Η λειτουργία του κυκλώματος των στημένων στην Ισπανία
Εισαγγελέας στην Ισπανία αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που χειραγωγούσε παιχνίδια στη χώρα, με φερόμενο "εγκέφαλο" τον Γιονάν Γκαρθία. Στους 31 οι συλληφθέντες.
Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος χειραγώγησης αγώνων στην Ισπανία έρχονται στη δημοσιότητα, μετά από τις συλλήψεις της Δευτέρας.
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 24 ατόμων, μεταξύ των οποίων και του πρώην ποδοσφαιριστή του Άρη και της Καλλονής, Γιονάν Γκαρθία, ενώ την Τρίτη ο αριθμός αυξήθηκε σε 31 άτομα.
Παράλληλα, κατασχέθηκε "σημαντικό χρηματικό ποσό" από τα μέλη του κυκλώματος που συνελήφθησαν, μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία σε Βαρκελώνη, Αλμπαθέτε, Χερέθ και Μπανταχόθ.
Οι συλλήψεις αποτελούν προϊόν έρευνας που άρχισε μετά από εισαγγελική εντολή τον Σεπτέμβριο του 2016, μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο της Εξτρεμαδούρα για πιθανή ύπαρξη στημένων αγώνων στην 4η τη τάξει κατηγορία. Τρεις από τους συλληφθέντες αρνήθηκαν να καταθέσουν, όπως έχουν το δικαίωμα, ενώ ακόμα πέντε, που φέρονται να έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή, θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη.
Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την επιχείρηση "Pizarro" λειτουργούσε σε τρία επίπεδα, όπως εξήγησε ο αρχιεισαγγελέας του Μπανταχόθ, Χουάν Καλίτσο Γκαλάν Καθερες, με στόχο την αποκόμιση κερδών από στοιχηματισμό σε κινεζικές εταιρίες.
Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται δύο πρώην ποδοσφαιριστές, ο Γκαρθία και ακόμα ένας, οι οποίοι λειτουργούσαν ως "ηγέτες του κυκλώματος", μαζί με δύο Καταλανούς πολίτες. Ο ένας εξ αυτών διατηρούσε τις επαφές με τους Κινέζους πολίτες που ήθελα να στοιχηματίσουν και ο δεύτερος διαχειριζόταν τις πλατφόρμες και επέλεγε τον bookmaker για τον στοιχηματισμό στα χειραγωγημένα παιχνίδια.
Οι Κινέζοι απαιτούσαν "τουλάχιστον πέντε χειραγωγημένους παίκτες από μια ομάδα" για να δώσουν τα χρήματα της δωροδοκίας, κάτι το οποίο "δεν επιτυγχανόταν πάντοτε", κατά τον Κάθερες.
Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχουν μία σειρά παικτών που αγωνίζονται στη Segunda B και στην Tercera División (3η και 4η κατηγορία στην Ισπανία), κυρίως από περιφέρειες της Ανδαλουσίας (Αλμερία, Σεβίλλη, Κάδιθ, Χαέν, Αλμερία) και τη Μούρθια με το Μπανταχόθ, οι οποίοι είχαν την ευθύνη να μιλήσουν με άλλα άτομα και να τους πείσουν να στήσουν το επίμαχο παιχνίδι. Τα περισσότερα χειραγωγημένα παιχνίδια αφορούσαν την Tercera División σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ισπανίας.
Στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές, κυρίως 4ης κατηγορίας, οι οποίοι "πείθονταν και ενεργούσαν" ώστε να προκαλέσουν διάφορα γεγονότα στους αγώνες, όπως πλάγια, κάρτες, κόρνερ, πέναλτι κ.ά.
Σε περίπτωση που προκύψουν ένοχοι από την υπόθεση, τότε κινδυνεύουν ακόμα και με τέσσερα χρόνια φυλάκιση και δια βίου αποκλεισμό από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.
Photo credits: Eurokinissi