Η κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ
Την Παρασκευή θα μάθει η Εθνική μας τους αντιπάλους της στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής (19:00 ΝΕΤ)
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο τεχνικός διευθυντής, Τάκης Φύσσας, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ και ο συνεργάτης του, Γιάννης Τοπαλίδης βρίσκονται ήδη στη Νότια Αφρική και μετά και από τον καταρτισμό των γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση, περιμένουν να μάθουν τους τρεις αντιπάλους της "γαλανόλευκης".
Στόχος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι μία πολύ καλύτερη πορεία απ΄ότι πριν από 16 χρόνια όταν τότε στον όμιλο με αντιπάλους την Αργεντινή, την Βουλγαρία και τη Νιγηρία είχε γνωρίσει τρεις ήττες και δεν είχε πετύχει γκολ με τον απολογισμό μάλιστα να είναι 0-10 στα τέρματα.
Στην κλήρωση θα σχηματιστούν οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων από τις οποίες οι δύο πρώτες θα πάρουν το εισιτήριο στην συνέχεια στους "16". Η μοναδική αλλαγή που προέκυψε ήταν η τοποθέτηση της Ολλανδίας στο πρώτο γκρουπ κάτι που σημαίνει ότι είναι υποψήφιος αντίπαλος της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ σε αντίθεση με την Γαλλία που έπεσε στον δεύτερο και δεν θα βρεθεί στον δρόμο της Ελληνικής ομάδας.
Η Εθνική Ελλάδας έτσι δεν θα αντιμετωπίσει εκτός από την Γαλλία και τις εθνικές ομάδες, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Σερβίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ελβετίας, στην πρώτη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Η εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποφάσισε το γκρουπ των ισχυρών να καταρτιστεί βάσει της κατάταξης του Οκτωβρίου και όχι του Νοεμβρίου, ώστε να μην ευνοούνται οι ομάδες που έπαιξαν μπαράζ.
Με εξαίρεση το πρώτο γκρουπ, τα κριτήρια είναι γεωγραφικά. Έτσι υπάρχουν συνολικά οκτώ ομάδες από Ασία, Βόρειο Αμερική και Ωκεανία, που αποτελούν το δεύτερο γκρουπ, πέντε αφρικανικές και τρεις νοτιοαμερικανικές που συγκροτούν το τρίτο, καθώς και οκτώ ευρωπαϊκές που είναι στο τέταρτο. Σε κάθε όμιλο η κάθε ομάδα θα αντιπροσωπεύει μία διαφορετική ήπειρο με εξαίρεση τις ευρωπαϊκές που θα τεθούν αντιμέτωπες σε πέντε όμιλους.
Η διοργανώτρια Νότια Αφρική που είναι στο γκρουπ των ισχυρών δεν θα έχει αντίπαλο στον όμιλο της άλλη αφρικανική ομάδα και έτσι από το τρίτο γκρουπ αντίπαλος της θα είναι μία εκ των Παραγουάη, Ουρουγουάη και Χιλή ενώ η Αργεντινή και η Βραζιλία θα αντιμετωπίσουν κάποια από τις πέντε αφρικανικές ομάδες που είναι στο τρίτο γκρουπ.
Οι «ισχυροί»
Από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας όπου θα είναι επικεφαλής στους ομίλους, η πλέον επιθυμητή αντίπαλος είναι η διοργανώτρια Νότια Αφρική καθώς κατά τα άλλα υποψήφιες είναι η πιο επιτυχημένη Εθνική ομάδα στην ιστορία του αθλήματος,Βραζιλία με τους πέντε παγκόσμιους τίτλους, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, η κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου Ιταλία, η παραδοσιακή παγκόσμια δύναμη Γερμανία, η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα, η ανεβασμένη Αγγλία του Φάμπιο Καπέλο και η πάντα ισχυρή Ολλανδία.
