ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η επόμενη μέρα του ΠΑΟ-ΟΣΦΠ

Oι ρεπόρτερ ΠΑΟ και ΟΣΦΠ αναλύουν τα θετικά και τα αρνητικά των αιωνίων. Σχόλια, καρέ, video, παραλειπόμενα.Όλα για το ντέρμπι

Απουσία 45 λεπτών

O Σωκράτης Μόσχος γράφει για το πως είδε το κυριακάτικο ντέρμπι και τον Παναθηναϊκό...

Απουσία 45 λεπτών.... Ναι, αλλά παρακαλώ επιτρέψτε μου πριν δικαιολογήσω (παρακάτω) τον τίτλο να ξεκινήσω το κείμενο μου με μια ατάκα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτικό να αρχίζεις ένα άρθρο με μια δήλωση.

" Θέλουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα..." είπε μεταξύ άλλων ο Αρκάντιους Μάλαρτζ έξω από τα αποδυτήρια στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ομως το δίλημμα είναι μεγάλο.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός (ο συγκεκριμένος... ) να τα καταφέρει; Μια ομάδα που ουσιαστικά δημιουργεί σε ένα ντέρμπι -παρά την "καραμέλα" της ανέτοιμης ομάδας- δύο φάσεις απέναντι στα αντίπαλα καρέ αλλά και μια ομάδα που παίζει με τον αιώνιο αντίπαλο και έχει κενά καθίσματα μέσα στον πυρήνα των οπαδών της (Θύρα 13), τότε... "χλωμό".

Ναι, "χλωμό" όπως ήταν και το ντέρμπι της πρεμιέρας, παρόλο που κάποιοι από τους οπαδούς των φιλοξενούμενων θα είναι ικανοποιημένοι με την ομάδας τους, που έκανε δύο-τρεις κλασικές ευκαιρίες παραπάνω.

"Η ομάδα μας ήταν πολύ ανοικτή..."

Δεν γνωρίζω αν ο Ζοσέ Πεσέιρο φοβήθηκε το ματς, όμως φάνηκε να θέλει αρχικά να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνά του (το κατάφερε παρά τις γκέλες του Ενακαρίρε), ωστόσο για την εικόνα σε γενικό σύνολο αξίζει να αναφέρουμε δύο φράσεις του στην συνέντευξη Τύπου που αξίζουν σχολιασμό:

- " Αυτό που μας έλειψε ήταν η τελική προσπάθεια. Η μπάλα έφτανε στους επιθετικούς μας η ομάδα μας ήταν πολύ ανοικτή, είχαμε μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές και οι επιθετικοί δεν είχαν στηρίγματα, ούτε μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα", είπε ο Πορτογάλος που συνειδητοποίησε ότι του Παναθηναϊκού του έλειπαν σχεδόν τα πάντα σε μια ελεύθερη και σωστή μετάφραση, την ώρα που ο αντίπαλος του έπαιζε με ένα ουσιαστικά "νέο" αμυντικό δίδυμο.

"Εχουμε δυνατότητες και αξία..."


- "Θέλω να κρατήσουν (οι οπαδοί) αυτή τη φιλοδοξία που έχουν να δουν τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει πολλά και εμείς έχουμε τις δυνατότητες και την αξία να τα κάνουμε αυτά πραγματικότητα" τόνισε ο Πεσέιρο, ο οποίος που να έβλεπε σε βίντεο αγώνα επί του Ολυμπιακού στην Λεωφόρο πριν μερικά χρόνια, όπου ο κόσμος έσπρωχνε κυριολεκτικά την ομάδα στις νίκες. Παράλληλα είμαστε υποχρεωμένοι και θα περιμένουμε σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να πετύχει πολλά χάρη στην αξία της ομάδας του.

Ο κόσμος που βρέθηκε στο "Απόστολος Νικολαϊδης" δεν περίμενε να δει τον Εντογιέ (κυρίως) να φοράει φανέλα αναπληρωματικού, αυτό είναι δεδομένο, όμως υπάρχει η δικαιολογία της καταπόνησης από την ίωση προ ημερών.

Αλλαγή πλάνων...

Το σύστημα 4-1-3-2 που ο Πορτογάλος τεχνικός είχε δοκιμάσει σε ματς της προετοιμασίας πήγε "στράφι" και μετεξελίχθηκε σε "κλασικό" 4-4-2 (Παπαδόπουλος, Μάντζιος) που δεν δημιούργησε καμία απειλητική στιγμή απέναντι στα αντίπαλα καρέ.

