H κριτική των παικτών
H κριτική των παικτών
Ο Ιταλός τερματοφύλακας της ΑΕΚ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Ιδιαίτερα μετά την αποβολή, οι Γάλλοι λίγες φορές έφτασαν προ του Σορεντίνο, μολονότι ο Κεϊτά ήταν κίνδυνος θάνατος στις αντεπιθέσεις. Στο ενεργητικό του η πολύ καλή απόκρουση στο 30' της αναμέτρησης σε σουτ του Βορντμέρ ανάμεσα από πολλά σώματα.
ΜΟΡΑΣ: 7
Αν και δεν έπαιξε στη φυσική του θέση, τα πήγε μια χαρά και ως δεξί μπακ. Συχνά πυκνά ερχόταν από την πλευρά του ο ταχύτατος Οντεμβίγκι, αλλά κατάφερε να τον εξουδετερώσει σχεδόν σε όλες τις μονομαχίες. Προσπάθησε μάλιστα να βοηθήσει την ομάδα του και στον δημιουργικό τομέα και αν ήταν πιο αποτελεσματικός στη σέντρα του θα είχε κλέψει τις εντυπώσεις.
ΤΣΙΡΙΛΟ: 7
Η εξυπνάδα και η εμπειρία του κράτησαν τους επιθετικούς της Λιλ μακρυά από τον Σορεντίνο. Σε ορισμένες φάσεις μπερδεύτηκε με τον Δέλλα στα μαρκαρίσματα μέσα στην περιοχή, αλλά με την ταχύτητα και το μυαλό του κάλυψε όποια αδυναμία του.
ΔΕΛΛΑΣ: 7
Ηγετική φυσιογνωμία για την "Ένωση" κατηύθυνε με μαεστρία από τα μετόπισθεν, δεν είχε αντίπαλο στο ψηλό παιχνίδι και ήταν πάντα λίμπερο στον Γεωργέα και τον Τσιρίλο όταν Κεϊτά και Οντεμβίγκι γίνονταν απειλητικοί. Υστέρησε μόνο λίγο στην ταχύτητα αλλά ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας της πρώτης νίκης της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ.
ΓΕΩΡΓΕΑΣ: 8
Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές δήλωσε και πάλι παρόν. Του ανατέθηκε να μαρκάρει τον "δαιμόνιο" Κεϊτά και τα κατάφερε περίφημα. Μπορεί ο "ελέφαντας" να έκανε κάποιες από τις μαγικές, αλλά ωστόσο ανούσιες τρίπλες του στον Γεωργέα, όμως ο αμυντικός της ΑΕΚ, δεν τον άφησε να δημιουργήσει κάτι καλό όποτε ήταν στην πλευρά του. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ο Κεϊτά άλλαξε πλευρά έγινε και πιο επικίνδυνος.
ΖΗΚΟΣ: 8
Έχει μπει για τα καλά μέσα στο κλίμα της ομάδας. Με το "αρχοντικό" στιλ του είναι ο "προπονητής" της ομάδας εντός αγωνιστικού χώρου. Με συνεχείς υποδείξεις στους συμπαίκτες του, χρειάστηκε να τρέξει για δύο καώς ο Έμερσον δεν ήταν στη μέρα του. Είχε ένα καλό σουτ και η παρουσία του στο χώρο του κέντρου ήταν καταλυτική.
ΕΜΕΡΣΟΝ: 5
Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος της ΑΕΚ δέν φάνηκε πολύ και δε βοήθησε με την εμπειρία του. Σίγουρα όμως η αλλαγή του οφείλεται και σε λόγους τακτικής, καθώς θα ήταν πλεονασμός να παίζει η "Ένωση" με δύο αμυντικά χαφ την ώρα που η Λιλ αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ ήταν κομμένη στα δύο και ο Έμερσον έχει μερίδιο ευθύνης γι' αυτό. Αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Καπετάνο για να παίξει πιο επιθετικά η ομάδα του.
ΧΕΤΕΜΑΙ: 7
Ο Φινλανδός μεσοεπιθετικός αναμφισβήτητα ήταν ο κορυφαίος εκ των τριών που έπαιξαν σε αυτή τη θέση, καθώς ήταν πολύ πιο ορεξάτος και μέσα στις φάσεις σε σχέση με τους Σέζαρ και Τόζερ. Άλλαζε συνεχώς θέσεις με τον Σέζαρ στα άκρα της επίθεσης και αν ήταν λίγο πιο έμπειρος σε τέτοιες διοργανώσεις, θα είχε δημιουργήσει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία. Πρέπει να μην φοβάται να πατάει περιοχή και να ψάχνει τους συνδυασμούς με τους επιθετικούς.
ΤΟΖΕΡ: 6
Στο πρώτο ημίχρονο ήταν λίγο χαμένος μεταξύ των αμυντικών χαφ και των επιθετικών της ομάδας, ενώ είχε αρκετές λάθος επιλογές που δεν βοηθούσαν στο να αναπτυχθεί σωστά η ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ καλύτερος και πιο κινητικός, ενώ ήταν και πιο σίγουρος στις μεταβιβάσεις του.
