ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Η μπάλα στους ειδικούς

Η μπάλα στους ειδικούς
INTIME SPORTS

Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι, στα καφενεία, στη δουλειά, στο σπίτι, στη βόλτα, μιλούν γι' αυτό. Το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός αποτελεί πόλο έλξης και το Sport24.gr ζήτησε από τους καθόλα αρμόδιους να αναλύσουν τις ιδιαιτερότητες ενός τόσο ιδιαίτερου ματς.

Επτά ερυθρόλευκοι και επτά πράσινοι ρεπόρτερ, αλλά και τέσσερις ουδέτεροι έμπειροι σχολιαγράφοι καταθέτουν τη γνώμη τους λίγες ώρες πριν από το απόλυτο ελληνικό παιχνίδι.

Πού οφείλεται η διαφορά των επτά βαθμών του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό; Ποιος από τους δύο προπονητές πείθει περισσότερο με την παρουσία και τη φιλοσοφία του; Η ομαδική δουλειά θα κάνει τη διαφορά στο ντέρμπι ή ένας παίκτης μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες; Οι απαντήσεις των ειδικών στο πιάτο σας.

Οι ερωτήσεις του γκάλοπ:

1) Γιατί ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε αυτή τη διαφορά των 7 βαθμών από τον Παναθηναϊκό και πως αυτό θα παίξει -καθοριστικό- ρόλο στο άγχος των δύο ομάδων; Θα είναι οι ερυθρόλευκοι πιο... χαλαροί από τους πράσινους ή μήπως ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Καραϊσκάκη με τη νοοτροπία δύσκολα γυρίζει η υπόθεση τίτλος;


2) Στο παιχνίδι της σκακιέρας, μέχρι στιγμής, ο Βαλβέρδε ή ο Φερέιρα σας έχει πείσει ότι είναι καλύτερος. Ποιος από τους δύο δείχνει να έχει επιβληθεί περισσότερο στους παίκτες, περνώντας τη φιλοσοφία του, τόσο την αγωνιστική όσο και τη μη αγωνιστική; Και για ποιο λόγο ο Βαλβέρδε.. δυσκολεύεται πάντα απέναντι στον Παναθηναϊκό; Γιατί προς το παρόν δεν έχει πανηγυρίσει νίκη, ούτε στην πρώτη του σεζόν στον Πειραιά.


3) Ο Παναθηναϊκός στηρίζεται πάρα πολύ στον Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος είναι παίκτης με τεράστια προσωπικότητα. Υπάρχει ανάλογος παίκτης στον Ολυμπιακό ή σε αυτό πάσχει φέτος η ομάδα του Πειραιά και για αυτό στηρίζεται περισσότερο στο ομαδικό στοιχείο και την προσωπικότητα του προπονητή της; Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός γιατί δεν βρίσκει εύκολα παίκτες για να στηρίξουν -σε πάθος- τον Γάλλο την ώρα του αγώνα;

Γιώργος Χαλάς (ρεπόρτερ Ολυμπιακού, ΦΩΣ)

1) Η διαφορά των επτά βαθμών είναι η μίνιμουμ που θα μπορούσε να υπάρχει αναλογικά με τη συνολική εικόνα των δυο ομάδων. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα κάθε παιχνίδι και έχοντας αποφύγει τις γκέλες με τους "μικρούς", κατάφερε να "διαγράψει" τις δυο απώλειες που είχε φέτος στα ντέρμπι. Χαλαρός δεν θα είναι κανένας από τους δυο: απλώς ο Ολυμπιακός γνωρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια. Συνεπώς, ο ΠΑΟ έχει ένα "πλεονέκτημα" δεδομένου ότι δεν έχει τίποτε (άλλο) να χάσει, ρίχνοντας μια ζαριά στο Καραϊσκάκη και ό,τι βγει...

2) Είναι αδύνατον να γίνει σύγκριση ανάμεσα στους δυο προπονητές, δεδομένου ότι ο Πορτογάλος έχει πολλά "ελαφρυντικά" ερχόμενος στη μέση της σεζόν. Σε επίπεδο φιλοσοφίας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: αυτή του Βαλβέρδε τη γνωρίζουμε και τη βλέπουμε ξεκάθαρα πάνω στο χορτάρι, για τον Φερέιρα θα χρειαστεί να περάσει καιρός ώσπου να μπορούμε να πούμε το ίδιο. Ο Βαλβέρδε έχει δυο ισοπαλίες και μια ήττα κόντρα στον ΠΑΟ, συνεπώς με μια νίκη φέρνει το πράγμα σε απόλυτη ισορροπία. Αν αποτύχει και αύριο, τότε θα ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα κατά την οποία θα αναζητηθούν οι "λόγοι" και τα "γιατί"...

3) Ο Σισέ είναι πράγματι παίκτης με τεράστια προσωπικότητα, σε βαθμό "εκνευριστικό" ίσως για πολλούς συμπαίκτες του. Κάτι αντίστοιχο (ευτυχώς που) δεν υπάρχει στον Ολυμπιακό, διότι απλούστατα δεν θα μπορούσε κανένας Σισέ να "επιβληθεί" σε παίκτες όπως ο Ιμπαγάσα, ο Ριέρα, ο Μέλμπεργκ, ο Πάντελιτς κλπ. Μέσα από τα παραπάνω προκύπτει εμμέσως και η απάντηση στο γιατί δε βρίσκονται πολλές φορές συμπαραστάτες του Σισέ: όσο η εξέδρα θα αποθεώνει τον Γάλλο και θα "μανουριάζει" με τους υπόλοιπους, τόσα περισσότερα "κίνητρα" θα δίνει στους άλλους ώστε να αδιαφορούν. "Σισέ θέλετε; Ας παίξει μόνος του να δούμε τι μπορεί να κάνει"...

Η μπάλα στους ειδικούς
INTIME SPORTS

Πάνος Βόγλης (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού, ΦΩΣ)

1) Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο +7 γιατί έχει παρουσιάσει πιο σοβαρό πρόσωπο σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Δεν έκανε στραβοπατήματα με τις μικρομεσαίες ομάδες, γι' αυτό δεν του στοίχισαν ως τώρα οι ήττες στα ντέρμπι. Πιο χαλαρός δεν θα είναι κανείς, καθώς σε ένα ντέρμπι και +20 να υπάρχει στη βαθμολογία, όλοι θέλουν τη νίκη για το γόητρο. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο «Γ. Καραϊσκάκης» με την νοοτροπία πως το ματς αυτό είναι όλη η χρονιά. Αν νικήσουν, ακόμη και αν δεν πάρουν τον τίτλο, έχουν περισώσει το γόητρο τους και θα μπορούν να κλείσουν με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια μία πολύ δύσκολη χρονιά. Προφανώς θα έχει άγχος, αλλά αυτό μπορεί να του βγει σε καλό. Σε γενικές γραμμές νομίζω πως η βαθμολογική διαφορά δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στο συγκεκριμένο ντέρμπι.

