Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Τα πάντα άρχισαν το 1930 στην Ουρουγουάη και στην Νότιο Αφρική τον Ιούνιο διεξάγεται η 19η διοργάνωση, καθώς το 1942 και το 1946 δεν πραγματοποιήθηκε το τουρνουά λόγω του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Τα 18 τρόπαια τα έχουν κερδίσει 7 διαφορετικά κράτη, με την Βραζιλία να έχει τις περισσότερες κατακτήσεις με 5, το 1958, το 1962, το 1970, το 1994 και το 2002.
Τέσσερις κατακτήσεις έχει η Ιταλία, η οποία είναι η Παγκόσμια πρωταθλήτρια αυτήν την στιγμή, ενώ πέραν του 2006 έχει φτάσει στην κορυφή το 1934, το 1938 και το 1982.
Η Γερμανία έχει πάρει το τρόπαιο 3 φορές (1954, 1974, 1990), από 2 φορές η Αργεντινή (1978, 1986) και η Ουρουγουάη (1930, 1950) και από μία η Γαλλία (1998) και η Αγγλία (1966).
1930 – Ουρουγουάη
Στο πρώτο Μουντιάλ πήραν μέρος μόλις 13 ομάδες, 9 από την Αμερική και 4 από την Ευρώπη.
Η οικοδέσποινα, Ουρουγουάη, ήταν η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια κερδίζοντας με 4-2 την Αργεντινή στον τελικό.
Tο πρώτο γκολ στην ιστορία το θεσμού πέτυχε ο Γάλλος, Λουσιέν Λορέν, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Αργεντινός, Γκιγέρμο Στάμπιλε με 8 τέρματα.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουρουγουάη – Αργεντινή 4-2
Σκόρερς: 12' Ντοράδο, 57' Σέα, 68' Ιριάρτε, 89' Έκτορ Κάστρο / 20' Πεσέγιε, 37' Στάμπιλε
Γήπεδο: "Εστάντιο Σεντενάριο", Μοντεβιδέο
Διαιτητής: Τζον Λάντζενους (Βέλγιο)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Εντρίκε Μπαγεστέρος, Νασάτσι, Μαστσερόνι, Χοσέ Αντράντε, Λορένσο Φερνάντες, Χεστίδο, Ντοράδο, Ιριάρτε, Σκαρόνε, Σέα, Έκτορ Κάστρο.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Ντέλα Τόρε, Πατερνόστερ, Πέδρο Σουάρες, Χουάν Εβαρίστο, Μόντι, Μάριο Εβαρίστο, Πεσέγιε, Μανουέλ Φερέιρα, Βαράγιο, Στάμπιλε.
1934 – Ιταλία
Το δεύτερο Μουντιάλ πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία με 16 ομάδες, ενώ για πρώτη φορά έγιναν προκριματικά, στα οποία πήραν μέρος 32 χώρες.
Και πάλι η οικοδέσποινα ήταν η πρωταθλήτρια με την Ιταλία να κερδίζει στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1 στην παράταση, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Τσέχος, Όλντριχ Νεγέντλι με 5 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Τσεχοσλοβακία – Ιταλία 1-2 (παρ.)
Σκόρερς: 76' Πουτς / 81' Όρσι, 95' Σκιάβιο
Γήπεδο: "Νατζιονάλε", Ρώμη
Διαιτητής: Ιβάν Έκλιντ (Σουηδία)
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Πλάνιτσκα, Τστιρόκι, Ζένισεκ, Κάμπαλ, Κρτσιλ, Κοστάλεκ, Νεγέντλι, Σβόμποντα, Πουτς, Γιούνεκ, Σομπότκα.
ΙΤΑΛΙΑ: Κόμπι, Μοντζέλιο, Αλεμάντι, Μόντι, Φεράρις, Μπερτολίνι, Μεάτσα, Φεράρι, Γκουάιτα, Όρσι, Σκιάβιο.
1938 – Γαλλία
Η Ιταλία έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε δύο συνεχόμενα παγκόσμια κύπελλο, καθώς πήρε το τρόπαιο και στην Γαλλία το 1938.
Οι "ατσούρι" κέρδισαν με 4-2 την Ουγγαρία στον τελικό του Παρισιού (Μονπελιέ), ενώ πρώτος σκόρερ του τουρνουά ήταν ο Βραζιλιάνος, Λεονίντας, με 7 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουγγαρία – Ιταλία 2-4
Σκόρερς: 8' Τίτκος, 70' Σαρόσι / 6' και 35' Κολαούσι, 16' και 82' Πιόλα
Γήπεδο: "Ολιμπίκ ντε Κολόμπ", Παρίσι
Διαιτητής: Ζορζ Καπντεβίγ (Γαλλία)
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Σβάμπο, Μπίρο, Πόλγκαρ, Σζουκς, Λάζαρ, Σζαλάι, Σίντζε, Σζενγκέλερ, Τίτκο, Σας, Σαρόσι.
ΙΤΑΛΙΑ: Ολιβιέρι, Φόνι, Ράβα, Αντρεόλο, Σεραντόνι, Λοκατέλι, Μεάτσα, Φεράρι, Μπιαβάτι, Κολαούσι, Πιόλα.
1950 – Βραζιλία
Έπειτα 12 χρόνια το Μουντιάλ επανήλθε στην Βραζιλία και είναι το μοναδικό στο οποίο ουσιαστικά δεν έγινε τελικός.
Στα ημιτελικά έφτασαν Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία και Ισπανία, δημιουργήθηκε όμιλος μέσα από τον οποίο αναδείχθηκε ο πρωταθλητής.
Η Ουρουγουάη πήρε τον τίτλο μαζεύοντας 5 βαθμούς (2 νίκες – ισοπαλία) και με την Βραζιλία να έχει 4 βαθμούς (2 νίκες), τελικός θεωρήθηκε η μεταξύ τους αναμέτρηση.
Η "τσελέστε" κέρδισε με 2-1 την "σελεσάο" μέσα στο "Μαρακανά", ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Βραζιλιάνος, Αντεμίρ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουρουγουάη – Βραζιλία 2-1
Σκόρερς: 66' Σκιαφίνο, 79' Χίγκια / 47' Φριάσα
Γήπεδο: "Μαρακανά", Ρίο ντε Τζανέιρο
Διαιτητής: Τζορτζ Ρίντερ (Αγγλία)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μάσπολι, Ματίας Γκονσάλες, Τεχέρα, Αντράντε, Γκαμπέτα, Χούλιο Πέρες, Βαρέλα, Μίγκες, Χίγκια, Μοράν, Σκιαφίνο.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μοασίρ Μπαρμπόσα, Ζουβενάλ, Αγκούστο, Μπιγκόντε, Ζοσέ Κάρλος Μπάουερ, Ντανίλο, Ζιζίνιο, Ζαΐρ, Φριάσα, Τσίκο, Αντεμίρ.
1954 – Ελβετία
Στην συμπλήρωση 50 χρόνων της FIFA η διοργάνωση έγινε στο «σπίτι» της, στην Ελβετία, με την Γερμανία να κατακτά το πρώτο της τρόπαιο, ως Δυτική Γερμανία.
Στον τελικό έγινε το "θαύμα της Βέρνης", καθώς η Ουγγαρία είχε 32 ματς αήττητη, είχε κερδίσει την 2η ομάδα των Γερμανών με 8-3 στον όμιλο, αλλά στον τελικό έχασε με 2-3.
