Η Αγγλία στα ημιτελικά, 2-0 την Σουηδία
Με δύο κεφαλιές των Μαγκουάιρ (30') και Ντέλε Άλι (59'), η Αγγλία επικράτησε με σκορ 2-0 της Σουηδίας και έκλεισε μια θέση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. (video)
Αγγλία και Σουηδία συγκρούστηκαν στο Cosmos Arena με έπαθλο ένα εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, με τα "τρία λιοντάρια" να εκτελούν από αέρος τους Σκανδιναβούς και χάρη στις κεφαλιές των Μαγκουάιρ (30') και Ντέλε Άλι (59') να φτάνουν στο τελικό υπέρ τους 2-0.
Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση στη Σαμάρα:
1. ΣΟΥΗΔΙΑ, Η ΑΓΓΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
"Δεν είμαστε σαν εσάς. Δεν είμαστε εσείς. Είμαστε η Σουηδία!" έγραψε ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στο instagram πριν το ματς.
Με ένα flat 4-4-2, long balls, γεμίσματα των μπακ από χαμηλά και μόλις έναν χαφ που μπορούσε να απειλήσει με τη μπάλα χαμηλά (Φόρσμπεργκ), αν υπήρχε μια Αγγλία στο γήπεδο, αυτή ήταν η Σουηδία... Πιασάρικο μεν, άστοχο 100% ποδοσφαιρικά δε το σχόλιο του χρήστη iamzlatanibrahimovic.
Οι Σκανδιναβοί δυσκολεύονταν πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας από τον άξονα και την ίδια στιγμή αδυνατούσαν να εκμεταλλευτούν το θεωρητικό τους προβάδισμα στα άκρα (με 3-5-2 οι Άγγλοι), όπου είχαν από δύο παίκτες σε κάθε πλευρά αντί ενός των αντιπάλων τους.
Κραφτ και Αουγκούστινσον έχουν αξιοπρεπέστατη παρουσία ανασταλτικά, όμως συνήθως το δεύτερο μισό του γηπέδου προς την επίθεση μοιάζει με... ναρκοπέδιο γι' αυτούς.
Η επιλογή να σηκώνουν συχνά και γρήγορα τη μπάλα έμοιαζε μονόδρομος για τους Σουηδούς. Όχι και τόσο σοφή ιδέα απέναντι σε Στόουνς - Μαγκουάιρ, αλλά ίσως και ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να φέρει ένα λάθος της αγγλικής άμυνας προς εκμετάλλευση από τους Μπεργκ - Τόιβονεν.
2. ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΟΔΗΓΟ
Καλή φάση το "It' s coming home" και τα παρελκόμενα, οι Άγγλοι ξορκίζουν κατάρες και κακές αγωνιστικές συνήθειες προχωρώντας στη διοργάνωση, αλλά όσο πιο κοντά έρχεται το τρόπαιο, άλλη τόση είναι η πίεση που προστίθεται στους ώμους των παικτών του Σάουθγκεϊτ.
Τα "τρία λιοντάρια" είχαν την κατοχή της μπάλας, τον έλεγχο του ρυθμού, συγκέντρωση και τρανζίσιον που έσβηναν εν τη γενέσει τους τις όποιες ελπίδες των Σουηδών για "χτύπημα" στην κόντρα.
Την ίδια στιγμή όμως είχαν και το άγχος αποτυπωμένο στις ενέργειες τους επιθετικά. Αργή σκέψη, περιορισμένη κίνηση στο χώρο και αδυναμία να πάρουν πράγματα από τον έξτρα χαφ απέναντι στους Έγκνταλ - Λάρσον.
Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ήρθε η επιτυχημένη αγγλική συνταγή να δώσει τη λύση.
Το πρώτο κόρνερ του αγώνα έμοιαζε με ένα σωστά εκτελεσμένο, παραδοσιακό, english trifle: ο Γιανγκ έβαλε την βάση δίνοντας ιδανική τροχιά στη μπάλα, Χέντερσον - Στόουνς - Ντέλε Άλι - Κέιν έστρωσαν τον δρόμο στο ενδιάμεσο και ήρθε ο Μαγκουάιρ να... σερβίρει το γλύκισμα, νικώντας με καρφωτή κεφαλιά τον Όλσον για να βάλει την Αγγλία σε θέση οδηγού στο ματς.
3. Ο ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ ΕΙΧΕ... ΟΡΕΞΗ, Ο ΠΙΚΦΟΡΝΤ ΟΧΙ
Όλοι οι προπονητές σε όλο τον κόσμο και σε κάθε άθλημα έχουν εμμονές. Έτσι και ο Σάουθγκεϊτ. Η μεγαλύτερη δική του μάλλον εντοπίζεται στον Στέρλινγκ. Αν ο κυνηγός της Σίτι εκφράσει ποτέ του παράπονο για τον προπονητή της Αγγλίας, θα πρέπει να συλληφθεί πάραυτα.
