Η ΑΕΚ στην Wall Street Journal
Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ και η απόκτηση της ομάδας από τον Δημήτρη Μελισσανίδη φιλοξενείται σε ανάλυση της κορυφαίας οικονομικής εφημερίδας, Wall Street Journal. Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα.
Στο σημερινό φύλλο της κορυφαίας οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και τη διάσωση της Ένωσης από τον Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ο υποβιβασμός της Ένωσης παρουσιάζεται από την εφημερίδα ως καθρέφτης της ελληνικής "ταπείνωσης" και της εποχής που ζούμε στην Ελλάδα.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:
Η κακή οικονομικά πληγώνει ποδοσφαιρικά κλαμπ σε όλη την Ευρώπη. Για την ιστορική αλλά προβληματική ΑΕΚ της Ελλάδας η πτώση ήταν εξαιρετικά σκληρή. Εκδιωγμένο εξευτελιστικά από την Σούπερ Λίγκα της χώρας τον Απρίλιο, το αγαπημένο κλαμπ σύρθηκε στην χρεοκοπία, ως αποτέλεσμα αυτό που οι οπαδοί επικρίνουν δριμύτατα ως κακή διαχείριση, υπερβολικά έξοδα το οποίο συνδυάστηκε με την βαθιά ύφεση της χώρας.
Τώρα καθώς η κυβέρνηση στην Αθήνα κρέμεται από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης η ΑΕΚ έχει βρει, αυτό που ελπίζει ότι θα είναι ο τοπικός της σωτήρας. Ο μεγιστάνας του πετρελαίου και της ναυτιλίας, Δημήτρης Μελισσανίδης.
" Ξεκινάμε από το μηδέν και είναι η μοίρα μας να πετύχουμε" είπε ο δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο όπου παρουσίασε τους μάνατζερ του και την έναρξη της πώλησης των εισιτηρίων για τη νέα σεζόν. Προέβλεψε επίσης ότι το κλαμπ θα έχει επιστρέψει στη Σούπερ Λίγκα μετά από δύο χρόνια. Ωστόσο με τις προπονήσεις να έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου ο κ.Μελισσανίδης ακόμα διαπραγματεύεται με πιθανούς επενδυτές και δεν έχει ακόμα αναφέρει πόσα θα βάλει ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή οι τοπικές αρχές ανακρίνουν πέντε πρώην προέδρους του συλλόγου για, όπως αναφέρει η αστυνομία, ένα ποσό 170,8εκατ. ευρώ ληξηπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και προστίμων. Αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία ακόμα παλεύει να ξεπληρώσει τα χρέη της και να μείνει στην ευρωζώνη, η ομάδα προσπαθεί να γεμίσει το εξαντλημένο ρόστερ της και να κάνει μια καθαρή επανεκκίνηση εκτός Σούπερ Λίγκας.
Ιδρυμένη το 1924 στην Αθήνα, η ΑΕΚ είναι μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες της χώρας και αναμφισβήτητα αυτή με τη βαθύτερη συναισθηματική έλξη. Το όνομα της είναι το ελληνικό ακρωνύμιο για το Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως γιατί ο σύλλογος δημιουργήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες που έφυγαν από την Πόλη κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η ΑΕΚ έχει κερδίσει 28 εθνικούς τίτλους και μέσα στα χρόνια έχει τακτικά καλές θέσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα πρόσφατα προβλήματα της, αν και ακραία δεν αποτελούν ακριβώς σοκ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται μακροχρόνια από σκάνδαλα στημένων αγώνων και βρόμικο χρήμα Το 2003, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να "γυαλίσει" την εικόνα του αθλητισμού πριν από την Ολυμπιάδα, ο τότε ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης οδηγήθηκε σε αποχώρηση με το βάρος των κατηγοριών ότι έλειπαν εκατομμύρια από τα ταμεία της ομάδας αλλά και μια εξέγερσης των παικτών.
Καταδικάστηκε για απάτη το 2009 και τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια φυλάκισης ενώ πρόσφατα δικάζεται για ξέπλυμα χρήματα, υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή και στήσιμο αγώνων με τη συμμετοχή άλλων ομάδα. Ο κ.Ψωμιάδης αρνήθηκε τα πάντα. Ο δικηγόρος του Χρήστος Στάθης είπε στον τοπικό Τύπο τον Μάιο ότι ο πελάτης του είναι καταρρακωμένος από τον υποβιβασμό της ΑΕΚ αλλά δεν νιώθει ότι έχει μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κατάρρευση της ομάδας.
