Η εξήγηση στο αγγλικό Βατερλό στην Ευρώπη
Η Αγγλία έμεινε χωρίς ομάδα στα προημιτελικά του Champions League για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Ίσως γίνει το ίδιο και στο Europa League, ενώ οι ομάδες ζητούν αλλαγές, με πρώτη την χειμερινή διακοπή
Η Λίβερπουλ αποκλείστηκε στους ομίλους, Άρσεναλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι στην φάση των "16", έτσι η Αγγλία έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στα προημιτελικά του Champions League.
Αυτό μάλιστα γίνεται για δεύτερη φορά στις τρεις τελευταίες χρονιές, καθώς ούτε την σεζόν 2012-13 δεν υπήρχε ομάδα από το νησί στους "8" της Ευρώπης.
Είναι εντυπωσιακό μάλιστα πως την "χρυσή περίοδο", από το 2006 μέχρι το 2009, 11 φορές αγγλικές ομάδες έφτασαν στα προημιτελικά.
Επιστρέφοντας στην φετινή σεζόν, όσον αφορά στο Europa League, στους "16" υπάρχει μόνο η Έβερτον, η οποία στο πρώτο ματς στο Μέρσεϊσαϊντ είχε νικήσει με 2-1 την Ντινάμο Κιέβου.
Δεν έχει εύκολο έργο στην ρεβάνς το βράδυ της Πέμπτης και αν αποκλειστεί, αυτό θα σημαίνει καμία αγγλική ομάδα δεν θα είναι στους "8" καμίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά την σεζόν 1992-93.
Είναι βαρύ...
Όλο αυτό φαντάζει... βαρύ για το καλύτερο πρωτάθλημα στον πλανήτη, όμως ο τίτλος του "καλύτερου πρωταθλήματος" έρχεται με κάποιο κόστος.
Εκτός από το καλύτερο, το πρωτάθλημα στην Αγγλία είναι και το δυσκολότερο, ενώ όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι χαλαρώνουν λίγο, οι Βρετανοί φορτσάρουν.
Φυσικά μιλάμε για την περιόδο των εορτών. Όλες οι χώρες Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά δεν έχουν αγώνες, ενώ οι Γερμανοί έχουν κενό για και παραπάνω από έναν μήνα!
Η Bundesliga φαντάζει ιδανική, ξεκινά νωρίς και οι ομάδες είναι έτοιμες για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, έχει κάτι παραπάνω από έναν μήνα κενό που άπαντες ξεκουράζονται όταν δεν υπάρχουν και ματς στην Ευρώπη, ενώ είναι το μόνο από τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχει 18 ομάδες και όχι 20. Δηλαδή 34 αγωνιστικές και όχι 38, με την διαφορά αυτή να είναι πολύ σημαντική.
Το είχε γράψει και ο Λουίς Σουάρες
Η Τσέλσι αποκλείστηκε από την Παρί Σεν-Ζερμέν έχοντας παίξει στην σεζόν 44 ματς, με τους Παριζιάνους να έχουν παίξει 45, η Μάντσεστερ Σίτι από την Μπαρτσελόνα έχοντας παίξει 41 ματς έναντι 42 των "μπλαουγκράνα" και η Άρσεναλ από την Μονακό με τους "κανονιέρηδες" να έχουν πριν δώσει 44 ματς έναντι 43 των Μονεγάσκων.
Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια διαφορά, τα ίδια ματς... πάνω-κάτω είχαν δώσει οι ομάδες που απέκλεισαν τους Άγγλους, όμως είναι δεδομένο πως είναι πιο φρέσκοι οι παίκτες τους.
Τα λεφτά στην Αγγλία είναι πολλά και πολλά για όλες τις ομάδες και τις 20. Αυτό σημαίνει πως το πρωτάθλημα είναι πολύ δυνατό, είναι το καλύτερο άλλωστε στον πλανήτη και δεν χωρά αμφιβολία.
Όμως, οι ομάδες και οι παίκτες καταπονούνται, καθώς έχουν γενικότερα δυσκολότερα ματς από αυτά που έχουν οι αντίπαλοί τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στα δικά τους πρωταθλήματα.
Ο Λουίς Σουάρες όταν ήταν στην Λίβερπουλ γκρίνιαζε ζητώντας 15 με 20 μέρες διακοπή τον Ιανουάριο, ενώ έγραψε και στην αυτοβιογραφία του πως αν συγκρίνεις την ένταση των πρωταθλημάτων σε Γερμανία, Ισπανία και Αγγλία, το αγγλικό είναι πολύ πιο δύσκολο.
Από λιοντάρια γίνονται... αρνάκια
Είναι έθιμο στις γιορτές οι Άγγλοι να παίζουν ποδόσφαιρο, όμως η αλήθεια είναι πως το παρακάνουν. Όχι απλά δεν χαλαρώνουν, αλλά ανεβάζουν ρυθμούς, "στριμώχνοντας" μέχρι και τρεις αγωνιστικές σε λιγότερες από 10 μέρες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φυσικά να επέρχεται κούραση, όταν οι άλλοι επιστρέφουν φρέσκοι στις υποχρεώσεις τους και ο Μισέλ Πλατινί είχε πει την καλύτερη ατάκα, αναφέροντας πως οι Άγγλοι τα Χριστούγεννα είναι λιοντάρια και μετά γίνονται... αρνάκια!
Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που ζητούν να υπάρχει διακοπή τον Ιανουάριο και μία καλύτερη κατανομή των αγώνων.
Ο Σαμ Αλαρντάις είχε δηλώσει: "Παίζοντας τόσα παιχνίδια όσα εμείς κατά την διάρκεια Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς κάνει κάθε ομάδα που παίζει στην Ευρώπη να μειονεκτεί".
Οι γιορτές της Παρί και της Τσέλσι
Οι παίκτες της Παρί Σεν-Ζερμέν δεν είχαν κανένα επίσημο ματς από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.
Στο διάστημα αυτό οι παίκτες της Τσέλσι έπαιξαν στις έδρες των Στόουκ, Σαουθάμπτον και Τότεναμ, ενώ υποδέχθηκαν τις Γουέστ Χαμ και Γουότφορντ!
Θυμάστε παραπάνω πόσα ματς αναφέραμε πως είχε παίξει μέχρι η Τσέλσι μέχρι να αποκλειστεί από την Παρί; Είναι 44 ματς, με την Μπάγερν να έχει παίξει μόνο 37 και μέσα στο 2015 μόνο 11!
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως κοιτώντας τους αριθμούς, οι αγγλικές ομάδες κάνουν στο δεύτερο μισό της χρονιάς μέχρι και 20% σπριντς λιγότερα σε κάθε ματς!