ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η κατάρα των πέναλτι

Η κατάρα των πέναλτι
Γκαλέτι-Ολυμπιακός

Το SPORT 24 αναλύει τη φετινή αστοχία του ΟΣΦΠ στα πέναλτι και θυμίζει τη σχέση των παικτών του με την άσπρη βούλα(vid)

Στου Ρέντη πάντως, ο δρόμος είναι ανοιχτός για νέους σκηνοθέτες, που έχουν στο μυαλό τους ένα έργο με τίτλο: «Η αγωνία του εκτελεστή πριν από το πέναλτι», καθώς εφέτος τα πέναλτι στον Πειραιά δεν αποτελούν...δώρο, αλλά κατάρα.
Από μια...στραβοκλωτσιά του Κώστα Μήτρογλου στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»...στράβωσε από την αρχή η χρονιά (ιδιαίτερα οικονομικά) για τους «ερυθρόλευκους».

Ο νεαρός έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, παίρνοντας είναι η αλήθεια την πρωτοβουλία να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών στο κρίσιμο σημείο όπου η ομάδα του έχανε με 2-0. Η συνέχεια είναι γνωστή και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των «ερυθρολεύκων» από τους ομίλους του Τσαμπίονς Λίγκ.

Όμως ακόμα και μετά από αυτό το περιστατικό, όταν τις εκτελέσεις ανέλαβε ο (υποτιθέμενος) σπεσιαλίστας Λουτσιάνο Γκαλέτι, η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Ο Αργεντίνος έχει ευστοχήσει μόλις στα τέσσερα από τα επτά πέναλτι που έχει εκτελέσει και το μόνο παρήγορο για την ομάδα του είναι ότι ως τώρα δεν της έχει στοιχίσει βαθμούς τα τρία χαμένα πέναλτι.

«Κάνετε πιο δύσκολη τη ζωή σας, πρέπει να σταματήσει αυτό» είχε πει στους παίκτες του πριν λίγες μέρες ο Βαλβέρντε, αλλά δεν μπορεί και αυτός να βρει λύση και θυμίζει λίγο τον Τάις Λίμπρεχτς, ο οποίος στο γαϊτανάκι των χαμένων πέναλτι (από Αλεξανδρή, Ιβιτς, Μπατίστα) την περίοδο 1994-95, αναρωτιόταν στις συνεντεύξεις Τύπου: «Τι να κάνω, να τα χτυπάω εγώ ; Κάνουμε ειδική προπόνηση στα πέναλτι και εκεί τα βάζουν όλοι» !

Από πέρυσι, όπου ο συνήθης ύποπτος (Τζόρτζεβιτς) ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να ξαναχτυπήσει πέναλτι, δεν έχει βρεθεί ακόμα ο κατάλληλος άνθρωπος για να στέλνει εύκολα τη μπάλα στα δίχτυα.

Έτσι, μόλις λίγους μήνες πριν το φινάλε της σεζόν, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει ήδη το χειρότερο ποσοστό του ευστοχίας στα πέναλτι, της τελευταίας δεκαετίας, που μπορεί θεωρητικά να συγκριθεί μόνο με αυτό της σεζόν 1998-99, όπου και πάλι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει τέσσερα πέναλτι στη σεζόν, αλλά με πολύ περισσότερες εκτελέσεις (12/16).

Το SPORT 24 ξεσκονίζοντας λίγο τα αρχεία της τελευταίας δεκαετίας, θυμίζει λίγο τη σχέση των παικτών του Ολυμπιακού από την άσπρη βούλα.

Σεζόν 1998-99 (12/16): Σε ένα από τα πιο άνετα πρωταθλήματα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα. Βασικός εκτελεστής τότε, ήταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος όπου είχε εξαιρετικό ποσοστό εκείνη τη χρονιά (7/8), ενώ απόλυτη ευστοχία (1/1) είχαν ο Γκόγκιτς και ο Αμποάγκουε και 50% ο Ιβιτς (1/2) αλλά και ο Τζόρτζεβιτς (2/4) που μόλις άρχιζε να δοκιμάζει τις εκτελέσεις των πέναλτι.