ΣΕΖΑΡ: 5
O Ζούλιο Σέζαρ έδειξε για μια ακόμη φορά νευρικός σε ένα κρίσιμο παιχνίδι και ήταν εκτός φάσεων. Πότε δεξιά, πότε αριστερά άλλαζε θέσεις με τον Χετεμάι αλλά δεν κατάφερε ούτε να απειλήσει την αντίπαλη εστία, ούτε να τροφοδοτήσει τον Νίκο Λυμπερόπουλο, που τόσο χρειαζόταν τη βοήθεια του. Σωστά αντικαταστάθηκε από τον Μαντούκα.
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: 9
Και από μόνο του το γεγονός ότι ο "Νικόλας" πέτυχε το γκολ που χάρισε την πρώτη νίκη της ΑΕΚ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι αρκετό για να πάρει τον τίτλο του κορυφαίου. Το γκολ-"φωτοβολίδα" του ήταν καθαρά προσωπικό και χωρίς αυτό δύσκολα η ΑΕΚ θα έσπαγε την άμυνα της Λιλ ακόμη κι αν οι Γάλλοι έπαιζαν για πάνω από 70' με δέκα παίκτες. Στο πρώτο ημίχρονο ο Λυμπερόπουλος δεν τροφοδοτήθηκε και η "Ένωση" δεν έβρισκε διαδρόμους προς την εστία των "Λιλουά". Στο 74' ο Καλαματιανός άσος των "κιτρινόμαυρων" "όπλισε" "πυροβόλησε" και η ΑΕΚ έτσι απλά νίκησε με 1-0. Χάρη στον "Λύμπε" των μεγάλων αγώνων.
ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ: 6
Μπήκε ως αλλαγή με την έναρξη του δεύτερου μέρους και προσπάθησε να βοηθήσει τον Λυμπερόπουλο και να του ανοίξει διαδρόμους. Φάνηκε λίγο αγχωμένος στην τελική προσπάθεια, αλλά η συμβολή του ήταν καθοριστική στο να αποτρέψει να γίνεται παιχνίδι από τα μετόπισθεν των Γάλλων. Είχε και μια καλή στιγμή στα τελευταία λεπτά αλλά το σουτ του δεν ήταν καλό.
ΜΑΝΤΟΥΚΑ: 7
Μπήκε στο 58' στη θέση του Σέζαρ και ήταν πολύ καλύτερος από τον συμπατριώτη του. Είχε μεγαλύτερη θέληση και θάρρος από τον συμπατριώτη του. Έδωσε ταχύτητα στην ΑΕΚ και πάτησε πιο πολλές φορές περιοχή. Μοιάζει στο παιχνίδι του με τον Χετεμάι και αν αγωνιστούν μαζί στα δύο άκρα της επίθεσης θα αποτελέσουν ένα άκρως επικίνδυνο δίδυμο.
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ:-
Αγωνίστηκε ελάχιστα και δεν μπορεί να κριθεί, αν και πρόλαβε να κάνει μερικές καλές κάθετες στο διάστημα που αγωνίστηκε.
ΦΕΡΕΡ: 8
Να ζει το rotation ή να μη ζει; Να ζει! Εκ του αποτελέσματος κρινόμενος και όντας ο προπονητής που παίρνει την πρώτη νίκη για λογαριασμό της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ παίρνει άνετα το "λίαν καλώς" (θα ήμασταν υπερβολικοί αν του δίναμε άριστα). Τελευταία στιγμή αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον Μόρα αντί του Παπασταθόπουλου και καλώς έπραξε αφού ο μικρός μπορεί να επηρεαζόταν από το κλίμα στο ΟΑΚΑ και την κρισιμότητα του αγώνα. Έβαλε "βδέλλα" τον Γεωργέα πάνω στον Κεϊτά και ο αμυντικός τυου δεν τον απογοήτευσε, καθώς έκανε δύσκολη τη ζωή του "αστεριού" της Λιλ. Η γρήγορη αποβολή του Ταυλαρίδη τονέβαλε σε σκέψεις. Αντιλήφθηκε γρήγορασ ότι ο Έμερσον δεν ήταν σε καλή μέρα καθώς και το γεγονός πως δύο αμυντικά χαφ και μόλις ένας επιθετικός σε παιχνίδι που ήθελε πάση θυσία τη νίκη θα ήταν πλεονασμός. Αντικατέστησε λοιπόν τον πρώην παίκτη της Ξάνθης και έβαλε στο γήπεδο τον Καπετάνο καταφέρνοντας να κλείσει στα καρέ της την Λιλ των δέκα ποιδοσφαιριστών. Είδε πως και ο Σέζαρ δεν μπορούσε και τον αντικατέστησε με τον Μαντούκα. Με δύο επιθετικούς και πιο κινητικούς μέσους το γκολ ήταν θέμα χρόνου. Όταν αυτό ήρθε στο 74' έβαλε τον Τόζερ δίπλα στον "μοναχικό" Ζήκο. Όταν δε ο Ούγγρος κουράστηκε, πέρασε στη θέση του τον Κυριακίδη στο 88' κλειδώνοντας το ματς.