Θα πρέπει να σταθούμε και σε κάποια θετικά στοιχεία που εν τέλει θα μπορούσαν να αλλάξουν την έκβαση της εικόνας των γηπεδούχων.

Ο Παναθηναϊκός -χωρίς ωστόσο να αποτελεί και δικαιολογία- είχε σημαντικές απουσίες που παίζουν ρόλο σε τέτοιου είδους μεγάλα ματς. Σαλπιγγίδης, Ιβανσιτς, Μόρις κ.α. είναι μονάδες που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε ένα παιχνίδι, υψηλής σημασίας.

"Μου αρέσει πολύ η ομάδα..."

Η εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου (όπως και με την Κατάνια) με τα στοιχεία Πεσέιρο (πίεση και πάθος) σίγουρα αφήνουν τις όποιες ελπίδες ενόψει συνέχειας, κάτι στο οποίο οι περισσότεροι παίκτες από τους "πράσινους" αναφέρθηκαν.

Για το συγκεκριμένο γεγονός ο 47χρονος τεχνικός δήλωσε στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: " Μου αρέσει πολύ η ομάδα μου και οι παίκτες που έχω. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε στο 100% της φόρμας μας αλλά θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Εχω πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές με πολύ καλή ποιότητα".

Είδωμεν... στην συνέχεια αν ισχύει το τελευταίο και ο Παναθηναϊκός φανεί διαφορετικός στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το επεισόδιο και η ολυμπιακοφροσύνη του Αντζα

Υ.Γ.1: Ανεπίτρεπτο το νέο επεισόδιο εις βάρος του Νασίφ Μόρις. Ελεος πια φτάνει τα όσα δέχεται κατά καιρούς ο Νοτιοαφρικάνος αμυντικός. Εξάλλου είναι κρίμα πάντα να την "πληρώνει" ένας για όλους...

Υ.Γ. 2: Οι όποιοι υπεύθυνοι της "πράσινης" ΠΑΕ, ας φροντίσουν ώστε η καρδιά και ψυχή της ομάδας (ο κόσμος της... αλλά ο κόσμος της εκεί στην Θύρα 13) να επιστρέψει πραγματικά. Γιατί στους 13.430 (μόνο!!!!) που βρέθηκαν στην Λεωφόρο, το κλίμα δεν θύμιζε ντέρμπι "αιωνίων" στην "ήσυχη" αυτή εξέδρα.

Υ.Γ. 3: Πραγματικά καλή ανάρρωση στον εκ των κορυφαίων του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι, Σωτήρη Λεοντίου, που υπέστη έναν άσχημο τραυματισμό.

Υ.Γ. 4: Για άλλη μια φορά ο Παρασκευάς Αντζας "πούλησε" ολυμπιακοφροσύνη μέσα στην Λεωφόρο, βάζοντας τα με τον Εντογιέ ενώ προκαλώντας ακόμα περισσότερο δεν δίστασε να ξύσει το κεφάλι πηγαίνοντας προς τον πάγκο (μετά την αποβολή του) κάνοντας άσεμνες χειρονομίες στην εξέδρα. Μήπως πλέον εκτός από τις κρυφές κάμερες για τους οπαδούς θα πρέπει η νομοθεσία (ο αθλητικός δικαστής) να εφαρμόζει και το σύστημα του βίντεο για τιμωρία... παικτών.



Ποδοσφαιρική αδικία

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης κάνει το δικό του σχόλιο για το ντέρμπι και την εικόνα που έδειξε ο Ολυμπιακός.

Αν μία ομάδα άξιζε τη νίκη στη Λεωφόρο, αυτή ήταν δίχως καμία αμφιβολία ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν το παιχνίδι τους στην έδρα του Παναθηναϊκού, έχασαν απίστευτες ευκαιρίες για να βάλουν γκολ, όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους. Η μπάλα δεν ήθελε να μπει στα δίχτυα...

Φυσικά και ο Ολυμπιακός δεν είναι ικανοποιημένος από την ισοπαλία (0-0) στην πρεμιέρα της δεύτερης Super League και ούτε πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα. Υπάρχει ένα παράπονο για το γεγονός πως η ανωτερότητά του μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν επιβραβεύτηκε με τη νίκη, που εδικαιούτο. Δε νίκησε η ομάδα που έπρεπε βάσει των ευκαιριών που δημιούργησε και η ουσία είναι πως συντελέστηκε μία ποδοσφαιρική αδικία.