2) Δύσκολη ερώτηση και μάλλον συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Και οι δύο ανέλαβαν τις ομάδες μετά το ξεκίνημα της προετοιμασία, με τη διαφορά πως ο Βαλβέρδε είχε πολύ περισσότερο χρόνο να περάσει τη φιλοσοφία του και το έχει καταφέρει. Ο Φερέιρα ακόμη το παλεύει. Σίγουρα έχει πρόοδο η ομάδα του Παναθηναϊκού στον τομέα της τακτικής και της αγωνιστικής νοοτροπίας, αλλά ο Πορτογάλος δεν είναι μάγος. Αμφότεροι με τη δουλειά τους έχουν επιβληθεί στους παίκτες τους, ωστόσο είναι σαφές πως ο Βαλβέρδε και λόγω περισσότερου χρόνου και πρωτύτερης θητείας, βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από τον συνάδελφο του. Τώρα το γιατί δυσκολεύεται ο Βαλβέρδε κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν το γνωρίζω. Ίσως είναι συγκυρία, ίσως να μην προετοιμάζει σωστά την ομάδα του για τα ντέρμπι. Αν και τώρα ηττηθεί, τότε όντως κάτι θα υπάρχει, που πρέπει να αναλυθεί μετά το παιχνίδι.

3) Σισέ ο Ολυμπιακός δεν έχει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μία ομάδα απόλυτα εξαρτημένη από ένα πρόσωπο, είναι μία σχετικά προβλέψιμη και άρα (θεωρητικά) πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη ομάδα. Ο Γάλλος όμως έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, ακριβώς γιατί ο Φερέιρα άλλαξε λίγο τον τρόπο ανάπτυξης και δεν στηρίζεται μόνο στον Γάλλο. Βγάζει παίκτες από πίσω (κυρίως Κατσουράνη, Νίνη), ανοίγει το παιχνίδι στα άκρα και φυσικά όταν αυτά συμβούν ορθολογικά, τότε η μπάλα μπορεί να φτάσει πιο άνετα στον Σισέ και να κάνει το γκολ. Τεράστια προσωπικότητα ο Γάλλος, παρασύρει και τους υπόλοιπους, έχει πνεύμα νικητή που σε ντέρμπι αποτελεί το νούμερο 1 ζητούμενο, χωρίς πάντως να σημαίνει πως ο Ολυμπιακός που δεν έχει αντίστοιχο παίκτη, πρέπει να...κλαίει. Ούτε ο Παναθηναϊκός έχει Ιμπαγάσα για παράδειγμα. Οι προσωπικότητες κρίνουν τα ντέρμπι, η δουλειά του προπονητή, κρίνει τον τίτλο και το τελικό αποτέλεσμα στη λήξη της περιόδου.

Γιώργος Νοικοκύρης (ρεπόρτερ Ολυμπιακού, GOAL)

1) Η διαφορά των 7 βαθμών που έχουν Ολυμπιακός και ΠΑΟ ουσιαστικά και με βάση την εικόνα των ομάδων στις 22 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Θα έπρεπε η διαφορά να ήταν μεγαλύτερη καθώς από την μια έχουμε μια ομάδα που ξέρει τι θέλει και πως να το πάρει μέσα στο γήπεδο και μια άλλη που παραμένει “ζωντανή” με “ηλεκτροσόκ”. Όπως και να έχει όμως το ντέρμπι στο Καραισκάκη δεν μετριέται με βαθμούς. Είναι κάτι παραπάνω από 3 βαθμούς και για τις δύο ομάδες. Το +7 δεν πρόκειται να παίξει ρόλο στην εικόνα του αγώνα.

2) Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ενός προπονητή που έχει αναλάβει την ομάδα από το καλοκαίρι και ενός που ήρθε στα μέσα της σεζόν και ανέλαβε μάλιστα μια ομάδα σε κακή κατάσταση. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης αναφορικά με τις δύο ισοπαλίες και την μια ήττα που έχει ο Βαλβέρδε με τον ΠΑΟ δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος...Θα υπήρχε αν είχε π.χ. Τρεις ήττες...Τα τρια ματς σε διάστημα 2 σεζόν άλλωστε δεν αποτελούν κριτήριο. Ειδικά όταν το πρώτο 0-0 την προπέρσινη σεζόν στο ΟΑΚΑ ήταν θετικότατο αποτέλεσμα βάση βαθμολογίας ενώ η ρεβάνς στο Καραισκάκη με το ίδιο σκορ ήρθε σε περίοδο που ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει τον τίτλο.

3) Όντως ο Σισέ είναι η φυσιογνωμία του Παναθηναϊκού. Το γεγονός όμως ότι η ομάδα του στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό σε αυτόν μόνο θετικό στοιχείο δεν μπορεί να είναι για τον ΠΑΟ. Απο την άλλη ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες με σπουδαία καριέρα και προσωπικότητα όπως οι Ιμπαγάσα, Ριέρα, Μέλμπεργκ αλλά και σπουδαίους Έλληνες όπως οι Τοροσίδης, Αβραάμ. Το γεγονός ότι στηρίζεται στο ομαδικό παιχνίδι οφείλεται αποκλειστικά στον (σωστό) τρόπο που βλέπει το ποδόσφαιρο και την δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας ο Βαλβέρδε.

Η μπάλα στους ειδικούς
INTIME SPORTS

Κώστας Μανωλιουδάκης (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού, GOAL)

1) Ο Ολυμπιακός απέκτησε αυτή τη διαφορά για δύο βασικούς λόγους.

Α)Διότι επέδειξε μία σταθερότητα στην απόδοσή του στα περισσότερα παιχνίδια, εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα την έδρα του (παραδοσιακό-σοβαρό πλεονέκτημα έναντι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ το ότι έχει, δικό του, ποδοσφαιρικό γήπεδο...) και αποφεύγοντας (γενικώς) τις “γκέλες” στα παιχνίδια με τις λεγόμενες “μικρότερες” ομάδες.

