X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η νέα εποχή και τα τηλεοπτικά

σήματα σταθμών

Με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Sport24.gr κάνει αναδρομή στα χρήματα που πέρασαν κατά καιρούς από τα ταμεία των ομάδων μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το πως φτάσαμε μέχρι το σήμερα.

Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά στα χρήματα που δόθηκαν στο ποδόσφαιρο μέσα σε είκοσι χρόνια να πούμε το εξής. Το 1990 οι ομάδες εισέπρατταν περίπου, συνολικά 1.8 εκ. ευρώ.

Είκοσι χρόνια μετά το ποσό έχει εκτοξευτεί στα 55 εκ. ευρώ, αφού η κεντρική διαχείριση και η ψηφιακή τηλεόραση έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Που πήγαν όμως όλα αυτά τα χρήματα και γιατί σήμερα οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα;

Ο λόγος είναι προφανής και τον ξέρουν όλοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε σενάρια συνωμοσίας και σκέψεις περί "βρώμικου" ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτά λίγο έως πολύ τα έχουμε ακούσει πολλές φορές, ακόμα όμως δεν έχει αποδειχθεί τίποτα.

Σε μεγαλύτερο ποσοστό οι ομάδες τα χρήματα αυτά αντί να τα ξοδέψουν σε υποδομή και σωστή οργάνωση, προτίμησαν (οι περισσότερες) να τα δώσουν σε μεταγραφές ακριβές και μη, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια μετά να πάνε στράφι και σε τσέπες διαφόρων μάνατζερ.

Βέβαια από το ποδόσφαιρο πέρασαν και οι γνωστοί τυχοδιώκτες που κατασπατάλησαν τα χρήματα διαφόρων ΠΑΕ, οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια μήπως και μία ημέρα βρουν το δίκιο τους. Καλή τύχη βέβαια να τους ευχηθούμε...

1990-2010: Είκοσι χρόνια, 415 εκ. ευρώ

Ναι αυτό είναι το ποσό (πάνω κάτω) που πέρασε από τα ταμεία των ομάδων τις τελευταίες δυο δεκαετίες, όμως το χοντρό πακέτο άρχισε να πέφτει ουσιαστικά από το 2000 και μετά και τη συμμετοχή στο παιχνίδι του Alpha Digital.

Ας θυμηθούμε ανά σεζόν τα χρήματα που δόθηκαν...

ΣΕΖΟΝ ΚΑΝΑΛΙ ΧΡΗΜΑΤΑ
1991-92 ΕΡΤ 1.8 εκ. ευρώ
1992-93 Mega / ANT1 3.4 εκ. ευρώ
1993-94 Netmed - ΕΡΤ 5.2 εκ. ευρώ
1994-95 Netmed - ΕΡΤ 5.6 εκ. ευρώ
1995-96 Netmed - ΕΡΤ 9 εκ. ευρώ
1996-97 Netmed - ΕΡΤ 11 εκ. ευρώ
1997-98 Netmed - ΕΡΤ 11 εκ. ευρώ
1998-99 Netmed - ΕΡΤ 11 εκ. ευρώ
1999-00 Netmed - ΕΡT 11 εκ. ευρώ
2000-01 Netmed - ΕΡT 11 εκ. ευρώ
2001-02 Netmed - Alpha Digital 62 εκ. ευρώ
2002-03 Netmed - Alpha 32 εκ. ευρώ
2003-04 Netmed - Alpha - TV Magic 26 εκ. ευρώ
2004-05 Netmed - Alpha 27 εκ. ευρώ
2005-06 Netmed - Alpha 27 εκ. ευρώ
2006-07 Netmed - ΕΡΤ 29 εκ. ευρώ
2007-08 Netmed - ΕΡΤ - Alpha 32 εκ. ευρώ
2008-09 Netmed - ΕΡΤ - Alpha 36 εκ. ευρώ
2009-10 Forthnet - ΣΚΑΙ - ΕΡΤ 53 εκ. ευρώ
2010-11 Forthnet - ΕΡΤ 55 εκ. ευρώ

Όπως διαπιστώνει κανείς από το 2000 και μετά τα χρήματα εκτοξεύτηκαν με την είσοδο του Alpha Digital στο παιχνίδι. Βέβαια δυο χρόνια μετά η ψηφιακή τηλεόραση του Alpha κατέρρευσε και μαζί της όλο το οικοδόμημα. Εννέα ομάδες έμειναν "άστεγες" ψάχνοντας συμβόλαιο που αλλού; Στην μόνη εταιρία που μπορούσε να διαθέσει αυτά τα χρήματα...

Για να καταλάβει κανείς τι συνέβη, το 2003-04 ο Ολυμπιακός πήγε στο "δικό του" κανάλι, αφού τα τηλεοπτικά που του προσέφεραν δεν τον ικανοποιούσαν.

