Η κυρία Παναγιώτα, η γιαγιά που συγκίνησε την Ελλάδα, ταξίδευε παντού για να βλέπει τον Παναθηναϊκό
Η κυρία Παναγιώτα, η κυρα-Γιούλα ή αλλιώς η γιαγιά όλων μας, που συγκίνησε ολόκληρη την Ελλάδα με τη φωτογραφία της έναν χρόνο πριν όταν η Βόρεια Εύβοια καιγόταν, έμπαινε στο πούλμαν μαζί με τον άντρα της, τον κύριο Νίκο, και ταξίδευε σε κάθε γωνιά της χώρας για να βλέπει τον Παναθηναϊκό.
Τέτοιες ημέρες, πριν από έναν χρόνο, η Βόρεια Εύβοια ζούσε τον απόλυτο εφιάλτη. Ζούσε τη μεγαλύτερη, την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας, η οποία άφησε σημάδια στα δάση και τους ανθρώπους της.
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ένιωσαν τις φλόγες στην πλάτη τους, ήταν και η κυρα-Γιούλα, όπως τη φωνάζουν στις Γούβες.
Η κυρία Παναγιώτα Νουμίδη πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες των τελευταίων πολλών χρόνων, ο σπαραγμός της έγινε εξώφυλλο στο κορυφαίο περιοδικό Time, ενώ αποτέλεσε το σύμβολου του πόνου και της αγωνίας ολόκληρης της χώρας εκείνες τις δύσκολες ημέρες.
Μας άνοιξε το σπίτι της και περάσαμε ένα ολόκληρο απόγευμα στη βεράντα της, όπου την ακούσαμε να θυμάται όσα έγιναν πέρυσι, την είδαμε να βουρκώνει και να εύχεται να μην περάσει άλλος άνθρωπος αυτά που έζησε εκείνη.
Η κυρα-Γιούλα είχε ανησυχήσει επειδή δεν έβρισκε τον άνδρα της και τελικά κατέρρευσε για να ξυπνήσει στο ιατρικό κέντρο της περιοχής.
Έναν χρόνο μετά, μας εξήγησε ότι έχει χάσει εννέα κιλά, παραδέχθηκε πως ζει με τις μνήμες που δεν σβήνουν από το μυαλό της, αλλά θυμήθηκε και τα νιάτα της, όταν μαζί με τον 86χρονο σύζυγό της, τον κύριο Νίκο, ταξίδευαν σε όλη την Ελλάδα για να βλέπουν από κοντά τα ματς της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού.
"Παικταράδες όλοι, ο Δομάζος, ο Αντωνιάδης, αλλά ο φοβερός ήταν ο Τάκης ο Λουκανίδης" μας είπε ο κύριος Νίκος, που μεγάλωσε και ζει ακόμη κάποιους μήνες του χρόνου στους Αμπελόκηπους, πίσω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
"Είχαμε έναν γίγαντα εδώ στο χωριό, είχε ύψος 2μ.04. Δεν έπαιξε μπάσκετ, απλά ήταν ένας τεράστιος άνθρωπος. Θυμάμαι ότι δεν μπορούσαμε να του βρούμε παπούτσια. Τελικά, ένας γνωστός μου ήταν φροντιστής στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού και έτσι βρήκαμε ένα ζευγάρι από τον Έντγκαρ Τζόουνς.
Όταν τα φόρεσε το παιδί εδώ στο χωριό και βγήκε με αυτά στην πλατεία, έπαθαν όλοι πλάκα" θυμάται ο κύριος Νίκος, που έζησε τον Τάφο του Ινδού από την εποχή που είχε ακόμη ανοιχτά σημεία, ως το πρώτο κλειστό γήπεδο της Ελλάδας.
Η κυρα-Γιούλα και ο κύριος Νίκος δεν ξεχνούν ότι έπαιρναν το λεωφορείο από την Ομόνοια και ταξίδευαν μαζί με άλλους οπαδούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για τον Παναθηναϊκό. Από τη Δράμα και τη Βέροια μέχρι κάθε σημείο της χώρας, όταν ακόμη το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός ήταν αγνά, χωρίς την τοξικότητα που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες.
"Παρακολουθώ κάθε αγώνα στην τηλεόραση, όμως δεν πηγαίνω πια στο γήπεδο. Βλέπω και ποδόσφαιρο και μπάσκετ" λέει ο κύριος Νίκος, που έχει πολλές, ακόμη και μερικές ακραίες ιστορίες να μοιραστεί από τα χρόνια που ο Παναθηναϊκός μεσουρανούσε και έκανε μεγάλες πορείες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα με τη φουρνιά του Δομάζου και του Αντωνιάδη.
"Κυρία Παναγιώτα, μπαίνατε κι εσείς στο λεωφορείο δηλαδή και πηγαίνατε;" απορήσαμε, μίας και δεν ήταν ό,τι πιο σύνηθες για εκείνη την εποχή, με την απάντησή της να μας αποστομώνει: "Βέβαια, και πήγαινα. Σε κάθε αγώνα, τι είμαι εγώ να μην πάω;".
Κυρία Γιούλα, σας ευχαριστούμε.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 24 MEDIA LAB
Συνέντευξη: Μαρία Κουβέλη
Σκηνοθεσία / Μοντάζ: Δημήτρης Κουλελής
Associate Producer: Ευτυχία Σουφλέρη
Art Director: Γρηγόρης Κολλάρος
Visual Designer: Θεοδώρα Κρινή
Motion Designer: Σμαρώ Σαχπαζίδου
Editorial Director: Παναγιώτης Μένεγος