Β)Διότι εκμεταλλεύτηκε τη διοικητική αστάθεια-“αναταραχή” του Παναθηναϊκού, καθώς επίσης και τα σφάλματα που έκανε το Τριφύλλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού προγραμματισμού του (μεταγραφές-προετοιμασία), που είχαν ως αποτέλεσμα την κάκιστη εικόνα του στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου γύρου και και τα αναπάντεχα-απαράδεκτα “στραβοαπατήματά” του.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, η διαφορά δεν θεωρώ ότι θα παίξει κανένα απολύτως ρόλο στο ξεκίνημα ή την προετοιμασία του αγώνα (αμφότερες οι ομάδες θα κυνηγήσουν με... λύσσα τη νίκη), παρά μόνον στην εξέλιξή του ντέρμπι και εάν δεν υπάρξει προβάδισμα μέχρι τα τελευταία 15-20 λεπτά. Τότε ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ρισκάρει και ο Ολυμπιακός λογικά θα προσέξει πιο πολύ τα νώτα του, καθώς τον βολεύει περισσότερο η ισοπαλία.

2) Το δείγμα που έχουμε για τον Φερέιρα δεν είναι ανάλογου εύρους με τον Βαλβέρδε. Ο Βαλβέρδε είναι ένας ικανός προπονητής στο να φτιάχνει ομάδες με συνοχή, αλλά στο κοουτσάρισμά του και στα ματς που χρειάζεται να παρέμβει και να τροποποιήσει το αρχικό του πλάνο, δεν μας έχει δείξει πως τον έχει ιδιαίτερες αρετές. Ο Φερέιρα θεωρώ ότι έχει κοινά στοιχεία με τον Βαλβέρδε όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού που προσπαθεί σταδιακά να εφαρμόσει στον Παναθηναϊκό, παρότι η διάταξη που επιλέγει είναι διαφορετική (4-3-3) όπως και κάποιες επιμέρους παράμετροι. Στα μεγάλα ματς μέχρι τώρα πάντως ο Πορτογάλος δείχνει (ανέπλιστα τόσο) ικανός στην ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του και ισορροπημένος στο κοουτσάρισμά του, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής. Γενικώς, είναι άτοπο να συγκρίνουμε απόλυτα τους δύο προπονητές, που άλλωστε τίθενται πρώτη φορά αντιμέτωποι.

3) Ο Τζιμπρίλ Σισέ είναι με διαφορά η μεγαλύτερη προσωπικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως και ο πιο ποιοτικός επιθετικός που αγωνίζεται στη χώρα μας. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, εκτιμώ ότι γενικώς υστερεί σε προσωπικότητες έναντι του Παναθηναϊκού και υπερτερεί σε ομαδικότητα με την έννοια του τρόπου παιχνιδιού του, πιθανότατα επειδή έχει πολύ περισσότερο χρόνο τον Βαλβέρδε στον πάγκο του, εν αντιθέσει με τον Φερέιρα που είναι ελάχιστο χρόνο στην Παιανία και τώρα βλέπει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς η προσπάθειά του να κάνει το Τριφύλλι πιο ομαδικό στη λειτουργία του.

Σχετικά με το “πάθος” του Σισέ, νομίζω ότι ο Γάλλος σε αυτόν τον τομέα βρίσκει συμπαραστάτες συμπαίκτες του και μάλιστα αρκετούς. Το πρόβλημα που υπήρχε ήταν κυρίως αγωνιστικό, διότι μέχρι πρότινος ο Παναθηναϊκός δεν αξιοποιούσε το “υπερόπλο” Σισέ μέσα από ομαδικές διεργασίες, αλλά προσπαθούσε άναρχα να αξιοποιήσει τα προσόντα του. Σε ορισμένα ματς αυτό αρκούσε, αλλά όχι σε όλα όσα έπρεπε και συν τοις άλλοις το θέαμα ήταν αποκρουστικό. Στα τελευταία ματς η (ομαδική) βελτίωση είναι εμφανής, όπως και η πιο ορθολογική αξιοποίηση του Γάλλου σούπερ σταρ.

Η μπάλα στους ειδικούς
INTIME SPORTS

Διονύσης Δελλής (ρεπόρτερ Ολυμπιακού, Εξέδρα)

1) Το άγχος υπάρχει ούτως ή άλλως. Το θέμα αν αυτό σε σε κακαταδικάζει ή είναι δημιουργικό. Για τον Ολυμπιακό,η διαφορά των 7 βαθμών, είναι το αποτέλεσμα της πολύ καλής παρουσίας των 22 βαθμών και η επιβράβευση θα έρθει με τη νίκη που θα σημαίνει και τον τίτλο. Για τον Παναθηναϊκό η διαφορά των 7 βαθμών, στην πραγματικότητα δεν του δίνει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει στο πρωτάθλημα. Απλά σε περίπτωση που νικήσει θα δημιουργεί άγχος στον αντίπαλο. Νομίζω ότι στον Ολυμπιακό αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά και ότι ότι πάνε για να νικάνε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

2) Για μένα ο Ολυμπιακός φέτος είναι η μόνη ομάδα που έχει σχέδιο στο παιχνίδι της. Η μοναδική ομάδα που έχει χτίσει έναν τρόπο παιχνιδιού για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις κλειστές άμυνες των αντιπάλων. Έχει αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα. Ο Φερέιρα δεν έχει δουλέψει όσο ο Βαλβέρδε με την ομάδα, αλλά δεν βλέπω να έχει αλλάξει και και κάτι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ότι δεν μπορεί να παίξε στις κλειστές άμυνες. Δικαιολογία ο χρόνος.

3) Το θέμα είναι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, παίζουν δυο ομάδες. Και ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι σχετίζεται με τη συνολική συνεισφορά. Στον Παναθηναϊκό εξαρτώνται από έναν παίκτη. Αλλά άλλο είναι μια ομάδα να εξαρτάται από έναν παίκτη συνήθως δεν την βγαίνει σε καλό.

Σταμάτης Γαρρής (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού, Εξέδρα)


1) Ο ΟΣΦΠ έχει τη διαφορά είναι πιο σταθερός, δεν έχει τα σκαμπανεβάσματα του ΠΑΟ, ο οποίος έκανε στραβοπατήματα μη αναμενόμενα με ομάδες που είναι είτε στη ζώνη είτε κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού και από κει και πέρα βίωσε τα λάθη του καλοκαιριού. Κυρίως της προετοιμασίας και της αποτυχίας των μεταγραφών. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει σιωπηρά ένας όρκος που ξεκίνησε από το ματς με την ΑΕΚ, πέρασε ο ΠΑΟ με επιτυχία δύσκολα ματς όπως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και έδειξε χαρακτήρα. Έχει μπει σε διαδικασία μάχης. Δεν περίμεναν να φτάσει μέχρι εδώ. Το τελευταίο χαρτί. Για τον Ολυμπιακό δεν ξέρω αν θα πάει χαλαρά. Μπορεί να την πατήσει όπως ο ΠΑΟ πέρυσι που έλεγε ο κόσμος γα φιέστα τίτλου. Όμως τότε δεν υπήρχαν αρκετές αγωνιστικές για να εξαργυρώσει τη νίκη του.

