ΑΓΓΛΙΑ

Η εξέγερση στην Αγγλία θυμίζει κάτι από Ελλάδα

Η εξέγερση στην Αγγλία θυμίζει κάτι από Ελλάδα

Ο ξεσηκωμός της νεολαίας στην Αγγλία για τον θάνατο ενός 29χρονου από πυρά αστυνομικών, θυμίζει κάτι από Ελλάδα. Ο αθλητισμός βέβαια δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Το Sport24.gr θυμάται τα όσα έλαβαν χώρα στην πατρίδα μας και κάνει συγκρίσεις.

Ο θάνατος ενός ανθρώπου (όσο αθώος ή ένοχος κι αν είναι) από τα χέρια ενός αστυνομικού, που πληρώνεται για να τον προστατεύει, δημιουργεί τις περισσότερες φορές αναταραχές, οι οποίες φτάνουν και σε ακραίες καταστάσεις.

Είναι το ξέσπασμα του λαού κατά της κρατικής καταστολής και της εξουσίας που στερεί από έναν άνθρωπο το δικαίωμα να ζήσει έστω και μέσα στην φυλακή (αν είναι ένοχος). Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως και οι εξεγέρσεις, που προέρχονται κυρίως από τη νεολαία.

Τα όσα βιώνουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο μας θυμίζουν πολλά απ' όσα ζήσαμε πριν 2μιση χρόνια. Ένας 29χρονος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών και στις σκληροπυρηνικές περιοχές της πρωτεύουσας της Αγγλίας, γίνονται μάχες ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικούς.

Αρκετά κτίρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, περιουσίες καταστρέφονται κα ι το Λονδίνο είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης . Ο πρωθυπουργός της χώρας (Ντέιβιντ Κάμερον), ο δήμαρχος του Λονδίνου (Μπόρις Τζόνσον) και η υπουργός Εσωτερικών (Τερέζα Μέι) επέστρεψαν εσπευσμένα από τις διακοπές τους και προσπαθούν να βρουν μια λύση για να λυθεί η κρίση βίας.

Για τρίτη νύχτα (την Δευτέρα), η πρωτεύουσα της Αγγλίας ήταν στο έλεος των επεισοδίων , ενώ η αστυνομία από την πλευρά της προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, συλλαμβάνοντας μέχρι στιγμής 215 άτομα. Δυστυχώς υπάρχει ένας 26χρονος νεκρός , ο οποίος δέχτηκε σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο.

Σε αντίθεση βέβαια με την Ελλάδα, στο "Νησί" αποφάσισαν να ακυρώσουν το φιλικό της Αγγλίας με την Ολλανδία, αφού η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επεισοδίων στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι μέρος της ζωής και όταν υπάρχει μια εξέγερση, μια αναμέτρηση (έστω κι αν είναι φιλική) μπορεί να γίνει η αφορμή για ένα νέο ξέσπασμα.

Η θέση της Τότεναμ

Ο πρόεδρος της Τότεναμ, Ντάνιελ Λέβι, δήλωσε: "Ως μεγάλος εργοδότης και ως μεγάλη επιχείρηση της περιοχής, το κλαμπ μας είναι βαθύτατα συνταραγμένη από αυτά τα γεγονότα. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι για τον αντίκτυπο που θα έχουν στους κατοίκους και στην κοινωνία μας γενικότερα.

Η κατάσταση είναι τέτοια, που οι βάνδαλοι δυστυχώς εκμεταλλεύτηκαν τα γεγονότα, ως μια ευκαιρία να καταστρέψουν ξένη ή δημόσια περιουσία. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίναι κάτι τέτοιο στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η ελπίδα μας είναι ότι θα επικρατήσει η ηρεμία και η τάξη θα αποκατασταθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά προς την αποκατάσταση της περιοχής και του ηθικού των κατοίκων.

Μέσω της δουλειάς που κάνει το κλαμπ στις γειτονιές ξέρουμε ότι υπάρχει σθεναρό το αίσθημα της συλλογικότητας στο Τότεναμ. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα γεγονότα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την επιθυμία όλων μας να βελτιώσουμε την περιοχή και την ποιότητα ζωής και εργασίας μας".

Η εξέγερση στην Αγγλία θυμίζει κάτι από Ελλάδα

Έγκλημα και... ξέσπασμα

Στην Ελλάδα το ζήσαμε πρόσφατα και σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου , από το όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα, όπου υπηρετούσε στο σώμα των Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήταν στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν κόπηκε το νήμα της ζωής για τον 15χρονο στα Εξάρχεια και οι υπόλοιπες νύχτες ήταν... φωτιά στην Αθήνα, αφού η νεολαία και δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεσηκώθηκαν και βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Αλέξη.

Η κατάσταση δυστυχώς δεν άργησε να ξεφύγει και λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία έχασε τον έλεγχο και το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε με πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση . Κτίρια κατεστραμμένα, καταστήματα και τράπεζες είχαν παραδοθεί στις φλόγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και χιλιάδες πέτρες στους πιο κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Εικόνες που συναντά κάποιος μονάχα σε βομβαρδισμένες πόλεις.

Παρά τα όσα έλαβαν χώρα εκείνο το Σάββατο, η αγωνιστική στην Superleague διεξήχθη κανονικά, αν και κάποια παρατράγουδα δεν έλειψαν στα ελληνικά γήπεδα. Στο ΑΕΚ-Πανθρακικός, οπαδοί των γηπεδούχων συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στο Ολυμπιακός-Λεβαδειακός, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ να μην στείλει ανθρώπους για να προστατέψουν το γήπεδο και τελικά όλα πήγαν καλά.

Η εξέγερση στην Αγγλία θυμίζει κάτι από Ελλάδα

Ακόμη και τώρα πάντως, δεν λείπουν οι συγκρούσεις οπαδών με αστυνομικούς όταν υπάρχει αγωνιστική στις αρχές Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το ματς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ (4/12/2010), όπου οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ και ακολούθησε η χρήση χημικών.

Για συνεχής ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο και σ' όλο τον κόσμο μπείτε στο News247.gr

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