ΑΡΗΣ

Η ιστορία του ΠΑΟΚ-Άρης

Η ιστορία του ΠΑΟΚ-Άρης
παοκ-άρης

Λίγο πριν από το ντέρμπι το SPORT 24 θυμάται το Νοέμβρη του ΠΑΟΚ, το 1-4 του Άρη και του σκόρερς

Δεν είναι τυχαίο που οι φίλοι του Άρη, πρότειναν στον συμπολίτη τους να γίνονται τα εν λόγω ντέρμπι στο "Καυτατζόγλειο" με μοιρασμένα τα εισιτήρια, αλλά κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε.
Έστω και έτσι το ντέρμπι δεν χάνει την αίγλη του και μάλιστα γίνεται λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ επί των "κιτρίνων" με σκορ ρεκόρ στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων.

Ο Νοέμβριος του Δικεφάλου


Ο ΠΑΟΚ εκτός από την έδρα έχει και σύμμαχο την παράδοση, όχι μόνο γιατί υπερτερεί φανερά του αντιπάλου του εντός ( 27 νίκες έναντι 13 ισοπαλιών και μόλις 8 ηττών), αλλά και διότι δεν έχει παραχωρήσει καν ισοπαλία, στην Τούμπα τον μήνα Νοέμβριο στον αντίπαλό του.

19.11.1961: ΠΑΟΚ-Αρης 2-1
12.11.1978: ΠΑΟΚ-Αρης 1-0
8.11.1989: ΠΑΟΚ-Αρης 2-0.

Άλλωστε Νοέμβριο, βρέθηκαν και για πρώτη φορά αντίπαλοι οι δύο μεγάλοι σύλλογοι στην ιστορία της Α’ εθνικής, απλά το ματς ήταν στην έδρα του Αρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" (1.11.1959), χωρίς αυτό να εμποδίσει τον ΠΑΟΚ να φύγει νικητής με 1-0.

Πάντως ο πρώτος τους επίσημος αγώνας, στην ιστορία της A’ εθνικής, ήταν τον Φεβρουάριο του 1960 στην Τούμπα, όπου οι δύο ομάδες μπροστά σε 10.000 θεατές περίπου, έμειναν στο 0-0. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" εκτός από την συντριπτική του υπεροχή σε νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια με τον Άρη, έχει ένα ακόμα σοβαρό πλεονέκτημα.

Το γεγονός ότι σκοράρει κατά βούληση σε αυτά τα ματς και η διαφορά τερμάτων είναι συντριπτική, με 71 τέρματα υπέρ έναντι μόλις 34 του Άρη. Σαφώς και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια αλλά δεν παύουν να αποτελούν στοιχεία που έχουν γράψει τη δική τους παράδοση.

Οι πρώτοι σκόρερς των ντέρμπι

Όσον αφορά μάλιστα τους πρώτους σκόρερ του "Δικεφάλου" σε αυτές τις κόντρες με τον Άρη, δεν θα μπορούσε να μην έχει την πρωτιά ο μεγάλος Γιώργος Κούδας με τέσσερα γκολ, όσα έχει και ο Γιώργος Σκαρτάδος (στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, η ανατροπή στον αγώνα και τελικά η νίκη με 2-1, στο μακρινό εκείνο Απρίλη του 1978).

Στα τρία γκολ είναι ο Σταύρος Σαράφης και ο Πάρις Ζουμπούλης, με τον πρώτο μάλιστα να σπάει ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί εννέα ντέρμπι των "κιτρίνων" στον μακρινό εκείνο Ιανουάριο του 1973.

Από πλευράς του Άρη, πρώτοι σκόρερ είναι οι Αλέκος Αλεξιάδης και Σ. Πετκάκης, με τον δεύτερο να μένει στην ιστορία με το χάτ τρίκ που πέτυχε στις 22.10.1967 και με το οποίο οδήγησε τον Άρη σε μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 3-2, σε ένα παιχνίδι που μάλιστα διεξήχθη το πρωί!

Με οδηγό το 1-4 ο Άρης

Αν ο ΠΑΟΚ έχει δικαιολογημένα ως οδηγό τον...Νοέμβριο, ο Αρης θέλει να θυμάται την τελευταία του νίκη στην Τούμπα την περίοδο 1998-99, όπου πέρασε σαν "Σίφουνας" επικρατώντας με 4-1 χάρις στα δύο γκολ του Χαριστέα και από ένα των Πανόπουλου και Κουλακιώτη (αυτογκόλ), ενώ ενδιάμεσα είχε μειώσει προσωρινά ο Παντελής Καφές.

Από τότε βέβαια οι "κίτρινοι" σε επτά παιχνίδια στο συγκεκριμένο γήπεδο έχουν αποσπάσει μόλις δύο ισοπαλίες και ηττήθηκαν πέντε φορές.

Η ιστορία των δύο ομάδων ξεκινά πολύ πιο πίσω, από την περίοδο 1927-28, όταν και βρέθηκαν για πρώτοι φορά αντίπαλοι στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, Οι "κίτρινοι" με 18 βαθμούς πήραν τον τίτλο και κατέβηκαν στην Αθήνα να τον υπερασπιστούν. Επικρατώντας εύκολα Εθνικού και Ατρομήτου με 3-1, κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Επίσης ένα ματς που έχει γράψει τη δική του ιστορία, δεδομένου ότι έδινε τίτλο, ήταν ο τελικός του κυπέλλου (2002-03) το οποίο πήρε τελικά ο ΠΑΟΚ χάρις στο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη (1-0).

Όπως και να έχει, αξίζει να απολαύσουμε την αποψινή τιτανομαχία, που ενδεχομένως στον νέο τεχνικό του Αρη, Εκτορ Ραούλ Κούπερ (που θα ντεμπουτάρει στον πάγκο των "κιτρίνων") να θυμίζει κάτι από τα μεγάλα ματς της πατρίδας του μεταξύ Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς.

































TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