2) Είναι σχεδόν ανόμοια πράγματα να συγκρίνουμε. Ο Βαλβέρδε έχει έρθει2η φορά στον Ολυμπιακό και την Ελλάδα, είχε περισσότερο χρόνο να δούλεψε, ενώ ο Φερέιρα είχε πολύ λιγότερο χρόνο στην ομάδα του. Παράλληλα ο Βαλβέρδε δεν παρέλαβε χάος, ενώ η εικόνα του ΠΑΟ, όταν προσλήφθηκε ο Φερέιρα ήταν απογοητευτική.

3) Δεν υπάρχει σε καμία ελληνική ομάδα παίκτης σαν τον Σισέ. Στο στιλ του Σισέ, σε αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά χαρακτηριστικά δεν έχει έρθει άλλος στην Ελλάδα. Δεν είναι ο καλύτερος, απλά αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος. Ο Ολυμπιακός δεν έχει βρει ανάλογο παίκτη για δεν το ψάχνει κιόλας, γιατί ο Βαλβέρδε επιχειρεί να φτιάξει ένα σύνολο. Και συνήθως οι προπονητές αυτοί δεν ψάχνουν για σταρ. Μ' αυτό στην ουσία ποντάρω και στο άλλο σκέλος της ερώτησης.

Λάζαρος Μουρκάκος (ρεπόρτερ Ολυμπιακού, Φίλαθλος)

1) Το πως θα βγει στην ψυχολογία των δυο ομάδων δεν το υπολογίζει και το προδικάζει κανείς. Ο Ολυμπιακός θα χει άνεση αφού παίζει και για την ισοπαλία των 7 βαθμών. Από αυτή την οπτική γωνία. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός θέλει με νίκη του να βάλε τη σφραγίδα του στο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός είναι πιο γεμάτη ομάδα, εκμεταλλεύτηκε τον παράγοντα έδρα και το κυριότερο έδειξε χαρακτήρα, μπορεί να έχασε τα δυο ντέρμπι, αλλά τα ντέρμπι δεν κρίνουν πάντα τον πρωταθλητή.

2) Δεν μπαίνουν σε μέτρο σύγκρισης, ο Φερέιερα δεν έχει αναλάβει από την αρχή της χρονιάς. Στο διάστημα που επιβάλουν. Βελτίωση, ταυτότητα στον αγωνιστικό χώρο. Ενώ ο Βαλβέρδε έδωσε στίγμα. Φαίνεται ανεξάρτητα από που μπορεί να φτάσει, Μιλάμε για ομάδα του Βαλβέρδε.

3) Έχει επικεντρωθεί το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο Σισέ, γιατί είναι μια τεράστια προσωπικότητα και για μια αδυναμία των πράσινων που με άλλους τρόπους. Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι δεν είναι ομάδα που έχει έντονο προσωποκεντρικό χαρακτήρα είναι ομάδα συνόλου, έχει παίκτες και στη μεσαία γραμμή. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού. Μπορεί να είναι ο Σισέ ή κάποιος άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού, μπορεί να είναι ο Μιραλάς ή ο Τζιμπούρ, αλλά μπορεί να είναι και ο Μοδεστό. Κανείς δεν ξέρει.

Η μπάλα στους ειδικούς
INTIME SPORTS

Γιάννης Σταύρου (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού, Φίλαθλος)

1) Η διαφορά των επτά βαθμών που έχουν οι δύο ομάδες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός, παρότι άργησε να βρει τα πατήματα του στο γήπεδο για διάφορους και πολλούς λόγους, μας έχει πείσει τελευταία ότι διαθέτει πολύ καλή ομάδα και καλό σύνολο και δεν αξίζει να είναι επτά βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι στο +7 κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν πιο συγκεντρωμένη στον στόχο της, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που είχε να αντιμετωπίσει και τα διοικητικά προβλήματα.

Η διαφορά των επτά βαθμών που έχει ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό δεν παίζει ρόλο σε τέτοια παιχνίδια και πόσο μάλλον όταν είναι ανοιχτή ακόμη η υπόθεση του τίτλου. Και ούτε καμία από τις δύο ομάδες θα αντιμετωπίσει το ντέρμπι χαλαρά ή, με... ηττοπάθεια. Είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο μπορούν να συμβούν όλα.

2) Αναμφίβολα ο Φερέιρα βρίσκεται μια κίνηση πιο μπροστά από τον Βαλβέρδε. Ο Πορτογάλος πήρε μια ομάδα σχεδόν διαλυμένη ψυχολογικά και την μετέτρεψε σε θηρίο. Με τον τρόπο του έχει επιβληθεί στους παίκτες της ομάδας και το κυριότερο είναι ότι πιστεύει πρώτα ο ίδιος στον τίτλο και μετά οι παίκτες. Ο Φερέιρα έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ομάδα και είναι ολοφάνερο. Ο Βαλβέρδε αντιμετωπίζει τα ντέρμπι συντηρητικά κι αυτός πιστεύω είναι ο λόγος που δεν έχει πανηγυρίσει νίκη εναντίον του αιώνιο. Σε τέτοια ματς θέλει και ρίσκο.

3) Ο Τζιμπρίλ Σισέ είναι αναμφίβολα ο μεγαλύτερος ξένος παίκτης που έχει έρθει στην Ελλάδα. Δεν χωράει αμφισβήτηση αυτό. Ο Γάλλος είναι παίκτης πρώτης γραμμής, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός διαθέτει κι άλλους ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Είναι ο Λέτο, ο Κατσουράνης, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα κ.α.. Ποτέ ένας παίκτης μόνος του δεν κερδίζει κανέναν. Ο Ολυμπιακός σίγουρα διαθέτει πιο ομαδικό πνεύμα. Ο Ολυμπιακός, πάντως, Σισέ δεν έχει…

Μπάμπης Παπάζογλου (ρεπόρτερ Ολυμπιακού, SportDay)

1) Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει αυτήν τη διαφορά λόγω στης σταθερότητας και της συνέπειας που έχει δείξει. Σε μία διαδικασία πολλών αγώνων όπως είναι το πρωτάθλημα, μία ομάδα που έχει συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού και είναι στην πράξη αποτελεσματικό θα ξεχωρίσει. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, έδειξε σε πολλά ματς ότι του έλειπε η φρεσκάδα, αλλά κι ένα συγκεκριμένο πλάνο και το «πλήρωσε» αυτό με απώλειες σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια. «Κλειδί» για τον Ολυμπιακό είναι η αξιοποίηση του Καραϊσκάκη και η αποτελεσματικότητα στην επαρχία. Αν οι «ερυθρόλευκοι» μπουν στο παιχνίδι χαλαροί από αυτό το +7, είναι δεδομένο ότι θα έχουν πρόβλημα. Για τον Παναθηναϊκό είναι ένα παιχνίδι χωρίς επιστροφή και στα ντέρμπι κερδίζει η ομάδα που είναι πιο «πεινασμένη». Πέρσι, ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΟΑΚΑ σε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν για φιέστα και πρόπερσι στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός πήγαινε πάλι με μεγάλη βαθμολογική διαφορά και το ματς έληξε 0-0.