Σεζόν 1999-00 (10/12): Ο «Τζόλε» έχει πάρει το κολάι πλέον, έχει κάνει την προπόνησή του και είναι ο απόλυτος κυρίαρχος εκείνη τη σεζόν (αλλά και στις επόμενες) με άψογο ποσοστό (9/10), αφού σε 10 εκτελέσεις αστόχησε μόνο σε μία, στο νικηφόρο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Καλαμάτα, 1-0. Δύο πέναλτι είχε εκτελέσει και ο Τζιοβάνι (1/2), χάνοντας το ένα.

Σεζόν 2000-01 (6/8): Ο Τζόρτζεβιτς και πάλι είναι αρκετά εύστοχος (4/6) χάνοντας δύο πέναλτι στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό (1-0) και ΑΕΚ (4-1) που όμως δεν στοίχισαν στην ομάδα του. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος ήταν ο δεύτερος εκτελεστής (2/2).

Σεζόν 2001-02 (7/7): Στη σεζόν της ισοβαθμίας με την ΑΕΚ, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν το καλύτερό τους ποσοστό, αφού δεν έχασαν ούτε ένα πέναλτι. Ο Τζόρτζεβιτς είχε 5/5, ενώ 100% ευστοχία (1/1) είχαν και οι Γιαννακόπουλος και Νινιάδης.

Σεζόν 2002-03 (5/7): Αλλο ένα γκράν γκινιόλ πρωτάθλημα, με ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό. Ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε όλα τα πέναλτι (5/7) και αστόχησε μόνο σε δύο, στο νικηφόρο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (4-3) και στη νίκη της ομάδας του στο Αιγάλεω (2-0).

Σεζόν 2003-04 (7/9): Στο μοναδικό χαμένο πρωτάθλημα σε αυτή τη δεκαετία, ο Τζόρτζεβιτς είχε σχεδόν τέλειο ποσοστό (6/7) αστοχώντας μόνο στο νικηφόρο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νεά Σμύρνη (2-1), ενώ ένα πέναλτι (το μοναδικό που χτύπησε) είχε χάσει και ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Αντίθετα εύστοχος στο μοναδικό του πέναλτι ήταν ο Γιώργος Γεωργιάδης.

Σεζόν 2004-05 (4/6): Πολύ καλό και εδώ το ποσοστό από τον Τζόρτζεβιτς (3/4), αν και το πέναλτι που έχασε στην Καλλιθέα, στοίχισε βαθμολογικά (1-1) σε αντίθεσε με αυτό που έχασε ο Καστίγιο στο 4-0 επί του Ιωνικού στη Νεάπολη. Απόλυτα εύστοχος (1/1) ο Ριβάλντο.

Σεζον 2005-06 (9/9): Το καλύτερο ποσοστό των «ερυθρολεύκων» στη σύγχρονη ιστορία τους με τον Τζόρτζεβιτς να αναλαμβάνει και να ευστοχεί και στις εννέα εκτελέσεις πέναλτι.

Σεζόν 2006-07 (4/4): Και εδώ 100% ευστοχία από Τζόρτζεβιτς (3/3) και Ριβάλντο (1/1).

Σεζόν 2007-08 (5/8): Πέρυσι άρχισαν οι «ερυθρόλευκοι» να κάνουν νερά στα πέναλτι με τον «Τζόλε» να χάνει δύο (4/6) κόντρα στην ΑΕΚ (0-4) και τον Εργοτέλη (1-0) και τον Τάσο Πάντο ένα, στην απαίτηση της εξέδρας να εκτελέσει πέναλτι. Αντίθετα ο Γκαλέτι στο πρώτο του πέναλτι, βρήκε δίχτυα.

Σεζόν 2008-09 (3/7): Χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά το χαμένο πέναλτι του Μήτρογλου στην Κύπρο. Ο Γκαλέτι έχει 50% (3/6) και έχει νικηθεί μόνο στο Καραϊσκάκη, από Σπούρτνικ (Ξάνθη), Βρονταρά (Πανθρακικός) και Σηφάκη (Αρης), ενώ ένα πέναλτι έχει χάσει και ο Ντιόγο με τον ΟΦΗ (απέκρουσε ο Μάλαρτζ). Κανένα πάντως δεν στοίχισε βαθμούς στους «ερυθρόλευκους».

Και ακόμα μένουν 8 αγωνιστικές...


Το τρέιλερ του SPORT 24 για το Ολυμπιακός-Σεντ Ετιέν











































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