Μετά την αποχώρηση του (Ψωμιάδη), ο σύλλογος είχε φιλόδοξα σχέδια για να επανακάμψει το οποία όμως υποσκάπτονταν, όπως η ελληνική οικονομικά, από το αυξανόμενο χρέος. Το 2007 έφεραν τον Βραζιλιάνο επιθετικό, Ριβάλντο για 1.3εκατ. ευρώ τη σεζόν. Τα εντυπωσιακά του ψαλιδάκια ενεργοποίησαν τους οπαδούς και βοήθησαν τις πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας να φτάσουν σε αριθμό ρεκόρ.
Αλλά ανέλπιστα η ΑΕΚ δεν κατάφερε να περάσει στο προσοδοφόρο Champions League. Τα έσοδα συρρικνώθηκαν με αποτέλεσμα την αποχώρηση των παικτών-στάρ. Η ΑΕΚ σημείωσε απώλειες 15.8εκατ. ευρώ τη σεζόν 2008-09 ενώ την προηγούμενη είχε έσοδα 12εκατ. Ο σύλλογος αναπηδούσε από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη, ο καθένας με φρέσκιες υποσχέσεις αναγέννησης.
Η κινούμενη με πίστωση ελληνική οικονομία άρχισε να παραπαίει επίσης. Τον Οκτώβριο του 2009 μια νέα κυβέρνηση άφησε άφωνη την ευρωζώνη αποκαλύπτοντας τα πολύ υψηλότερα από τα γνωστά χρέη πυροδοτώντας την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Τα χρέη της ΑΕΚ μεγάλωσαν καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά μειώθηκαν ενώ τα χρήματα από το κρατικό μονοπώλιο τζόγου, τον ΟΠΑΠ συρρικνώθηκαν. Ως το τέλος της σεζόν 2011-21 η ΑΕΚ είχε απώλειες της τάξης των 60εκατ. σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε. Αυτό ήταν σχεδόν το 1/4 των 264,7εκατ ευρώ που ήταν τα χρέη των 14 ομάδων της Σούπερ Λίγκας μαζί.
Στα μέσα του 2012, με την Ελλάδα να ταλανίζεται από διαμαρτυρίες για την επώδυνη λιτότητα, η ΑΕΚ δεν μπορούσε να πληρώσει τους παίκτες της και τους έλυνε τα συμβόλαια. Οι περισσότεροι έφυγαν. Η ομάδα έφτιαξε μια ομάδα από νεαρούς, φτηνούς ερασιτέχνες, οι οποίοι προσέφεραν μια ακόμα απογοητευτική σεζόν.
Ο Έβαλντ Λίνεν, πρώην παίκτης από τη Γερμανία, ανέλαβε ως προπονητής τον Οκτώβριο του 2012. Ξεκίνησε να παρέχει ένα σπάνιο μπόνους για τους παίκτες του, δωρεάν πρωινό. Οι ιατρικές εξετάσεις είχαν δείξει ότι πολλοί από αυτούς δεν έτρωγαν καλά. "Βρήκαμε πολλούς παίκτες με έλλειψη σιδήρου και άλλα πράγματα λόγω της διατροφής" δήλωσε ο Λίνεν που τους έδωσε και δελτία για δείπνα. "Σε άλλες χώρες οι παίκτες δεν φαντάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ" είχε τονίσει.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο κ.Λίνεν έφυγε επίσης, απολυόμενος μετά από μια ακόμα ήττα στις αρχές Απριλίου. Τον διαδέχθηκε ο Τραϊανός Δέλλας, ένας πρώην παίκτης της ΑΕΚ από τη χρυσή περίοδο της ομάδας. Στις 14 Απριλίου όταν η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Πανθρακικό έπαιζε τη βιωσιμότητα της. Ακόμα και μια ισοπαλία θα εξασφάλιζε μια ακόμα σεζόν με τηλεοπτικά έσοδα και μια ευκαιρία να επαναδιαπραγματευθεί τα χρέη της. Η ήττα σήμαινε σίγουρη χρεοκοπία και υποβιβασμό από τη Σούπερ Λίγκα.
