Η ιστορία των εφήβων στα παγκόσμια πρωταθλήματα
Τρεις ημιτελικοί σε 4 παγκόσμια πρωτάθληματα για τους εφήβους.Η Αυστραλία, το πεπρωμένο μας
Ο θρίαμβος της Αθήνας
Η αρχή έγινε το 1995 με χρυσό μετάλλιο. Στο αξέχαστο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας, εν μέσω πυρκαγιών στην Αττική που προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του ΟΑΚΑ, η παρέα του Ρετζιά, του Παπανικολάου, του Κακιούζη, του Χατζή και των άλλων παιδιών, τα περισσότερα εκ των οποίων έκαναν σπουδαία καριέρα στην Α1 και όχι μόνο, πραγματοποίησε περίπατο προς το χρυσό μετάλλιο. Νίκησε και τα 8 παιχνίδια που έδωσε με μέση διαφορά 32,5 πόντων και μέση συγκομιδή στην επίθεση 99,4 πόντων ανά αγώνα! Τόσο ολοκληρωτική επικράτηση σε ένα τουρνουά σπανίως έχει βιώσει το παγκόσμιο μπάσκετ.
Το μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη
Στα ημιτελικά έφτασε η Εθνική εφήβων και την τελευταία φορά που έπαιξε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήταν το 2003 και πάλι επί ελληνικού εδάφους, αυτή τη φορά στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης, όπου πρωταγωνίστησε μια ακόμα εξαιρετικά ταλαντούχα φουρνιά με μπροστάρηδες τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, τον Στράτο Περπέρογλου και τον Κώστα Βασιλειάδη.
Η Εθνική πήγαινε… τρένο ως τον τελικό, όμως ένα βήμα πριν την σταμάτησε απότομα η Λιθουανία. Με τον Λίνας Κλέιζα να κάνει μεγάλο παιχνίδι (27π., 13ρ.) οι Λιθουανοί νίκησαν 75-72 και υποχρέωσαν τους εφήβους μας να παίξουν στον μικρό τελικό προκαλώντας τη μήνι του Σχορτσιανίτη, που έσπαγε ό,τι έβρισκε στα αποδυτήρια. Τελικώς η Εθνική παρηγορήθηκε με το χάλκινο μετάλλιο, που κατέκτησε με τη νίκη 73-64 επί της Κροατίας των Ούκιτς, Μάρκο Τόμας και Μάρκοτα.
Στα χαμηλά στην Πορτογαλία
Η μόνη συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα που δεν συνοδεύτηκε με πρόκριση στα ημιτελικά ήταν αυτή του 1999 στην Πορτογαλία Η Εθνική με Φώτση, Λάζαρο Παπαδόπουλο, Γλυνιαδάκη, Παπαμακάριο και Διαμαντόπουλο κατάφερε να μπει στους «8», αλλά τερμάτισε τελικά στην 7η θέση νικώντας στον σχετικό αγώνα κατάταξης τη Βραζιλία με 84-61.
Η Αυστραλία, το πεπρωμένο μας
Η αλήθεια είναι πως η Εθνική εφήβων έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την Αυστραλία στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Κοινώς, τη βρίσκει συνεχώς μπροστά της, όπως και τώρα που καλείται να την αποκλείσει για να παίξει στον μεγάλο τελικό.
Το 1995 τα «καγκουρό» είχαν την ατυχία να είναι οι φιναλίστ του τελικού, που όλοι ήξεραν από πριν ότι θα τον κέρδιζε η πανίσχυρη Εθνική μας. Όπερ και εγένετο φυσικά, αν και η Αυστραλία κατάφερε κάτι που καμία άλλη ομάδα σε εκείνο το τουρνουά δεν είχε καταφέρει: έχασε από τους εφήβους μας με διαφορά μικρότερη των 20 πόντων, για την ακρίβεια με 18! Ήταν κι αυτός ένας τίτλος τιμής… Ο Ρετζιάς σε εκείνο τον τελικό είχε κάνει… όργια με 33 πόντους και 21 ριμπάουντ, ενώ ο Παπανικολάου πέτυχε το τελευταίο καλάθι του αγώνα από τη σέντρα και στο… ημίφως, καθώς οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση του ΟΑΚΑ κόντεψαν να διακόψουν τον αγώνα.
Το 1999 στην Πορτογαλία ήταν η σειρά της Αυστραλίας να πανηγυρίσει. Η Εθνική μας συνάντησε τα «καγκουρό» στον προημιτελικό, όπου παρά τους 16 πόντους του Φώτση, έχασε 72-70 και αποκλείστηκε από τον ημιτελικό. Σε εκείνον τον αγώνα έπαιξε για λίγο δίχως να κάνει τίποτα σημαντικό και ο Ντέιβιντ Άντερσεν, που σήμερα μεγαλουργεί στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Το 2003 Ελλάδα και Αυστραλία δεν συναντήθηκαν στο… τσακ. Οι μεν Αυστραλοί, πανίσχυροι με τον Άντριου Μπόγκουτ να κάνει πράματα και θάματα, έκαναν το χρέος του παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό, όπου θα έπαιζε και η Εθνική μας αν δεν αποκλειόταν από τους Λιθουανούς.