CHAMPIONS LEAGUE

Η Μπάρτσα στον τελικό του Champions League

Chelseas Ghanaian defender Michael Essien celebrates after scroing his team's first goal against Barcelona during their UEFA Champions League semifinal, second-leg match at the Stanford Bridge on May 6, 2009, in London.   AFP PHOTO/ LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/Getty Images)
εσιέν AFP/GETTY IMAGES

Με γκολ του Ινιέστα στο 93' η Μπάρτσα πήρε πρόκριση θρίλερ μέσα στο "Στάμφορντ Μπριτζ"(v)

Η Τσέλσι προηγήθηκε νωρίς με το εκπληκτικό γκολ του Μικαέλ Εσιέν και ήταν "αγκαλιά" με την πρόκριση, όμως λογάριασε δίχως τον Ινιέστα που στις καθυστερήσεις ισοφάρισε στην πρώτη πραγματική ευκαιρία των "μπλαουγκράνα".
Οι Άγγλοι ήταν καλύτεροι, αυτοί που είχαν τις ευκαιρίες και την ουσία στο ματς, αλλά δεν ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ατυχίας τους, αλλά και λόγω τις διαιτησίας.

Οι "μπλε" φωνάζουν δίκαια για τον μη καταλογισμό δύο πέναλτι, το ένα σε χέρι του Ζεράρ Πικέ πριν την συμπλήρωση 80 λεπτών αγώνα και το άλλο μετά το γκολ του Ινιέστα σε χέρι του Σάμουελ Ετο'ο έπειτα από σουτ του Μίκαελ Μπάλακ.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Μπαρτσελόνα θα πάρει μέρος για έκτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Champions League και θα διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιό της.

Το πρώτο ημίχρονο


Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε πιο δυναμικά, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή της μπάλας, αλλά η Τσέλσι ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ πολύ νωρίς.

Συγκεκριμένα, στο 9' ο Φρανκ Λάμπαρντ βρέθηκε στο ύψος της περιοχής από αριστερά και επιχείρησε να κάνει πάσα μέσα σε αυτήν, η μπάλα κόντραρε στον Γιάγια Τουρέ, πήρε ύψος και ο Μικαέλ Εσιέν έπιασε ένα μοναδικό σουτ στην κίνηση με το αριστερό και την έστειλε στα δίχτυα, αφού χτύπησε πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι.

Η Μπαρτσελόνα συνέχισε να έχει την κατοχή, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που απείλησαν και πάλι στο 16' με τον Μαλουντά να βγαίνει από αριστερά, να κάνει το γύρισμα στον Λάμπαρντ και ο τελευταίος το σουτ στην κίνηση, όμως η μπάλα πέρασε άουτ.

Για πρώτη φορά απείλησαν σοβαρά οι Καταλανοί στοι 21' με την πολύ δυνατή εκτέλεση φάουλ του Ντάνι Άλβες από 34 μέτρα, με την μπάλα να περνά διπλά από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Τσέχ.

Στο 24' ο Ντιντιέ Ντρογκμπά εκτέλεσε με πολύ δύναμη φάουλ από πολύ πλάγια αριστερά, ακριβώς έξω από την περιοχή και ο Βαλντές απέκρουσε σε κόρνερ με το γόνατο.

Ο Λάμπαρντ ανέλαβε την εκτέλεση από αριστερά και Τζον Τέρι πήρε την κεφαλιά στην "καρδιά" της αντίπαλης άμυνας, με την μπάλα όμως να περνά λίγο άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι.

Ουσιαστικά, η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν κατάφερε να δημιουργήσει κλασική ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο και αρκέστηκε στο να είναι απλά απειλητική.

Το δεύτερο ημίχρονο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο όπως και το πρώτο. Η Τσέλσι έδωσε χώρο στην Μπαρτσελόνα και ουσιαστικά την περίμενε στο μισό γήπεδο.

Οι Άγγλοι όμως ήταν αυτοί που απείλησαν και πάλι πρώτοι και μάλιστα με τον Ντρογκμπά να χάνει ανεπανάλυπτη ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, στο 52΄ο Ανελκά έκανε εξαιρετική προσπάθεια από αριστερά, τράβηξε πάνω του τρεις αμυντικούς και έκανε την μπαλιά στον Ντρογκμπά. Αυτός με προσποίηση απέφυγε τον Πικέ και από το ύψος του πέναλτι έκανε το πλασέ με το αριστερό, όμως ο Βαλντές απέκρουσε με το πόδι και η φάση τελειώσε με το σουτ του Μαλουντά να περνά άουτ.

Ο Λιονέλ Μέσι δημιούργησε την πρώτη του καλή στιγμή στο 64', με ατομική προσπάθεια και σουτ έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε αρκετά άουτ.

