STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η Α' Εθνική έγινε... 50 ετών

Η Α' Εθνική που μετονομάστηκε σε Superleague έγινε 50 ετών και το SPORT 24 γιορτάζοντας την ''χρυσή επέτειο'' γυρνάει πίσω το χρόνο στο 1959 και το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος

Δεδομένου ότι θεωρείται ηλικία σταθμός και για πολλούς τότε μπαίνει στην πιο ώριμη φάση της ζωής του ο άνθρωπος.
Η μικρούλα Α’ εθνική, μεγάλωσε λοιπόν και σήμερα "σβήνει" τα κεράκια της για τα πρώτα της –ήντα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (πλέον λέγεται Σούπερ Λίγκ) συμπληρώνει 50 χρόνια, αφού ανήμερα στις 25 Οκτωβρίου του 1959, είχε δοθεί η σέντρα του πρώτου πρωταθλήματος.

Αν και πολλοί έχουν χρεώσει ως πρώτο τέρμα στην ιστορία της α’ εθνικής το νικητήριο του Γιάννη Κανάκη της ΑΕΚ στον αγώνα της με τον Εθνικό στον Πειραιά (άλλοι λένε πως ήταν αυτογκόλ επειδή η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Κοζομπόλη), "σεφτέ" είχε κάνει ο Νίκος Μητώσης της Προοδευτικής χαρίζοντας με σουτ τη νίκη στην ομάδα του (1-0) επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το παιχνίδι είχε διεξαχθεί στο "Καραϊσκάκης" το πρωί (10.00) δεδομένου ότι το μεσημέρι ακολουθούσε ο αγώνας του Εθνικού με την ΑΕΚ.

Όπως και να έχει, εκείνο το πρωινό στον Πειραιά γινόταν πράξη το όνειρο των φίλων του ποδοσφαίρου αλλά και των ανθρώπων που αγαπούσαν και υπηρετούσαν το άθλημα.

Η ΕΠΟ, σε συνεργασία πάντοτε με τις ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας είχε ρίξει την πρόταση στο τραπέζι.Ένα ισχυρό και αυτόνομο πρωτάθλημα, όπου όλοι θα έπαιζαν κόντρα σε όλους σε δύο γύρους. Ουσιαστικά ο νέος τίτλος ήταν εθνικό πρωτάθλημα και αντικαθιστούσε το (παραδοσιακό) πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Οι 16 ομάδες ήταν οι πρωταθλήτριες στις πιο βασικές ενώσεις, αλλά και αυτές που ακολουθούσαν, δεδομένου ότι από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, είχαν πάρει το εισιτήριο συμμετοχής οι τέσσερις πρώτοι σε κάθε ένωση. Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, ΑΕΚ και Απόλλωνας από την Αθήνα, Ολυμπιακός, Εθνικός, ΑΕ Νικαίας, Προοδευτική από τον Πειραιά και Αρης, ΠΑΟΚ, Απόλλων Καλαμαριάς και Ηρακλής από τη Θεσσαλονίκη.

Από τον Βόρειο περιφερειακό όμιλο είχαν "προκριθεί" οι δυο πρώτες ομάδες (Δόξα Δράμας και Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης) και από τον νότιο όμιλο ο Παγκορινθιακός και ο Παναιγιάλειος.

Όλα ήταν έτοιμα, έστω και αν είχαν χρειαστεί και μπαράζ για να ξεχωρίσουν όλες οι ομάδες, με αποτέλεσμα να φτάσει τόσο αργά η έναρξη του πρωταθλήματος (25 Οκτωβρίου).

Σημάδεψαν το πρώτο πρωτάθλημα

Λίγο νωρίτερα δύο περιστατικά είχαν σημαδέψει ήδη το πρώτο πρωτάθλημα πριν καν αυτό ξεκινήσει. Σε φιλικό Παναθηναϊκού-Εθνικού, ο νεαρός (20χρονος) Θοδωρής Ιωάννου σε σύγκρουσή του με τον Βουτσαρά του Παναθηναϊκού, έπεσε νεκρός (!) στο τερέν του γηπέδου της "Λεωφόρου Αλεξάνδρας" και γινόταν έτσι μόλις ο δεύτερος παίκτης που θα έχανε τη ζωή του στα ελληνικά γήπεδα.

Ο πρώτος ήταν από τον Μάιο του 1938 ο παίκτης του Παναθηναϊκού Λύσανδρος Δικαιόπουλος ο οποίος συγκρούστηκε με τον Τζανετή της ΑΕΚ, σε αγώνα για το κύπελλο Πάσχα!

Τουλάχιστον το δεύτερο περιστατικό ήταν καθαρά αγωνιστικό και αποτέλεσε το ορεκτικό για τους φιλάθλους πριν το κυρίως πιάτο της πρεμιέρας της α’ εθνικής.

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ (με τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη) με την ευκαιρία των εγκαινίων του γηπέδου της Τούμπας (6 Σεπτεμβρίου 1959) κάλεσε εκεί ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για φιλικά.

Στο γήπεδο σημειώθηκε κοσμοσυρροή (με πόλους καλλιτέχνες να βρίσκονται μεταξύ του πλήθους) για να παρακολουθήσουν οι θεατές εξαιρετικά παιχνίδια.

Το άθλημα διαφημίστηκε, αφού μάλιστα την ίδια εποχή είχε και την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ στην πόλη ολοκληρώνονταν μεγάλα έργα (όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός, αλλά και το στάδιο "Καυτατζόγλειο" όπως και το "Αλεξάνδρειο Μέλαθρο").

