ΑΓΓΛΙΑ

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική "απάτη" του 21ου αιώνα

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική "απάτη" του 21ου αιώνα

Τα χρέη της Λίβερπουλ έφτασαν τα τελευταία τρία χρόνια τα 574 εκ. Ευρώ φέρνοντας τους Reds σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Το Sport24.gr αναλύει το πως φτάσαμε μέχρι εδώ και τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιοκτήτες της ομάδας χρέωσαν στον σύλλογο τα χρήματα που έδωσαν για να τον αγοράσουν.

Πριν από τρεισήμισι χρόνια οι φίλοι της Λίβερπουλ είδαν με ικανοποίηση (όχι όλοι βέβαια) την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της αγαπημένης τους ομάδας, με τους Αμερικανούς επιχειρηματίες Τομ Χικς και Τζόρτζ Ζιλέτ να αναλαμβάνουν τα ινία του συλλόγου, υποσχόμενοι μάλιστα να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέου γηπέδου.

Τα χρέη της Λίβερπουλ εκείνη την περίοδο ήταν 55 εκ. Ευρώ, ένα ποσό για το οποίο έγινε πολύ συζήτηση. Τρία χρόνια μετά οι κόκκινοι όχι μόνον δεν έχουν νέο γήπεδο, όχι μόνο δεν έχουν κατακτήσει κάποιον τίτλο, αλλά τα συνολικά χρέη αγγίζουν πλέον το αστρονομικό ποσό των 574 εκ. Ευρώ!

Αγοράζω... αλλά σε χρεώνω

Κάπως έτσι έγινε το deal της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Λίβερπουλ. Οι Τομ Χικς και Τζόρτζ Ζιλέτ δημιούργησαν μια εταιρία ονόματι "Kop Football Ltd" η οποία πήρε δάνειο 225 εκ. Ευρώ για την αγορά των μετοχών και το οποίο στη συνέχεια χρέωσε στην ίδια την ομάδα, με την προϋπόθεση πως θα το αποπληρώνει κάθε χρόνο.

Στην ουσία δηλαδή οι δυο Αμερικανοί δεν έβαλαν τίποτα από την τσέπη τους, αφού στην Λίβερπουλ χρέωσαν μέχρι και τις προμήθειες των δικηγόρων και τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι τράπεζες για να βγει το δάνειο.

Λίγο καιρό αργότερα βλέποντας τις επιχειρήσεις τους να μην πηγαίνουν καλά και το νέο γήπεδο να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί, πήραν νέο δάνειο στο όνομα της ομάδας, 137 εκ. Ευρώ, για να τρέξουν ζητήματα της ομάδας που αφορούσαν την λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο το χρέος δεν αποπληρώνεται στην ώρα του, με αποτέλεσμα οι δυο τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια στην ομάδα να κάνουν νέες συμφωνίες με τους δυο ιδιοκτήτες εντελώς ασύμφορες για τον σύλλογο.

Όλα αυτά βέβαια έγιναν έτσι ώστε οι δυο επιχειρηματίες να κερδίσουν χρόνο στην προσπάθεια που κάνουν για να πουλήσουν τον σύλλογο.

Το πρότζεκ του γηπέδου που δεν προχώρησε ποτέ

Το ίδιο πάνω κάτω είχε συμβεί και με την Άρσεναλ, όμως η διοίκηση των "κανονιέρηδων" πήρε ένα "έξυπνο" δάνειο με σκοπό να χτίσει το Emirates Stadium. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι του συλλόγου πήραν δάνειο 320 εκ. Ευρώ για την κατασκευή του νέου τους γηπέδου, το οποίο χρέωσαν ουσιαστικά στις μελλοντικές εμπορικές χρήσεις του γηπέδου, με τις τράπεζες να παίρνουν ένα μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη.

Από τα 320 εκ. η Άρσεναλ έχει ήδη αποπληρώσει περίπου 100 εκ. ευρώ μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ δεν πρόλαβαν να κάνουν το ίδιο, αφού το δάνειο που πήραν για να αγοράσουν τον σύλλογο είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα καμία τράπεζα να μην δίνει νέο δάνειο στην ομάδα για την κατασκευή γηπέδου

Πρόβλημα ενόψει Financial Fair Play

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να έχει βρεθεί άμεσα λύση, αφού οι νέοι κανονισμοί της UEFA είναι αυστηροί και προβλέπουν μια ομάδα να μην έχει έλλειμμα άνω των 45 εκ. Ευρώ μέχρι το 2014. Αυτό ισχύει για το ποδοσφαιρικό τμήμα και όχι για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις όπως π.χ. στην Άρσεναλ.

Οι Άγγλοι δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι με την όλη κατάσταση και φοβούνται ότι η Λίβερπουλ αν δεν βρεθεί η... θεία από το Σικάγο, τότε ίσως και να ακολουθήσει τον δρόμο της Πόρτσμουθ.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