X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η Μπενφίκα έβγαλε 200.000.000 ευρώ από παίκτες των ακαδημιών της

AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON, ANDREW MEDICHINI, ARMANDO FRANCA

Η Μπενφίκα έχει εισπράξει πάνω από 200.000.000 ευρώ από πωλήσεις παικτών που παρήγαγαν οι ακαδημίες της μόνο τα τελευταία επτά χρόνια. Πάνω από 400.000.000 ευρώ οι πωλήσεις παικτών κ-21 (pics).

Η Μπενφίκα ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ακόμα ένα προϊόν των ακαδημιών της, τον Ούμαρο Εμπαλό, ο οποίος την Τετάρτη θα ανακοινωθεί από τη Λειψία. Ο 16χρονος δεξιός εξτρέμ γεννήθηκε στη Γουινέα Μπιζάου, ωστόσο από μικρή ηλικία έχει μετακομίσει τη Λισαβόνα και ενταχθεί στα τμήματα υποδομής του πορτογαλικού "γίγαντα". Το κόστος της μεταγραφής αναμένεται να φτάσει τα 20.000.000 ευρώ, με συνέπεια το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει οι "αετοί" μόνο από πωλήσεις παικτών που παρήγαγαν οι ίδιοι την τρέχουσα δεκαετία να ξεπερνάει το "φράγμα" των 200.000.000 ευρώ!

Ο Εμπαλό αποτελεί το ύστατο παράδειγμα μιας γραμμής παραγωγής που έχει στηθεί σε ένα ήσυχο προάστιο της πορτογαλικής πρωτεύουσας, τη Σεϊσάλ, που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εκεί στεγάζονται τα όνειρα πολλών εκκολαπτόμενων ποδοσφαιριστών, που μαθαίνουν από τις βασικές αρχές του αθλήματος μέχρι τα προαπαιτούμενα του επαγγελματισμού.

Η Μπενφίκα έχει κατορθώσει με φτηνές πρώτες ύλες να παρασκευάζει μερικούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πωλούνται την κατάλληλη στιγμή με μεγάλο αντίτιμο σε κορυφαίους συλλόγους. Το ποσό συνήθως αφορά εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά μία μεταγραφή παίκτη από τις ακαδημίες μπορεί να χρηματοδοτήσει χρόνια λειτουργίας της.

ΤΟ "ΣΠΙΤΙ" ΤΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

Η κατασκευή του "Caixa Futebol Campus" κόστισε περίπου 15.000.000 ευρώ. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2005 και οι νέες προπονητικές εγκαταστάσεις της Μπενφίκα εγκαινιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2006. Το 2013 ανακαινίστηκαν και το 2014 επεκτάθηκαν, έργα που απαίτησαν μερικά εκατομμύρια παραπάνω, ωστόσο η απόσβεση είχε γίνει ήδη.

Στις εγκαταστάσεις βρίσκεται ένα κτίριο που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 62 κλινών, δύο γυμναστήρια, αποδυτήρια, πισίνες, τζακούζι, σάουνα, καφετέρια και ένα αμφιθέατρο. Από το 2008, όταν και άνοιξε το "Benfica TV", το κτίριο στεγάζει και ένα τηλεοπτικό στούντιο στην έκτασή του, με εμβαδό 150 στρέμματα.

Στον χώρο αυτό υπάρχει και ένα γήπεδο για την Μπενφίκα Β χωρητικότητας 2.708 θεατών, με προεδρικά θεωρεία, αίθουσα Τύπου, δωμάτιο ελέγχου, τουρνικέ και ξεχωριστό τομέα για τους φιλοξενούμενους.

Με την επέκταση του 2014, προστέθηκαν τρία γήπεδα, το ένα χωρητικότητας 572 θεατών, αυξάνοντας τη συνολική έκταση των εγκαταστάσεων σε 185 στρέμματα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 200.000.000 ΕΥΡΩ

Σε αυτό τον χώρο, από το 2006, "σφυρηλατούνται" οι ποδοσφαιριστές του αύριο που ανήκουν στο Departamento de Formação της Μπενφίκα, στα τμήματα υποδομής. Παιδιά που από τα 8 τους έχουν ενταχθεί στις ακαδημίες του συλλόγου, με στόχο το πολύ δέκα χρόνια αργότερα να φορέσουν τη φανέλα της πρώτης ομάδας ή να πάρουν μεταγραφή στο εξωτερικό, όπως έχουν κάνει πλήθος ποδοσφαιριστών.

Η Μπενφίκα επενδύει διαρκώς στην εύρυθμη λειτουργία των ακαδημιών και αποζημιώνεται κάθε χρόνο, σε κάποια από τις δύο μεταγραφικές περιόδους του έτους. Από το 2006, όταν άνοιξε τις πύλες του το "Caixa Futebol Campus", ο σύλλογος έχει πουλήσει 24 παίκτες που ξεπήδησαν από τις ακαδημίες του.