Μόλις ένα λεπτό αργότερα η Μπαρτσελόνα έμεινε με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Ερίκ Αμπιντάλ. Ο Γάλλος ως τελευταίος παίκτης τράβηξε τον Ανελκά με αποτέλεσμα αυτός με την ταχύτητα που είχε να πέσει στο έδαφος και να πάρει το φάουλ έξω από την περιοχή, ενώ ο Αμπιντάλ αντίκρυσε φυσικά την κόκκινη κάρτα.

Το φάουλ εκτέλεσε τρία λεπτά αργότερα (λόγω διαμαρτυριών) ο Λάμπαρντ χαμηλά και η μπάλα πέρασε λίγο άουτ από δεξί κάθετο δοκάρι του Βαλντές.

Οι δυό τους ήταν πρωταγωνιστές και στο 71', αφού ο Ισπανός πορτιέρο μπλόκαρε ένα επικίνδυνο σουτ του Λάμπαρντ, το οποίο κόντραρε σε αμυντικό και λίγο έλειψε να καταλλήξει η μπάλα στα δίχτυα.

Από εκεί και έπειτα η Τσέλσι έχασε αρκετές ευκαιρίες και η "Μπάρτσα" με δέκα παίκτες δεν έδειχνε ικανή να κάνει την ζημιά, αλλά την έκανε στο τρίτο λεπτό των καθηστερήσεων.

Ο Λιονέλ Μέσι βρέθηκε αριστερά στην μεγάλη περιοχή και "έστρωσε" στον Αντρές Ινιέστα, ο οποίος έπιασε εξαιρετικό σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Τσεχ, στέλνοντας στο αριστερό του "γάμα".

Νωρίτερα δεν είχε δωθεί πέναλτι σε χέρι του Πικέ στην περιοχή και το ίδιο έγινε στο 96' με την μπάλα να χτυπά στο απλωμένο χέρι του Ετο'ο έπειτα από το σουτ του Μπάλακ.

Ο Γερμανός διαμαρτηρήθηκε εντονότατα στον διαιτητή, όπως και όλοι οι παίκτες της Τσέλσι μετά το τέλος του αγώνα, ενώ κυρίως ο Ντρογκμπά ήταν αυτός που βγήκε εκτός εαυτού.

Χώρις άκρα στον τελικό


Ο Πεπ Γκουαρντιόλα στον τελικό της 27ης Μαΐου στο "Ολίμπικο" της Ρώμης θα στερηθεί των υπηρεσίων των Ερίκ Αμπιντάλ και Ντάνι Άλβες.

Ο πρώτος αποβλήθηκε και ο δεύτερος συμπλήρωσε κάρτες με την κίτρινη που πήρε στο πρώτο ημίχρονο, έτσι ο Ισπανός τεχνικός δεν θα έχει τα βασικά του μπακ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πριν από την σέντρα

Τον Γιάγια Τουρέ επέλεξε ο Πεπ Γκουαρντιόλα για παρτενέρ του Ζεράρ Πικέ στο κέντρο της άμυνας της Μπαρτσελόνα. Ο Ιβοριανός κλήθηκε να καλύψει το κενό του Κάρλες Πουγιόλ, ενώ την θέση του στο κέντρο πήρε ο Σέρχιο Μπούσκετς. Ο Τιερί Ανρί δεν ήταν ούτε στην αποστολή και μαζί με τους Ετο'ο και Μέσι στην επίθεση ξεκίνησε ο Άντρες Ινιέστα.

Ο Γκους Χίντινκ παρέταξε μια πιο επιθετική Τσέλσι από αυτήν στο "Καμπ Νόου", καθώς στην αρχική ενδεκάδα ήταν ο Νικολά Ανελκά, αντί του Όμπι Μίκελ. Επίσης, στον πάγκο έμεινε ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, καθώς ο Ολλανδός έχει στην διάθεσή του και τον Μποσίνγκουα (δεξιά) και τον Άσλεϊ Κόουλ (αριστερά) στην άμυνα.

ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Μποσίνγκουα, Άλεξ, Τέρι, Άσλεϊ Κόουλ, Εσιέν, Μπάλακ, Λάμπαρντ, Μαλουντά, Ανελκά, Ντρογκμπά (72' Μπελέτι).
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βίκτορ Βαλντές, Ντάνι Άλβες, Πικέ, Γιάγια Τουρέ, Αμπιντάλ, Μπούσκετς (85' Μπόγιαν), Τσάβι, Κεϊτά, Μέσι, Ινιέστα (96' Γκούντιονσεν), Ετο'ο (97' Σιλβίνιο).

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 1-1 (goals)





Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 1-1 (highlights)





































































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