ΙΤΑΛΙΑ

Η ιταλική ομοσπονδία αποκάλυψε τις πιέσεις από UEFA και FIFA ενάντια στο σύστημα ελέγχου προϋπολογισμών των ομάδων

FIGC President Gabriele Gravina poses for photographer as he arrives for the Gran Gala' soccer awards ceremony, in Milan, Italy, Monday, Dec. 2, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni)
Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Γκαμπριέλ Γκαβρίνα. © 2019 ANTONIO CALANNI/AP IMAGES

Η ιταλική ομοσπονδία αποκάλυψε πως UEFA και FIFA επιθυμούν την κατάργηση του συστήματος ελέγχου προϋπολογισμών των συλλόγων της Ιταλίας προκειμένου να μην περιορίζεται η αυτονομία του αθλήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας Γκαμπριέλ Γκραβρίνα, η FIFA και η UEFA εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των επαγγελματικών συλλόγων.

Σε κοινοβουλευτική του εμφάνιση, ο Γκαβρίνα εξήγησε ότι η ομοσπονδία έλαβε ένα email από τη FIFA και την UEFA τη Δευτέρα (17/6), με τον ίδιο να υποστηρίζει πως το email προέτρεπε την ομοσπονδία να "πιέσει την κυβέρνηση να ανατρέψει αυτό το μέτρο που παραβιάζει την αυτονομία του αθλητισμού".

"Επιβεβαιώνουμε ότι μια επιστολή υπογεγραμμένη από την UEFA και τη FIFA στάλθηκε στη FIGC σε σχέση με το διάταγμα", ανέφερε η UEFA. "Και οι δύο οργανισμοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα εκτιμήσουν την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δράσης, αν χρειαστεί", πρόσθεσε.

Προεόρτιο αυτού του κυβερνητικού διατάγματος αποτέλεσε η δημιουργία αρχής για την εποπτεία των προϋπολογισμών των συλλόγων μετά από μια σειρά οικονομικών προβλημάτων που υπέστησαν οι μεγάλες ιταλικές ποδοσφαιρικές ομάδες τα τελευταία χρόνια.

Δίχως αμφιβολία, η μεγαλύτερη απόφαση που πάρθηκε σε αυτό το πλαίσιο ήταν η αφαίρεση 10 βαθμών της Γιουβέντους στη Serie A τη σεζόν 2022/2023 και ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2023-24 μετά από λογιστικές ατασθαλίες της "Γηραιάς Κυρίας".

TAGS ΙΤΑΛΙΑ UEFA FIFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