Οι Ούγγροι μάλιστα είχαν προηγηθεί με 2-0 στα πρώτα 8 λεπτά, ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Ούγγρος, Σάντορ Κόκσις, με 11 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουγγαρία – Γερμανία 2-3
Σκόρερς: 6' Πούσκας, 8' Σζίμπορ / 10' Μόρλοκ, 18' και 84' Ραν
Γήπεδο: "Βάνκντορφ", Βέρνη
Διαιτητής: Γουΐλιαμ Λινγκ (Αγγλία)
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γκρόσικς, Μπόζσικ, Μπουζάνσκι, Λάντος, Ζακάριας, Λοράντ, Τοθ, Σζίμπορ, Πούσκας, Κόκσις, Χιντεγκούτι.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τούρεκ, Ποσίπαλ, Έκελ, Κολμάιερ, Λάιμπριχ, Μάι, Μόρλοκ, Φριτζ Βάλνερ, Ραν, Σέφερ, Ότμαρ Βάλνερ.
1958 – Σουηδία
Το πρώτο τρόπαιο για την Βραζιλία ήρθε στην 6η διοργάνωση, κερδίζοντας στον πιο παραγωγικό τελικό της ιστορίας την διοργανώτρια, Σουηδία, με 5-2.
Την παράσταση έκλεψε φυσικά ο 17άχρονος, Πελέ, ενώ ο Γάλλος, Ζιστ Φοντέν, πέτυχε 13 γκολ, επίδοση που αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Σουηδία – Βραζιλία 2-5
Σκόρερς: 4' Λίντχολμ, 80' Σίμονσον / 9' και 32' Βαβά, 55' και 90' Πελέ, 68' Ζαγκάλο
Γήπεδο: "Ρασούντα", Σόλνα
Διαιτητής: Μορίς Γκιγ (Γαλλία)
ΣΟΥΗΔΙΑ: Κάλε Σβένσον, Μπιόριεσον, Μπέργκμαρκ, Άξμπομ, Πάρλινγκ, Μπενγκτ Γκούσταβσον, Σκόγκλουντ, Χάμριν, Λίντχολμ, Γκρεν, Άγκνε Σίμονσον.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Ντζάλμα Σάντος, Νίλτον Σάντος, Ιντεράλντο Μπελίνι, Ζίτο, Ορλάντο Περάνια, Γκαρίντσα, Ζαγκάλο, Ντιντί, Πελέ, Βαβά.
1962 - Χιλή
Η Βραζιλία έγινε στην Χιλή η δεύτερη χώρα που κατέκτησε το Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κερδίζοντας την Τσεχοσλοβακία με 3-1 στον τελικό.
Ο Πελέ λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε μόνο στα δύο πρώτα παιχνίδια, ενώ στους σκόρερς από 4 γκολ πέτυχαν οι Γκαρίντσα, Βαβά (Βραζιλία), Λεονέλ Σάντσες (Χιλή), Φλόριαν Άλμπερτ (Ουγγαρία), Βαλεντίν Ιβάνοβ (ΕΣΣΔ), Ντράζαν (Γιουγκοσλαβία).
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Τσεχοσλοβακία 3-1
Σκόρερς: 17' Αμαρίλντο, 69' Ζίτο, 78' Βαβά / 15' Μασόπουστ
Γήπεδο: "Νασιονάλ ντε Τσίλε", Σαντιάγκο
Διαιτητής: Νικολάι Λατίτσεβ (ΕΣΣΔ)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Ντζάλμα Σάντος, Μάουρο Ράμος, Ζόζιμο, Νίλτον Σάντος, Ζίτο, Ντιντί, Γκαρίντσα, Αμαρίλντο, Ζαγκάλο, Βαβά.
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Σχροφ, Νόβακ, Ποπλούχαρ, Πλούσκαλ, Τίχι, Κβάσνακ, Ποσπίχαλ, Μασόπουστ, Γελίνεκ, Καντράμπα, Σχέρερ.
1966 - Αγγλία
Η Αγγλία στην πατρίδα της πήρε το μοναδικό μέχρι σήμερα τρόπαιό της, κερδίζοντας την Γερμανία με 4-2 στον τελικό, στην παράταση, με ένα γκολ πάντως που δεν μπήκε ποτέ.
Ο Τζεφ Χερστ είναι ο μοναδικός που έχει πετύχει χατ-τρικ σε τελικό, αν και στο δεύτερο και πιο σημαντικό γκολ η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και εν συνεχεία στην γραμμή, όχι μέσα από αυτή.
Το τρόπαιο εν συνεχεία κλάπηκε και το βρήκε ένας σκύλος κάτω έναν φράκτη, ενώ πρώτος σκόρερ ηταν ο Πορτογάλος, Εουσέμπιο, με 9 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Αγγλία - Γερμανία 4-2
Σκόρερς: 18', 101' και 120' Χερστ, 78' Πίτερς / 12' Χάλερ, 90' Βέμπερ
Γήπεδο: "Γουέμπλεϊ", Λονδίνο
Διαιτητής: Γκότφραϊντ Ντάινστ (Ελβετία)
ΑΓΓΛΙΑ: Μπανκς, Κοέν, Τζακ Τσάρλτον, Μπόμπι Μουρ, Ρέι Γουΐλσον, Στάιλς, Μπολ, Πίτερς, Μπόμπι Τσάρλτον, Χερστ, Ρότζερ Χαντ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τιλκόβκι, Χέτζις, Σουλτζ, Βέμπερ, Σνέλιντζερ, Μπεκενμπάουερ, Όβεραθ, Χάλερ, Έμεριχ, Σέελερ, Χελντ.
1970 - Μεξικό
Η Βραζιλία και ο Πελέ επέστρεψαν δυναμικά το 1970 στο Μεξικό και με μαθήματα ποδοσφαίρου κατέκτησαν την κορυφή για τρίτη φορά, κερδίζοντας με 4-1 την Ιταλία στον τελικό.
Το γκολ του Κάρλος Αλμπέρτο στον τελικό ήταν εντυπωσιακό με το passing να μένει στην ιστορία, όπως και μία απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς (Αγγλία) σε προσπάθεια του Πελέ στο ματς του ομίλου, ενώ ο Γερμανός, Γκερτ Μίλερ ήταν πρώτος σκόρερ με 10 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Ιταλία 4-1
Σκόρερς: 18' Πελέ, 66' Ζέρσον, 71' Ζαϊρζίνιο, 86' Κάρλος Αλμπέρτο / 37' Μπονινσένια
Γήπεδο: "Αζντέκα", Μεξικό
Διαιτητής: Ρούντι Γκλέκνερ (Γερμανία)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Χέρκουλες Μπρίτο, Ουΐλσον Πιάτσα, Κάρλος Αλμπέρτο, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Πελέ, Τοστάο.
ΙΤΑΛΙΑ: Αλμπερτόζι, Μπέργκνις, Φακέτι, Τσέρα, Ροζάτο, Μπερτίνι, Ματσόλα, Ντε Σίστι, Ντομενγκίνι, Μπονινσένια, Ρίβα.
1974 - Γερμανία
Με ηγέτη τον Φρανς Μπεκενμπάουερ η Δυτική Γερμανία στην πατρίδα της πήρε το δεύτερό της τρόπαιο.
Αντίπαλος στον τελικό ήταν Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, η οποία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και έχει πολλά παράπονα για την διαιτησία.
Για πρώτη φορά δόθηκε το τρόπαιο με την σημερινή του μορφή, καθώς μέχρι το 1970 υπήρχε το Jules Rimet, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Πολωνός, Γκρζέγκορζ Λάτο, με 7 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολλανδία - Δ. Γερμανία 1-2
Σκόρερς: 2' πέν. Νέεσκενς / 25' πέν. Μπράιτνερ, 43' Γκερντ Μίλερ
Γήπεδο: "Ολίμπιασταντιον", Μόναχο
Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Σούουρμπιρ, Ρίισμπεργκεν, Χάαν, Κρολ, Βιμ Γιάνσεν, Φαν Χάνεγκεμ, Ρεπ, Ρένσενμπρινκ, Κρόιφ, Νέεσκενς.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σεπ Μάιερ, Βογκτς, Μπεκενμπάουερ, Σβάρζενμπεκ, Μπράιτνερ, Μπόνχοφ, Όβεραθ, Χένες, Γκραμπόβσκι, Χέλζενμπαϊν, Γκερντ Μίλερ.
