Η κριτική των παικτών της Ξάνθης
Το Sport24.gr κάνει την κριτική των ποδοσφαιριστών της Ξάνθης, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον Ολυμπιακό.
Το λάθος του Μπέρτου στο πρώτο ημίχρονο και η ποδοσφαιρική ευφυΐα του Τσόρι Ντομίνγκες στο δεύτερο έκριναν ουσιαστικά - ακολούθησε η εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη και το γκολ του Καπετάνου - τη νίκη του Ολυμπιακού και στέρησαν από τη Ξάνθη το Κύπελλο Ελλάδας.
Κυριακίδης: Εξαιρετική και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας η απόκρουση του 19ου λεπτού στο γύρισμα του Φράνκο Χάρα. Ο Αργεντινός τον νίκησε στο 45ο λεπτό, αλλά δε φέρει ευθύνη. Ούτε στο δεύτερο, προϊόν της ευφυΐας και της τεχνικής του Ντομίνγκες. Στο τρίτο, η εκτέλεση του Φορτούνη ήταν εξαιρετική, παρά την εκτίναξη δεν μπόρεσε να γλιτώσει την τρίτη παραβίαση της εστίας του.
Μπέρτος: Ακύρωσε την εξαιρετική κι αλάνθαστη μέχρι τότε παρουσία του, με το λάθος στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, που έδωσε την ευκαιρία στον Χάρα να ανοίξει το σκορ. Μέχρι εκείνο το σημείο είχε εξαιρετικές τοποθετήσεις που σε συνδυασμό με το πάθος του, κέρδισαν αρκετές αμφισβητούμενες, διεκδικίσημες, μπαλιές για λογαριασμό της ακριτικής ομάδας. Αλλά η κακή στιγμή κι εκτίμηση στη φάση του γκολ του Αργεντινού, είναι που μένουν. Στο δεύτερο γκολ υπέκυψε στην τεχνική του Αλεχάντρο Ντομίνγκες που τον πέρασε σαν σταματημένο.
Γούτας: Σωστές τοποθετήσεις, ως επί το πλείστον, γεγονός που δεν επέτρεψε - με εξαίρεση τη φάση του γκολ που ξεκίνησε από λάθος, όχι δικό του - στους επιθετικούς του Ολυμπιακού να βρεθούν τετ-α-τετ με τον Κυριακίδη, στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο και μετά το γκολ του Ντομινγκες, έμοιαζε όπως κι όλη η ομάδα να έχει συμβιβαστεί με τη μοίρα του ματς.
Καρυπίδης: Από την κεφαλιά του στο 43ο λεπτό, η Ξάνθη έφθασε κοντά στο να ανοίξει το σκορ. Η εμπειρία του στην εκτίμηση των φάσεων προσέδωσε σταθερότητα στους υπόλοιπους αμυντικούς που των πλαισίωσαν, αλλά και στα αμυντικά χαφ, στο πρώτο ημίχρονο. "Έπεσε" κι αυτός, όπως κι όλη η ομάδα, μετά το γκολ του Ντομίνγκες.
Γουάλας: Σταθερή παρουσία, κρατούσε τη θέση του. Απέφευγε να ρισκάρει, μη δίνοντας τόσες βοήθειες στον Λουσέρο αλλά και παράλληλα μην αφήνοντας κενά στην άμυνα. Στο ίδιο μοτίβο και στο δεύτερο, δεν θα μνημονευθεί για κάτι ιδιαίτερο, παρά για τη σταθερότητά του.
Παπαστεριανός: Μπορεί να μην ήταν τόσο παρεμβατικός με τη λογική ότι η μπάλα δεν πέρασε τόσο συχνά από τα πόδια του, αλλά οι μονομαχίες - στον αέρα και στο έδαφος - και τα τρεξίματά του, έβαλαν δύσκολα στο δημιουργικό μοχλό των "ερυθρολεύκων". "Θυσιάστηκε" στο 65ο λεπτό, δίνοντας τη θέση του στον Καπετάνο, στην προσπάθειά του Ραζβάν Λουτσέσκου να κάνει πιο επιθετικό το σχήμα.