Το σκορ ήταν 0-0 με τρία λεπτά να απομένουν όταν ο αμυντικός της ΑΕΚ Μαυρουδής Μπουγαΐδης τέντωσε το δεξί του πόδι. Ήταν μια προσπάθεια να διώξει ένα σουτ από την εστία αλλά αντίθετα την κάρφωσε στα δίχτυα της ΑΕΚ, ένα αυτογκόλ. Εξοργισμένοι οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στο γήπεδο και οι παίκτες έτρεξαν στα αποδυτήρια για την ασφάλεια τους.
Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και επίσης δήλωσε επίσημα χρεοκοπία, κάτι που την έριξε ακόμα πιο βαθιά στην τρίτη, ερασιτεχνική, κατηγορία αλλά τις επέτρεψε να σβηστούν τα χρέη της. Παρ' όλα αυτά τον Μάρτιο η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα συλλήψεως για πέντε πρώην προέδρους. Τους Ανδρέα Δημητρέλο, Ντέμη Νικολαΐδη, Νίκο Θανόπουλο, Γιώργο Κιντή και Σταύρο Αδαμίδη. Όλοι τους οικειοθελώς εμφανίστηκαν για να απαντήσουν για τους φόρους, όπως είπε η αστυνομία. Όλοι τους αρνήθηκαν ότι έκαναν κάτι κακό.
Ο κ.Θανόπουλος, που ήταν πρόεδρος τη σεζόν 2009-10, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση μετά από μια σύντομη δίκη στις 28 Ιουνίου για αποτυχία να πληρώσει το συσσωρευμένο χρέος των 78.8εκατ. ευρώ προς το κράτος. Η ποινή ανεστάλη εν αναμονή καταβολής ενός ποσού 36.500 ευρώ για την υπόθεση. Κάτι σύνηθες δηλαδή για τα ελληνικά οικονομικά εγκλήματα. Ο κ.Θανόπουλος σκοπεύει να ασκήσει έφεση σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.
"Η συνείδηση μου είναι καθαρή" είπε ο κ.Θανόπουλος μετά την ετυμηγορία: "Πιστεύω ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσα με πολλές προσωπικές θυσίες". Ένας αστυνομικός ανέφερε ότι πλέον είναι θέμα των κατηγόρων να αποφασίσουν πότε θα δικαστούν οι άλλοι. Η ομάδα υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Δημητρέλο ο οποίος ήταν πρόεδρος τον καιρό που εκδόθηκαν τα εντάλματα τονίζοντας ότι το χρέος προήλθε από ενέργειες πριν την σύντομη θητεία του, η οποία έληξε τον Απρίλιο. Η δήλωση δεν απέδιδε ευθύνες σε κανέναν άλλο. Ο κ.Δημητρέλος είπε σε μια συνέντευξη του ότι προσπάθησε να κρατήσει την ομάδα λειτουργικά ώστε να μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον αγοραστή. "Αυτό δεν συνέβη καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε" τόνισε σημειώνοντας ότι δεν ήταν υπεύθυνος για το ρόστερ και την κακή αγωνιστική εικόνα.
Εν τω μεταξύ ο νέος ιδιοκτήτης, κ.Μελισσανίδης, ήδη μιλάει για την ανέγερση του σταδίου του κλαμπ το οποίο έχει κατεδαφιστεί. Περίπου 20εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωση, το ένα τρίτο του υπολογισμένου κόστους, διατίθεται για το έργο σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό ο οποίος το περιγράφει σαν οικονομικό όφελος. Τα μισά χρήματα από τα εισιτήρια διαρκείας της νέας σεζόν θα διατεθούν για την κατασκευή του γηπέδου, το οποίο θα ονομάζεται "Αγια Σοφιά" όπως ο ορθόδοξος ναός, πλέον μουσείο, στην Πόλη.
"Είναι μια συμβολική κίνηση" είπε η υπεύθυνη Τύπου του συλλόγου Αγγελική Αρκάδη. "Θα δώσει στους οπαδούς της ΑΕΚ την ικανοποίηση ότι βοήθησαν σε αυτή τη διαδικασία. Με τον ίδιο τρόπο οι πρόσφυγες από την Πόλη έχτισαν το πρώτο στάδιο της ΑΕΚ" συμπλήρωσε".
Πηγή: ΑΕΚ1924.gr