Τα χρήματα ωστόσο παρέμειναν σε υψηλά νούμερα, αν και κάποιες ομάδες διαχώρισαν τη θέση τους σε σχέση με άλλες και επέλεξαν τον μοναχικό δρόμο της διαπραγμάτευσης.

Δεύτερη σανίδα σωτηρίας η κεντρική διαχείριση

σήμα

Η κατάρρευση στο ποδόσφαιρο ήταν κοντά και η μόνη οδός για να ξεφύγουν από την κρίση ήταν η ιδέα που προσπάθησε να προωθήσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης** με την κεντρική διαχείριση. Τι κέρδισαν με αυτό;

Από μόνες τους οι λεγόμενες "μικρές" ομάδες σε καμία περίπτωση δεν θα έβρισκαν τα χρήματα που χρειάζονταν για να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Έτσι μόνον αν όλες οι ομάδες πήγαιναν ως πακέτο σε ένα κανάλι θα έβγαιναν κερδισμένες.

Το σχέδιο πέτυχε, όμως δυο ομάδες επέλεξαν και πάλι να μείνουν εκτός παιχνιδιού. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό και την Skoda Ξάνθη**, που δεν βγήκαν όμως ζημιωμένοι από την επιλογή τους.

Για να καταλάβετε πάντως το κέρδος από την κεντρική διαχείριση, δείτε το παρακάτω πινακάκι με τα χρήματα που εισέπραξαν την περσινή σεζόν.

Σεζόν 2009-2010:

ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΑΛΙ ΧΡΗΜΑΤΑ
Ολυμπιακός ΕΡΤ 8.2 εκ. ευρώ
Παναθηναϊκός Forthnet - ΣΚΑΙ 5 εκ. ευρώ
ΑΕΚ Forthnet - ΣΚΑΙ 3.8 εκ. ευρώ
ΠΑΟΚ Forthnet - ΣΚΑΙ 3.6 εκ ευρώ
Άρης Forthnet - ΣΚΑΙ 3 εκ. ευρώ
Skoda Ξανθη ΕΡΤ 2.5 εκ ευρώ
Ηρακλής Forthnet - ΣΚΑΙ 2.1 εκ ευρώ
ΑΕΛ Forthnet - ΣΚΑΙ 2.1 εκ ευρώ
Πανιώνιος Forthnet - ΣΚΑΙ 2.1 εκ ευρώ
Εργοτέλης Forthnet - ΣΚΑΙ 2 εκ ευρώ
Αστέρας Τ. Forthnet - ΣΚΑΙ 2 εκ ευρώ
Λεβαδειακός Forthnet - ΣΚΑΙ 2 εκ ευρώ
Καβάλα Forthnet - ΣΚΑΙ 1.9 εκ ευρώ
Ατρόμητος Forthnet - ΣΚΑΙ 1.9 εκ ευρώ
ΠΑΣ Γιάννινα Forthnet - ΣΚΑΙ 1.7 εκ ευρώ
Πανθρακικός Forthnet - ΣΚΑΙ 1.6 εκ ευρώ

** Αξίζει να σημειωθεί πως Ολυμπιακός και Ξάνθη αναμένεται να μπουν μαζί με τις άλλες ομάδες από τη νέα σεζόν (2012-2013), εκτός και αν επέλθει συμφωνία να εισέλθουν πιο νωρίς.

** Αρχικά η ιδέα, όπως και η δημιουργία της Superleague, ήταν του Χρήστου Πανόπουλου, όμως δεν μπόρεσε ποτέ να την φέρει εις πέρας.

Όπως εύλογα μπορεί να παρατηρήσει κανείς, ομάδες που ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία εισέπραξαν αρκετά χρήματα μέσω της κεντρικής διαχείρισης που από μόνες τους δεν θα έβρισκαν με τίποτα.

Το καλοκαίρι αλλάζουν όλα...

Το χρήμα, λογικά, θα παραμείνει ως έχει και τη νέα σεζόν, όμως παρατηρούμε ότι οικονομικοί παράγοντες που έβαζαν αρκετά λεφτά τα προηγούμενα δυο χρόνια εγκαταλείπουν τις ομάδες τους, ενώ αυτοί που έμειναν άρχισαν να σκέφτονται πως ήρθε ο καιρός να επενδύσουν σε νεαρούς παίκτες.

Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία; Οι οικονομικά ισχυροί και οι ομάδες που έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια να ζουν με τα λίγα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί όμως πως ομάδες όμως ο Εργοτέλης, ο Ατρόμητος, ο Παναθηναϊκός και ο Άρης τελευταία δούλεψαν αρκετά στις ακαδημίες και δεν αποκλείεται από τη νέα σεζόν να δούμε πολλά νέα παιδιά να παίρνουν θέση στην πρώτη ομάδα.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ένα . Η σεζόν 2010-2011 θα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και σε όλα τα επίπεδα.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