συνέβη και τον περασμένο μήνα, όταν η Πειθαρχική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αποφάσισε στο ματς του ΑΠΟΕΛ με την Μπορντό να παραμείνει κλειστή η Νότια Κερκίδα, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο στην κυπριακή ομάδα ύψους 45.000 ευρώ.
Η ποινή αυτή επιβλήθηκε για σειρά παραπτωμάτων τα οποία αναφέρονται στο κατηγορητήριο, με σημαντικότερο την ανάρτηση πανό με τον Κέλτικο Σταυρό στη διάρκεια του αγώνα.
Μεγάλος σάλος προκλήθηκε στο ματς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Μάντσεστερ Σίτι έπειτα από τις καταγγελίες του Γιάγια Τουρέ για ρατσιστική συμπεριφορά των Ρώσων οπαδών εις βάρος του.
Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν... χαρίστηκε στους Μοσχοβίτες αποφασίζοντας το μερικό κλείσιμο της Arena Khimki (συγκεκριμένα την Section D του γηπέδου) στο πλαίσιο της επόμενης εντός έδρας υποχρέωσης της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου.
Άλλη μια τιμωρία για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της, δέχθηκε η Λάτσιο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο ματς με την Λέγκια Βαρσοβίας για το Europa League η ομάδα της Ρώμης τιμωρήθηκε για τα ρατσιστικά συνθήματα των οπαδών της εις βάρος των Πολωνών.
Ο πέλεκυς της UEFA έπεσε βαρύς και την περυσινή σεζόν στον αγώνα της ιταλικής ομάδας κόντρα στην Τότεναμ στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν".
Οι οργανωμένοι οπαδοί των "λατσιάλι" φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα και κραύγαζαν κάνοντας ήχους μαϊμούς κάθε φορά που μαύρος ποδοσφαιριστής της Τότεναμ είχε την μπάλα στην κατοχή του.
Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ τιμωρήθηκε από την UEFA με ποινή αποκλεισμού της έδρας της (κεκλεισμένων των θυρών) αλλά και για ένα ακόμη παιχνίδι με αναστολή, για ρατσιστικές επιθέσεις των οπαδών της σε δύο ματς της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Αύγουστο.
Στον κροατικό σύλλογο επιβλήθηκε πρόστιμο 70.250 ευρώ, ενώ εξέτισε την ποινή της στον αγώνα με την ολλανδική Αϊντχόβεν στις 24 Οκτωβρίου. Η ποινή τιμωρίας μίας αγωνιστικής χωρίς θεατές με αναστολή που επιβλήθηκε στην Ντιναμό, είναι για διάστημα πέντε χρόνων.
Την σεζόν 2012/13, η ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της Ντιναμό Κιέβο στα ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τον Νοέμβριο και την Μπορντό για τη φάση των 32 του Europa Leagueτον περασμένο Φεβρουάριο είχε ως συνέπεια την τιμωρία δυο αγωνιστικών για τον ουκρανικό σύλλογο.
Η ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της Χόνβεντ στο ματς με την Βοϊβοντίνα τον περασμένο Ιούλιο, οδήγησε στην τιμωρία του συλλόγου από την Ουγγαρία με δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Αντιστοίχως η ρατσιστική συμπεριφορά αλλά και τα πανό των ultras της Λεχ Πόζναν στον αγώνα με την λιθουανική Ζαλγκίρις τον περασμένο Αύγουστο οδήγησε την UEFA στην τιμωρία για μερική εκκένωση του γηπέδου της αλλά και πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Ανάλογη τιμωρία και στην επίσης πολωνική Πιάστ Γκλίβιτσε για την ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της στο ματς με την Καραμπάκ τον Ιούλιο.
Η τρίτη ομάδα από την Πολωνία στην οποία η UEFA επέβαλε καμπάνα ήταν η Λέγκια τον περασμένο Οκτώβριο, για ρατσιστική συμπεριφορά στα ματς με Μόλντε και Στεάουα.
Εκτός τον άλλων επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.
Στη "μαύρη λίστα" συμπεριελήφθη και η κροατική Ριέκα που αναγκάστηκε να παραταχθεί απέναντι στη Λιόν έχοντας κλειστή την δυτική κερκίδα του γηπέδου της.
Η εξοντωτική ποινή στον Σίμουνιτς
Με 10 αγωνιστικές τιμώρησε η FIFA τον Γιόζιπ Σίμουνιτς για το φιλοναζιστικό σύνθημα που φώναξε μετά το τέλος του επαναληπτικού αγώνα μπαράζ με την Ισλανδία.
Αυτό σημαίνει ότι ο 35χρονος αμυντικός χάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα μεγάλο μέρος της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασίσει πρόωρα την απόσυρσή του από την εθνική Κροατίας.
Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA, εξάλλου, του επέβαλε ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν τα εν λόγω 10 παιχνίδια και πρόστιμο ύψους 24.500 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μισέλ Πλατινί διαφώνησε με την άποψη ότι πρέπει να τιμωρείται μόνο ένα μέρος της κερκίδας ως πρώτο βήμα για την πάταξη ρατσιστικών συμπεριφορών:
"Πιστεύω ότι η άποψη να αλλάξουμε τον κανονισμό για την τιμωρία ομάδας που υποπίπτει σε παραπτώματα όπως ο ρατσισμός είναι λάθος.
Αν εφαρμόζαμε την ιδέα να τιμωρείται ένα κομμάτι της κερκίδας και όχι ολόκληροι οι θεατές, τότε θα τιμωρήσουμε τους παίκτες στην ουσία και όχι τους φιλάθλους. Η τιμωρία πρέπει να είναι περισσότερο από ένα κομμάτι και αυτό σημαίνει ολόκληρο το στάδιο"