ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA φέρνει το αυτόματο οφσάιντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022

Ο Γκρεγκ Πόουσον ελέγχει το VAR στην αναμένετρηση της Τότεναμ με την Λέστερ
Ο Γκρεγκ Πόουσον ελέγχει το VAR στην αναμένετρηση της Τότεναμ με την Λέστερ Ⓒ 2020 FRANK AUGSTEIN/ASSOCIATED PRESS

Θέμα χρόνου μοιάζει μια κομβική αλλαγή στον καταλογισμό οφσάιντ, ο οποίος θα γίνεται με μήνυμα στο βοηθό διαιτητή και χωρίς εξέταση της φάσης. "Αυτοματοποιημένο οφσάιντ", το αποκαλεί ο Αρσέν Βενγκέρ.

Το σύστημα VAR άνοιξε δρόμους για ακόμα μεγαλύτερη επιρροή της τεχνολογίας στις διαιτητικές αποφάσεις ενός αγώνα ποδοσφαίρου, η οποία -όπως φαίνεται- θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αλλάζοντας μέχρι και τη διαδικασία καταλογισμού οφσάιντ.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της FIFA στο τμήμα παγκόσμιας ανάπτυξης ποδοσφαίρου, μίλησε στην εκπομπή "Living Football" για το ζήτημα του οφσάιντ και τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο θα εντοπίζεται στους αγώνες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μία τεχνολογία που βρίσκεται ήδη υπό δοκιμή (η πιο πρόσφατη έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του Κατάρ τον Φεβρουάριο) και η οποία στέλνει σχεδόν στιγμιαίο σήμα στο βοηθό διαιτητή για το αν ένας ποδοσφαιριστής είναι σε θέση οφσάιντ. Ο βοηθός και ο πρώτος διαιτητής αποφασίζουν μόνο για το αν ο εκτεθειμένος ποδοσφαιριστής επηρεάζει τη φάση ή όχι.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε περιπτώσεις οφσάιντ
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε περιπτώσεις οφσάιντ TIMES

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει εντοπισμό κατεύθυνσης της μπάλας, ανίχνευση άκρων των ποδοσφαιριστών και αλγόριθμους, ώστε να παράξει τρισδιάστατο μοντέλο της θέσης ενός παίκτη και να γίνει η σύγκριση της θέσης του με τη θέση οφσάιντ.

"Τα αυτοματοποιημένα οφσάιντ νομίζω ότι θα είναι έτοιμα για το 2022. Αυτοματοποιημένο σημαίνει ότι θα πηγαίνει απευθείας το σήμα στο βοηθό, ο οποίος θα έχει στο ρολόι του ένα κόκκινο φωτάκι που θα του λέει αν υπάρχει ή όχι οφσάιντ", εξήγησε ο Αλσατός παράγοντας.

Η ομάδα TRACAB της σουηδικής εταιρίας ChyronHego στοχεύει να στέλνει την πληροφορία στους διαιτητές μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, χρόνος πολύ μικρότερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει: "Προσώρας, έχουμε καταστάσεις στις οποίες οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται πάνω σε γραμμές για να δούμε αν είναι σε θέση οφσάιντ ή όχι. Κατά μέσο όρο, ο χρόνος που χρειάζεται να περιμένουμε είναι γύρω στα 70 δευτερόλεπτα, μερικές φορές 1:20, μερικές φορές λίγο παραπάνω, όταν η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Είναι σημαντικό, επειδή βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς να ακυρώνονται κατόπιν, για οριακές καταστάσεις. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό βήμα".

Ο σύμβουλος της FIFA και επικεφαλής στο πρόγραμμά της για παγκόσμια ποδοσφαιρική ανάπτυξη, Αρσέν Βενγκέρ
Ο σύμβουλος της FIFA και επικεφαλής στο πρόγραμμά της για παγκόσμια ποδοσφαιρική ανάπτυξη, Αρσέν Βενγκέρ @ 2019 CLAUDE PARIS/ASSOCIATED PRESS


Στο ορίζοντα υπάρχει και μία ενδιάμεση κατάσταση, μία "ημιαυτοματοποιημένη", στην οποία τα σήματα θα στέλνονται στο VAR και αυτός θα ενημερώνει τους βοηθούς διαιτητές του αγώνα. "Πιέζω πολύ σκληρά να έχουμε τα αυτοματοποιημένα οφσάιντ, που σημαίνει ότι το σήμα θα πηγαίνει κατευθείαν στο βοηθό", πρόσθεσε ο Βενγκέρ.

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΦΣΑΙΝΤ

Ο Βενγκέρ αναφέρθηκε και στην εξεταζόμενη αλλαγή του ορισμού του οφσάιντ. Ο πολύπειρος ποδοσφαιράνθρωπος έχει εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία του να αλλάξουν τα δεδομένα και πλέον να μην καταλογίζεται οφσάιντ αν ένας παίκτης βρίσκεται έστω σε ένα σημείο πιο μπροστά από έναν αντίπαλο, αλλά αν ολόκληρο το σώμα του είναι πιο μπροστά από τον προτελευταίο αμυνόμενο.

Μάλιστα, ο Βενγκέρ αποκάλυψε ότι θα υπάρξει πειραματική χρήση του νέου κανονισμού στην Κίνα το επόμενο διάστημα: "Αυτό που έχουμε προγραμματίσει είναι ένα πείραμα 6 μηνών, με τη μισή σεζόν να παίζεται με τον παλιό κανονισμό και τη μισή σεζόν με τον καινούργιο. Στη συνέχεια θα βγάλουμε συμπεράσματα".

Η φάση του οφσάιντ του Σαλάχ στο Μπράιτον - Λίβερπουλ
Η φάση του οφσάιντ του Σαλάχ στο Μπράιτον - Λίβερπουλ


"Γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο υπάρχουν 4 οφσάιντ σε έναν αγώνα Premier League. Με βάση την ανάλυση των καταστάσεων που κάναμε, θα έχουμε μόνο 2 οφσάιντ με το νέο κανονισμό. Έχουμε και οριακές περιπτώσεις, στις οποίες ο επιτιθέμενος μπορεί να έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα από αυτό που περιμένουμε, οπότε πρέπει να το δοκιμάσουμε", εξήγησε.

Οποιαδήποτε αλλαγή που έχει να κάνει με το οφσάιντ, πάντως, δεν αποφασίζεται απ' τη FIFA, αλλά από τον IFAB, το θεματοφύλακα των κανονισμών του ποδοσφαίρου, ο οποίος εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτεινόμενες αλλαγές.

Photo Credits: © 2021 Frank Augstein, Claude Paris/Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