1978 - Αργεντινή
Για ακόμη μία φορά η Ολλανδία του απόλυτου ποδοσφαίρου έπαιξε στον τελικό με την οικοδέσποινα και ηττήθηκε, έχοντας πολλά παράπονα.
Η οικοδέσποινα βέβαια ήταν η Αργεντινή που κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας τους "οράνιε" με 3-1 στην παράταση.
Δύο γκολ στον τελικό πέτυχε ο Μάριο Κέμπες, ο οποίος με 6 συνολικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολλανδία - Αργεντινή 1-3 (παρ.)
Σκόρερς: 82' Νάνινγκα / 37' και 104' Κέμπες, 115' Μπερτόνι
Γήπεδο: "Μονουμεντάλ", Μπουένος Άιρες
Διαιτητής: Σέρτζιο Γκονέλα (Ιταλία)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Μπραντς, Κρολ, Πόορτβλαϊτ, Χάαν, Βιμ Γιάνσεν (75' Σούουρμπιρ), Βίλι Φαν Ντε Κέρκχοφ, Ρένε Φαν Ντε Κέρκχοφ, Ρένσενμπρινκ, Ρεπ (58' Νάνινγκα) Νέεσκενς.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Φιλιόλ, Ολγκίν, Γκαλβάν, Πασαρέλα, Ταραντίνι, Αρντίλες (66' Λαρόσα), Γκαγιέδο, Μπερτόνι, Όσκαρ Αλμπέρτο Ορτίς (75' Χάουσμαν), Λεοπόλντο Λούκε, Κέμπες.
1982 – Ισπανία
Το 1982 στην Ισπανία η Ιταλία αναδείχθηκε πασκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της κερδίζοντας με 3-1 την Δυτική Γερμανία στον τελικό της Μαδρίτης.
Σε αυτήν την διοργάνωση αυξήθηκαν οι ομάδες και από 16 έγιναν 24, μέσα σε αυτές όμως δεν ήταν η Ολλανδία, η οποία είχε δύο συνεχόμενους τελικούς, αλλά στα προκριματικά αποκλείστηκε από Γαλλία και Βέλγιο.
Μορφή της διοργάνωσης ήταν ο Ιταλός στράικερ, Πάολο Ρόσι, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6. Έβαλε ένα στον τελικό με την Δ. Γερμανία, δύο στον ημιτελικό με την Πολωνία και τρία στον όμιλο των προημιτελικών στο ματς με την Βραζιλία.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ιταλία – Δ. Γερμανία 3-1
Σκόρερς: 57' Πάολο Ρόσι, 69' Ταρντέλι, 81' Αλτομπέλι / 83' Μπράιτνερ
Γήπεδο: "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", Μαδρίτη
Διαιτητής: Αρνάλντο Σέζαρ Κοέλιο (Βραζιλία)
ΙΤΑΛΙΑ: Τζοφ, Κολοβάτι, Σιρέα, Τζεντίλε, Καμπρίνι, Μπέργκομι, Οριάλι, Ταρντέλι, Μπρούνο Κόντι, Γκρατζιάνι (7' Αλτομπέλι) (89' Καούζιο), Πάολο Ρόσι.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σούμαχερ, Καλτζ, Στίλικε, Κάρλχαϊνς Φέρστερ, Μπερντ Φέρστερ, Μπρίγκελ, Μπράιτνερ, Ντρέμλερ (62' Χρούμπες), Ρούμενινγκε (70' Χάνσι Μίλερ), Λιτμπάρσκι, Φίσερ.
1986 – Μεξικό
Δεύτερος συνεχόμενος χαμένος τελικός για την Δυτική Γερμανία το 1986 στο Μεξικό, όπου η Αργεντινή κέρδισε με 3-2 έπειτα από ένα συναρπαστικό ματς και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά.
Η διοργάνωση αρχικά είχε οριστεί να γίνει στην Κολομβία, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων του κράτους… μετακόμισε στο Μεξικό.
Στα προημιτελικά έγινε ίσως το πιο διάσημο ματς στην ιστορία του θεσμού, καθώς συγκρούστηκαν Αργεντινή και Αγγλία τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς.
Εκεί ο Μαραντόνα έβαλε δύο γκολ (σκορ 2-1 η Αργεντινή), το ένα με το χέρι, γνωστό και ως "το χέρι του Θεού" και το άλλο περνώντας όλη την αντίπαλη άμυνα, το οποίο ψηφίστηκε ως το γκολ του αιώνα το 2002 στην ιστοσελίδα της FIFA.
Πρώτος σκόρερ με 6 γκολ ήταν ο Άγγλος, Γκάρι Λίνεκερ, ενώ από 5 είχαν Μαραντόνα, Καρέκα και Μπουντραγκένιο.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Αργεντινή – Δ. Γερμανία 3-2
Σκόρερς: 23' Μπράουν, 55' Βαλντάνο, 83' Μπουρουτσάγκα / 74' Ρούμενινγκε, 80' Φέλερ
Γήπεδο: "Αζντέκα", Μεξικό
Διαιτητής: Ρομουάλντο Αλπί Φίλιο (Βραζιλία)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πουμπίδο, Χοσέ Λουΐς Μπράουν, Κουσιούφο, Ρουγκέρι, Σέρχιο Μπατίστα, Μπουρουτσάγκα (90' Τρομπιάνι), Έκτορ Ενρίκε, Χιούστι, Ολαρτικοετσέα, Μαραντόνα, Βαλντάνο.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σούμαχερ, Γιάκομπς, Καρλ-Χάινς Φέρστερ, Μπρίγκελ, Έντερ, Ματέους, Μπέρτχολντ, Μπρέμε, Μάγκατ (65' Χένες), Ρούμενινγκε, Άλοφς (46' Φέλερ).
1990 – Ιταλία
Στην Ιταλία το 1990 η Δυτική Γερμανία έφτασε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό, αλλά αυτήν την φορά τα κατάφερε, παίρνοντας μάλιστα εκδίκηση από την Αργεντινή.
Το πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε στο 85’ έδωσε το τρίτο τρόπαιο στους Γερμανούς, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν με 6 γκολ ο Ιταλός, Σαλβατόρε Σκιλάτσι.
Το Καμερούν έφτασε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στην παράταση από την Αγγλία, ενώ ο Ροζέ Μιλά σε ηλικία 38 ετών έβαλε 4 γκολ στην διοργάνωση.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Αργεντινή – Δ. Γερμανία 0-1
Σκόρερ: 85' πέν. Μπρέμε
Γήπεδο: "Ολίμπικο", Ρώμη
Διαιτητής: Εντγκάρδο Κοντεσάλ (Μεξικό)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Γκοϊκοετσέα, Ρουγκέρι (46' Μονσόν), Σιμόν, Σερισουέλα, Σενσίνι, Λορένσο, Μπασουάλδο, Μπουρουτσάγκα (54' Καλδερόν), Τρόλιο, Μαραντόνα, Ντεσότι.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ίλγκνερ, Άουγκενταλερ, Κέλερ, Μπούσβαλντ, Μπέρτχολντ (74' Ρόιτερ), Μπρέμε, Χέσλερ, Ματέους, Λιτμπάρσκι, Φέλερ, Κλίνσμαν.
