Η κριτική των Ελλήνων παικτών
Το Sport24.gr ακτινογραφεί την απόδοση των Ελλήνων διεθνών στον προημιτελικό του Euro με αντίπαλο τη Γερμανία, που σήμανε και το τέλος του ταξιδιού για τη "γαλανόλευκη" στα γήπεδα Πολωνίας/Ουκρανίας.
Το τέλος του προημιτελικού βρήκε τα "πάντσερ" να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις τελικές προσπάθειες (24-9) αλλά και σε αυτές που είχαν ως στόχο την αντίπαλη εστία (14-5), ενώ η κατοχή της μπάλας ήταν 71%-29", ωστόσο η Εθνική πάλεψε όσο μπορούσε και αποχωρεί από το Euro 2012 με ψηλά το κεφάλι.
Αναλυτικά η κριτική των Ελλήνων διεθνών:
Σηφάκης: Κόντρα στη Ρωσία, ο Μιχάλης Σηφάκης ήταν αρκετά σταθερός και ενέπνευσε την άμυνά του, όμως στον προημιτελικό με τη Γερμανία βρέθηκε σε απελπιαστικά άσχημη βραδιά. Δέχτηκε τέσσερα γκολ, έφερε τεράστια ευθύνη (αν όχι ακέραια) για το τρίτο γκολ όπου πραγματοποιήησε άσχημη έξοδο, ενώ ελάχιστες φορές μπλόκαρε τη μπάλα σε σουτ που του γίνονταν, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται διεκδικήσημη μέσα στην περιοχή μετά από ημιτελείς επεμβάσεις του.
Τοροσίδης: Είχε πολλή δουλειά σε όλο το 90λεπτο, με τους Γερμανούς να παίζουν "κάτω τη μπάλα" και να διαλέγουν τις πτέρυγες για να επιτεθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προσφέρει σχεδόν καθόλου στον επιθετικό τομέα (εκεί όπου πολλές φορές αποτελεί έξτρα όπλο για την Εθνική). Αμυντικά ήταν φιλότιμος, έδωσε μάχες, χωρίς όμως να μπορέσει να ξεχωρίσει από τη γενική μετριότητα στην οποία βρέθηκαν οι περισσότεροι διεθνείς.
Κ. Παπαδόπουλος: Το έργο του ήταν... βουνό σε όλο το ματς, με τους Γερμανούς να επιτίθενται κατά κύματα και να φτάνουν τις περισσότερες φορές εύκολα στη μεγάλη περιοχή. Στο πρώτο ημίχρονο στάθηκε αξιοπρεπώς, όμως στην επανάληψη έπεφτε σταδιακά η απόδοσή του λόγω κούρασης και δεν μπόρεσε να αποτρέψει την συνολική καθίζηση λίγο μετά το 1-1 (τρία γκολ μέσα σε 14 λεπτά).
Παπασταθόπουλος: Μεταξύ των δύο κεντρικών αμυντικών, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος φάνηκε περισσότερο, αφενός γιατί είχε περισσότερες σωτήριες επεμβάσεις και τάκλιν, αφετέρου επειδή όταν του δόθηκε η ευκαιρία δεν δίστασε να κάνει σπριντ για να βγάλει την εθνική από την περιοχή του. Το δεύτερο μέρος ήταν πάντως εφιαλτικό και για τον "Socratis", o οποίος δεν άντεξε στην πίεση των "πάντσερ" μετά το 1-1 και δεν μπόρεσε να προσθέσει μία ακόμα επιβλητική εμφάνιση στο ενεργητικό του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα
Τζαβέλλας: Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τους Γερμανούς να επιλέγουν κυρίως τη δεξιά πτέρυγα για να επιτεθούν και τους Ρόις, Εζίλ και Κεντίρα να βγάζουν πολλούς συνδυασμούς "ταλαιπωρώντας" τον Έλληνα άσο. Η πίεση ήταν μεγάλη σε όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο και ο άσος της Μονακό έκανε υπερπροσπάθεια αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού (σφίξιμο στο δικέφαλο) και έκανε ένεση για να μπορέσει να αγωνιστεί. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Φερνάντο Σάντος τον αντικατέστησε με τον Φωτάκη, για να έρθει ο Τοροσίδης να καλύψει τη θέση του.
Μάκος: Το έργο του ήταν εξ ορισμού δύσκολο έχοντας χώρο ευθύνης όπου "έπεφτε" πάνω σε Εζίλ, Κεντίρα και Σβάινσταϊγκερ. Επωμίστηκε το ρόλο του αντί-Καραγκούνη όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, καθώς ούτε μπόρεσε να κρατήσει τους Γερμανούς μέσους έξω από την ελληνική περιοχή ούτε κράτησε μπάλα για να δώσει ανάσες στους υπολοίπους και να "παγώσει" κάπως το ρυθμό. Στο 70' αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Λυμπερόπουλο, με τον Μεσσήνιο να αποτελεί το τελευταίο χαρτί του Σάντος με το σκορ στο 1-3.
Μανιάτης: Ο παίκτης που έτρεξε περισσότερο στο χώρο του κέντρου από την ελληνική πλευρά, με τις δυνάμεις του πάντως να τον εγκαταλείπουν μετά το 60'. Ενδεικτική η φάση του δεύτερου γκολ των Γερμανών όπου δεν αντιλήφθηκε τον Σάμι Κεντίρα πίσω του, με αποτέλεσμα να μην κάνει κίνηση για να απομακρύνει τη μπάλα και τον άσο της Ρεάλ να εκτελέσει τον Σηφάκη μέσα από την περιοχή.