2) Για τον Βαλβέρδε έχουμε ένα μεγαλύτερο δείγμα και σαφώς έχει πείσει περισσότερο. Είναι φανερό ότι έχει περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα του, της έχει δώσει μία ταυτότητα και είναι καθαρά ομάδα προπονητή, ενώ η απουσία εσωτερικών προβλημάτων με τους παίκτες, δείχνει ότι έχει επιβληθεί. Ο Φερέιρα αμφισβητήθηκε στην αρχή για κάποιες επιλογές του, στα τελευταία ματς πιστώνεται τα καλά αποτελέσματα. Είναι πιο δύσκολο να αναλάβει ένας προπονητής μία ομάδα στα μέσα της σεζόν, δυσκολεύτηκε αρκετά και ο Πορτογάλος στο πρώτο διάστημα, τώρα φαίνεται να αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά δεν είναι εύκολο να μεταμορφωθεί μία ομάδα. Τα επεισόδια στον Παναθηναϊκό είναι συχνό φαινόμενο και αυτό έχει να κάνει και με τη γενικότερη κατάσταση της ομάδας. Σε ό,τι αφορά στα ντέρμπι του Βαλβέρδε, πρέπει να δούμε το καθένα ξεχωριστά. Πρόπερσι στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό βόλευε πολύ και η ισοπαλία και έπαιξε πρώτα γι' αυτήν και την πήρε. Στον δεύτερο γύρο είχε επίσης μεγάλη βαθμολογική διαφορά και ο Ολυμπιακός εκείνη τη στιγμή δεν ήταν φορμαρισμένος. Ίσχυσε και σ' αυτήν την περίπτωση το μη χείρον βέλτιστον (ισοπαλία). Στον πρώτο γύρο, ο Ολυμπιακός πήγαινε για μεγάλη νίκη μετά το πρώτο ημίχρονο και έπαθε μπλακ άουτ για ένα τέταρτο, έγινε το 2-1 και με παίκτη λιγότερο ήταν δύσκολο να αλλάξει κάτι. Στα δύο πρώτα ματς δεν ρίσκαρε και δεν έχασε, στο δεύτερο που έπαιζε σαφώς πιο επιθετικά έχασε.

3) Ο Σισέ είναι τελικά ευλογία και... κατάρα για τον Παναθηναϊκό, διότι δίνει μεγάλη βοήθεια, αλλά δεν υπάρχει άλλος παίκτης που να έχει έναν ικανό αριθμό γκολ για να βοηθήσει, αν δεν πάει καλά το ματς στον Γάλλο. Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες προσωπικότητες, αλλά είναι φτιαγμένος να παίζει διαφορετικά, να μην στηρίζεται σε έναν παίκτη. Μιραλάς και Φουστέρ έχουν μαζί τα γκολ του Σισέ και λύση στο σκοράρισμα βρίσκει και από τον Πάντελιτς και από τον Ριέρα, ενώ μπορεί να τον βοηθήσει σ' αυτό και ο Τζεμπούρ. Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός στήριξε ένα παιχνίδι πάνω στον Σισέ και ο Ολυμπιακός πάνω στην ομάδα, άρα δεν θα έχει τον πρώτο σκόρερ, αλλά πολλούς παίκτες να του δίνουν γκολ, ενώ σε επίπεδο προσωπικότητας νομίζω ότι έχουν τέτοιους παίκτες και οι δύο ομάδες, με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα.

Τάσος Νικολογιάννης (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού, SportDay)

1) Η βαθμολογικη διαφορα δημιουργήθηκε απο τις γκέλες που έκανε ο ασταθής Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό Βόλου(0-1), Λάρισα(1-1) και στην Λεωφόρο με την Ξάνθη(1-1). Επτά χαμένοι βαθμοί , όση και η διαφορά από τον πρώτο Ολυμπιακό , που αντίθετα στην έδρα του δεν χάνει βαθμούς. Δεν νομίζω ότι η διαφορά θα παίξει ρόλο στην ψυχολογία των ομάδων. Εχω την αίσθηση ότι και οι δύο θα μπουν στο γήπεδο με στόχο να πάρουν το ματς και θα δείξουν πάθος και δύναμη λες και είναι ισόβαθμοι στην βαθμολογια.

2) Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Ο Βαλβέρδε δουλεύει για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό και δουλεύει και αυτή την φορά από την αρχή της σεζόν. Αντίθετα ο Φερέιρα είναι λιγους μηνες στον Παναθηναϊκό . Ο Βαλβέρδε έχει δώσει μία ταυτότητα στον Ολυμπιακό , αλλά είναι ξεκάθαρο ότι στα ντέρμπι δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Ισως διότι δεν κάνει κάποιες κινήσεις διαφορετικές από αυτές, που συνηθίζει από τον πάγκο και δεν αιφνιδιάζει τον αντίπαλο. Αντίθετα εύκολα αιφνιδιάζεται όπως με τις αλλαγές, που έκανε ο Νιόπλιας στον πρώτο γύρο και το 0-1 έγινε 2-1. Σε τρία ματς με τον Παναθηναϊκό μέχρι τώρα έχει δύο ισοπαλίες και μία ήττα και δεν κέρδισε ούτε όταν έπαιξε ο Παναθηναϊκός με 10 παίκτες από το 58 του αγώνα πρόπερσι στο Καραΐσκάκη. Ο Φερέιρα και με βάση την κατάσταση που βρήκε την ομάδα, μου έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Ο Παναθηναϊκός πλέον είναι ΟΜΑΔΑ και κυρίως παίζει με την μπάλα κάτω και όχι με τις αντιτουριστικές γιόμες προς τον Σισέ. Και οι δύο δείχνουν ότι περνούν την δική τους φιλοσοφία στους παίκτες, αλλά θα τους συγκρίνω μεταξύ τους μόνο αν ο Φερέιρα συμπληρώσει δύο σεζόν στην ομάδα. Πάντως ο Πορτογάλος για τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχει πετύχει ήδη πολλά.