*κόκκινη 64' Μονσόν & 87' Ντεσότι
1994 - ΗΠΑ
Το Μουντιάλ του 1994 είναι ιστορικό για την Ελλάδα, καθώς πήρε μέρος για πρώτη φορά στην διοργάνωση, με απογοτευτικά πάντως αποτελέσματα, καθώς έχασε με 0-4 από Αργεντινή και Βουλγαρία και με 0-2 από την Αργεντινή.
Μπορεί η εθνική της χώρα μας να δέχτηκε πολλά τέρματα στη διοργάνωση όμως ήταν από τις λιγότερο παραγωγικές της ιστορίας.
Η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα που έφτασε τις 4 κατακτήσεις κερδίζοντας στον τελικό την Ιταλία με 3-2 στα πέναλτι, μετά το 0-0 σε κανονική διάρκεια και πέναλτι.
Πρώτοι σκόρερς ήταν με 6 γκολ ο Βούλγαρος, Κρίστο Σκόιτσκοφ και ο Ρώσος, Όλεγκ Σαλένκο.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Ιταλία 0-0 (3-2 πέν.)
Γήπεδο: "Ρόουζ Μπόουλ", Πασαντίνα
Διαιτητής: Σάντορ Πουλ (Ουγγαρία)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Ζορζίνιο (22' Καφού), Μπράνκο, Αλνταΐρ, Μάρσιο Σάντος, Μαζίνιο, Μάουρο Σίλβα, Ντούνγκα, Ζίνιο (106' Βιόλα), Μπεμπέτο, Ρομάριο.
ΙΤΑΛΙΑ: Παλιούκα, Μπεναρίβο, Μαλντίνι, Μπαρέζι, Μούσι (34' Απολόνι), Αλμπερτίνι, Ντίνο Μπάτζο (95' Εβάνι), Μπέρτι, Ντοναντόνι, Ρομπέρτο Μπάτζο, Μασάρο.
*Πέναλτι: Μπαρέζι (Miss), Μάρσιο Σάντος (Miss), Αλμπερτίνι (Goal), Ρομάριο (Goal), Εβάνι (Goal), Μπράνκο (Goal), Μασάρο (Miss), Ντούνγκα (Goal), Ρ. Μπάτζο (Miss)
1998 - Γαλλία
Στην πατρίδα της η Γαλλία κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου, θριαμβέυοντας με 3-0 επί της Βραζιλίας στον τελικό με πρωταγωνιστή τον Ζινεντίν Ζιντάν.
Ο Νταβόρ Σούκερ οδήγησε στην 3η θέση την Κροατία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ, ενώ τέταρτη ήταν η Ολλανδία, η οποία είχε χάσει στα πέναλτι από την Βραζιλία στον ημιτελικό.
Κορυφαίος της διοργάνωσης ήταν ο Ρονάλντο, αλλά παραμένει άγνωστο το γιατί ήταν σε κακή κατάσταση στον τελικό.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 πήρε την μορφή με την οποία διεξάγεται μέχρι σήμερα, δηλαδή η ομάδες αυξήθηκαν από 24 σε 32.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Γαλλία 0-3
Σκόρερς: 27' και 45'+1 Ζιντάν, 93' Πετί
Γήπεδο: "Σταντ ντε Φρανς", Σεν-Ντενί / Παρίσι
Διαιτητής: Σαΐντ Μπεργκολά (Μαρόκο)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75' Εντούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45' Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.
ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Καρεμπέ (57' Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Ντζορκαέφ (75' Βιεϊρά), Γκιβάρς (66' Ντουγκαρί).
2002 - Ν.Κορέα-Ιαπωνία
Για πρώτη φορά το 2002 το Μουντιάλ διεξήχθη σε άλλη ήπειρο πέραν της Ευρώπης και της Αμερικής και για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε από δύο χώρες, την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.
Η Βραζιλία με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει 8 γκολ (πρώτος σκόρερ) κατέκτησε το τρόπαιο για 5η φορά στην ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό με 2-0 την Γερμανία, με το "φαινόμενο" να βάζει και τα δύο γκολ.
Η Γαλλία είχε την χειρότερη επίδοση παγκόσμιας πρωταθλήτριας, καθώς αποκλείστηκε στον όμιλο με δύο ήττες από Σενεγάλη και Δανία και ισοπαλία με την Ουρουγουάη, χωρίς μάλιστα να πετύχει γκολ.
Η Τουρκία πήρε την 3η θέση και η Νότιος Κορέα την 4η, έχοντας αποκλείσει Ιταλία και Ισπανία με... διαιτητικά θαύματα.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Γερμανία - Βραζιλία 0-2
Σκόρερ: 67' και 79' Ρονάλντο
Γήπεδο: "Ιντερνάσιοναλ Στάντιουμ Γιοκοχάμα", Γιοκοχάμα
Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Λίνκε, Ράμελοβ, Μέτζελντερ, Χάμαν, Γιέρεμις (77' Γκέραλντ Ασαμόα), Φρινγκς, Μπόντε (84' Τζίγκε), Σνάιντερ, Κλόζε (74' Μπίρχοφ), Νόιβιλ.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μάρκος, Λούσιο, Εντμίλσον, Ρόκε Ζούνιορ, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κλέμπερσον, Ροναλντίνιο (85' Ζουνίνιο Παουλίστα), Ριβάλντο, Ρονάλντο (90' Ντενίλσον).
2006 - Γερμανία
Το 2006 η διοργάνωση επέστρεψε στην Ευρώπη (Γερμανία) και οι ευρωπαίοι κυριάρχησαν, με τις Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία να φτάνουν στα ημιτελικά.
Οι Ιταλοί αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για 4η φορά, κερδίζοντας τους Γάλλους με 5-3 στα πέναλτι.
Ζιντάν και Ματεράτσι είχαν διαμορφώσει το 1-1 της κανονικής διάρκειας, ενώ στην παράταση ήταν και πάλι πρωταγωνιστές με τον πρώτο να δίνει κουτουλιά στο στήθος του δεύτερου.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ιταλία - Γαλλία 1-1 (5-3 πέν.)
Σκόρερς: 19' Ματεράτσι / 7' πέν. Ζιντάν
Γήπεδο: "Ολίμπιασταντιον" / Βερολίνο
Διαιτητής: Οράσιο Ελισόντο (Αργεντινή)
ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Τζαμπρότα, Φάμπιο Καναβάρο, Ματεράτσι, Γκρόσο, Γκατούζο, Πίρλο, Καμορανέσι (86' Ντελ Πιέρο), Περότα (61' Ντε Ρόσι), Τότι (61' Ιακουΐντα), Τόνι.
ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Σανιόλ, Τουράμ, Γκαλάς, Αμπιντάλ, Βιεϊρά (56' Αλού Ντιαρά), Μακελελέ, Ριμπερί (100' Τρεζεγκέ), Μαλουντά, Ζιντάν, Ανρί (107' Βιλτόρ).
*κόκκινη 110' Ζιντάν
**Πέναλτι: Πίρλο (Goal), Βιλτόρ (Goal), Ματεράτσι (Goal), Τρεζεγκέ (Miss), Ντε Ρόσι (Goal), Αμπιντάλ (Goal), Ντελ Πιέρο (Goal), Σανιόλ (Goal), Γκρόσο (Goal)
Τα logos όλων των διοργανώσεων
1950 - 1954 - 1958 - 1962
1966 - 1970 - 1974 - 1978
1982 - 1986 - 1990 - 1994
1998 - 2002 - 2006 - 2010
Οι μασκότς όλων των διοργανώσεων
1966 (Willie) - 1970 (Juanito) - 1974 (Tip and Tap) - 1978 (Gauchito)
1982 (Naranjito) - 1986 (Pique) - 1990 (Ciao) - 1994 (Striker)
1998 (Footix) - 2002 (Ato, Kaz and Nik) - 2006 (Goleo VI) - 2010 (Zakumi)
Τα 18 τρόπαια τα έχουν κερδίσει 7 διαφορετικά κράτη, με την Βραζιλία να έχει τις περισσότερες κατακτήσεις με 5, το 1958, το 1962, το 1970, το 1994 και το 2002.
