Η ΑΕΚ στην ξένη αγορά
Το Sport24.gr αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ΑΕΚ έχει πλέον αλλάξει ρότα στις μεταγραφικές επιδιώξεις της και είναι αναγκασμένη να αναζητεί τις απαιτητές λύσεις στην ξένη αγορά.
Η ΑΕΚ «ξεψαχνίζοντας» την ελληνική αγορά τα προηγούμενα δύο χρόνια, προχώρησε στην απόκτηση παικτών που έχουν παραστάσεις και περιθώρια εξέλιξης ενώ με προσεχτικές κινήσεις και ματιές στις ξένες αγορές επένδυσε και και σε ξένους παίκτες με καλά ποδοσφαιρικά χρόνια μπροστά τους (Γιόχανσον, Σιμόες, Κρισάντους) δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναδειχθούν μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Ωστόσο από το αρχικό σχέδιο δεν είναι εύκολο πλέον να ακολουθηθεί πιστά. 'Ελληνες ποδοσφαιριστές που να είναι διαθέσιμοι (δηλαδή ελεύθεροι) και ικανοί να κάνουν τη διαφορά δεν υπάρχουν πολλοί, θα ισχυριζόταν κάποιος με ασφάλεια ότι τέτοιος συνδυασμός είναι σπάνιος. Δεν είναι αρκετοί πάντως ούτε εκείνοι που θεωρούνται πραγματικά ξεχωριστοί ενώ ανήκουν σε ομάδες. Όταν μάλιστα λαμβάνεται η απόφαση προσέγγισής τους, διαπιστώνεται το συμπέρασμα που καθιστά την απόκτησή τους αδύνατη.
Ας λάβουμε ως παράδειγμα την περίπτωση του Δημήτρη Κουρμπέλη, αμυντικού μέσου του Αστέρα Τρίπολης. Οταν η ΑΕΚ έσπευσε να ρωτήσει για το ποσό με το οποίο η ομάδα της Αρκαδίας θα παραχωρούσε τον ποδοσφαιριστή, εισέπραξε απάντηση απαγορευτική: Ενα εκατ. ευρώ! Ναι, ένα εκατ. ευρώ για έναν παίκτη αδιαμφισβήτητα ταλαντούχο ο οποίος όμως έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να πιάσει τέτοια τιμή. Δεν είναι τυχαίο ότι ομάδες με σαφώς περισσότερα έσοδα, όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, επίσης δεν έχουν ασχοληθεί.
Με ένα τέτοιο ποσό, οποιαδήποτε ελληνική ομάδα θα έβρισκε στη διεθνή ελεύθερη αγορά ποδοσφαιριστή που θα έκανε τη διαφορά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο 24χρονος Σουηδός Γιάκομπ Γιόχανσον αμείβεται με 220.000 ευρώ το χρόνο και τούτη τη στιγμή βρίσκεται τουλάχιστον ένα επίπεδο ψηλότερα από τον Κουρμπέλη, μπορεί και να αντιληφθεί έναν βασικό λόγο για την αναγκαστική στροφή της ΑΕΚ στην ξένη αγορά.
Στις ως σήμερα μεταγραφικές κινήσεις της, η Ενωση έχει δείξει ξεκάθαρη επιθυμία στελέχωσης από την ξένη αγορά. Απέκτησε τον 28χρονο επιτελικό μέσο Βάργκας από τη Βενεζουέλα, τον συνομήλικό του Βραζιλιάνο Ροντρίγκο Γκάλο (δεξιός μπακ), τον 26χρονο μέσο Αντρές Σιμόες από την Πορτογαλία και τον 31χρονο Ραφίκ Τζιμπούρ, ποδοσφαιριστή που είχε αγωνιστεί για δυόμιση σεζόν με τη φανέλα της και στο παρελθόν (Ιούνιος 2008 - Δεκέμβριος 2010). Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η προσθήκη του 23χρονου δεξιού μπακ Βασιλαντονώπουλου ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Απόλλωνα Σμύρνης.
Ψαγμένες επιλογές ελεύθερων παικτών
Η ΑΕΚ καλείται να πετύχει την αγωνιστική ανέλιξή της μέσα από ιδιαίτερα προσεγμένες κινήσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν αλόγιστες σπατάλες και κόστη τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την εταιρική ισορροπία. Εξυπακούεται ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή, η αγοραστική δυνατότητά της μειώνεται ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι απαιτήσεις για όσο το δυνατόν πιο έξυπνες προσθήκες οι οποίες συνάμα θα βοηθήσουν την ομάδα να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδό της.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός της δημιουργίας ενός πολυάριθμου κορμού (17-18) παικτών, κυρίως Ελλήνων, μέσα από τις αναγκαστικές πορείες σε Γ' και Β' Εθνική. Ποδοσφαιριστές που ήδη υπάρχουν στο ρόστερ της ΑΕΚ και θα πορεύονται μαζί της τουλάχιστον κατά τις πρώτες δύο σεζόν της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα. Εκτός εάν προκύψει μεταγραφή τους σε ομάδες του εξωτερικού, κάτι που επί της παρούσης η Ένωση δεν δείχνει διάθεση να συζητήσει.
Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς ζητεί συγκεκριμένα πράγματα από τους ατζέντηδες, κυρίως από εκείνους με τους οποίους έχει προκριθεί προτεραιότητα συνεργασίας, αλλά και όσους τον προσεγγίζουν για να του προτείνουν παίκτες. Καθιστά σαφές ότι η Ένωση ψάχνει για ποδοσφαιριστές με γεμάτες από συμμετοχές σεζόν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ηλικίας κάτω των 30 ετών (ακόμα προτιμότερο αν είναι και κάτω των 28) ετών για τους οποίους θα υπάρχει και περιθώριο μεταπώλησης.
Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί η ΑΕΚ και στο εξής για τη στελέχωση της αμυντικής γραμμής της. Το ανοιχτό θέμα που είναι σημαντικότερο, είναι αυτό του τερματοφύλακα. Οι Κιτρινόμαυροι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Ολλανδό Μούλντερ, με το σκεπτικό ότι ο πρώτος θα πρέπει να είναι και αυτός που θα βοηθήσει τον (τρομερά εξελίξιμο και επαρκέστατο σε προσόντα) Ανέστη να εξελιχθεί.
Άρα αυτό που πλέον επιδιώκει είναι το να προχωρήσει σε συμφωνία με έναν έμπειρο και δοκιμασμένο σε ανώτερο πρωτάθλημα γκολκίπερ (περίπτωση Χάβι Βάρας). Ξένοι θα είναι επίσης ο αριστερός μπακ και ο στόπερ που θα αποκτηθούν, όπως και ο μεσοεπιθετικός που αναμένεται αν προστεθεί στο ρόστερ ως τελευταία πινελιά στη γραμμή κρούσης της ομάδας.