Η γυναίκα που έκανε το deal της Σίτι!
To Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ της Αμάντα Στέιβλι, της γυναίκας που μεσολάβησε για την αγορά της μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι από τον βαθύπλουτο Σεϊχη Μανσούρ. Η εταιρεία της, όπως έχει διαρρεύσει, είναι αυτή που βρίσκεται πίσω και από την πιθανή πώληση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Τον Ιούλιο του 2008 ο πρώην πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι και ισχυρός άνδρας στην Ταϊλάνδη, Ταξίν Σιναβάτρα προσέλαβε την πρώην σπρίντερ και διακεκριμένη businesswoman, Αμάντα Στέιβλι να φέρει υποψήφιους επενδυτές για τους "πολίτες".
Η 38χρονη επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας PCP Capital Partners έδρασε αποτελεσματικά, εκμεταλλευόμενη τις άριστες σχέσεις της με Άραβες αξιωματούχους. Αυτή είναι η εταιρεία που φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους του Παναθηναϊκού αποκαλύπτοντας προσφορές από υποψήφιους Άραβες επενδυτές.
" Μέσω της ADUG (Abu Dhabi United Group) έκανα τις επαφές μου για τον κ. Ταξίν. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές σε εμιράτα και από επιχειρηματίες που ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του.
Πάντα είχε στο μυαλό του να φέρει σταθερότητα στον σύλλογο αλλά και να συνάψει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους οπαδούς. Το Άμπου Ντάμπι φημίζεται για τις εμπορικές δραστηριότητες και την αξιοπιστία του. Δεν ήθελε απλά να ξεπουλήσει την ομάδα" έλεγε η κ. Στέιβλι.
Εκτός όμως από τον πρώην ιδιοκτήτη, Ταξίν Σιναβάτρα, την δαιμόνια Αμάντα Στέιβλι εμπιστεύονταν τυφλά και ο νυν μεγαλομέτοχος Σείχ Μανσούρ. Πρόκειται για τον ετεροθαλή αδελφό, του νυν προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Ημιράτων και Εμίρης του Άμπου Ντάμπι, Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναζιάν. Δίχως αμφιβοία, είναι ο πιο πλούσιος παράγοντας στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Ο Μανσούρ, εξουσιοδότησε τον Δρ. Σουλεϊμάν Αλ Φαχίμ, εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας "Hydra Properties" προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον Σιναβάτρα. Η πλέον καθοριστική παρέμβαση ήταν ωστόσο της Στέιβλι. Ο Σιναβάτρα έπειτα από τις συστάσεις της Στέιβλι, αντιλήφθηκε το σοβαρό ενδιαφέρον του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και το κολοσσιαίο deal έγινε πραγματικότητα.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι που τελεσφόρησαν. Εκτός από την Στέιβλι και τον Αλ Φαχίμ της "Hydra Properties" σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε και ο Αλί Γιασέμ, σύμβουλος του Αλ Φαχίμ.
Η Στέιβλι χρειάστηκε να ταξιδέψει αρκετές φορές στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Η 38χρονη, η οποία στο παρελθόν εργάστηκε και ως μοντέλο, χαρακτηρίστηκε δικαιολογημένα, ως η πιο ισχυρή γυναίκα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο και στη Λίβερπουλ, όμως η οι υποψήφιοι επενδυτές από το Ντουμπάι αποσύρθηκαν την ύστατη στιγμή.
Η περιουσία του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν εκτιμάται σε 550 δισ. λίρες, 55 φορές μεγαλύτερη δηλαδή από του Αμπράμοβιτς.
Η Στέιβλι δηλώνει εργασιομανής. Μάλιστα αυτοχαρακτηρίζεται ως η "νύφη που το 'σκασε" σημειώνοντας: " Όποιος με παντρευτεί θα πρέπει να είναι ήρωας της κολάσεως για να με αντέξει στη ζωή του". Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο το 2003 απέρριψε πρόταση γάμου από τον πρίγκιπα Άντριου!
Εδώ και μία δεκαετία οι business σε χώρες της Μέσης Ανατολής πηγαίνουν περίφημα. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αράβων "κροίσων" χάρη στην αυτοπεποίθηση της και τις επικερδείς συμφωνίες της. Δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση της Μάντσεστερ Σίτι.
Σε ανύποπτη στιγμή η διάσημη dealmaker είχε πει: "Δεν παίζει ρόλο αν κερδίζω 8 εκατ. λίρες ή 200 εκατ. λίρες. Απλά θέλω πηγαίνω στο κρεβάτι μου το βράδυ και να λέω πως έκανα καλή δουλειά".
Δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε από το ΒΒC ως "το χρυσό κορίτσι που κάνει τα μεγαλύτερα deal στον αραβικό κόσμο".