Η Εθνική ομάδα του Ιράν, οι φίλαθλοι και οι δικτάτορες
Οι επιθέσεις Ιρανών στον Μέσι και την Φερνάντα Λίμα. Η συντηρητική δικτατορική ηγεσία και ο λαός που αντιστέκεται. Το Sport24.gr γράφει για την πιο παρεξηγημένη συμμετοχή του Μουντιάλ. Αυτή του Ιράν.
Πρόκειται ίσως για την πιο παρεξηγημένη συμμετοχή του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το Ιράν διαθέτει μια συντηρητική δικτατορική ηγεσία που προκαλεί αντιδράσεις με τις ανακοινώσεις της και έναν λαό που αντιτίθεται όλο και περισσότερο σε αυτή...
Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι τα όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά με τη στάση της ηγεσίας του Ιράν απέναντι στο ντύσιμο της βραζιλιάνας παρουσιάστριας. Πράγματι, οι μολλάδες (αντίστοιχοι παπάδες του Ισλάμ) σοκαρίστηκαν από το φόρεμα του μοντέλου κατά την παρουσίαση της κλήρωσης του Μουντιάλ. Όμως, όπως πολύ συχνά συμβαίνει και στη χώρα μας, έτσι και στο Ιράν οι απόψεις του κόσμου αντιτίθενται πλήρως στις αποφάσεις της εξουσίας
Θα υπενθυμίσουμε τα δυο γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν οι Ιρανοί στα ευρωπαϊκά media.
Το πρώτο είναι ότι κάποιοι φανατισμένοι Ιρανοί φίλαθλοι , ανήσυχοι για το αποτέλεσμα της κλήρωσης του Μουντιάλ και κυρίως για το ματς με την Αργεντινή, μπήκαν στο Facebook του Λιονέλ Μέσι και τον στόλισαν κανονικότατα φτιάχνοντας διάφορα λογοπαίγνια με το όνομα του Αργεντίνου άσου ("Μέσί" στα Ιρανικά σημαίνει χάλκινος):
"Μέσι είσαι φτιαγμένος από χαλκό. Αλλά ακόμα και από χρυσό να ήσουν δεν θα μπορούσες να κάνεις τίποτα" ήταν μια από τις αναρτήσεις που είδαμε στην σελίδα του Μέσι.
Η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από τους Ιρανούς. Διαβάσαμε αναρτήσεις σαν: " Ως Ιρανός θα ήθελα να απολογηθώ προσωπικά στον Μέσι. Οι Ιρανοί δεν είναι έτσι." αλλά και από την κυβέρνηση τους, η οποία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν που ξεκαθάριζε το πόσο το Ιράν σέβεται τον Μέσι αλλά και κάθε αντίπαλο της χώρας στο Μουντιάλ.
Στην ανακοίνωση της ανέφερε μεταξύ άλλων "Ο Λιονέλ Μέσι είναι ένα φαινόμενο και είμαστε περήφανοι που θα τον έχουμε αντίπαλο στο Μουντιάλ. Τα όσα ειπώθηκαν από κάποιους οπαδούς σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τους Ιρανούς. Ο Μέσι έχει και τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας".
Δεν συνέβη το ίδιο και για το θέμα της Φερνάντα Λίμα και του φορέματος της. Η Ιρανική κυβέρνηση στη δημόσια τηλεόραση της, όπου μετέδιδε την κλήρωση του Μουντιάλ έκοβε κάθε σκηνή όπου φαινόταν η Λίμα η οποία φορούσε ένα ομολογουμένως προκλητικό φόρεμα. Προκλητικό, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πολύ περισσότερο για την πουριτανική θεοκρατική ηγεσία του Ιράν.
Το μοντέλο από τη Βραζιλία πρωταγωνίστησε στο Ιρανικό twitter με πάνω από 70.000 tweets για εκείνη και πάλι ακούστηκαν σχόλια όπως "Θα σε σκότωνε αν φορούσες ένα πιο σεμνό φόρεμα ώστε να μπορέσουμε να δούμε ολοκληρωμένα την κλήρωση;" και πάλι κάποιοι Ιρανοί θρήσκοι μπήκαν στο Facebook της παρουσιάστριας και έγραψαν πολλά υβριστικά σχόλια.
Μάλιστα, η Ιρανική κυβέρνηση απαίτησε η επόμενη εμφάνιση της Λίμα για την παρουσίαση της Χρυσής Μπάλας να είναι σεμνότερη ώστε να μην χρειαστεί να κόψουν πάλι σκηνές της εκδήλωσης κατά την μετάδοση.
"Βάλε τσαντόρ (ισλαμικό ένδυμα) Λίμα για να δούμε την κλήρωση" γελοιογραφία του Ιρανικού τύπου. Δεξιά, ένα από τα μηνύματα υποστήριξης προς την παρουσιάστρια "Φερνάντα Λίμα, το Ιράν σε αγαπάει"
Και για αυτό το θέμα υπήρξε αντίλογος. Φυσικά όχι από την Ιρανική ηγεσία αλλά από τους Ιρανούς πολίτες οι οποίοι έσπευσαν να φτιάξουν απολογητική σελίδα στο Facebook τόσο για τον Λιονέλ Μέσι όσο και για την Φερνάντα Λίμα με τίτλο "Οι Ιρανοί απολογούνται στη Φερνάντα Λίμα και στον Λεό Μέσι" (" Iranians Apologize to Fernanda Lima & Leo Messi") η σελίδα μέχρι στιγμής αριθμεί 49.496 Likes που όλο και αυξάνονται.
Η Δύση κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του Ιράν ότι προσβάλει τις γυναίκες με τους Ισλαμικούς της νόμους και η ηγεσία του Ιράν ισχυρίζεται ότι όχι μόνο δεν προσβάλει τις γυναίκες αλλά αντιθέτως τις προστατεύει από τα δυτικά πρότυπα που θέλουν την γυναίκα ημίγυμνη και αντικείμενο του σεξ.
Και ενώ τα πλειοψηφικά ΜΜΕ της δύσης και η Ιρανική ηγεσία θέλουν τις γυναίκες του Ιράν με τσαντόρ κλεισμένες στο σπίτι, οι Ιρανές όχι μόνο πανηγύρισαν την πρόκριση της χώρας τους στο Μουντιάλ αλλά σε κάθε ευκαιρία διαδηλώνουν πολιτικά μαζί με τους άντρες, ρισκάροντας τη ζωή τους.
Ιρανές πανηγυρίζουν στην Τεχεράνη την πρόκριση της χώρας τους στο Μουντιάλ του 2014.
Γυναίκες στο Ιράν διαδηλώνουν τον Ιούνιο του 2009 για τις νοθευμένες εκλογές που ήθελαν νικητή των εκλογών τον συντηρητικό Αχμαντινεζάντ και όχι τον μεταρρυθμιστή Μουσαβί.