Οι ερυθρόλευκοι, αν και με πέντε νέα πρόσωπα στη βασική ενδεκάδα τους σε σχέση με πέρυσι και γενικότερα με μία νέα ομάδα που βρίσκεται σε στάδιο δημιουργίας, είχαν τσαμπουκά, πάθος, θέληση για το "διπλό" και έδειξαν χαρακτήρα, άσχετα αν δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως έχει πει επανειλημμένα και ο Τάκης Λεμονής, ο Ολυμπιακός παίζει πάντα για τη νίκη, σε οποιοδήποτε γήπεδο κι αν αγωνίζεται. Αυτό έκανε και στη Λεωφόρο.

Συγκινητικός ο Άντζας

Με διαφορά, ο Παρασκευάς Άντζας ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού. Ίσως ήταν η κορυφαία παρουσία του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός αψήφησε τις ύβρεις, τα αισχρά συνθήματα των οπαδών του Παναθηναϊκού προς το πρόσωπό του και ήταν ο ηγέτης της πειραϊκής ομάδας μέσα στη Λεωφόρο. Πιο ώριμος από ποτέ, με εξαιρετικές τοποθετήσεις, πάνω απ' όλα έγκαιρες, ήταν πάντα στη σωστή θέση και απομάκρυνε κάθε επικίνδυνη μπαλιά, καταβάλλοντας συγκινητικές προσπάθειες.

Ο αντίπαλος δεν απείλησε καθόλου την εστία του Ολυμπιακού και δεν πάτησε την ερυθρόλευκη περιοχή σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, αφού δέσποζε ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός. Μία φάση όλη κι όλη έκαναν οι πράσινοι (το φάουλ που εκτέλεσε ο Μάτος στον πρώτο ημίχρονο και απέκρουσε ο Νικοπολίδης). Η μορφή του Άντζα κυριάρχησε στο ντέρμπι της πρεμιέρας. Απλά, επιβλητικός!

Πραγματικός λύκος ο Λεντέσμα

Ο Κριστιάν Ραούλ Λεντέσμα αποκτήθηκε για να... συμμαζέψει το κέντρο του Ολυμπιακού και να προσδώσει τρεξίματα και ποιότητα. Ο Αργεντινός αμυντικός μέσος έπαιξε για... τρεις, καθώς οι Στολτίδης και Τοροσίδης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όμως η παρουσία του "λύκου" αναπλήρωσε σε σημαντικό βαθμό τα κενά που άφηναν στη μεσαία γραμμή οι συμπαίκτες του. Ο Λεντέσμα επιβεβαίωσε το προσωνύμιο που τον ακολουθεί από την Αργεντινή και κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες στο κέντρο. Είχε σωστές μεταβιβάσεις, καλή αντίληψη του χώρου όπου βρισκόταν και έδειξε στοιχεία της ποδοσφαιρικής αξίας του. Είναι παίκτης που έλειπε από τη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Κράτησε μόνος του όλη τη μεσαία γραμμή στο ντέρμπι της Λεωφόρου...

Γκαλέτι: Άλλη κλάση



Ύστερα από τέσσερα χρόνια (μετά την αποχώρηση του Στέλιου Γιαννακόπουλου το καλοκαίρι του 2003), ο Ολυμπιακός βρήκε παίκτη κλάσης για τα δεξιά της μεσαίας γραμμής. Στο πρώτο ημίχρονο, ο Λουτσιάν Μαρτίν Γκαλέτι φρόντισε για το... χειρότερο ποδοσφαιρικό βράδυ στην καριέρα του Λεοντίου, ο οποίος δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει. Ο Αργεντινός είναι παίκτης top class και δεν χρειαζόταν η εμφάνισή του στο ντέρμπι για να δείξει τα διαπιστευτήρια του. Στην επανάληψη, κουράστηκε και δεν πήρε πρωτοβουλίες.

Ο Λούα Λούα ήταν καλός, αλλά τού έλειψε η ουσία...



Ο Τρεσόρ Λομάνα Λούα Λούα αμφισβητήθηκε από τους... ειδικούς όταν αποκτήθηκε, όμως όσοι γνωρίζαμε τον παίκτη, δεν αποτελεί έκπληξη η παρουσία του στο ντέρμπι, αν και αγωνίστηκε σε μία περίεργη θέση ("μέσα αριστερά" και πίσω από τον Κοβάτσεβιτς). Ο Κονγκολέζος επιθετικός όσο τον βοηθούσαν οι δυνάμεις του ήταν διαρκής απειλή για την άμυνα του Παναθηναϊκού, η οποία δεν ήταν σε θέση να τον αντιμετωπίσει.