Σίγουρα οι «μπαφάνα-μπαφάνα» ως η ασθενέστερη ομάδα από το πρώτο γκρουπ αν και υπάρχουν και εκείνοι που θα ήθελαν να δουν την Εθνική ομάδα αντιμέτωπη με την μεγάλη Βραζιλία ή την Αργεντινή(σ.σ όπως ο Γιώργος Καραγκούνης όπως είχε δηλώσει πρόσφατα).
Η «σελεσάο» με τον Κάρλος Ντούνγκα στο τιμόνι της πηγαίνει στη Νότια Αφρική με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή ενώ οι «μπιανκοσελέστε» έχοντας πάρει δύσκολα το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ, θα πρέπει να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο για να φτάσουν ψηλά στον θεσμό.
Η Ισπανία ήταν αντίπαλος στον όμιλο της τελικής φάσης του «EURO 2008» αλλά ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις και από το "EURO 2004»,όπου η Ελληνική ομάδα είχε φτάσει στην κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης αντιμετωπίζοντας την στην πρώτη φάση. Πάντως διαθέτει ένα πανίσχυρο σύνολο και φιλοδοξεί να φτάσει ακόμα και στην κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου.
Η κάτοχος του τίτλου, Ιταλία με τον Μαρσέλο Λίπι στην τεχνική της ηγεσία δεν δείχνει τη…δύναμη του παρελθόντος αλλά έχει αποδείξει ότι στις τελικές φάσεις μεταμορφώνεται όπως μαρτυρά και το Μουντιάλ του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας. Η Γερμανία αποτελεί ένα παραδοσιακά ισχυρό σύνολο και σε περίπτωση που τεθεί αντιμέτωπη με την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, σίγουρα θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για τον ομοσπονδιακό τεχνικό.
Η Αγγλία δείχνει ένα πολύ καλό πρόσωπο με τον Φάμπιο Καπέλο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ικανή να φτάσει και στην κατάκτηση του τίτλου για δεύτερη φορά μετά το μακρινό 1966. Τέλος η Ολλανδία πηγαίνει με φιλοδοξίες στη Νότια Αφρική και αντιπροσωπεύει μία σχολή ποδοσφαίρου που πάντοτε αξίζει του σεβασμού όλων.
Αντίπαλος από Αφρική ή Νότια Αμερική
Από το τρίτο γκρουπ, ο αντίπαλος θα είναι είτε από την Αφρική, είτε από τη Νότια Αμερική καθώς σε αυτό βρίσκονται οι Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Καμερούν, Νιγηρία, Παραγουάη, Χιλή, Ουρουγουάη και η Αλγερία του Ράφικ Τζιμπούρ που πήρε την πρόκριση στο μπαράζ με την Αίγυπτο η οποία δείχνει και η πλέον προσιτή. Η τελευταία πήρε το εισιτήριο κόντρα στην Αίγυπτο σε επεισοδιακό παιχνίδι και η πρόκριση στα τελικά από μόνη της είναι επιτυχία.
Η Ακτή Ελεφαντοστού του Ντιντιέ Ντρογκμπά, του Γιάγια Τουρέ και πολλών άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους σίγουρα δείχνει μη επιθυμητή για αντίπαλος καθώς προβάλει ως μία από τις πιο ισχυρές ομάδες της Αφρικής. Η Γκάνα παραδοσιακά δίνει το «παρών» σε τελικές φάσεις (σ.σ πρόσφατα κατέκτησε και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων) όπως και το Καμερούν και σίγουρα είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμες ομάδες.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με την Νιγηρία με την οποία η «γαλανόλευκη» δεν έχει ευχάριστες αναμνήσεις καθώς την αντιμετώπισε στα τελικά του Μουντιάλ του 1994 και είχε ηττηθεί με 0-2. Όσο για τις εκπροσώπους της Νότιας Αμερικής, η Παραγουάη που δίνει το «παρών» συνεχώς ανάμεσα στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είναι μία σταθερή δύναμη.