Τέσσερις κατακτήσεις έχει η Ιταλία, η οποία είναι η Παγκόσμια πρωταθλήτρια αυτήν την στιγμή, ενώ πέραν του 2006 έχει φτάσει στην κορυφή το 1934, το 1938 και το 1982.
Η Γερμανία έχει πάρει το τρόπαιο 3 φορές (1954, 1974, 1990), από 2 φορές η Αργεντινή (1978, 1986) και η Ουρουγουάη (1930, 1950) και από μία η Γαλλία (1998) και η Αγγλία (1966).
1930 – Ουρουγουάη
Στο πρώτο Μουντιάλ πήραν μέρος μόλις 13 ομάδες, 9 από την Αμερική και 4 από την Ευρώπη.
Η οικοδέσποινα, Ουρουγουάη, ήταν η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια κερδίζοντας με 4-2 την Αργεντινή στον τελικό.
Tο πρώτο γκολ στην ιστορία το θεσμού πέτυχε ο Γάλλος, Λουσιέν Λορέν, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Αργεντινός, Γκιγέρμο Στάμπιλε με 8 τέρματα.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουρουγουάη – Αργεντινή 4-2
Σκόρερς: 12' Ντοράδο, 57' Σέα, 68' Ιριάρτε, 89' Έκτορ Κάστρο / 20' Πεσέγιε, 37' Στάμπιλε
Γήπεδο: "Εστάντιο Σεντενάριο", Μοντεβιδέο
Διαιτητής: Τζον Λάντζενους (Βέλγιο)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Εντρίκε Μπαγεστέρος, Νασάτσι, Μαστσερόνι, Χοσέ Αντράντε, Λορένσο Φερνάντες, Χεστίδο, Ντοράδο, Ιριάρτε, Σκαρόνε, Σέα, Έκτορ Κάστρο.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Ντέλα Τόρε, Πατερνόστερ, Πέδρο Σουάρες, Χουάν Εβαρίστο, Μόντι, Μάριο Εβαρίστο, Πεσέγιε, Μανουέλ Φερέιρα, Βαράγιο, Στάμπιλε.
1934 – Ιταλία
Το δεύτερο Μουντιάλ πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία με 16 ομάδες, ενώ για πρώτη φορά έγιναν προκριματικά, στα οποία πήραν μέρος 32 χώρες.
Και πάλι η οικοδέσποινα ήταν η πρωταθλήτρια με την Ιταλία να κερδίζει στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1 στην παράταση, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Τσέχος, Όλντριχ Νεγέντλι με 5 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Τσεχοσλοβακία – Ιταλία 1-2 (παρ.)
Σκόρερς: 76' Πουτς / 81' Όρσι, 95' Σκιάβιο
Γήπεδο: "Νατζιονάλε", Ρώμη
Διαιτητής: Ιβάν Έκλιντ (Σουηδία)
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Πλάνιτσκα, Τστιρόκι, Ζένισεκ, Κάμπαλ, Κρτσιλ, Κοστάλεκ, Νεγέντλι, Σβόμποντα, Πουτς, Γιούνεκ, Σομπότκα.
ΙΤΑΛΙΑ: Κόμπι, Μοντζέλιο, Αλεμάντι, Μόντι, Φεράρις, Μπερτολίνι, Μεάτσα, Φεράρι, Γκουάιτα, Όρσι, Σκιάβιο.
1938 – Γαλλία
Η Ιταλία έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε δύο συνεχόμενα παγκόσμια κύπελλο, καθώς πήρε το τρόπαιο και στην Γαλλία το 1938.
Οι "ατσούρι" κέρδισαν με 4-2 την Ουγγαρία στον τελικό του Παρισιού (Μονπελιέ), ενώ πρώτος σκόρερ του τουρνουά ήταν ο Βραζιλιάνος, Λεονίντας, με 7 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουγγαρία – Ιταλία 2-4
Σκόρερς: 8' Τίτκος, 70' Σαρόσι / 6' και 35' Κολαούσι, 16' και 82' Πιόλα
Γήπεδο: "Ολιμπίκ ντε Κολόμπ", Παρίσι
Διαιτητής: Ζορζ Καπντεβίγ (Γαλλία)
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Σβάμπο, Μπίρο, Πόλγκαρ, Σζουκς, Λάζαρ, Σζαλάι, Σίντζε, Σζενγκέλερ, Τίτκο, Σας, Σαρόσι.
ΙΤΑΛΙΑ: Ολιβιέρι, Φόνι, Ράβα, Αντρεόλο, Σεραντόνι, Λοκατέλι, Μεάτσα, Φεράρι, Μπιαβάτι, Κολαούσι, Πιόλα.
1950 – Βραζιλία
Έπειτα 12 χρόνια το Μουντιάλ επανήλθε στην Βραζιλία και είναι το μοναδικό στο οποίο ουσιαστικά δεν έγινε τελικός.
Στα ημιτελικά έφτασαν Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία και Ισπανία, δημιουργήθηκε όμιλος μέσα από τον οποίο αναδείχθηκε ο πρωταθλητής.
Η Ουρουγουάη πήρε τον τίτλο μαζεύοντας 5 βαθμούς (2 νίκες – ισοπαλία) και με την Βραζιλία να έχει 4 βαθμούς (2 νίκες), τελικός θεωρήθηκε η μεταξύ τους αναμέτρηση.
Η "τσελέστε" κέρδισε με 2-1 την "σελεσάο" μέσα στο "Μαρακανά", ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Βραζιλιάνος, Αντεμίρ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουρουγουάη – Βραζιλία 2-1
Σκόρερς: 66' Σκιαφίνο, 79' Χίγκια / 47' Φριάσα
Γήπεδο: "Μαρακανά", Ρίο ντε Τζανέιρο
Διαιτητής: Τζορτζ Ρίντερ (Αγγλία)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μάσπολι, Ματίας Γκονσάλες, Τεχέρα, Αντράντε, Γκαμπέτα, Χούλιο Πέρες, Βαρέλα, Μίγκες, Χίγκια, Μοράν, Σκιαφίνο.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μοασίρ Μπαρμπόσα, Ζουβενάλ, Αγκούστο, Μπιγκόντε, Ζοσέ Κάρλος Μπάουερ, Ντανίλο, Ζιζίνιο, Ζαΐρ, Φριάσα, Τσίκο, Αντεμίρ.
1954 – Ελβετία
Στην συμπλήρωση 50 χρόνων της FIFA η διοργάνωση έγινε στο «σπίτι» της, στην Ελβετία, με την Γερμανία να κατακτά το πρώτο της τρόπαιο, ως Δυτική Γερμανία.
Στον τελικό έγινε το "θαύμα της Βέρνης", καθώς η Ουγγαρία είχε 32 ματς αήττητη, είχε κερδίσει την 2η ομάδα των Γερμανών με 8-3 στον όμιλο, αλλά στον τελικό έχασε με 2-3.