3) Ο Σισέ είναι για μένα ο κορυφαίος ξένος παίκτης που έχει παίξει στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Και δεν εννοώ μόνο αξία, εννοώ κυρίως δέσιμο με την ομάδα και συμπεριφορά ηγετική που δύσκολα βρίσκεις από ξένο παίκτη σε ελληνική ομάδα. Τέτοιον παίκτη ο Ολυμπιακός δεν έχει. Διαφωνώ με το ότι ο Σισέ δεν έχει συμπαραστάτες στον Παναθηναϊκό. Τώρα που η ομάδα έχει και πλάνο στο παιχνίδι της βλέπουμε και άλλους παίκτες να σκοράρουν και να δίνουν τρίποντα και κυρίως να κάνουν την δική τους κατάθεση ψυχής . Ο Νίνης στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, ο Κατσουράνης και ο Βύντρα με την ΑΕΚ, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Ζιλμπέρτο, ο Καντέ σε προηγούμενα ματς.

Κώστας Νικολακόπουλος (ρεπόρτερ Ολυμπιακού, Γαύρος)

1) Γιατί είναι καλύτερος συνολικά. Ο ΠΑΟ θα μπει για να τα παίξει όλα για όλα και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι έτοιμος.

2) Είναι μικρό το δείγμα για να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των δύο, αλλά και για να απαντήσουμε για τα ντέρμπι του Ερνέστο με τον ΠΑΟ. Το σίγουρο είναι ότι ο Βαλβέρδε έχει δώσει μία αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό.

3) Ο Ολυμπιακός είναι πλέον ομάδα και δεν στηρίζεται σε ένα άτομο. Αλλά νομίζω ότι ο Ιμπαγάσα είναι ηγετικός παίκτης. Από την άλλη, τελευταία βλέπω τον Παναθηναϊκό πιο παθιασμένο σε σχέση με την προ διμήνου εικόνα του.

Λευτέρης Μπακολιάς (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού, Πράσινη)

1) Στο Ελληνικό πρωτάθλημα, οι σχέσεις των ομάδων πάντα έπαιζαν ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει δουλέψει αρκετά σε αυτό τον τομέα. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός ήταν βυθισμένος στα εσωτερικά του προβλήματα και. ξέχασε να ασχοληθεί με το πρωτάθλημα. Συν τοις άλλοις, είχε τραγική αγωνιστική εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου. Αυτό ακριβώς πλήρωσε και η διαφορά έφτασε σε αυτά τα επίπεδα. Όσο για το άγχος, αυτό η λογική λέει ότι θα βαραίνει τους γηπεδούχους. Στην έδρα τους, με τον κόσμο τους, πρέπει να νικήσουν τον Παναθηναϊκό οπωσδήποτε.

Από την άλλη, το «τριφύλλι» όλοι το έχουν ξεγράψει ήδη από την διεκδίκηση του τίτλου. Άρα, επιπλέον άγχος δεν υπάρχει λόγος να προκύψει, πέρα από το φυσιολογικό μια και μιλάμε για το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας. Υπό νορμάλ συνθήκες και η ισοπαλία θετικό αποτέλεσμα για τον ΟΣΦΠ είναι. Όμως έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, δεν μπορούν οι γηπεδούχοι να παίξουν για το «Χ». Γεγονός που σαφέστατα ευνοεί τον Παναθηναϊκό.

2) Είναι άδικο να κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στους δύο. Θα μπορούσε να γίνει, αν ο Πορτογάλος ήταν απ' την αρχή της σεζόν στην ομάδα. Τώρα όμως όχι. Υπάρχει όμως το δεδομένο ότι ο Βαλβέρδε στα δύσκολα ματς, δεν τα έχει καταφέρει καλά (ήττες στο ΟΑΚΑ από ΠΑΟ και ΑΕΚ, αποκλεισμός στο κύπελλο από τον ΠΑΟΚ), σε αντίθεση με τον Φερέιρα που στα δύσκολα έχει κάνει την διαφορά. Τόσο με το στήσιμο της ομάδας, όσο και με τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο Πορτογάλος κερδίζει πόντους τον τελευταίο καιρό, αλλά σαφώς το μεγάλο κρας τεστ είναι με τον Ολυμπιακό. Αν καταφέρει να βγει νικητής, ουσιαστικά θα είναι σα να έχει. υπογράψει το μισό συμβόλαιο.

3) Ο Βαλβέρδε από την άλλη, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον Παναθηναϊκό σε τρία ματς (δύο ισοπαλίες μία ήττα). Στο πρώτο έπαιξε για να πάρει το «Χ», στο δεύτερο ο Τεν Κάτε του έκανε. πλάκα παρότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε με δέκα, ενώ στον πρώτο γύρο ο Ισπανός ήταν. απών. Είναι λοιπόν και γι' αυτόν ένα είδος εξετάσεων το ντέρμπι στο Φάληρο, για να δείξει ότι μπορεί και στα δύσκολα.

Σπύρος Γρομητσάρης (ρεπόρτερ Ολυμπιακού, Πρωταθλητής)

1) Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο +7, πολύ απλά, επειδή είναι καλύτερος. Δεν είναι ομάδα του ενός, είναι των πολλών, του συνόλου. Έχει αρκετούς παίκτες κλάσης πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που είναι προβλέψιμος, δηλαδή ο Σισέ και μετά το… χάος. Φυσικά και δεν θα είναι χαλαρός ο Ολυμπιακός λόγω του +7. Ποτέ δεν είναι χαλαρός ο Ολυμπιακός κόντρα στον Παναθηναϊκό όπως, νομίζω, ισχύει και το αντίστροφο. Τέτοια ντέρμπι αρχίζουν από το απόλυτο… μηδέν και όλα είναι ανοιχτά. Ο τίτλος, όπως και να ‘χει, νομίζω δε χάνεται για τον Ολυμπιακό.

2) Ας αρχίσουμε από τα… βασικά. Ούτε ο Βαλβέρδε, ούτε ο Φερέιρα έχουν να… αποδείξουν κάτι. Όχι τουλάχιστον σ’ εκείνους που έχουν στοιχειώδη λογική. Έχουν και οι δύο την ιστορία τους στην προπονητική, ο Πορτογάλος φυσικά λόγω ηλικίας μεγαλύτερη. Ο Βαλβέρδε σαφώς έχει περάσει τη νοοτροπία του σε μεγαλύτερο βαθμό εξαιτίας του ότι είναι περισσότερο καιρό στον Ολυμπιακό. Είναι καθαρά τυχαίο ότι ο Βαλβέρδε δεν έχει κερδίσει, ως τώρα, τον ΠΑΟ.

3) Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων και το μεγάλο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πειραιά έχει παίκτες με ποιότητα και χαρακτήρα με πρώτο και καλύτερο, νομίζω, τον Ιμπαγάσα. Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Τοροσίδης, Αβραάμ, Μέλμπεργκ, Μοδέστο, Ριέρα και φυσικά οι τρεις επιθετικοί, Μιραλάς, Τζιμπούρ και Πάντελιτς, είναι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μετά τον Τζιμπρίλ όμως για τον ΠΑΟ το… χάος.