Πάντως τα φιλικά αναθέρμαναν το ενδιαφέρον του κόσμου για το ποδόσφαιρο και έτσι όλοι περίμεναν με αγωνία τη σέντρα του 1ου πρωταθλήματος.

Η οποία μπορεί να έγινε στον Πειραιά, αλλά επιφύλασσε και μια μεγάλη έκπληξη για την μεγάλη ομάδα της πόλης.

Ο Ολυμπιακός, πρωταθλητής την περασμένη περίοδο, γνώριζε την ήττα (1-0) στο γήπεδο Στρατοπέδου της Κορίνθου, από τον Παγκορινθιακό χάρις στο γκολ του Γιώργου Αλέξανδρου Κόη στο 40ο λεπτό με προπονητή για τους γηπεδούχους τον πρώην άσο του Παναθηναϊκού Γαβριήλ Γαζή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρεμιέρας του πρώτου πρωταθλήματος της Α’ εθνικής:

Προοδευτική-Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 (71’ Μητώσης), Παγκορινθιακός-Ολυμπιακός 1-0 (40’ Κόης), Ηρακλής-Απόλλων Αθηνών 0-0, Παναθηναϊκός-Παναιγιάλειος 2-1 (28’ Παπαεμμανουήλ, 47’ Σίαλος – 52’ Σοφιανός), ΠΑΟΚ-Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης 3-2 (32’ Συμεωνίδης, 34’ Κιουρτζής, 47’ Κουιρουκίδης – 27’ Β.Καραφουλίδης, 75’ Τουλουμτζίδης), Πανιώνιος-ΑΕ Νίκαιας 3-0 (24’ Γ.Γιαννακόπουλος, 65’ & 77’ Σαραβάκος), Δόξα Δράμας-Αρης 2-2 (17’ Π.Γρηγοριάδης, 70’ Ναλμπάντης – 44’ & 60’ Πασχαλίδης), Εθνικός-ΑΕΚ 0-1 (4’ Κανάκης).

Το φινάλε

Το φινάλε του πρωταθλήματος ήταν συγκλονιστικό με τον Πανιώνιο να νικά εκτός έδρας την ΑΕΚ με 3-2 (με δύο γκολ του μπαμπά Σαραβάκου του Θανάση) και να της στερεί ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Η "Ενωση" που ήθελε την ισοπαλία, ισοβάθμησε τελικά στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό (που συνέτριψε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στον Πειραιά με 4-1 στο φινάλε) και οι "πράσινοι" πήραν στο μπαράζ τον παρθενικό τίτλο της Α’ εθνικής επικρατώντας με 2-1 (34’ Πανάκης, 47’ Παπαεμμανουήλ – 13’ Αμπος). Υποβιβάστηκαν η ΑΕ Νικαίας, ο Μέγας Αλεξανδρος και σε μπαράζ ο Παγκορινθιακός (ηττήθηκε 2-1 από τον Παναιγιάλειο).

Ο Θανάσης Σαραβάκος του Πανιωνίου και ο Παύλος Πασχαλίδης του Αρη έγιναν (από την πρώτη κιόλας αγωνιστική) οι πρώτοι παίκτες με δύο γκολ σε ένα παιχνίδι.

Η ιστορία...

Να θυμίσουμε ότι κόπηκαν σε εκείνο το πρωτάθλημα 1.304.083 εισιτήρια (5433 μέσος όρος σε κάθε ματς), σημειώθηκαν 619 γκολ με πρώτο σκορερ να αναδεικνύεται ο Κώστας Νεστορίδης της ΑΕΚ με 33 γκολ και να ακολουθούν αρκετά πίσω ο Γιώργος Καμάρας του Απόλλωνα με 19 και ο Ηλίας Υφαντής του Ολυμπιακού με 16.

Τους 240 αγώνες εκείνης της σεζόν "σφύριξαν" 79 ρέφερι, 39 Έλληνες (πρώτος με 13 ματς ο Πανάκης) και 37 ξένοι (πρώτος με 5 ματς ο Ιταλός Ριγκάτο).

Οι κόκκινες κάρτες που δόθηκαν συνολικά ήταν μόλις 12, με τον Θόδωρο Χασεκίδη του Ηρακλή και τον Μιχάλη Σοφιανό του Παγκορινθιακού να παίρνουν από δύο. Όλες φυσικά ήταν απ’ ευθείας δεδομένου ότι τότε δεν υπήρχαν κίτρινες !

Όπως δεν υπήρχαν και αλλαγές και πολλές ομάδες τελείωναν λόγω τραυματισμού τα παιχνίδια τους με δέκα ή ακόμα και εννέα παίκτες !

Όλοι οι αγώνες έγιναν σε 12 γήπεδα, με το "Καραϊσκάκης" να έχει τη μερίδα του λέοντος (61 ματς) και να ακολουθούν το "Κλεάνθης Βικελίδης" με 31, η Τούμπα με 30 και η "Λεωφόρος Αλεξάνδρας" με 25. Από 18 ματς φιλοξένησαν το γήπεδο του Πανιωνιου και το "Νίκος Γκούμας" στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ από 15 της Δράμας, του Αιγίου και του Στρατοπέδου Κορίνθου. Στο δημοτικό στάδιο Κατερίνης έγιναν 12 ματς, στο δημοτικό στάδιο Βέροιας 3 παιχνίδια και 1 στο "Παντελής Μαγουλάς" της Μαγνησίας.

Ας σβήσουν λοιπόν απόψε τα κεράκια και πάμε για τα 100!

























































TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