Οι Ούγγροι μάλιστα είχαν προηγηθεί με 2-0 στα πρώτα 8 λεπτά, ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Ούγγρος, Σάντορ Κόκσις, με 11 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ουγγαρία – Γερμανία 2-3
Σκόρερς: 6' Πούσκας, 8' Σζίμπορ / 10' Μόρλοκ, 18' και 84' Ραν
Γήπεδο: "Βάνκντορφ", Βέρνη
Διαιτητής: Γουΐλιαμ Λινγκ (Αγγλία)
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γκρόσικς, Μπόζσικ, Μπουζάνσκι, Λάντος, Ζακάριας, Λοράντ, Τοθ, Σζίμπορ, Πούσκας, Κόκσις, Χιντεγκούτι.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τούρεκ, Ποσίπαλ, Έκελ, Κολμάιερ, Λάιμπριχ, Μάι, Μόρλοκ, Φριτζ Βάλνερ, Ραν, Σέφερ, Ότμαρ Βάλνερ.
1958 – Σουηδία
Το πρώτο τρόπαιο για την Βραζιλία ήρθε στην 6η διοργάνωση, κερδίζοντας στον πιο παραγωγικό τελικό της ιστορίας την διοργανώτρια, Σουηδία, με 5-2.
Την παράσταση έκλεψε φυσικά ο 17άχρονος, Πελέ, ενώ ο Γάλλος, Ζιστ Φοντέν, πέτυχε 13 γκολ, επίδοση που αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Σουηδία – Βραζιλία 2-5
Σκόρερς: 4' Λίντχολμ, 80' Σίμονσον / 9' και 32' Βαβά, 55' και 90' Πελέ, 68' Ζαγκάλο
Γήπεδο: "Ρασούντα", Σόλνα
Διαιτητής: Μορίς Γκιγ (Γαλλία)
ΣΟΥΗΔΙΑ: Κάλε Σβένσον, Μπιόριεσον, Μπέργκμαρκ, Άξμπομ, Πάρλινγκ, Μπενγκτ Γκούσταβσον, Σκόγκλουντ, Χάμριν, Λίντχολμ, Γκρεν, Άγκνε Σίμονσον.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Ντζάλμα Σάντος, Νίλτον Σάντος, Ιντεράλντο Μπελίνι, Ζίτο, Ορλάντο Περάνια, Γκαρίντσα, Ζαγκάλο, Ντιντί, Πελέ, Βαβά.
1962 - Χιλή
Η Βραζιλία έγινε στην Χιλή η δεύτερη χώρα που κατέκτησε το Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κερδίζοντας την Τσεχοσλοβακία με 3-1 στον τελικό.
Ο Πελέ λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε μόνο στα δύο πρώτα παιχνίδια, ενώ στους σκόρερς από 4 γκολ πέτυχαν οι Γκαρίντσα, Βαβά (Βραζιλία), Λεονέλ Σάντσες (Χιλή), Φλόριαν Άλμπερτ (Ουγγαρία), Βαλεντίν Ιβάνοβ (ΕΣΣΔ), Ντράζαν (Γιουγκοσλαβία).
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Τσεχοσλοβακία 3-1
Σκόρερς: 17' Αμαρίλντο, 69' Ζίτο, 78' Βαβά / 15' Μασόπουστ
Γήπεδο: "Νασιονάλ ντε Τσίλε", Σαντιάγκο
Διαιτητής: Νικολάι Λατίτσεβ (ΕΣΣΔ)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Ντζάλμα Σάντος, Μάουρο Ράμος, Ζόζιμο, Νίλτον Σάντος, Ζίτο, Ντιντί, Γκαρίντσα, Αμαρίλντο, Ζαγκάλο, Βαβά.
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Σχροφ, Νόβακ, Ποπλούχαρ, Πλούσκαλ, Τίχι, Κβάσνακ, Ποσπίχαλ, Μασόπουστ, Γελίνεκ, Καντράμπα, Σχέρερ.
1966 - Αγγλία
Η Αγγλία στην πατρίδα της πήρε το μοναδικό μέχρι σήμερα τρόπαιό της, κερδίζοντας την Γερμανία με 4-2 στον τελικό, στην παράταση, με ένα γκολ πάντως που δεν μπήκε ποτέ.
Ο Τζεφ Χερστ είναι ο μοναδικός που έχει πετύχει χατ-τρικ σε τελικό, αν και στο δεύτερο και πιο σημαντικό γκολ η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και εν συνεχεία στην γραμμή, όχι μέσα από αυτή.
Το τρόπαιο εν συνεχεία κλάπηκε και το βρήκε ένας σκύλος κάτω έναν φράκτη, ενώ πρώτος σκόρερ ηταν ο Πορτογάλος, Εουσέμπιο, με 9 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Αγγλία - Γερμανία 4-2
Σκόρερς: 18', 101' και 120' Χερστ, 78' Πίτερς / 12' Χάλερ, 90' Βέμπερ
Γήπεδο: "Γουέμπλεϊ", Λονδίνο
Διαιτητής: Γκότφραϊντ Ντάινστ (Ελβετία)
ΑΓΓΛΙΑ: Μπανκς, Κοέν, Τζακ Τσάρλτον, Μπόμπι Μουρ, Ρέι Γουΐλσον, Στάιλς, Μπολ, Πίτερς, Μπόμπι Τσάρλτον, Χερστ, Ρότζερ Χαντ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τιλκόβκι, Χέτζις, Σουλτζ, Βέμπερ, Σνέλιντζερ, Μπεκενμπάουερ, Όβεραθ, Χάλερ, Έμεριχ, Σέελερ, Χελντ.
1970 - Μεξικό
Η Βραζιλία και ο Πελέ επέστρεψαν δυναμικά το 1970 στο Μεξικό και με μαθήματα ποδοσφαίρου κατέκτησαν την κορυφή για τρίτη φορά, κερδίζοντας με 4-1 την Ιταλία στον τελικό.
Το γκολ του Κάρλος Αλμπέρτο στον τελικό ήταν εντυπωσιακό με το passing να μένει στην ιστορία, όπως και μία απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς (Αγγλία) σε προσπάθεια του Πελέ στο ματς του ομίλου, ενώ ο Γερμανός, Γκερτ Μίλερ ήταν πρώτος σκόρερ με 10 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Ιταλία 4-1
Σκόρερς: 18' Πελέ, 66' Ζέρσον, 71' Ζαϊρζίνιο, 86' Κάρλος Αλμπέρτο / 37' Μπονινσένια
Γήπεδο: "Αζντέκα", Μεξικό
Διαιτητής: Ρούντι Γκλέκνερ (Γερμανία)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Χέρκουλες Μπρίτο, Ουΐλσον Πιάτσα, Κάρλος Αλμπέρτο, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Πελέ, Τοστάο.
ΙΤΑΛΙΑ: Αλμπερτόζι, Μπέργκνις, Φακέτι, Τσέρα, Ροζάτο, Μπερτίνι, Ματσόλα, Ντε Σίστι, Ντομενγκίνι, Μπονινσένια, Ρίβα.
1974 - Γερμανία
Με ηγέτη τον Φρανς Μπεκενμπάουερ η Δυτική Γερμανία στην πατρίδα της πήρε το δεύτερό της τρόπαιο.
Αντίπαλος στον τελικό ήταν Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, η οποία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και έχει πολλά παράπονα για την διαιτησία.
Για πρώτη φορά δόθηκε το τρόπαιο με την σημερινή του μορφή, καθώς μέχρι το 1970 υπήρχε το Jules Rimet, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Πολωνός, Γκρζέγκορζ Λάτο, με 7 γκολ.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολλανδία - Δ. Γερμανία 1-2
Σκόρερς: 2' πέν. Νέεσκενς / 25' πέν. Μπράιτνερ, 43' Γκερντ Μίλερ
Γήπεδο: "Ολίμπιασταντιον", Μόναχο
Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Σούουρμπιρ, Ρίισμπεργκεν, Χάαν, Κρολ, Βιμ Γιάνσεν, Φαν Χάνεγκεμ, Ρεπ, Ρένσενμπρινκ, Κρόιφ, Νέεσκενς.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σεπ Μάιερ, Βογκτς, Μπεκενμπάουερ, Σβάρζενμπεκ, Μπράιτνερ, Μπόνχοφ, Όβεραθ, Χένες, Γκραμπόβσκι, Χέλζενμπαϊν, Γκερντ Μίλερ.
