Η αισιοδοξία, η αποφυγή του Grexit και τα συμπεράσματα
Η συνάντηση UEFA-FIFA, Πολιτείας και ΕΠΟ στο υπουργείο Αθλητισμού έβγαλε θετικά μηνύματα και φαίνεται πως το ποδοσφαιρικό Grexit αποφεύγεται. Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, ώστε να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες (VIDEOS).
Θετικό χαρακτηρίζεται το πρόσημο της κρίσιμης συνάντησης που έλαβε χώρα στο υπουργείο Αθλητισμού ανάμεσα στον γενικό Γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος εκπροσώπησε και την FIFA, στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, στον γγΑ, Ιούλιο Συναδινό, στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, τον Πατρίκ Κομνηνό, και εκπροσώπους των Κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής που δεν συμμετείχε.
Όσα συνέβησαν στο υπουργείο Αθλητισμού
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν και από το ρεπορτάζ, φαίνεται πως αντιλήφθηκε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η Πολιτεία βγήκε ενισχυμένη από την συνάντηση. Άλλωστε, κρίθηκε θετικό το ότι υπήρξε σύμπνοια απ' όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου σχετικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, μετά και τις τροποποιήσεις που θα γίνουν, μέχρι να πάει προς ψήφιση στη Βουλή το διήμερο 6-7 Μαΐου. Το ζήτημα πήρε μια μίνι παράταση, ώστε να λάβει γνώση τόσο η UEFA όσο και η FIFA του νέου νομοσχεδίου και να αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάντως, το ποδοσφαιρικό Grexit φαίνεται πως αποφεύγεται και προκύπτει λύση.
Ένα μείζον θέμα, αυτό των τακτικών δικαστών, δεν αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο, καθώς η FIFA και η UEFA έμαθαν ότι με βάση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα κληρώνονται από το Πρωτοδικείο και δεν θα ορίζονται από τον υφυπουργό Αθλητισμού. Έτσι, λοιπόν, διαμήνυσαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το να υπάρχουν τακτικοί δικαστές, αν συμφωνούν Πολιτεία και Ομοσπονδία. Ήταν ένα ζήτημα που αποτελούσε "αγκάθι", όμως λύνεται.
Από 'κει και πέρα, πολύ σημαντικό είναι το ότι θα περάσει ως φαίνεται η κατάργηση του άρθρου 29 του νόμου του 2006 περί αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο ήθελε είναι να περάσει ως άρθρο στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο η παρακάτω δήλωση του Σταύρου Κοντονή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Τρίτη (28/4) σύμφωνα με την οποία: "Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος.Και με τις οποίες συζητώ και θα τους θέσω ακριβώς αυτά τα όρια της Συνταγματικής τάξης".
Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Ομοσπονδία διατηρεί μεν το αυτοδιοίκητο που αποτελεί απαράβατο όρο και "κόκκινη γραμμή" της UEFA και της FIFA, εντούτοις χάνει την αυτονομία της και οφείλει να υπακούει στους νόμους, κάτι που ζητούσε μετ' επιτάσεως ο Σταύρος Κοντονής. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία απόκλιση ανάμεσα στις δυο πλευρές, μιας και ο κ. Ινφαντίνο είναι αντίθετος στο να μπορεί ο υφυπουργός Αθλητισμού να αποκλείει ομάδες από την Ευρώπη, όμως στις δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση που θα ικανοποιεί τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα υπάρξει λύση.
Οι εκπρόσωποι των Κομμάτων, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας της UEFA εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα πάνε καλά, όμως θα πρέπει να δουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου με τις αλλαγές, προτού τοποθετηθούν οριστικά. Από την άλλη, ο κ. Γκιρτζίκης τόνισε πως διατηρείται ακόμα ο κίνδυνος για τις ομάδες, όμως τόνισε πως η ΕΠΟ θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με όσα θα πουν οι διεθνείς Συνομοσπονδίες.
Πολύ σημαντικό για την συνάντηση ήταν το ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο στο περιθώριό της έλαβε τη λίστα με τους 26 υποψήφιους κατηγορούμενους για την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σταύρος Κοντονής, μάλιστα, ρώτησε τον Ιταλοελβετό παράγοντα κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους τι κάνει η UEFA σε αντίστοιχες περιπτώσεις για πρόσωπα τα οποία διώκονται κακουργηματικά για υποθέσεις που αφορούν στο ποδόσφαιρο και εκείνος ήταν λιτός και σαφής: "Αποκλείονται"! και εννοούσε βέβαια τα πρόσωπα και όχι τις ομάδες.
Συμπερασματικά, φαίνεται να υπάρχει διάθεση να τα βρουν όλες οι πλευρές και να υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς παράλληλα να θιχτεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Σε κάποια πράγματα θα κάνει πίσω η Πολιτεία, προβαίνοντας σε τροποποιήσεις στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ώστε η UEFA και η FIFA να αντιληφθούν ότι στόχος δεν είναι η παρέμβαση στο ποδόσφαιρο, αλλά η βελτίωσή του. Πλέον, άπαντες περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους το νομοσχέδιο στην τελική μορφή του και μετέπειτα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.