Ομπόντο: Στις περιπτώσεις που η Ξάνθη προτιμούσε να επιτεθεί ορθολογικά κι όχι ψάχνοντας με μπαλιές από την άμυνα τους προωθημένους επιθετικούς η μπάλα περνούσε από τα πόδια. Ήταν αυτός που την υποδεχόταν για να τη μεταβιβάσει με τη σειρά του, στον Κλέιτον. Απέφυγε τα άνευ λόγου φάουλ. Ακούραστος, "μηχανάκι", έδωσε και κέρδισε αρκετές μάχες. Ίσως, ο κορυφαίος της ομάδας του.
Λουσέρο: Καλά κλεισμένος, ανέβασε την απόδοσή του μετά την πρώτη μισή ώρα στο ματς. Από τα πόδια και τη σέντρα του ξεκίνησε η φάση του 42ου λεπτού, με τον Σολτάνι να μην μπορεί στείλει την μπάλα στα δίχτυα. "Εξαφανισμένος" στο δεύτερο ημίχρονο, παραδόθηκε στο αποτελεσματικό μαρκάρισμα του Σαλίνο.
Κλέιτον: Ήταν σίγουρο ότι το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού θα μεριμνούσε για το μαρκάρισμά του. Εγκλωβίστηκε στις συμπληγάδες των "ερυθρόλευκων" μεσοαμυντικών, όταν βρήκε χώρο, στο 26ο λεπτό, ανάγκασε τον Ρομπέρτο σε εκπληκτική απόκρουση. Αχρείαστη, ίσως από υπερβάλλον ζήλο, η κάρτα πάνω στο μαρκάρισμα του Μποτία. Η αδυναμία του πάρει την μπάλα, του δημιούργησε εκνευρισμό στο δεύτερο ημίχρονο. Απογοήτευσε, δεδομένης της ποιότητάς του.
Σολτάνι: Έδωσε αρκετές μάχες με τον Μαζουακού, όχι μόνο για να δημιουργήσει ευκαιρίες για την ομάδα του, αλλά γυρίζοντας και βοηθώντας στο μαρκάρισμα του Γάλλου, που αρκετά συχνά προωθούνταν. Ουδείς αμφιβάλλει για την τεχνική του κατάρτιση, αλλά ταλαιπωρούσε την μπάλα όταν την είχε στα πόδια του, επιλέγοντας το εξεζητημένο αντί του προφανούς. Στο δεύτερο, βρήκε περισσότερα εμπόδια από το πρώτο. Δεν απείλησε με την παρουσία του, τον Ολυμπιακό.
Βασιλακάκης: Αναγκάστηκε να δώσει μάχες με δύο και τρεις αμυντικούς του Ολυμπιακού. A priori δύσκολο το έργο του. Η μπάλα δεν έφτασε πολλές φορές στα πόδια του, όταν έφτανε προτιμούσε να την "σπάσει" στα πλάγια. Δεν απείλησε, όσο θα περίμενε κανείς, την άμυνα του Ολυμπιακού.
Καπετάνος: Πρωταγωνιστής στη λογομαχία με τον Ρομπέρτο, από την οποία όμως η Ξάνθη δεν κέρδισε τίποτα καθώς αμφότεροι αντίκρισαν την κίτρινη κάρτα κι η εκτέλεση του Κλέιτον απομακρύνθηκε εύκολα από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Κατάφερε να σκοράρει στο 88ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του δόθηκε και την αδράνεια της αντίπαλης άμυνα. Ήταν αργά, όμως.
Μπαξεβανίδης: Πέρασε στη θέση του Μπέρτου, στο 78ο λεπτό. Παρασύρθηκε από τη γενική τρικυμία στην οποία έπλεε η Ξάνθη, ανάμεσα στο γκολ του Ντομίνγκες και του Φορτούνη.
Βάλτερ: Πέρασε στο 79ο λεπτό στη θέση του κορυφαίου της Ξάνθης, Ομπόντο. Δεν μπόρεσε να φανεί, ανέλαβε κάποιες προσπάθειες μετά το γκολ του Παντελή Καπετάνου, ωστόσο αυτές παρέμειναν ημιτελείς. Δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά, σ' ένα σημείο που η οικονομία του ματς, έμοιαζε να έχει δρομολογηθεί.