1978 - Αργεντινή
Για ακόμη μία φορά η Ολλανδία του απόλυτου ποδοσφαίρου έπαιξε στον τελικό με την οικοδέσποινα και ηττήθηκε, έχοντας πολλά παράπονα.
Η οικοδέσποινα βέβαια ήταν η Αργεντινή που κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας τους "οράνιε" με 3-1 στην παράταση.
Δύο γκολ στον τελικό πέτυχε ο Μάριο Κέμπες, ο οποίος με 6 συνολικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολλανδία - Αργεντινή 1-3 (παρ.)
Σκόρερς: 82' Νάνινγκα / 37' και 104' Κέμπες, 115' Μπερτόνι
Γήπεδο: "Μονουμεντάλ", Μπουένος Άιρες
Διαιτητής: Σέρτζιο Γκονέλα (Ιταλία)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Μπραντς, Κρολ, Πόορτβλαϊτ, Χάαν, Βιμ Γιάνσεν (75' Σούουρμπιρ), Βίλι Φαν Ντε Κέρκχοφ, Ρένε Φαν Ντε Κέρκχοφ, Ρένσενμπρινκ, Ρεπ (58' Νάνινγκα) Νέεσκενς.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Φιλιόλ, Ολγκίν, Γκαλβάν, Πασαρέλα, Ταραντίνι, Αρντίλες (66' Λαρόσα), Γκαγιέδο, Μπερτόνι, Όσκαρ Αλμπέρτο Ορτίς (75' Χάουσμαν), Λεοπόλντο Λούκε, Κέμπες.
1982 – Ισπανία
Το 1982 στην Ισπανία η Ιταλία αναδείχθηκε πασκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της κερδίζοντας με 3-1 την Δυτική Γερμανία στον τελικό της Μαδρίτης.
Σε αυτήν την διοργάνωση αυξήθηκαν οι ομάδες και από 16 έγιναν 24, μέσα σε αυτές όμως δεν ήταν η Ολλανδία, η οποία είχε δύο συνεχόμενους τελικούς, αλλά στα προκριματικά αποκλείστηκε από Γαλλία και Βέλγιο.
Μορφή της διοργάνωσης ήταν ο Ιταλός στράικερ, Πάολο Ρόσι, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6. Έβαλε ένα στον τελικό με την Δ. Γερμανία, δύο στον ημιτελικό με την Πολωνία και τρία στον όμιλο των προημιτελικών στο ματς με την Βραζιλία.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ιταλία – Δ. Γερμανία 3-1
Σκόρερς: 57' Πάολο Ρόσι, 69' Ταρντέλι, 81' Αλτομπέλι / 83' Μπράιτνερ
Γήπεδο: "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", Μαδρίτη
Διαιτητής: Αρνάλντο Σέζαρ Κοέλιο (Βραζιλία)
ΙΤΑΛΙΑ: Τζοφ, Κολοβάτι, Σιρέα, Τζεντίλε, Καμπρίνι, Μπέργκομι, Οριάλι, Ταρντέλι, Μπρούνο Κόντι, Γκρατζιάνι (7' Αλτομπέλι) (89' Καούζιο), Πάολο Ρόσι.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σούμαχερ, Καλτζ, Στίλικε, Κάρλχαϊνς Φέρστερ, Μπερντ Φέρστερ, Μπρίγκελ, Μπράιτνερ, Ντρέμλερ (62' Χρούμπες), Ρούμενινγκε (70' Χάνσι Μίλερ), Λιτμπάρσκι, Φίσερ.
1986 – Μεξικό
Δεύτερος συνεχόμενος χαμένος τελικός για την Δυτική Γερμανία το 1986 στο Μεξικό, όπου η Αργεντινή κέρδισε με 3-2 έπειτα από ένα συναρπαστικό ματς και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά.
Η διοργάνωση αρχικά είχε οριστεί να γίνει στην Κολομβία, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων του κράτους… μετακόμισε στο Μεξικό.
Στα προημιτελικά έγινε ίσως το πιο διάσημο ματς στην ιστορία του θεσμού, καθώς συγκρούστηκαν Αργεντινή και Αγγλία τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς.
Εκεί ο Μαραντόνα έβαλε δύο γκολ (σκορ 2-1 η Αργεντινή), το ένα με το χέρι, γνωστό και ως "το χέρι του Θεού" και το άλλο περνώντας όλη την αντίπαλη άμυνα, το οποίο ψηφίστηκε ως το γκολ του αιώνα το 2002 στην ιστοσελίδα της FIFA.
Πρώτος σκόρερ με 6 γκολ ήταν ο Άγγλος, Γκάρι Λίνεκερ, ενώ από 5 είχαν Μαραντόνα, Καρέκα και Μπουντραγκένιο.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Αργεντινή – Δ. Γερμανία 3-2
Σκόρερς: 23' Μπράουν, 55' Βαλντάνο, 83' Μπουρουτσάγκα / 74' Ρούμενινγκε, 80' Φέλερ
Γήπεδο: "Αζντέκα", Μεξικό
Διαιτητής: Ρομουάλντο Αλπί Φίλιο (Βραζιλία)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πουμπίδο, Χοσέ Λουΐς Μπράουν, Κουσιούφο, Ρουγκέρι, Σέρχιο Μπατίστα, Μπουρουτσάγκα (90' Τρομπιάνι), Έκτορ Ενρίκε, Χιούστι, Ολαρτικοετσέα, Μαραντόνα, Βαλντάνο.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σούμαχερ, Γιάκομπς, Καρλ-Χάινς Φέρστερ, Μπρίγκελ, Έντερ, Ματέους, Μπέρτχολντ, Μπρέμε, Μάγκατ (65' Χένες), Ρούμενινγκε, Άλοφς (46' Φέλερ).
1990 – Ιταλία
Στην Ιταλία το 1990 η Δυτική Γερμανία έφτασε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό, αλλά αυτήν την φορά τα κατάφερε, παίρνοντας μάλιστα εκδίκηση από την Αργεντινή.
Το πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε στο 85’ έδωσε το τρίτο τρόπαιο στους Γερμανούς, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν με 6 γκολ ο Ιταλός, Σαλβατόρε Σκιλάτσι.
Το Καμερούν έφτασε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στην παράταση από την Αγγλία, ενώ ο Ροζέ Μιλά σε ηλικία 38 ετών έβαλε 4 γκολ στην διοργάνωση.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Αργεντινή – Δ. Γερμανία 0-1
Σκόρερ: 85' πέν. Μπρέμε
Γήπεδο: "Ολίμπικο", Ρώμη
Διαιτητής: Εντγκάρδο Κοντεσάλ (Μεξικό)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Γκοϊκοετσέα, Ρουγκέρι (46' Μονσόν), Σιμόν, Σερισουέλα, Σενσίνι, Λορένσο, Μπασουάλδο, Μπουρουτσάγκα (54' Καλδερόν), Τρόλιο, Μαραντόνα, Ντεσότι.
Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ίλγκνερ, Άουγκενταλερ, Κέλερ, Μπούσβαλντ, Μπέρτχολντ (74' Ρόιτερ), Μπρέμε, Χέσλερ, Ματέους, Λιτμπάρσκι, Φέλερ, Κλίνσμαν.