Είναι παίκτης με ταλέντο, τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα. Είναι όμως και σε πολύ κακή κατάσταση. Οι σωστές επιλογές του στο γήπεδο είναι είδος προς εξαφάνιση. Μοιάζει μονίμως ετεροχρονισμένος. Σαν τον φίλο της παρέας που όταν φτιάχναμε συγκροτήματα πιτσιρικάδες ήθελε να κάνει τον τραγουδιστή και ήταν πιο φάλτσος από την γκολάρα του Κουαρέσμα κόντρα στο Ιράν.
Σε παραπάνω από μια περιπτώσεις μια σωστή πάσα του Στέρλινγκ μπορούσε να τελειώσει το ματς. Πολύ περισσότερο να το πετύχει ο ίδιος, όταν τα έκανε σαλάτα στο χαμένο τετ-α-τετ του 45'.
Ο 23χρονος επιθετικός λες και είχε βαλθεί να κάνει την πρόκριση θρίλερ, ευτυχώς για την Αγγλία ο Πίκφορντ δεν είχε καμία τέτοια όρεξη.
Ο γκολκίπερ της Έβερτον είχε μια εκπληκτική επέμβαση στο 47' στην κεφαλιά του Μπεργκ, στερώντας από τους Σουηδούς την ισοφάριση.
Ο Ντέλε Άλι με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Λίνγκαρντ νίκησε τον Όλσον για το 2-0 στο 59' και τρία λεπτά αργότερα ο Πίκφορντ αντέδρασε σωτήρια στο πλασέ του Κλάεσον από τα πέντε μέτρα, στην καλύτερα εκτελεσμένη επίθεση των Σκανδιναβών στη διοργάνωση.
4. ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΡΓΚ ΩΣ ΤΟΝ ΑΝΤΑΜΣ
Ο Μάρκους Μπεργκ ολοκλήρωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 έχοντας 15 τελικές προσπάθειες και κανένα γκολ, το χειρότερο ποσοστό στη διοργάνωση, ωστόσο το συγκεκριμένο στατιστικό μάλλον αδικεί τη συνολική εικόνα του Σουηδού φορ στα γήπεδα της Ρωσίας.
Αν ήταν πιο εύστοχος ενδεχομένως οι Σκανδιναβοί να ψήλωναν το ταβάνι τους, στην ήδη δεδομένη υπέρβαση φτάνοντας στα προημιτελικά.
Πέρα από την όποια αστοχία του, ο Μπεργκ έπεσε και στην... περίπτωση, αφού απέναντι στην Αγγλία η επέμβαση του Πίκφορντ στο 47' είναι άξια επιφωνήματος θαυμασμού.
Αντίθετα με τον 32χρονο φορ, που τουλάχιστον το πάλεψε, αυτός που έπεσε... αμαχητί πριν καν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο Τόνι Άνταμς.
"Ανησυχώ για τους παίκτες της Τότεναμ. Δεν νομίζω ότι γνωρίζουν πώς να νικήσουν...", είχε πει με στόμφο ο πάλαι πότε αρχηγός της Άρσεναλ, αφήνοντας τα οπαδικά του αισθήματα να τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα.
Η Αγγλία προχωράει με ποδοσφαιριστές των Spurs να έχουν καθοριστική συμβολή στην πορεία της και ο Τόνι Άνταμς μάλλον θα εύχεται να μην είχε ανοίξει ποτέ το στόμα του. Αυτό προφανώς ουδόλως απασχολεί τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και τους παίκτες του, μπροστά στο όνειρο της υλοποίησης του "It's coming home".
Γήπεδο: Cosmos Arena Διαιτητής: Bjorn Kuipers (NED) Βοηθοί: Sander Van Roekel (NED), Erwin Zeinstra (NED) ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάννε Άντερσον): Όλσεν, Κραφτ (85' Γιάνσον), Λίντελεφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Έκνταλ, Λάρσον, Κλάεσον, Φόρσμπεργκ (65' Όλσον), Τόιβονεν (65' Γκουϊντέτι), Μπεργκ. ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Γιανγκ, Χέντερσον (85' Ντάιερ), Λίνγκαρντ, Ντέλε Άλι (77' Ντελφ), Κέιν, Στέρλινγκ (90+1' Ράσφορντ). Γκολ: - / 30' Μαγκουάιρ, 59' Ντέλε Άλι Κάρτες: 87' Γκουϊντέτι / 87' Μαγκουάιρ |
AP Photo/Matthias Schrader , Thanassis Stavrakis, Alastair Grant