Κώστας Πιτιακούδης (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού, Derby)

1) Ο Ολυμπιακός προηγείται επτά βαθμούς του Παναθηναϊκού, γιατί πρώτον αξιοποίησε στο έπακρο το Καραϊσκάκη όπου δεν έχει την παραμικρή βαθμολογική απώλεια και δεύτερον, η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ΠΑΕ δημιούργησε ενθουσιασμό, την ίδια ώρα που στον Παναθηναϊκό υπήρχαν τα γνωστά, εσωτερικά προβλήματα με τις διοικητικές αναταράξεις. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός «αυτοκτόνησε» στο γήπεδο του, αφού όταν χάνεις απ' τον Βόλο και φέρνεις ισοπαλίες με Ξάνθη, Λάρισα, είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό. Κανονικά ο Ολυμπιακός έπρεπε να είναι χαλαρός με τόσο σημαντική βαθμολογική διαφορά, αλλά βλέπω να υπάρχει στις τάξεις του αρκετό άγχος και αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις των ανθρώπων του πουν παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση Μιραλάς και Σισέ. Στα ντέρμπι πάντως δεν παίζει ρόλο πόσους βαθμούς προηγείται κάποιος από τους «αιώνιους αντιπάλους». Έχουν την δική τους ιδιαιτερότητα.

2) Επειδή ο Φερέιρα δεν βρίσκεται μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, θα ήταν πολύ επιπόλαιο να κρίνω αν είναι καλύτερος ή όχι του Βαλβέρδε. Ο Προπονητής του Ολυμπιακού σίγορυα έχει περάσει περισσότερο την αγωνιστική του φιλοσοφία στους παίκτες, αφού είναι απ' την αρχή του πρωταθλήματος στον Πειραιά. Ο Φερέιρα έχει σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά διακρίνω τον τελευταίο καιρό πως έχει αρχίσει να. περνάει την δική του φιλοσοφία, τον τρόπο που πιστεύει πως πρέπει αν αναπτύσσεται ο Παναθηναϊκός και από εκεί που πριν έρθει αλλά και λίγο καιρό μετά επικρατούσε μια. αναρχία στο παιχνίδι, τώρα βλέπει κανείς δυο-τρία βασικά πράγματα.

3) Ο Σισέ είναι τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα, την οποία βγάζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο με τον τρόπο που παίζει. Φαίνεται στο πάθος κάθε του ενέργειας αυτό. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός έχει και άλλους ποδοσφαιριστές που δείχνουν το ίδιο πάθος με τον Γάλλο. Όπως ο Λουκάς Βύντρα για παράδειγμα, ο οποίος μάλιστα φέτος κάνει εντυπωσιακό πρωτάθλημα.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει παίκτη ανάλογης αξίας και προσωπικότητας με τον Σισέ. Ο Ιμπαγάσα όμως κάνει φοβερή δουλειά στο κέντρο, είναι πιστεύω «βαρόμετρο» η απόδοση του και η κατάσταση στην οποία θα παρουσιαστεί, πιστεύω θα παίξει σημαντικό ρόλο. Υπάρχει και ο Μιραλάς, αλλά από εκεί που εντυπωσίαζε με σερί καλών εμφανίσεων, δείχνει εδώ και πολλά παιχνίδια να κινείται στα.. ρηχά. Πολλά πάντως θα κριθούν στις μονομαχίες του Σισέ με τον Μέλμπεργκ, αλλά και του Τοροσίδη με τον Λέτο.

H γνώμη των... τρίτων

Γιώργος Κολοκοτρώνης (Διευθυντής εφημερίδας Φίλαθλος)

1) Την ώρα που θα μπουν "κόκκινοι" και "πράσινοι" στο γήπεδο δεν θα παίζει ρόλο η διαφορά των επτά βαθμών. Δεν θα παίξει ρόλο για τους παίκτες, γιατί για τον προπονητή είναι διαφορετικά. Ο Βαλβέρδε βολεύεται και με την ισοπαλία. Οι παίκτες θέλουν να πάρουν τη νίκη, έχουν πικαριστεί απ' όσα ακούγονται και θέλουν να αποδείξουν. Άρα είναι και ένα ντέρμπι αποδείξεων, όχι μόνο για τη νίκη.

2) Τον Βαλβέρδε τον ξέρουμε. Ο Φερέιρα είναι πιο φρέσκος. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι τελευταία ο Παναθηναϊκός παίζει πιο στρωτό ποδόσφαιρο και όχι συνέχει με καμινάδες που να ψάχνουν τον Σισέ. Ο δε Βαλβέρδε είναι του ρυθμού. Αλλά από την άλλη δεν έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό. Ο Ισπανός είναι φοβισμένος, φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά τακτικά ο Βαλβέρδε έχει πιο εύκολο έργο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τον Σισέ, ενώ ο Φερέιρα έχει πολλούς. Μπορεί να είναι ο Μιραλάς, ο Τζιμπούρ, ακόμα και ο Φουστέρ.

3) Ο Σισέ είναι μεγάλος παίκτης, σταρ. Σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου, δεν μ' αρέσει μια ομάδα να βασίζεται σε έναν παίκτη. Αν μου θέσεις το ερώτημα: Σταρ ή σύνολο; Θα απαντήσω 100% σύνολο. Αυτό που συνέβη με τον Σισέ έτυχε. Δεν συμβαίνει. Και ο Ριβάλντο ήταν σταρ, αλλά υπήρχαν κι' άλλοι που έπαιζαν, δεν ήταν μόνος του. Η περίπτωση του Σισέ είναι ιδιαίτερη.

Αντώνης Καρπετόπουλος (Αρθρογράφος στη Sport Day)

1) Δεν νομίζω ότι η διαφoρά έχει μεγάλη σημασία. Η φόρμα των δυο ομάδων μπορεί. Η διαφορά δε θυμάμαι να απασχόλεισαι ποτέ κανέναν, μόνο εμάς. Όταν ξεκινά το ματς, οι παίκτες ξεχνούν τη διαφορά. Όσον αφορά στο γιατί ο Ολυμπιακός είναι στο +7, το πρωτάθλημα το ίδιο δίνει απάντηση: Παίζει μόνο παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε εντάσεις,από ήττες, αυτές οι ήττες συνήθως έρχονται από ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2) Είναι πάρα πολύ άδικη η σύγκριση των δύο. Ο Βαλβέρδε έχει παίξει ένα πρωτάθλημα, έστω πριν από δύο χρόνια και παίζει ένα ακόμα. Έχει μια ομάδα που την ξέρει, την ελέγχει και μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι δική του. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να έχει τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Φερέιρα ο καψερός, τώρα αρχίζει να κάνει τον Παναθηναϊκό ομάδα ή μάλλον να του δίνει σχήμα ομάδας θελει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και προσθήκες. Και για να μην το ψάχνουμε και πολύ, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος στον Παναθηναϊκό που να πιστεύει ότι ο Φερέιρα θα σκαρφιστεί κάποια διαβολιά για να πάρει το ματς. Απλά ελπίζει να έχει καλά τους παίκτες του (Σισέ, Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο) μπας και πάρει το ματς.