Κατσουράνης: Δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα ο έμπειρος άσος, με τους παίκτες του Γιόακιμ Λεβ να κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη στο χώρο του κέντρου και να αναγκάζουν την "γαλανόκευκη" να ακολουθήσει το δικό τους ρυθμό στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Το 71%-29% κατοχή της μπάλας με τη λήξη του αγώνα μαρτυράει πως τα χαφ μας περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο, με τον "Κατσούρ" να προσπαθεί να καλύπτει "τρύπες" στα πλάγια αλλά χωρίς επιτυχία τις περισσότερες φορές.
Νίνης: Ο Φερνάντο Σάντος τον επέλεξε για το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής (προτιμώνοντας στην κορυφή τον Σαλπιγγίδη), όμως ο άσος της Πάρμα εμφανίστηκε πολύ κατώτερος των προσδοκιών. Μπορεί να καταγράφηκε στο ενεργητικό του το μοναδικό ελληνικό σουτ στο πρώτο 45λεπτο που χρειάστηκε να... ξαπλώσει ο Νόιερ όμως η συνολική του εμφάνισή ήταν απογοητευτική. Δεν βοήθησε καθόλου επιθετικά στις λίγες κόντρες που έβγαλε η Εθνική, είχε αρκετές λανθασμένες μεταβιβάσεις ενώ δεν παρείχε αρκετή "στήριξη" στον Τοροσίδη όταν η ομάδα αμυνόταν. Δικαιολογημένα παραχώρησε τη θέση του στον Γκέκα με την έναρξη του δευτέρου μέρους.
Σαμαράς: Ο κορυφαίος σε απόδοση παίκτης της Εθνικής ομάδας μαζί με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο "Sam" μπήκε από την αρχή φορτσάτος στο ματς κάνοντας 2-3 δυνατά μαρκαρίσματα (από το 14" είχε ήδη κίτρινη κάρτα), στο πρώτο μέρος αποτελούσε τη μοναδική ουσιαστικά πηγή κινδύνων για την αμυνα των Γερμανών με τις επελάσεις από τα αριστερά, ενώ στο 55' "έβαλε φωτιά " στην ελληνική εξέδρα με το υπέροχο γκολ του, προϊόν εκπληκτικής συνεργασίας με τον Σαλπιγγίδη. Ακόμα και με το σκορ στο 4-1 κάποια στιγμή δεν τα παράτησε και προσπαθούσε να προκαλέσει ρήγματα στην γερμανική άμυνα πηγαίνοντας στο "1 με 1" με τον Μπόατενγκ.
Σαλπιγγίδης: Αν και είχε δύσκολη αποστολή απέναντι στους Χούμελς και Μπάντστουπμπερ, ο βραχύσωμος άσος ήταν πολύ καλός και στις δύο θέσεις που αγωνίστηκε. Στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε στην κορυφή και παρότι ένιωθε... μοναξιά μπροστά ήταν πολύ κινητικός, και είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Σαμαρά. Στο δεύτερο μέρος πήγε δεξιά αντί του Νίνη και με το... καλημέρα έδειξε την κλάση του αλλά και το πόσο καλά έχει μάθει να παίζει τη θέση. Σε μία κόντρα φάση που έβγαλε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έφυγε "βέλος" από τα δεξιά και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε πάσα-λουκούμι για τον Σαμαρά, που δεν είχε παρά να την προωθήσει με προβολή στα δίχτυα του Νόιερ. Αν η Εθνική κρατούσε λίγο περισσότερο το 1-1 ήταν δεδομένο πως θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερο... χουνέρι στα "πάντσερ".
Γκέκας: Μπήκε στο δεύτερο μέρος και τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης, με τον Έλληνα άσο να έχει να λέει για την φάση του 63ου λεπτού. Εκεί δέχτηκε τη μπάλα στο ύψος της μεγάλης περιοχής και γύρισε με υπέροχη κίνηση το σώμα του καταφέρνοντας να ξεμαρκαριστεί, όμως το σουτ που δοκίμασε έστειλε τη μπάλα αρκετά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Αν εκεί γινόταν το 2-2 ίσως τώρα να ήταν ήρωας όμως με τα αν...
Λυμπερόπουλος: Μπήκε στο 70' με το σκορ στο 3-1 και τον Σάντος να μην έχει άλλες επιλογές από το να βάλει επιθετικό, όμως το 4-1 στη συνέχεια έκοψε οριστικά τα πόδια των διεθνών. Το αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο τέταρτο η μπάλα να μην πάει μπροστά και ο "Λύμπε" να μη φανεί αρκετά, παρόλα αυτά αποχαιρέτησε με "ψηλά το κεφάλι" το κεφάλαιο Εθνική ομάδα.
Φωτάκης: Βοήθησε κάπως την Εθνική να εμφανιστεί πιο συμπαγής στη μεσαία γραμμή, με την είσοδό του στο ματς, στη συνέχεια όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει τη μπάλα και να φρενάρει τον γρήγορο ρυθμό που επέβαλαν οι Γερμανοί.
Σαντος: Δεν δικαιώθηκε από την επιλογή του να χρησιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα τον Νίνη στη δεξιά πλευρά και τον Σαλπιγγίδη στην κορυφή της επίθεσης. Αντέδρασε όμως γρήγορα βλέποντας την προβληματική εικόνα του πρώτου μέρους, περνώντας τον "Σάλπι" στα δεξιά και τον Γκέκα στην κορυφή και αποσύροντας τους Νίνη και Τζαβέλλα που δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά. Τηρουμένων των αναλογιών (μεγάλη διαφορά δυναμικότητας με τη Γερμανία) αλλά και των απουσιών που είχε η Εθνική (Καραγκούνης, Χολέμπας), δεν είχε και πολλά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει για να αλλάξει τη ροή του αγώνα.