*κόκκινη 64' Μονσόν & 87' Ντεσότι
1994 - ΗΠΑ
Το Μουντιάλ του 1994 είναι ιστορικό για την Ελλάδα, καθώς πήρε μέρος για πρώτη φορά στην διοργάνωση, με απογοτευτικά πάντως αποτελέσματα, καθώς έχασε με 0-4 από Αργεντινή και Βουλγαρία και με 0-2 από την Αργεντινή.
Μπορεί η εθνική της χώρα μας να δέχτηκε πολλά τέρματα στη διοργάνωση όμως ήταν από τις λιγότερο παραγωγικές της ιστορίας.
Η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα που έφτασε τις 4 κατακτήσεις κερδίζοντας στον τελικό την Ιταλία με 3-2 στα πέναλτι, μετά το 0-0 σε κανονική διάρκεια και πέναλτι.
Πρώτοι σκόρερς ήταν με 6 γκολ ο Βούλγαρος, Κρίστο Σκόιτσκοφ και ο Ρώσος, Όλεγκ Σαλένκο.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Ιταλία 0-0 (3-2 πέν.)
Γήπεδο: "Ρόουζ Μπόουλ", Πασαντίνα
Διαιτητής: Σάντορ Πουλ (Ουγγαρία)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Ζορζίνιο (22' Καφού), Μπράνκο, Αλνταΐρ, Μάρσιο Σάντος, Μαζίνιο, Μάουρο Σίλβα, Ντούνγκα, Ζίνιο (106' Βιόλα), Μπεμπέτο, Ρομάριο.
ΙΤΑΛΙΑ: Παλιούκα, Μπεναρίβο, Μαλντίνι, Μπαρέζι, Μούσι (34' Απολόνι), Αλμπερτίνι, Ντίνο Μπάτζο (95' Εβάνι), Μπέρτι, Ντοναντόνι, Ρομπέρτο Μπάτζο, Μασάρο.
*Πέναλτι: Μπαρέζι (Miss), Μάρσιο Σάντος (Miss), Αλμπερτίνι (Goal), Ρομάριο (Goal), Εβάνι (Goal), Μπράνκο (Goal), Μασάρο (Miss), Ντούνγκα (Goal), Ρ. Μπάτζο (Miss)
1998 - Γαλλία
Στην πατρίδα της η Γαλλία κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου, θριαμβέυοντας με 3-0 επί της Βραζιλίας στον τελικό με πρωταγωνιστή τον Ζινεντίν Ζιντάν.
Ο Νταβόρ Σούκερ οδήγησε στην 3η θέση την Κροατία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ, ενώ τέταρτη ήταν η Ολλανδία, η οποία είχε χάσει στα πέναλτι από την Βραζιλία στον ημιτελικό.
Κορυφαίος της διοργάνωσης ήταν ο Ρονάλντο, αλλά παραμένει άγνωστο το γιατί ήταν σε κακή κατάσταση στον τελικό.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 πήρε την μορφή με την οποία διεξάγεται μέχρι σήμερα, δηλαδή η ομάδες αυξήθηκαν από 24 σε 32.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Βραζιλία - Γαλλία 0-3
Σκόρερς: 27' και 45'+1 Ζιντάν, 93' Πετί
Γήπεδο: "Σταντ ντε Φρανς", Σεν-Ντενί / Παρίσι
Διαιτητής: Σαΐντ Μπεργκολά (Μαρόκο)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75' Εντούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45' Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.
ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Καρεμπέ (57' Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Ντζορκαέφ (75' Βιεϊρά), Γκιβάρς (66' Ντουγκαρί).
2002 - Ν.Κορέα-Ιαπωνία
Για πρώτη φορά το 2002 το Μουντιάλ διεξήχθη σε άλλη ήπειρο πέραν της Ευρώπης και της Αμερικής και για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε από δύο χώρες, την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.
Η Βραζιλία με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει 8 γκολ (πρώτος σκόρερ) κατέκτησε το τρόπαιο για 5η φορά στην ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό με 2-0 την Γερμανία, με το "φαινόμενο" να βάζει και τα δύο γκολ.
Η Γαλλία είχε την χειρότερη επίδοση παγκόσμιας πρωταθλήτριας, καθώς αποκλείστηκε στον όμιλο με δύο ήττες από Σενεγάλη και Δανία και ισοπαλία με την Ουρουγουάη, χωρίς μάλιστα να πετύχει γκολ.
Η Τουρκία πήρε την 3η θέση και η Νότιος Κορέα την 4η, έχοντας αποκλείσει Ιταλία και Ισπανία με... διαιτητικά θαύματα.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Γερμανία - Βραζιλία 0-2
Σκόρερ: 67' και 79' Ρονάλντο
Γήπεδο: "Ιντερνάσιοναλ Στάντιουμ Γιοκοχάμα", Γιοκοχάμα
Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Λίνκε, Ράμελοβ, Μέτζελντερ, Χάμαν, Γιέρεμις (77' Γκέραλντ Ασαμόα), Φρινγκς, Μπόντε (84' Τζίγκε), Σνάιντερ, Κλόζε (74' Μπίρχοφ), Νόιβιλ.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μάρκος, Λούσιο, Εντμίλσον, Ρόκε Ζούνιορ, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κλέμπερσον, Ροναλντίνιο (85' Ζουνίνιο Παουλίστα), Ριβάλντο, Ρονάλντο (90' Ντενίλσον).
2006 - Γερμανία
Το 2006 η διοργάνωση επέστρεψε στην Ευρώπη (Γερμανία) και οι ευρωπαίοι κυριάρχησαν, με τις Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία να φτάνουν στα ημιτελικά.
Οι Ιταλοί αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για 4η φορά, κερδίζοντας τους Γάλλους με 5-3 στα πέναλτι.
Ζιντάν και Ματεράτσι είχαν διαμορφώσει το 1-1 της κανονικής διάρκειας, ενώ στην παράταση ήταν και πάλι πρωταγωνιστές με τον πρώτο να δίνει κουτουλιά στο στήθος του δεύτερου.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Ιταλία - Γαλλία 1-1 (5-3 πέν.)
Σκόρερς: 19' Ματεράτσι / 7' πέν. Ζιντάν
Γήπεδο: "Ολίμπιασταντιον" / Βερολίνο
Διαιτητής: Οράσιο Ελισόντο (Αργεντινή)
ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Τζαμπρότα, Φάμπιο Καναβάρο, Ματεράτσι, Γκρόσο, Γκατούζο, Πίρλο, Καμορανέσι (86' Ντελ Πιέρο), Περότα (61' Ντε Ρόσι), Τότι (61' Ιακουΐντα), Τόνι.
ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Σανιόλ, Τουράμ, Γκαλάς, Αμπιντάλ, Βιεϊρά (56' Αλού Ντιαρά), Μακελελέ, Ριμπερί (100' Τρεζεγκέ), Μαλουντά, Ζιντάν, Ανρί (107' Βιλτόρ).
*κόκκινη 110' Ζιντάν
**Πέναλτι: Πίρλο (Goal), Βιλτόρ (Goal), Ματεράτσι (Goal), Τρεζεγκέ (Miss), Ντε Ρόσι (Goal), Αμπιντάλ (Goal), Ντελ Πιέρο (Goal), Σανιόλ (Goal), Γκρόσο (Goal)
Τα logos όλων των διοργανώσεων
1950 - 1954 - 1958 - 1962
1966 - 1970 - 1974 - 1978
1982 - 1986 - 1990 - 1994
1998 - 2002 - 2006 - 2010
Οι μασκότς όλων των διοργανώσεων
1966 (Willie) - 1970 (Juanito) - 1974 (Tip and Tap) - 1978 (Gauchito)
1982 (Naranjito) - 1986 (Pique) - 1990 (Ciao) - 1994 (Striker)
1998 (Footix) - 2002 (Ato, Kaz and Nik) - 2006 (Goleo VI) - 2010 (Zakumi)