Στην κραυγαλέα ευκαιρία που έχασε (στο δοκάρι του πρώτου ημιχρόνου), θα μπορούσε να πλασάρει άμεσα και να μην κάνει την παραπανίσια ντρίμπλα, ενώ σε δύο περιπτώσεις ακόμα έπρεπε να ήταν πιο ομαδικός στην τελική προσπάθεια και να εκμεταλλευτεί τους συμπαίκτες του. Πάντως, ο Ολυμπιακός πέτυχε... διάνα στη συγκεκριμένη μετεγγραφή, καθώς ο Λούα Λούα είναι ικανότατος παίκτης, με ποιότητα και κλάση.

Όσο για τον Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, ο Σέρβος πάλεψε (ήταν σαφώς στους διακριθέντες) και όπως είπε ο Λεμονής στη συνέντευξη Τύπου πρόκειται για παίκτη-μαχητή. Ο Σέρβος επιθετικός δυσανασχέτησε όταν έγινε αλλαγή, όμως η δήλωση του προπονητή της πειραϊκής ομάδας ήταν αφοπλιστική: " Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να καταλάβουμε πως ο Ολυμπιακός είναι πάνω απ' όλους". Τα λόγια είναι περιττά...

Η δουλειά δεν έβλαψε κανέναν...



Ο Τάκης Λεμονής αμφισβητείται, δέχεται αναίτια σκληρή κριτική από τους πάντες (χωρίς να έχουμε δει τα αποτελέσματα της δουλειάς του στον αγωνιστικό χώρο), όμως προτιμά να μιλάει με πράξεις. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έστησε υποδειγματικά την ομάδα του, αν και τα σχέδια του άλλαξαν μετά τους τραυματισμούς των Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (κυρίως) και Ραούλ Μπράβο. Ίσως, θα μπορούσε να κάνει πιο γρήγορα τις αλλαγές, αλλά είδε πως το σχήμα που παρέταξε αποδίδει και δεν θέλησε να διαταράξει τις ισορροπίες.

Η πίεση που ασκείται στο πρόσωπο του Λεμονή είναι άνευ προηγουμένου, αλλά ο 47χρονος τεχνικός δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά, έχει μάθει να ζει μαζί της. Γνωρίζει κι ο ίδιος πως "σύμμαχος" είναι η εργασία του και σε αυτήν βασίζεται. Ούτε ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του.

Ο Ολυμπιακός φέτος άρχισε μία καινούρια προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσει μία νέα ομάδα, που θα συνεχίσει την κυριαρχία της στον ελληνικό χώρο και θα επιδιώξει την ευρωπαϊκή διάκριση, αλλά παράλληλα να παίζει και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Πολλοί περίμεναν πως οι ερυθρόλευκοι δεν θα έχουν την απαιτούμενη ψυχολογία για να αγωνιστούν στο ντέρμπι της Λεωφόρου εξαιτίας των πολλών αλλαγών που έγιναν αυτό το καλοκαίρι στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Ο Λεμονής, όμως, προετοίμασε την ομάδα του, όπως έπρεπε για τέτοια παιχνίδια ειδικών συνθηκών. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κριθεί, αλλά η σκληρή εργασία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Παράπονα για τη διαιτησία



Ο Ολυμπιακός είδε τον Άντζα να αποβάλλεται με δύο κίτρινες κάρτες και τους Πατσατζόγλου, Στολτίδη, Γκαλέτι να "κιτρινίζονται". Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε ποια κάρτα ήταν σωστή και ποια όχι, αυτό όμως που εκνεύρισε τους πάντες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο ήταν το γεγονός πως ο διαιτητής Γιώργος Κασναφέρης δεν ήταν το ίδιο παρατηρητικός και στα μαρκαρίσματα των παικτών του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, σε δύο περιπτώσεις θα έπρεπε να δείξει την απευθείας κόκκινη κάρτα στους Λεοντίου και Ν' Ντογιέ. Οι δύο παίκτες του Παναθηναϊκού κτύπησαν εν ψυχρώ τους Γκαλέτι και Άντζα αντίστοιχα, μπροστά στα μάτια του Κασναφέρη, που... σφύριξε αδιάφορα. Ούτε κίτρινη κάρτα δεν έδειξε στους δύο πράσινους ποδοσφαιριστές.

Τα highlights του ντέρμπι






Δηλώσεις Μάτος και Λούα Λούα μετά το ντέρμπι:































































































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