Συνολικά, σε αυτά τα δώδεκα χρόνια, αν υπολογιστεί και το αντίτιμο για τον Εμπαλό, εισέπραξε 252.000.000 ευρώ μόνο από τις πωλήσεις των συγκεκριμένων παικτών. Από αυτά τα χρήματα πρέπει να αφαιρεθούν τα περίπου 50.000.000 ευρώ σε προμήθειες ατζέντηδων και μερίδια τρίτων που κατέχουν ποσοστό των παικτών, όμως το καθαρό ποσό παραμένει τεράστιο: 206.000.000 ευρώ!

Μόνο στην τρέχουσα δεκαετία, στα ταμεία των Λουζιτανών έχουν μπει 243.800.000 ευρώ από πωλήσεις 15 ποδοσφαιριστών, εκ των οποίων τα 47.000.000 ευρώ έχουν πάει σε τρίτους, με συνέπεια να απομείνουν 196.800.000 ευρώ.

Μάλιστα, σε αυτές τις εισπράξεις δεν υπολογίζονται τα "ενοίκια" στους δανεισμούς των ποδοσφαιριστών της Μπενφίκα, που τα τελευταία χρόνια συνοδεύουν σε κάθε τέτοια μεταγραφική κίνηση και αυξάνουν το συνολικό έσοδο.

Ποδοσφαιριστές όπως ο Μπερνάρντο Σίλβα ή ο Αντρέ Γκόμες πήραν και νέες μεταγραφές μετά από την αποχώρηση από την Μπενφίκα, έχοντας εκτοξεύσει την τιμή τους, ενώ άλλοι όπως ο Γκονσάλο Γκέντες και ο Έντερσον έχουν ανεβάσει κι αυτοί τις μετοχές τους μετά από την αποχώρηση στο σωστό timing από τη Λισαβόνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΑΠΟ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

*Σε εκατομμύρια ευρώ / **Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη

ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ

Το μεταγραφικό ποσό που έχει μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μπενφίκα υπερδιπλασιάζεται εάν υπολογιστούν, μαζί με τα προϊόντα των ακαδημιών, οι ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών που πωλήθηκαν από τον σύλλογο στο ίδιο διάστημα, περιπτώσεις όπως ο Νέλσον Σεμέντο, ο Γιαν Όμπλακ και πολλοί ακόμη.

Ο Τζον Μπερν Μέρντοχ των "Financial Times" αποτύπωσε τα έσοδα της Μπενφίκα και των υπολοίπων ευρωπαϊκών συλλόγων από πωλήσεις νεαρών ποδοσφαιριστών από τη σεζόν 2008-2009 μέχρι σήμερα (με τιμές 2018) σε ένα διάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι Πορτογάλοι έχουν εισπράξει πάνω από 400.000.000 ευρώ. Μάλιστα, στο διάγραμμα υπάρχουν τρεις κατηγορίες: οι πωλήσεις με ζημία, οι πωλήσεις παικτών από ακαδημία (δίχως δυνατότητα ζημίας) και οι πωλήσεις με κέρδος (παικτών που αγοράστηκαν και και πωλήθηκαν σε μεγαλύτερη τιμή).

Η Μπενφίκα είναι "πρωταθλήτρια" με μεγάλη διαφορά, τόσο στο σύνολο όσο και στην τρίτη κατηγορία, αποδεικνύοντας ότι διαχειρίζεται τα ταλέντα που αποκτά από τους μικρότερους συλλόγους ή από τη Νότια Αμερική με ιδανικό τρόπο, αυξάνοντας την αξία τους και ακριβοπουλώντας τα σε συλλόγους του εξωτερικού.

Στη 2η θέση της λίστας με συνολικά έσοδα περίπου 300.000.000 ευρώ εντοπίζεται η Λιόν, η οποία από το 2008 ουσιαστικά έχει πουλήσει μόνο προϊόντα των ακαδημιών της, χωρίς να επενδύσει και να αξιοποιήσει άλλους ποδοσφαιριστές.

Τρίτη είναι μία άλλη ποδοσφαιρική ομάδα με παρόμοια φιλοσοφία με την Μπενφίκα, η Πόρτο, η οποία εξάλλου το καλοκαίρι του 2017 είχε ως μονόδρομο τις πωλήσεις παικτών, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Σε καθαρές τιμές, ο Άγιαξ έχει εισπράξει περισσότερα χρήματα, ωστόσο έχει δώσει και πιο πολλά από τους "δράκους" για τους παίκτες που αγόρασε, με συνέπεια να βρίσκεται στην 4η θέση, πάνω από τη Λιλ, η οποία, όμως, έχει... μείνει στις πωλήσεις των Εντέν Αζάρ, Λικά Ντιν και Φλοριάν Τοβέν, χωρίς να συνεχίσει τη διαδικασία παραγωγής ταλέντων και πώλησής τους.

Η Ντόρτμουντ που βρίσκεται στην 6η θέση αποτελεί τον πρώτο σύλλογο που ανήκει στην ποδοσφαιρική ελίτ και που στηρίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της σε πωλήσεις παικτών που -κυρίως- ανέπτυξε και -λιγότερο- παρήγαγε, ενώ πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Ρεάλ, η Τσέλσι και η Μπαρτσελόνα.

Photo credits: AP Photo/Kerstin Joensson, Andrew Medichini, Armando Franca

TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