Η εμπιστοσύνη σε Γιοβάνοβιτς, το πλάνο ανοικοδόμησης, τα λάθη μετά το 1-1 και η μεγαλύτερη απογοήτευση
Η απόλυτη στήριξη της διοίκησης του Παναθηναϊκού στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας της δουλειάς του Σέρβου, οι ευθύνες του στην αρχική προσέγγιση του ματς με τον ΠΑΟΚ και τα λάθη της ομάδας μετά το γκολ της ισοφάρισης.
Με σαφώς μεγαλύτερη ψυχραιμία -συγκριτικά με το πώς λειτουργούσε το κλαμπ σε αντίστοιχες "δύσκολες" καταστάσεις στο πρόσφατο παρελθόν- υποδέχθηκε ο οργανισμός (και πολύ περισσότερο η ηγεσία) του Παναθηναϊκού, τη δυσκολοχώνευτη εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής (07/11).
Μολονότι η πίεση πέριξ της ομάδας μετά το αρνητικό σερί των τριών τελευταίων αγώνων έγινε ακόμη εντονότερη (όπως ήταν φυσικό κι επόμενο), ουδείς στο "τριφύλλι" έψαχνε την επομένη να βρει "μικρές" δικαιολογίες στην προσπάθεια "ανάγνωσης" της ήττας από το δικέφαλο του Βορρά. Την ίδια ώρα δε, απ’ την πλευρά της διοίκησης εκφραζόταν ξεκάθαρη υποστήριξη προς τον προπονητή κι απόλυτη εμπιστοσύνη στο πλάνο αλλαγών και πλήρους ανοικοδόμησης όλης της ομάδας που έχει ξεκινήσει απ’ το περασμένο καλοκαίρι. Πλάνο που -όπως τονιζόταν- δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε ένα τρίμηνο, αλλά για να αποτυπωθεί (εντός κι εκτός γηπέδου) θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή.
Ασχέτως αν δεν υπάρχει πλέον αυτή η... πολυτέλεια στον Παναθηναϊκό, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρει πολύ σύντομα λύσεις και νίκες για να βγει απ’ την αγωνιστική κρίση και να μην πεταχτεί άλλη μία χρονιά στον κάλαθο των αχρήστων.
Παράλληλα, αυτό που ήταν ξεκάθαρο απ’ την πλευρά της διοίκησης είναι πως ο Γιοβάνοβιτς δουλεύει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα κι όχι με πλάνο ενός έτους. Κι αυτό έχει τη δική του σημασία για να μην υπάρχουν "τριγμοί", αμφιβολίες κι αμφισβητήσεις από κανέναν. Ο Σέρβος τεχνικός άλλωστε, πέρα απ’ τη διοίκηση, έχει την απόλυτη (υπο)στήριξη κι απ’ τους ποδοσφαιριστές του.
Και το τελευταίο είναι ίσως και το πιο σημαντικό προκειμένου να μπορέσει όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα να βρει τις λύσεις, την ισορροπία και την απαιτούμενη σταθερότητα. Και πάνω απ’ όλα για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την ομάδα.
Να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου
Διότι αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο "πλήγμα" για τον Παναθηναϊκό στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ: Το γεγονός ότι η Λεωφόρος γέμισε ασφυκτικά μετά από καιρό, είχε απίστευτο παλμό κι ένταση, αλλά ο κόσμος έφυγε στο τέλος για το σπίτι του με σκυμμένο το κεφάλι και γεμάτος απογοήτευση.
Αυτή η εμπιστοσύνη που ανέκτησε με τόσο κόπο η ομάδα στον πρώτο ενάμισι μήνα της σεζόν, δεν πρέπει να χαθεί και τούτος ήταν κι ο κυριότερος λόγος που κι ο Γιοβάνοβιτς ήταν τρομερά "σκασμένος" μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ. Περισσότερο κι απ’ την ίδια την ήττα...
Παρασύρθηκαν από το ρυθμό
Ο 59χρονος τεχνικός θεωρεί πως η ομάδα του διαχειρίστηκε λάθος το ματς μετά το 1-1, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς τόνισε και στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα. Οι αλλαγές που έκανε μετά το γκολ της ισοφάρισης, ήταν βασισμένες στη λογική να μπουν στο γήπεδο παίκτες που =αν και δεν μπορούν να παίξουν στην ίδια ένταση- εκείνη την ώρα θα μπορούσαν να κρατήσουν περισσότερο την μπάλα, προκειμένου να βρει ο Παναθηναϊκός ένα δεύτερο γκολ.
Αντ’ αυτού όμως το ματς ξαφνικά έγινε... ροντέο και πήγε σε έναν τρελό ρυθμό, άπαντες παρασύρθηκαν κι έχασαν τη συγκέντρωσή τους (με εξαίρεση τον "μπαρουτοκαπνισμένο" Πέρεθ που φώναζε σε όλους να παίξουν πιο ήρεμα και συγκεντρωμένα) και ήρθε μία "παγωμένη" ήττα στο φινάλε.
Η λανθασμένη προσέγγιση
Σαφώς κι ο Γιοβάνοβιτς έχει τις δικές του ευθύνες, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο "διάβασε" αρχικά το ματς με τον ΠΑΟΚ. Η τακτική προσέγγιση με δύο "καθαρούς" κεντρικούς μέσους, απέναντι στα... 4,5 χαφ του Λουτσέσκου (Εσίτι, Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ, Μουργκ και λίγο από... Ζίβκοβιτς) αποδείχθηκε λανθασμένη, καθότι ο Παναθηναϊκός έχασε πλήρως τη μάχη στον άξονα.
Κι επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό πως οι "πράσινοι" δεν είναι ακόμη έτοιμοι σαν ομάδα για να υποδέχονται πολύ πιο συμπαγείς και "μπαρουτοκαπνισμένες" ομάδες όπως είναι ο ΠΑΟΚ, με τη λογική που θα έπαιζαν στη Λεωφόρο κόντρα στον Απόλλωνα, το Βόλο και τον Ιωνικό.
Μπορεί σε λίγους μήνες να είναι πολύ πιο έτοιμος για κάτι τέτοιο ο Παναθηναϊκός. Σ’ αυτή τη φάση ωστόσο, δεν είναι και ίσως θα έπρεπε κι ο Γιοβάνοβιτς να πάει σε μία πιο σφικτή προσέγγιση με τρίτο χαφ για να δώσει εξαρχής ισορροπία.
Να μην γίνει εμμονή το 4-4-1-1
Είναι ξεκάθαρο πως ο 59χρονος τεχνικός και το επιτελείο του δουλεύουν πολύ σκληρά καθημερινά στο Κορωπί, όμως καλούνται να βοηθήσουν και οι ίδιοι περισσότερο τη δουλειά τους, μέσα απ’ τις επιλογές τους. Κι αυτό το δεκαπενθήμερο της διακοπής μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο χρήσιμο από τα προηγούμενα, προκειμένου να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε ρόλους, να ξεκαθαρίσουν οι "αποστολές" κάθε παίκτη, να δουλευτούν κι άλλοι σχηματισμοί κι εναλλακτικές σε συστήματα πέρα από το 4-4-1-1 (που δεν υπάρχει λόγος να γίνει... εμμονή).
Για να ξαναγίνει πολύ πιο απρόβλεπτος ο Παναθηναϊκός και να μην "αποκωδικοποιείται" πλέον τόσο εύκολα απ’ τους αντιπάλους του, όπως έγινε στα δύο τελευταία παιχνίδια...