3) Δεν υπάρχει Σισέ. Όχι στο Ολυμπιακό, στην Ελλάδα. Και αν φύγει θα αργήσουμε να (ξανά)δούμε. Εν μέρη η παρουσία του έκανε και ένα κακό. Ότι δεν αρκεί μόνο αυτός για να λυθούν όλα του τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο μεγαλύτεροι σολίστες που ήρθαν στην χώρα μας,ο ΣΙσέ και ο Ζιοβάνι, στην χρονιά που έκαναν απίστευτα πράγματα, δεν πήραν τίτλο. Και νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα πάρει το πρωτάθλημα.

Γιώργος Μαζιάς (Αρχισυντάκτης εφημερίδας Sport Day)

1) Ο Ολυμπιακός έχει πλησιάσει σχεδόν στο απόλυτο με 19 νίκες σε 22 ματς. Ο ΠΑΟ έχασε πόντους εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Η πορεία τους θα ήταν μάλλον ίδια αν οι "πράσινοι" δεν γκέλαραν εντός έδρας με Ολυμπιακό Βόλου και Λάρισα. Οι Πειραιώτες ήταν σταθεροί και αποτελεσματικοί στα παιχνίδια τους κάτι που αποδεικνύεται και από τις δέκα σερί νίκες που μετράνε ως τώρα. Αγχος θα έχουν και οι δυο. Για τον Ολυμπιακό μια ήττα θα τον πλήξει άμεσα στο πρεστίζ και θα θέσει πολλές αμφιβολίες για την ικανότητά του στα μεγάλα παιχνίδια. Επίσης θα τεθεί σοβαρά θέμα για τον τίτλο αφού με τη διαφορά στους 4 πόντους οι επισκέψεις σε Νέα Σμύρνη και Τούμπα, αλλά και το ντέρμπι με την ΑΕΚ θα πάρουν μορφή τελικών. Ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι δύσκολα μπορεί να γυρίσει ο τίτλος, αλλά μάλλον δεν πάει με αυτή τη νοοτροπία. Αλλο είναι το να ξέρεις την κατάσταση κι άλλο να την αποδέχεσαι. Οι εμφανίσεις του ΠΑΟ στα τελευταία παιχνίδια δεν δείχνει ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Κανείς δεν θα είναι χαλαρός. Είναι ντέρμπι που μπορεί να μην κρίνει τελικά τον τίτλο, αλλά μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία του χαμένου (αν υπάρξει). Η ισοπαλία πάντως μάλλον δεν θα χαλάσει κανέναν...

2) Ο Βαλβέρδε είναι περισσότερο καιρό στον πάγκο του Ολυμπιακού από ότι ο Πορτογάλος σε αυτόν του ΠΑΟ. Ο Βαλβέρδε έχει περάσει αυτά που θέλει πιο πολύ αν και φέτος είχε μια νέα και αδούλευτη ομάδα στα χέρια του. Ο Φερεϊρα κάθε ματς που περνάει γίνεται καλύτερος και εφαρμόζει τη φιλοσοφία του σε μια ομάδα που έχει σχεδόν τον ίδιο κορμό με πέρυσι. Ο Βαλβέρδε δεν ρίσκαρε στα δυο πρώτα ντέρμπι με τον ΠΑΟ και αρκέσθηκε στην ισοπαλία. Στην ήττα του πρώτου γύρου άφησε την ομάδα του να ανέβει ψηλά και έφαγε τις κόντρες με την αλλαγή θέσης του Χριστοδουλόπουλου δίχως να αντιδράσει.

3) Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίκτη σαν τον Σισέ. Ο ΠΑΟ όμως δεν έχει το ομαδικό στοιχείο του Ολυμπιακού. Στα τελευταία παιχνίδια όμως οι "πράσινοι" έχουν συσπειρωθεί και ανεβαίνουν και σε αυτόν τον τομέα. Με τα όσα έχουμε δει φέτος πάντως η ιδανική ομάδα θα ήταν ο Ολυμπιακός με επιθετικό τον... Σισέ!

Γιώργος Κοσμάς (Αρθρογράφος στη Εξέδρα)

1) Στο Ρέντη δουλεύουν και σαν να μην υπάρχει καμία διαφορά. Προετοιμάζονται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, αλλά σίγουρα χωρίς χαλαρότητα. Ο Βαλβέρδε δεν θέλει οι παίκτες του να πιστέψουν ότι πήραν τον τίτλο.. Δεν λειτουργούν με το σκεπτικό του +7, αλλά του +1. Αυτό τους αποφορτίζει, αλλά δεν υπάρχει καμία αλαζονεία. Στον Παναθηναϊκό υπάρχει κίνητρο και υπάρχει πίεση, γιατί είναι το τελευταίο χαρτί. Υπάρχει αποφασιστικότητα. Αυτό βγάζει και η ένταση που υπάρχει στους παίκτες, αλλά και η ομιλία του Φερέιρα.

2) Αντικειμενικά δεν μπορώ να μιλήσω 100% γιατί είμαι φαν του Βαλβέρδε. Είναι επαγγελματίας, σοβαρός, κατάφερε να το μαζέψει το συνονθύλευμα του Αυγούστου και να παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, κατά διαστήματα. Ο Φερέιρα δεν είχε τις διοικητικές συνθήκες που θα ήθελε, για να προσαρμοστεί, αλλά με τη δουλειά του αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται δάσκαλος του ποδοσφαίρου στην χώρα του. Κάτι καλό θα ετοιμάσει και αυτός. Θα 'χουν πολύ ενδιαφέρον και οι επιλογές τους και οι κινήσεις τους στο ματς. Είναι και οι δύο πολύ καλοί προπονητές.

3) Και στον Παναθηναϊκό δεν ισχύει πλέον αυτό. Δεν περιστρέφεται το παιχνίδι του πλέον γύρω από τον Σισέι. Από τον Ολυμπιακό, υπάρχουν πάλι αρκετοί παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά όπως οι: Τζιμπούρ, ΜΙραλάς, Φουστέρ.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