Η Ουρουγουάη εξάλλου πήρε μέσω μπαράζ το εισιτήριο για τα τελικά με τον Σεμπαστιάν Αμπρέου του Άρη να είναι στέλεχος της αλλά έχει μεγάλη εμπειρία από τελικές φάσεις. Όσο για την Χιλή επιστρέφει σε τελικά Μουντιάλ και με τον Αργεντινό Μαρσέλο Μπιέλσα στο τιμόνι της, προβάλει ως ένα δυνατό σύνολο.
Μικρές στο…μάτι
Τέλος από το δεύτερο γκρουπ, η Ονδούρα και η Νέα Ζηλανδία δείχνουν ως οι πιο αδύναμες ομάδες και ενώ ακόμη σε αυτό βρίσκονται οι Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Β. Κορέα, Αυστραλία, ΗΠΑ και Μεξικό.Η Ονδούρα συμμετέχει για δεύτερη φορά σε τελική φάση μετά το 1982 όπως και η Νέα Ζηλανδία. Η Ιαπωνία είναι γνώριμη στην Ελληνική ομάδα καθώς την είχε αντιμετωπίσει στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στην Γερμανία το 2005 και είχε ηττηθεί με 0-1.
Η Ν. Κορέα σίγουρα είναι μία υπολογίσιμη δύναμη ενώ η Β. Κορέα συμμετέχει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια. Η Αυστραλία δίνει το «παρών» για δεύτερη συνεχόμενη φορά και είχε δείξει πολύ καλό πρόσωπο στα γήπεδα της Γερμανίας ενώ διαθέτει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές με παραστάσεις στα γήπεδα της Ευρώπης.
Οι ΗΠΑ εντυπωσίασαν στην προηγούμενη διοργάνωση και πλέον δείχνουν να αποτελούν μία ισχυρή δύναμη ενώ τέλος το Μεξικό μπορεί να μην έχει την λάμψη του παρελθόντος αλλά σίγουρα δεν δείχνει επιθυμητός αντίπαλος.
Υψηλές παρουσίες στην κλήρωση
Στην κλήρωση θα δώσουν το «παρών» ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Γιάκομπ Ζούμα, της ΦΙΦΑ Σεπ Μπλάτερ και της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, σπουδαίοι ποδοσφαιριστές του παρελθόντος όπως ο Εουσέμπιο,ο Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο Ροζέ Μιλά, αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Σάρλιζ Θέρον που κατάγεται από τη Νότια Αφρική και αθλητές-σύμβολα της Αφρικής, όπως ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης του στίβου Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.
Ακόμη μέσω βίντεο θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και νομπελίστας Ειρήνης, Νέλσον Μαντέλα. Παρόντες θα είναι οι 31 εκ των 32 προπονητών των φιναλίστ του Μουντιάλ, με μοναδική εξαίρεση τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είναι τιμωρημένος από τη FIFA εξαιτίας δηλώσεων που έκανε μετά την πρόκριση της εθνικής Αργεντινής στην τελική φάση.
Η σέντρα στο Μουντιάλ θα γίνει στις 11 Ιουνίου στο Γιοχάνενσμπουργκ και το στάδιο "Σόκερ Σίτι" ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί επίσης στο ίδιο γήπεδο στις 11 Ιουλίου.
ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ
1ος ΟΜΙΛΟΣ ==========
Ιταλία
Ισπανία
Βραζιλία
Ολλανδία
Γερμανία
Αργεντινή
Αγγλία
Νότια Αφρική
2ος ΟΜΙΛΟΣ ==========
Αυστραλία
Ιαπωνία
Νότια Κορέα
Βόρεια Κορέα
Ονδούρα
Μεξικό
ΗΠΑ
Νέα Ζηλανδία
3ος ΟΜΙΛΟΣ ==========
Αλγερία
Καμερούν
Ακτή Ελεφαντοστού
Γκάνα
Νιγηρία
Χιλή
Παραγουάη
Ουρουγουάη
4ος ΟΜΙΛΟΣ ==========
ΕΛΛΑΔΑ
Δανία
Γαλλία
Πορτογαλία
Σερβία
Σλοβακία
Σλοβενία
Ελβετία